Nawigacja Lark 50.1 LM Win CE5 problem z uaktywnieniem BlacklightCTL

• 6 Odpowiedzi
  • 2510 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam i proszę o porade: mam nawigację jak w temacie, ponieważ jaskrawość panelu jest słaba chciałbym zwiększyć ją. Problem w tym , że folder BlacklightCTL znajdujący sie w Windowsie zainstalowanym w tej nawigacji jest nieaktywny, tzn program się uruchamia, suwak jasności przesuwa sie, ale na ekranie nie widać żadnych zmian jaskrawości. Czy ktos mógłby mi w punktach podać sposób na jego uaktywnienie. Z góry dziękuje za ewentualną pomoc. elmor368

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Nawigacja Lark 50.1 LM Win CE5 problem z uaktywnieniem BlacklightCTL
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2010, 17:26:01 »
Po pierwsze nie folder, tylko plik. Po drugie zdecydowana większość nawigacji albo nie posiada wogóle kontrolki podświetlenia w systemie CE, albo przynajmniej dziwnie reaguje na taką regulację. Czy ten plik był już domyślnie w Larku, czy może pojawił się po wgraniu jakiegoś nieszczęsnego "panelu"? Zazwyczaj jedyną dostępną regulacją podświetlenia, jest ta z menu fabrycznego.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2010, 21:06:39 »
Przepraszam za błędne okreslenia folderu zamiast pliku, ale nie jestem informatykiem a zwykłym zjadaczem chleba. Owszem mam zainstalowaną nakładke w której mam mozliwość przy uzyciu eksplorera otworzyć system Winwows. Tu znajduję plik BacklightCTL ale jak wspomniałem jest zablokowany. Dla porównania z tą samą kartąSD na ktorej mam tę nakładkę panelu W Tesco na Larku 50.1 SE w którym jest Win CE6 wykonałem te same czynności co w swoim Larku i tu w Windowsie jest plik do ustawienie podświetlenia który reaguje poprawnie i można ustawić dowole podswietlenie pulpitu. Różnica między tymi nawigacjami jest taka , że w moim Larku Plik BacklightCTL oznaczony jest ikoną FMC a wtym z Tesco jest ikona żarówki. W mojej navi ten plik to Backlight Control 0.2 Mstar Semiconduktor

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2010, 21:32:39 »
Te Larki mogą się różnić prockami, a tym samym cała filozofia regulacji podświetlenia jest zupełnie inna. Można było by coś poradzić, gdyby kontrolka wogóle się nie uruchomiła, ale jak sam piszesz odpala, tylko zmiana położenia suwaka nic nie daje. Dla Larków na procesorach Samsunga powstał programik LarkBrightnessControl.exe (znajdziesz go np na Forum Navia). Dla urządzeń na procku MTK istnieje LightmanagerD.exe, natomiast nie ma, nie było i raczej nigdy nie będzie programu uniwersalnego, który radził by sobie z większą gamą urządzeń.
Może jednak najprościej skorzystać z regulacji w fabrycznym menu po prostu?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2010, 22:04:48 »
Dziękuję za info. Cały problem w tym, że oryginalne podświetlenie jest na full a mimo to w dzień słabo widać ekran . Procesor w tym GPS to MStar 400Mhz

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2010, 22:11:32 »
A to od razu trzeba było tak pisać - myślałem, że chodzi Ci po prostu o regulację z poziomu CE. Niestety nie ma możliwości wyciśnięcia z podświetlenia więcej niż przewidział producent w fabrycznym menu, bez grzebania w bebechach nawigacji. Słyszałem o podkręceniu napięcia zasilającego diody przez wymianę elementów elektronicznych, ale poprzez soft nic się zrobić nie da (pod warunkiem, że faktycznie ustawiasz na max w fabrycznym menu). Po prostu niektóre nawigacje świecą słabo, a inne nieco lepiej.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2010, 22:50:51 »
angler22 dziękuję za info, marna to dla mnie pociecha, bo myslałem, że kupując navi z nowszym procesorem to właściwy wybór. Zamykam temat i pozdrawiam elmor368