Problem z ekranem w nawigacji o oznaczeniu LST-100105258 (z USA/Chin).

• 21 Odpowiedzi
  • 6389 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Mam problem z nawigacją jak w temacie.
Jest to nawigacja z zainstalowanym Windows CE 5.0
Procesor to: Samsung S3C2443X-40
Memory size: 128Mbytes
SDRAM: 64MB
Wyświetlacz: 7" TFT high resolution 800*480
Wygląda dokładnie tak jak na tym zdjęciu:

Dzisiaj zaczął szwankować mi wyświetlacz. Tzn. nie działa dotyk, albo działa z dużym opóźnieniem, albo też sam włącza i zaznacza na ekranie ikony jakie mu pasują po każdym włączeniu urządzenia.
Nie przypuszczam, że zepsuł się sam ekran dotykowy, bo nie było ku temu powodu.
Wygląda mi to raczej na jakieś zawieszanie się z winy oprogramowania, pamięci itp.
Może też stało się to, gdy przez przypadek włączył mi się ekran kalibracji, a ja nie wykonałem jej tylko zrestartowałem urządzenie.

W każdym bądź razie po głębszej analizie plików systemowych wychodzi mi, że brakuje mi chyba pliku "ceshell.dll".
Wszystkie pliki *ini w katalogu Windows odwołują się do ścieżki np.:
LocalizedResourceName=@\Windows\ceshell.dll,-20490
lub np.
LocalizedResourceName=@\Windows\ceshell.dll,-20489
Natomiast ja nigdzie w katalogu Windows mojej nawigacji nie widzę tego pliku!!!

Skąd można pobrać taki plik, który pasowałby do mojej nawigacji?

Próbowałem również znaleźć software do mojej nawigacji, bo podobno można ją aktualizować poprzez SD card (tak wyczytałem w instrukcji), ale niestety nigdzie nie ma.
Kolejne moje pytanie jest więc takie.
Czy mogę wgrać jakiś inny software do podobnej nawigacji?
Może udałoby mi się gdzieś znaleźć plik "winceimg.bin" z Windows CE 5.0 i zaktualizować nim moją nawigację.
Tylko, czy tak można? Boje się, aby jej zupełnie nie uszkodzić.

Teraz przynajmniej działa mi kamera cofania.
Niestety wszystkie inne funkcje są nieaktywne, przez to, że ekran nie reaguje na naciskanie lub reaguje w sposób zupełnie przypadkowy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2011, 20:35:56 wysłana przez math13 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Problem z ekranem w nawigacji o oznaczeniu LST-100105258 (z USA/Chin).
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2011, 09:09:02 »
Po pierwsze, czy masz z tym czymś komunikację po activesync? Po drugie - w jakich okolicznościach pokazała się kalibracja (nie powinna się pokazywać poza pierwszym uruchomieniem - każde inne sugeruje jakieś uszkodzenie dotyku)?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2011, 09:54:49 »
Tak mam komunikację. Dzięki temu mogłem podejrzeć strukturę katalogów, przekopiować co się dało na laptop (dużo plików było niestety używanych przez urządzenie z tego względu nie mogłem ich skopiować).
Z tych co skopiowałem podejrzałem kilkanaście (przeważnie *.ini) i tam właśnie odwołuje się do pliku ceshell.dll.
A ja go najzwyczajniej nie mam. :(

Kalibracja pokazała się gdy bawiłem się ustawieniami urządzenia. Sprawdzałem po kolei ustawienia konfiguracyjne, próbowałem dostosować je do swoich potrzeb (BT, language, głośność, jasność wyświetlacza, transmiter FM itp.) i gdy doszedłem w końcu do opcji kalibracji ekranu urządzenie zawiesiło się.
Zrestartowałem je więc i od tego czasu dzieją się cuda z ekranem.

Czasami nie działa żadne tapnięcie w ekran.
Po zrobieniu przyciskiem Sleeping i ponownym wybudzeniu zaczyna działać ikona GPS z tym, że nie uruchamia nawigacji tylko sobie mruga gdy na nią naciskam. Pozostałe ikony nie reagują.
Robię kolejne Sleeping i po wybudzeniu zaczyna sama od siebie mrugać np. ikona Video. Naciskam na ekranie inne ikony, ale bez reakcji.
Robię kolejne Sleeping i po wybudzeniu uruchamia mi się samo od siebie Video.
Robię kolejne Sleeping i po wybudzeniu naciskając na ekranie w którymkolwiek miejscu mruga sobie zawsze ikona GPS.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2011, 09:59:11 »
Dobra, aż takie szczegóły nie są konieczne - ważne są dwie rzeczy - że kalibrację uruchomiłeś sam (nie włączyła się samoczynnie) i że masz połączenie przez AS. Kopiowanie czegokolwiek z katalogu Windows mija się z celem, bo po pierwsze przez AS widzisz tylko 20 % plików (reszta jest ukryta) a po drugie większość jest zabezpieczona przed kopiowaniem.
Uruchomimy kalibrację zdalnie, tylko będę potrzebował jeszcze paru informacji. Potrafisz się posługiwać linią poleceń w XP?
Acha - na My-Navii możesz nie odpowiadać, bo z tą samą osobą rozmawiasz :)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2011, 10:12:29 »
Z tą linią poleceń to coś mi się przypomina, ale będę wdzięczny za podpowiedz.
Tzn. Start | Programy | Akcesoria | Wiersz poleceń ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2011, 10:40:52 »
Tak, o to mi chodzi, tyle że nie samo uruchomienie jest istotne, a dalsza zabawa we wpisywanie poleceń. Ewentualnie na początek możesz spróbować zainstalować program My Mobiler, który zdalnie steruje nawigacją przez AS (wpisz w wyszukiwarkę to znajdziesz). Nie wiem czy pójdzie, ale spróbuj. W razie czego masz kontakt do mnie na GG na Forum, na którym zadałeś to samo pytanie (nick tikotka).
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 10:54:46 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2011, 10:46:46 »
My Mobiler oczywiście pobiorę. Znalazłem w wersji 1.23
Mogę prosić o powtórzenie kontaktu na GG W jakiejś innej formie, bo wyskoczyło w Twoim poście: [PIRACTWO] .

P.S.
Nawiązując do tego pliku Ceshell'a.
Wydaje mi się, że chyba jednak go nie mam.
Uaktywniłem w: Narzędzia - Opcje folderów - Widok - Pokaż ukryte pliki i foldery (ptaszek)
Nieuaktywniłem: Narzędzia - Opcje folderów - Widok - Ukryj chronione pliki ... (brak ptaszka)
No i tego Ceshell.dll nadal nie widać w Eksploratorze. :(
Natomiast wszystkie pliki systemowe i ukryte widzę np. na dyskach mojego laptopa.

Z komputerami mam już styczność kilkanaście lat więc co nieco umiem zrobić. Nie jestem tak całkiem zielony.
Więc myślę, że poradzę sobie, gdy podpowiesz mi co i jak z tą moją nawigacją. :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 10:58:30 wysłana przez math13 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2011, 10:55:58 »
Jeśli odpali Mobiler, to chyba sobie poradzisz bez pomocy dalszej. Jeśli nie odpali, to możesz się odezwać na gg 5414529

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2011, 11:05:38 »
Odezwę się po południu z domu, bo w pracy mam poblokowane funkcje instalacyjne na firmowym kompie.

Dopisałem P.S. do mojego poprzedniego postu. Co ty na to?

Acha i jeszcze chodzi mi po głowie taka rzecz.
Gdybym miał dostęp do identycznej nawigacji jak moja to czy jest jakiś sposób, aby zgrać całą jego zawartość do jakiegoś pliku np. *.bin i mieć kopię zapasową?
Taką kopię CAŁOŚCI, aby w razie czego móc ją zainstalować ponownie i mieć urządzenie jak nowe z fabryki?
Wiem, że aktualizację można zrobić poprzez kartę SD z odpowiednim plikiem w formacie chyba *.bin.
A jak zrobić kopię zapasową? Jakim programem?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2011, 11:11:19 »
Ceshell należy do plików chronionych, tak jak 70% innych w katalogu "Windows". Masz go na pewno, tylko nadal nie widzisz (AS nigdy go nie pokaże!). Dopiero odpalając explorera na nawigacji byś go zobaczył.
Co do obrazu systemu, owszem, są narzędzia które zgrywają całą zawartość kostki pamięci (DiskRW na przykład), ale zazwyczaj tak utworzony plik wymaga dalszej obróbki, by można go było później wgrać jako bin. Z tym najlepiej nie ryzykować, a raczej traktować jako ostateczność. Niemniej jeśli masz drugi taki sam sprzęt, to kopię przez DiskRW zrobić można - nie zaszkodzi.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 08, 2011, 20:22:57 »
Po bardzo długim czasie odzywam się znowu.
Przepraszam, że tak długo to trwało.

Znalazłem przyczynę problemów z ekranem w mojej nawigacji i do wczoraj je rozwiązywałem.
Okazało się, że uszkodził mi się "dotyk" tzn. padł ekran-szkiełko.
Zwiesił się po prostu i działał tak jakby cały czas był naciśnięty.

Naprawa polegała na wymianie na nowy.
Ze względu na jego rozmiar tj. 17" i pochodzenie nawigacji ciężko było kupić nowy.
Ale w końcu się udało i nawigacja jest jak nowa tzn. działa OK.

Informuję o tym, gdyż może ktoś kiedyś będzie miał podobny przypadek i objawy z ekranem jak ja.
Wówczas może moje doświadczenia pomogą w diagnozie.

Przy okazji mam pytanie.
Właściwie dotyczy ono też ekranu, ale troszkę w inny sposób więc pozwolę sobie zapytać tutaj.
Ewentualnie mogę przenieść do innego działu.

Czy jest jakiś sposób ustawić w nawigacji (nie odblokowanej jak moja) wygaszenia ekranu po pewnym czasie gdy jest ona podłączona do zasilania?
Obecnie poprzez "Setup" mam tylko dostęp do opcji "przygaszenia" ekranu to pewnym czasie (Newer lub 30 sek. lub 1 min. itp.), ale gdy urządzenie działa na bateriach (bez zasilania). Nie ma tutaj też opcji całkowitego wygaszenia ekranu po pewnym czasie.

Domyślam się, że rozwiązania mogą być następujące, ale nie wiem jak je wykonać.
1) Odblokować moją nawigację do czystego Windows Mobile i tam szukać opcji i ustawień wygaszenia ekrany?
Ale jak ją odblokować?
2) Połączyć się z nawigacją przez USB i za pomocą programu do edycji rejestru próbować zmienić lub dopisać ustawienia wygaszenia ekranu.
Ale po pierwsze jakim programem można edytować rejestr w nawigacji, a po drugie gdzie w rejestrze szukać ustawień i jak je zmienić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 08, 2011, 20:57:01 »
Wiele nawigacji wcale nie potrafi zgasić ekranu, jednocześnie nie zatrzymując działania systemu. Po prostu nie da się tego zrobić - z tego powodu powstał na przykład programik MNJ screen black (jest na Forum), który "własnoręcznie" gasi LCD, ale tylko na części nawigatorów.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2011, 21:58:35 »
Wiele nawigacji wcale nie potrafi zgasić ekranu, jednocześnie nie zatrzymując działania systemu. Po prostu nie da się tego zrobić - z tego powodu powstał na przykład programik MNJ screen black (jest na Forum), który "własnoręcznie" gasi LCD, ale tylko na części nawigatorów.

Jak mam rozumieć "własnoręcznie"?

Jak odblokować moją navi do czystego Windows?
W którym kluczu rejestru "przeważnie" siedzą ustawienia-wpisy, które odpowiadają co ma startować, "nakładka" lub WinCE?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 08, 2011, 22:32:11 »
Tak jak Ci odpisaliśmy na My-nav... -  klucz HKLM\Init. Tylko UWAGA, z tymi kluczami trzeba bardzo ostrożnie, bo jeśli urządzenie ma trwały rejestr (skoro to Samsung, to raczej będzie nietrwały) można jednym małym błędem załatwić sprzęt na amen!
W załączniku masz skrypt odblokowujący - wystarczy uruchomić przez win.exe.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2011, 23:01:11 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2011, 23:12:43 »
Po rozpakowaniu wrzuciłem do NANDFlash.
Zmieniłem ścieżkę uruchamiania "nawigacji" na Win.exe
Po uruchomieniu pokazuje się niebieski ekran z dużym czarnym prostokątem na którego tle widać cztery cieniowane strzałki w prawo (wszystkie cztery obok siebie) w kolorach od szarej aż do białej.
No i to by było na tyle. Żadne klikanie w ekran nie daje efektu.
Pomaga tylko wyłączenie i włączenie nawigacji. Wówczas wracam do mojej nakładki.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2011, 23:18:47 »
Te "strzałki" to pulpit windowsa CE zapewne (tapeta taka). Być może masz usunięte typowe skróty z pulpitu i wyłączony pasek start. Spróbuj wrzucić cokolwiek (przez AS) do folderu Windows/Desktop i zobacz, czy pojawi się na ekranie.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 09, 2011, 23:26:36 »
Wrzuciłem plik *.bmp  i jakiś *.txt
Fakt pokazały się ikonki z opisami, ale bez rozszerzeń i po kliknięciu wyskakuje błąd, że żadna aplikacja nie jest skojarzona aby je otworzyć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 09, 2011, 23:27:39 »
I prawidłowo. Żaden CE nie ma podglądu txt i BMP w standardzie!
Najlepiej sobie skopiuj skrót do explorera z windows\programs na pulpit - będziesz mógł przeglądać zawartość urządzenia i odpalić panel sterowania.

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 09, 2011, 23:46:42 »
No tak.
Mam na pulpicie skróty zrobione, do "control" również.
Ale to tylko połowa sukcesu.
Teraz jak to uatrakcyjnić?
Czy można np. wgrać jakieś fajne nakładki z podobnych nawigacji jak moja, aby pulpit nabrał ciekawszego wyglądu, a miał funkcjonalność Windows CE?   
Czy da się aby ten explorer startował zawsze przy uruchamianiu nawigacji zamiast nakładki?
Czy pozostaje mi tylko uruchamianie explorera tak jak teraz, ale stracę funkcjonalność klawisza nawigacji?

Ech. To jest złośliwość chyba firmy Samsung dla użytkowników!!!
Wyłącz i włącz nawigacje i teraz po wejściu w explorera pulpit czyściutki. Żadnego skrótu, ani tapety, którą ustawiłem.
Znowu muszę wszystko od nowa wrzucać do folderu Windows/Desktop.
Ale po restarcie pewno znowu znikną.

Czy jest szansa na trwałość ustawień? Czy jestem w tych 90% co pisałeś kiedyś?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2011, 23:52:43 wysłana przez math13 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 10, 2011, 11:26:27 »
Skryptem da się zrobić niemal wszystko - w tym i trwały pulpit na urządzeniach z Samsungiem. Odezwę się później, bo na razie jestem zajęty.
Napisz mi, jak się u Ciebie nazywa wbudowana pamięć flash, bo na niej umieścimy pulpit. Typowe nazwy to residentflash, Nandflash, My Flash disk itp.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 12:50:38 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 10, 2011, 14:44:41 »
NANDFlash

Nie ma problemu zaczekam ile trzeba.
I tak jestem już bardzo wdzięczny za poświęcony czas i pomoc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 10, 2011, 18:09:57 »
Dobra, to ustawimy pulpit na Nandflash\Pulpit i tam będą przechowywane skróty. W załączniku masz poprawiony skrypt - wrzuć i odpal przez win.exe. Jeśli dobrze przepisałem, to powinieneś mieć na pulpicie od razu skrót do "my Device" (czyli dostęp do zawartości urządzenia) i kosz. Resztę dodasz sobie wrzucając skróty do \Nandflash\Pulpit (albo Desktop, bo pod taką nazwą też może być widoczny).