Aytobe i Automapa

• 9 Odpowiedzi
  • 3476 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline psw

• 3
Aytobe i Automapa
« dnia: Czerwiec 19, 2007, 10:52:17 »
Czy jest możliwe uruchomienie Automapy na Aytobe ?
Jeśli tak, to proszę o sugestie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 15:30:50 wysłana przez psw »
Pozdrawiam
Paweł

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
Odp: Aytobe i Automapa
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:19:07 »
Powinno się dać - w środku siedzi WinCE 4.2 więc musisz odblokować windowsa i później postępować wg. instrukcji instalcji AM na WinCE (poszukaj w tym dziale - sam to dokładnie opisałem).

Pozdro!

*

Offline psw

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:11:02 »
Powinno się dać - w środku siedzi WinCE 4.2 więc musisz odblokować windowsa
A jak go odblokować? Robił już to ktoś w Aytobe ?
Pozdrawiam
Paweł

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2007, 11:30:20 »
Masz połączenie z AS?

*

Offline psw

• 3
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2007, 16:56:12 »
Dzięki za zainteresowanie.
Udało mi się odblokować WinCE. Niestety kolega już wyjechał do Niemiec i nie zdążyłem zainstalować żadnej mapy.
Pozdrawiam
Paweł

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 12, 2007, 15:47:36 »
Witam buszując po forum znalazłem tylko krótką informacje odnośnie AYTOBE, otóż nabyłem ten sprzęt w Szwajcarii jednak ubogość w mapy tylko Szwajcaria, Niemcy i Austria spowodowały że chciałbym sobie odpalić jakąś inną platformę stosując wskazówki z forum znalazłem na angielskim forum gotową paczkę do odblokowania WIN CE 4.2 net z pakietem TOMTOM 6.020 jednak tutaj zaczynają się schody bo próbuje odpalić jakiekolwiek mapy TT informuje mnie że map nie znaleziono, oczywiście TT po angielsku, natomiast próbując odpalić AUTOMAPE podaje że nie mam połączenia poprzez Active sync oczywiście znalazłem że to wina DLLek ale wgralem cały pakiet DLL ek z forum pod WIN CE i dalej lipa. Chciałbym mieć TT i AM ale narazie ie działa ani to ani to. Czy ktos ma jakąs radę czy ktoś juz robił przy tym sprzęcie?

P.S dla wszystkich posiadaczy AYTOBE paczka z plikami do odblokowania CE wraz z TT http://rapidshare.com/users/39VIFU

BTW w końcu udało mi sie odpalic TT w tej wersji trzeba tylko dokładnie przeczytać instrukcję podaną w linku wraz z plikami ( zainstalować ww aytobe zmodyfikowany rejestr a wtedy bedzie TT widział wgrane mapy poza tym próbowałem AM ale niestety nie moge znaleźć darmowej wirtualnej klawiatur, która to jest niezbędna do odpalenia Am poza tym to całkiem dobrze się sprzęt sprawuje. Pozdrawiam i wrazie czego prosze pytac na meila
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 00:10:58 wysłana przez lu_cash »

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2009, 15:38:43 »
Przepraszam za odkopanie ale temat wydaje mi się odpowiedni.

Na AyToBe odpalałem AutoMapę w wersjach 5.0.5 i 5.3 - odpala się bez problemu, można również przeglądać mapy, jednak po włączeniu odbiornika GPS (Menu->Włącz GPS) urządzenie zawiesza się i trzeba czekać po kilka minut na jakąkolwiek reakcję :/  Ma ktoś jakieś pomysły co jest nie tak i co z tym zrobić?
Pozdrawiam

P.S. Jeżeli się nie mylę GPS jest na porcie COM 6.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2009, 18:33:01 »
Spróbował bym różnych ustawień opcji "czytaj port w osobnym wątku" i "otwieraj port tylko gdy używany". Czasem pomagało na niektórych PDA z szeregowymi GPS'ami, to może i na PNA zadziała.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2009, 23:15:23 »
Hmm te opcje były w AM 5.0.5 ale w 5.3 już ich nie ma.. mimo wszystko dzięki za odpowiedź - problem został już rozwiązany  :ok:

Cały szkopuł tkwił w tym, że AutoMapa gryzła się z procesem malata.exe - czyli tym "menu" AyToBe.

Zakładając, że mamy "odblokowany" WinCE 4.2 wykonujemy następujące czynności:
1. Wchodzimy w panel sterowania->display i odznaczamy opcje wyłączania podświetlania.
(Trzeba to zrobić bo w przeciwnym wypadku jak zabijemy ten nieszczęsny proces to wyłączy nam się ekran.)
2. Zabijamy proces malata.exe (np programem ITaskMgr.exe)
3. Usuwamy z rejestru wpisy odpowiedzialne za odpalanie "menu"  (np. programem Regedit.exe)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\init]
"Launch50"="Malata.exe"
"Depend50"=hex:\
  14,00,1e,00
4. W AutoMapie  dla GPS ustawiamy port COM 6 oraz szybkość 9600.
5. Cieszymy się z działającej nawigacji :proud:  :P

Wymienione programy znalazłem w "chomiku" użytkownika satan9 :smile:

Pozdrawiam, beamer
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 23:21:40 wysłana przez beamer »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2009, 09:36:10 »
Jak to nie ma opcji "otwieraj port..." i "Czytaj port..." w nowej Automapie? Oczywiście, że są! Musiałeś źle popatrzyć, wchodzisz w ustawienia, Gps i na 3 zakładce masz częstotliwość odczytu GPS oraz dwie wspomniane opcje. Jak wspominałem to jest raczej skuteczne w przypadku niektórych starszych PDA i szeregowych, kablowych odbiorników (one potrafią się właśnie przywieszać, po otwarciu portu). Na PNA podstawą jest prawidłowe odblokowanie systemu, czyli właśnie zabicie wszelkich procesów nakładki.