TeleSystem TS8.2 - problem z GPS

• 3 Odpowiedzi
  • 2813 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TeleSystem TS8.2 - problem z GPS
« dnia: Styczeń 15, 2010, 12:05:31 »
Witam

Mam diwie nawigacje TeleSystem TS8.2 jedna jest na Windows CE 5.0 i na niej każdą AutoMapę uruchamia się ,znajduje sobie gps ale cały czas mam szukam sygnału , i jedynie na wersji 6.1 zadziałała .
Natomiast druga jest z Windows CE Net 4.2 Core i na niej instalowałem tez juz wersje 5.2 , 5.3 ,5.5.2, a teraz jest 6.1 i uruchamiają sie wszystkie wersje tylko żadna nie może sobie wykryć GPS a chcąc ręcznie zmienić port com w menu wywala mnie do mapy i niedaje sie wejść w ustawienia GPS .

Poradźcie co może być przyczyna tego ze nie mogę odpalić AutoMapy i czemu niemozna zrobić ustawień ręcznie .

Mapy instalowane na kartę SD z dodatkiem hiEnd i nie odblokowane są niczym ani nie kombinowane .

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: TeleSystem TS8.2 - problem z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2010, 16:10:22 »
W tej, w której niby widzi GPS'a sprawdź 3 zakładkę w ustawieniach GPS (menu musi być normalne, nie tryb "prosty"). Jeśli na 3 zakładce masz przelatujące dane w formacie $GPRMC XXXXX,XXX , $GPGSV itp, to port i ustawienia są ok. Jeśli mimo to nie łapie fixa nawet w otwartym terenie (zakładam, że prób nie robisz w domu, tylko na powietrzu), to albo masz coś z protokołem NMEA namieszane, albo uszkodzoną antenę (samą antenę, nie moduł GPS). W tym który nie znajduje portu - w którym dokładnie momencie wywala Cię do mapy - jak tylko wciśniesz "ustawienia GPS" czy dopiero jak zmieniasz porty?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2010, 16:45:12 »
Ta z WM 5.0 CE już śmiga i załapała fixa na AM 6.1
Natomiast ta druga z WM 4.2 core wywala mnie do mapy jak wcisnę ustawienia nawet nie pokazują się ustawienia o zmianie portu com itd

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2010, 23:41:23 »
Możesz spróbować ręcznie wprowadzić ustawienia GPS dla Automapy w pliku gps.settings.