Problem z uruchomieniem viamichelin x-950t

• 9 Odpowiedzi
  • 4764 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z uruchomieniem viamichelin x-950t
« dnia: Grudzień 29, 2008, 19:41:51 »
Witam Wszystkich.
Przed świętami dostałem nawigacje via michelin x-950t. Nawigacja została przywieziona z UK więc mapę miała tylko UK i Irlandii.
Udało mi się ją odblokować, lecz przy grzebaniu w windzie, skasowałem ją i teraz PC nie widzi nawigacji.
Po włączeniu jest tylko logo Via Michelin i numer 1.16.0409. Obraz co chwile znika i nic poza tym się nie dzieje. Próbowałem przez reset i nic, rozładowałem akumulatorki plus reset też nic nie zadziałało.
Zanim zacząłem grzebać w oprogramowaniu zrobiłem w activesync kopie bezpieczeństwa.
Czy można to reanimować i w jaki sposób.

Proszę o pomoc.

Nawigacja jest na Win CE NET 4.2 Core

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
Odp: Problem z uruchomieniem viamichelin x-950t
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2009, 20:54:39 »
Jesli skasowales z FLASHA program, ktory odpowiadal za uruchamianie sie procesu komunikacji (ot, tak sobie, bo mozna przeciez skasowac wszystko o czym nie wiemy do czego sluzy :P ),

to pozostaje Ci probowac odtworzyc FLASH z kopi zapasowej (np. odpalajac urzadzenie z karty SD), ktora to kopie zapewne wykonales przed tak radosnym kasowaniem wszystkiego co sie dalo skasowac..

Zaden HR czy inne rozladowanie baterii tu nie pomoze. To NIE TA PAMIEC.
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2009, 16:07:26 »
Zrobiłem kopie przy pomocy activesync (nieraz mi punkt przywracania uratował życie), z tym że nie mogę go znaleźć, i nie mam pewności czy zrobię dobrze kopie na karcie SD, Czy wystarczy nagrać czy trzeba do tego jeszcze jakiś trick wykonać.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2009, 17:44:34 »
To niestety nie jest takie proste, bo kopia rejestru wykonana przez Activesync (plik stg) powinna być przywrócona również przez Activesync. Jeśli komunikacji brak, plik na nic się nie zda. Jeśli pliki odpowiedzialne za komunikację faktycznie siedziały na wbudowanym flashu, to jest praktycznie pewne, że producent przewidział możliwość automatycznej aktualizacji zawartości flasha z karty pamięci (typowa metoda). Trzeba tylko znaleźć odpowiedni plik, lub chociaż poznać nazwę tego pliku i coś za niego podstawić. Możesz spróbować autorunce.exe, updateme.exe (zupełny strzał w ciemno, bo z via michelinem nigdy się nie widziałem).

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2009, 12:40:34 »
Witam.
Też tak myślałem, z tym że nie jestem pewien co do ilości plików tzn. np. aby uruchomić kompa trzeba zamieścić na dyskietce szereg plików które uruchamiają kolejne procesy. Czy w PNA jest tak samo czy wystarczy nagrać na SD jakiś plik z konkretnym rozszerzeniem. Czy jakieś driver-y plus plik do komunikacji.
Wiem, że taka operacja jest wykonalna, tylko nie znam do końca zasady działania odczytu z karty SD.
Nawet opisanie zasady działania innej nawigacji będzie pomocne, ponieważ będę wiedział jak się za to zabrać.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2009, 13:40:06 »
To działa tak, że w system zapisany w romie (niemożliwy do skasowania bez wchodzenia do menu serwisowego i wybierania opcji Erase flash czy podobnych) oprócz normalnych procesów systemowych windowsa CE jest zaszyty proces przygotowany przez producenta urządzenia, który jest automatycznie uruchamiany razem ze startem windowsa. Taki proces to może być od razu shell (czyli nakładka, z przyciskami itp), a może to być tylko coś w rodzaju przekierowania, które na przykład sprawdza przy uruchomieniu zawartość flasha i uruchamia z niego dany plik (i to jest zwykle plik shella). Na wypadek gdyby flash okazał się pusty, lub coś było z nim nie tak, taki proces ma zazwyczaj zaimplementowany jeszcze jeden test, to znaczy zagląda na kartę pamięci i szuka również tam pewnego pliku (zazwyczaj exeka), jak go znajdzie, to automatycznie uruchomi, a już zadaniem tego uruchomionego z karty programu jest przywrócenie zawartości flasha. Problem tylko w tym, że producent raczej nie pisze, jak ma się nazywać taki plik "przywracający" na karcie. Przykładowo dla urządzeń z Destinatorem taki plik to najczęściej autorunce.exe, ale bodajże Navigony reagują na updateme.exe, a Mio na różne kombinacje OscarXX itp. Nie wiem niestety jak to wygląda w przypadku X-950T. Jeśli natomiast faktycznie skasowałeś rom z windowsem (można to zrobić tylko z menu serwisowego urządzenia, do którego nie jest łatwo wejść), to daruj sobie exeki i szukaj romu.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2009, 17:55:46 »
Dzięki za opis działania.
Czyli zasada działania nie jest aż taka trudna do zrozumienia. Jeżeli chodzi o skasowanie Flasha to powiem szczerze, że nie jestem pewny aż tak do końca czy to był rom czy ram. Format wykonałem z poziomu Win CE. Program był podobny do aplikacji zarządzania dyskiem twardym pod win95. Tam chciałem sformatować kartę SD 4Gb. Dopiero później się dowiedziałem, że x-950t nie obsługuje tak "dużych" kart SD. Ale zanim zrobiłem format, to przyjrzałem się strukturze katalogów w tym co było dostępne w win CE i powiem ci, że oprócz systemu tam nie było żadnego programu. Jedyne co zauważyłem to skróty do programu który mieścił się na karcie SD wraz z mapą. Więc odblokowanie samego x-950t nie było trudne.
Wyczytałem na forum, że trzeba wykonać HR aby rom zaczął działać i tu powstaje problem, jak w tej nawigacji zrobić HR, Jeżeli ona ma tylko reset z tyłu obudowy i nic więcej.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2009, 18:16:01 »
Mając zerowe doświadczenia z tym konkretnym sprzętem trudno jest mi coś na 100% powiedzieć, ale jeśli przed awarią urządzenie łączyło się z PC przez activesync, a teraz się już nie łączy, to raczej obawiał bym się najgorszego, bo wszelkie procesy odpowiedzialne za komunikację siedzą w raczej w Romie właśnie. Ukatrupić je można albo psując rejestr (w tym raczej nie grzebałeś) albo faktycznie w jakiś sposób kasując Rom. Zdaje mi się, że w którymś z modeli Larka było podobnie - rom siedział w pamięci którą można było "przypadkiem" skasować przez wejście w panel sterowania\storage manager i sformatowanie partycji. Jeśli tu jest tak samo, to tylko wgranie romu z karty Cię ratuje.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2009, 21:16:08 »
Warto tutaj rozroznic dwa pojecia :

1. plik ROM jest obrazem systemu operacyjnego, wgranie go pomaga WYLACZNIE w sytuacjach, kiedy problem NIE POWSTAL z powodu np. wejscia w menu serwisowe  i radosnemu wybraniu opcji FORMAT FLASH. Zawartosci pamieci ROM praktycznie nie da sie samodzielnie wykasowac "przypadkiem", bez duzych staran i odrobiny wiedzy.

2. Backup - rozumiany jako kopia zawartosci pamieci Flash - jesli ta zostala usunieta (np. przez radosne uzycie "format flash"), mozna ja na urzadzenie skopiowac ponownie, oczywiscie TYLKO, JESLI mozna sie z urzadzeniem polaczyc.
W przypadku skasowania pamieci Flash NIE POMAGA ZADEN HR ani przywracanie Rejestrow!!

Sposoby naprawy NIE DZIALAJA ZAMIENNIE - czyli problemu 2. nie mozna naprawic za pomoca 1.

Angler - na Viamichelinie autorunem jest plik InstallSD.exe umieszczony na karcie SD w \InstallSD  :)

reasumujac i wracajac do meritum: Nawigacja jest do calkowitego odratowania, jesli znajdzie sie we wlasciwych rekach :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 21:20:00 wysłana przez ΠΟΝΤΙΚΟΣ »
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2011, 12:46:42 »
witam ja mam ten sam problem tylko z wiamichelin X-930
moje pytanie czy ktoś znalaz rozwiązanie tego problemu ?