uruchomienie Bluetooth w odblokowanej nawigacji Clarion Map780

• 17 Odpowiedzi
  • 5297 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Mam taki problem - odblokowałem sobie Clariona jak w temacie poprzez usunięcie ST.EXE z INIT w rejestrze. Poza tym żadnych innych zmian w rejestrze nie wykonywałem.
I teraz jak się uruchamia - nie ładuje mi automatycznie programu/sterownika do bluetootha. Mogę sobie uruchomić toto ręcznie - jest w katalogu My Flash Disk\Program Files\Bluetooth program ANWBT.exe po uruchomieniu którego - mogę sobie podłączyć telefon prze BT, ale niestety nie mogę wtedy nic innego zrobić z navi, gdyż program ten zasłania cały ekran, a przy próbie opuszczenia okienka (niby taką strzałką "wstecz") BT się wyłącza.
Czy jest jakaś możliwość, żeby to działało cały czas? Najlepiej tak, żeby BT działał w tle bez zasłaniania okna i żeby dało się wchodzić do menu BT przez "Settings" w Clarionie i normalnie ikonkami włączać/wyłączać bez wyłączania sterownika BT?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: uruchomienie Bluetooth w odblokowanej nawigacji Clarion Map780
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2010, 17:08:18 »
A próbowałeś uruchomić bezpośrednio przez phonelink.exe a nie przez ANWdog?

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2010, 18:00:20 »
Hmm, nie mam czegoś takiego jak phonelink.exe, spróbuję znaleźć w sieci i uruchomić jak się da...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2010, 18:17:27 »
To nie tak - ANwdog to taki swego rodzaju "launcher" który uruchamia właściwy program do BT, czyli Phonelink (tak się on nazywa). Musisz go gdzieś mieć (najczęściej razem z ANWdog).

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2010, 18:39:29 »
w katalogu Bluetooth na Flash Disku mam takie programy:
anwbt.exe
anwdog.exe
BQBUI.EXE

a jak odpalam to pojawia mi się w pasku takie coś jak MioBTUI czy jakoś tak - tyle że takiego programu to nigdzie nie mam ;)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2010, 19:09:29 »
Spróbuj ANWbt (być może po prostu nazwę przemianowali).

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2010, 19:20:26 »
Znaczy ja uruchamiam ręcznie anwbt.exe i wtedy pojawia mi się właśnie to okno na cały ekran - nazywa się Menu telefonu i są tam ikonki: Książka telef., Wiadomość, Rejestr połączeń, Dialer, Połącz, Ustaw. Tyle że chodzi o to żeby to się uruchomiło zminimalizowane albo jakoś w tle bo mi zasłania wszystko inne...

Jakieś odniesienie do pliku anwbt mam w pliku MainShell.ini który z tego co rozumiem jest plikiem z ustawieniami do głównego programu nawigacji. Jest tam napisane:
[GEN]
config1 = 1,3000,49,,,SUSPENDDLG,SUSPWIN,
config2 = 1000,1500,1046,
initrunap = \My Flash Disk\Program Files\Bluetooth\AnWBT.exe,-h,1,\Windows\AnWBT.exe,-h,,
hotkeytype = ,195,1,<\My Flash Disk\Clarion\Clarion.exe>,,3323,Clarion.exe,
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 19:38:30 wysłana przez konto204 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2010, 20:30:27 »
Tak jak pisałem Phonelink (bo taka jest właściwa nazwa aplikacji) składa się z dwóch części - anwdog (swego rodzaju launchera, zajmującego się też oknami) i właściwej aplikacji (phonelink, a u Ciebie najprawdopodobniej po prostu zmieniono nazwę na anwbt.exe). Normalnie to działa tak, że fabryczna nakładka odpala anwdog, a on dopiero on odpala phonelink (anwbt.exe u Ciebie). Zatem spróbuj odpalenia i przez ANWdog i przez anwbt (to mówisz, że nie działa). Inna rzecz to co masz w tle? Explorera z paskiem start?

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2010, 09:07:42 »
Normalnie w tle mam teraz pulpit od nakładki MioPocket, ale jak mam zwykłego windowsa z paskiem na dole to działa tak samo. Czyli zasłania cały ekran. Natomiast próba uruchomienia anwdog nic nie daje, nic się nie uruchamia.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2010, 11:21:40 »
No to coś producent nabroił, skoro ANWdog nie potrafi odpalić właściwej aplikacji. Nie widząc tego "na żywo" mogę zaproponować tylko rozwiązanie z przyciskiem ekranowym (pod warunkiem, że i jego phonelink nie schowa). Ten przycisk mógłby przenosić Cię z panelu phonelinka do pulpitu. To jest wykonalne, a nawet dość proste. Ewentualnie można spróbować wywołać phonelinka z przełącznikiem -h (tak jak masz w pliku ini).

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2010, 12:13:14 »
Hmm, prawie by się udało ;)
Znaczy z tym przełącznikiem -h chyba będzie dobrze, tyle że wcześniej próbowałem coś takiego zrobić, że klikałem "Start -> Run" i wpisywałem "My Flash Disk\Program Files\Bluetooth\anwbt.exe -h" - ale to nie działa, gdy wpisuję bez -h wtedy się uruchamia ale na całym ekranie. Natomiast w MioPocet znalazłem Command Promta i tam ręcznie przez wpisywanie komend wszedłem do odpowiedniego katalogu, następnie po wpisaniu anwbt.exe -h faktycznie uruchomiło się w tle!!! To już jest Ogromny postęp :) Natomiast jeszcze jakby zrobić to jakoś w sposób taki, aby to się albo automatycznie uruchamiało w tle z opcją -h albo jakiś skrót to jednego kliknięcia. Masz pomysł jak to zrobić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2010, 17:21:33 »
Jasne, to można zrobić i to dość łatwo, ale moim zdaniem to sprawy nie załatwia, bo jak raz otworzysz BT (np ktoś zadzwoni itp) to znów nie będziesz mógł nic zrobić. No chyba, że się mylę i po użyciu przełącznika -h można minimalizować okno.
A jeśli chodzi o samo uruchomienie proponuję mortscripta i takie polecenie:
run "\PATH\anwbt.exe" ,"-h" (gdzie PATH wpisujesz swoją ścieżkę do pliku anwbt).
W załączniku masz przykładowy zestaw (edytujesz plik mscr).

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2010, 19:13:21 »
I o to chodziło :)
Dzięki wielkie - ten problem został właśnie rozwiązany. Zrobiłem sobie skrypt mortscripta jak pokazałeś i w tym momencie działa tak jak chcę - znaczy uruchamia się tylko w procesach, jest dostęp przez ustawienia graficzne i nie wyłącza się przy wyjściu z tych opcji. Uff. Co prawda nie umiem zrobić exe ale mscr wystarcza mi w zupełności gdyż po zainstalowaniu MioPocket mam automatyczne skojarzone rozszerzenie, a ponadto zrobiłem sobie ikonkę ze ścieżką do tego skryptu i w tym momencie wystarczy, że ją kliknę :)
A tak już przy okazji, druga sprawa, z którą sobie radzę jako tako - ale jakby się dało ładniej to byłoby nieźle :)
Połączenie po USB. Moja nawigacja nigdy nie łączyła się i z tego co wiem to "ten typ tak ma" ;) po ActiveSync. Widziałem zawsze zawartość dysku Flash i zawartość karty. I w sumie Ok. Tyle że czasem nie wiem czemu to połączenie na kompie nie chce się uruchomić - komp nie widzi w ogóle że coś podpiąłem - moim zdaniem po prostu nie uruchamia się jakiś program odpowiedzialny za połączenie po USB. A myślę tak dlatego, że po uruchomieniu menu standardowego od Clariona - połączenie po USB wstaje. Wtedy jak zrobię Soft Reset - nawigacja uruchomi się ponownie - na szczęście już w wersji mojej przerobionej i połączenie USB działa. I pytam - czy dałoby się też jakoś po prostu uruchomić program odpowiedzialny za połącznie po USB tak jak to zrobiliśmy wspólnymi siłami :) z bluetoothem?
Aha - i co oznacza sleep 100 w tym skrypcie?
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 19:16:14 wysłana przez konto204 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 08, 2010, 19:18:53 »
Jeśli chodzi o exeka włączającego BT - masz go w paczce! Nazywa się BT.exe i jego zadaniem jest "wykonanie" zawartości BT.mscr.
Co do AS - można go zazwyczaj włączyć bez problemu, kwestia zmiany jednego klucza w rejestrze. Trzeba tylko ustalić, czy masz to zrobione na "function drivers" czy po staremu jak na samsungach. Masz w rejestrze klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers ?

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2010, 19:49:08 »
mam HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers i tam jest Mass_Storage_Class, RNDIS, Serial_Class
Jakby się dało łatwo zrobić to chętnie :)

Ja myślałem że bt.exe to przerobiony skrypt na exe :)
I co z tym sleep 100? Co on robi?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2010, 20:33:49 »
No to wszystko pasuje i możesz sobie spokojnie przestawić na AS. Odszukaj wpis :
DefaultClientDriver, lub  ClientDriver (zależy od sprzętu) w HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers . U ciebie będzie on miał wartość Mass_storage_Class - zmień na Serial_Class i tyle :) Masz AS.
BT.exe to "launcher" który przekazuje tak jakby zawartość bt.mscr do mortscripta. Jest potrzebny na nawigacjach, gdzie można uruchamiać tylko exeki (a nie np mscr).
Sleep jest dla stabilności, jak się daje więcej poleceń (przy jednym nie jest potrzebny).

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 08, 2010, 20:43:47 »
Nie zadziałało, podejrzewam że brak niektórych plików do ActiveSynca na moim clarionie, ale nieważne. Teraz będę miał tydzień wolnego więc na razie więcej nic nie zrobię.
Jeszcze raz dzięki za pomoc !!!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 09, 2010, 09:14:34 »
Wątpię, by to była kwestia plików. Jeśli miałeś tylko serial_class w function drivers, to musi działać. Ewentualnie możesz mieć źle ustawione połączenie USB (w panelu sterowania PC connection). Jeśli nazywa się USB, to powinno być OK, a jeśli np "desktop 57600" to trzeba by zmieniać.