Prestigio Geovision 4120 - odblokowanie

• 11 Odpowiedzi
  • 10684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prestigio Geovision 4120 - odblokowanie
« dnia: Listopad 18, 2010, 18:01:26 »
Witam,
Czy wie ktoś jak odblokować tą nawigację? Jeśli potrzeba szczegółów to oczywiście podam to co będę w stanie. Szukałem w Internecie ale nie mogę nic znaleźć na interesujący mnie temat :(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Prestigio Geovision 4120 - odblokowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2010, 18:50:12 »
Jak zwykle pytanie o połączenie z PC (czy jest), oraz czy masz do tego kartę pamięci z programem nawigacyjnym?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2010, 00:27:59 »
Tak, łączę się z PC. Dwie opcje, jako Dysk i przez ActiveSynca jako Urządzenie. W pierwszej opcji widzę tylko 1 folder do którego mogę wrzucać swoje pliki a który czyta nawigacja. W drugiej opcji widzę chyba wszystkie foldery, ale nie mogę otwierać plików, tylko przeglądać ich spis i właściwości. Czytnik kart jest na microSD, aktualnie posiadam w domu tylko zwykłe SD, ale dokupię odpowiednią, jeśli będzie konieczna (urządzenie ma 2GB wbudowanej pamięci).

Największym problemem dla mnie jest to, że nie mogę uruchomić OZI Explorera, dla którego głównie kupiłem tą nawigację, skuszony ceną i większym ekranem...

Nie wiem jak ja wstanę rano....

Pobawiłem się ITaskMgrem i oto jakie procesy są uruchomione:
Itask.exe
FileManCE.exe
udp2tcp.exe
rnaapp.exe
rapisrv.exe
repllog.exe
udevice.exe
MultiMedia.exe
JBSHello.exe
VipApp.exe
Gpsmc.exe
servicesd.exe
udvice.exe
udvice.exe
udvice.exe
udvice.exe
shell.exe
NK.EXE

Kolejny edit...
Ale są postępy ;) Uruchomiłem Explorera i po zabiciu JBSHello.exe mam pulpit  :ok: Tylko co teraz zrobić, żeby zawsze urządzenie uruchamiało się do tej postaci a nie ekranu startowego z wyborem Navi/Multimedia/Ustawienia?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 01:45:19 wysłana przez pawel_scibior »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2010, 09:21:54 »
Wygląda na dość typową nawigację z Atlasem IV i CE 6.0 (po procesach widać). Proponował bym nie próbować jednak grzebać w rejestrze w sekcji Init, celem wyłączenia autouruchomienia nakładki, bo w razie błędu może być duży problem. Lepiej albo wykorzystać przycisk "nawigacja" do uruchomienia pulpitu CE, własnego menu, bądź od razu oziego. Na szczęście Ozi działa na CE 6.0, czego nie można natomiast powiedzieć np. o Russa (a bardzo szkoda).
Czy masz możliwość ustawienia (w menu) ścieżki od przycisku "nawigacja"?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2010, 20:57:37 »
Tak, mam taką możliwość. Czy da się tak zrobić, żeby po kliknięciu w "Nawigacja" zabijać nakładkowy proces i otwierać Explorera?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2010, 22:12:13 »
Oczywiście, że się da. Najlepiej użyć mortscripta - wszystko załatwi automatycznie.
W załączniku masz gotowca - wrzuć te 3 pliki gdziekolwiek (Flash, albo karta) i ustaw ścieżkę GPS do odblok.exe. Napisz, czy działa jak chciałeś.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 22:17:13 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2010, 22:56:04 »
Prawie jest to o co chodziło. Niestety, po każdym uruchomieniu giną skróty z pulpitu, dziwnie ustawia się godzina a w Itasku nie widzę żadnego procesu :(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2010, 23:06:42 »
Itask ma problemy pod CE 6.0 a wiele innych taskmanagerów nie działa wcale. Skróty z pulpitu to norma - jeśli masz trwały rejestr w tym czymś, zmieniasz tylko "shell folder" desktop na trwałą lokalizację i masz skróty na stałe. G odzina resetuje się na wielu nawigacjach i ustawia dopiero po złapaniu syngnału GPS.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2010, 23:10:28 »
Hm, gdy ręcznie włączam explorera nie ma problemu z ITaskiem. Zauważyłem też, że nie działa player do filmów, chyba zrobiłeś skrypt zamykający m.in. MultiMedia.exe.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2010, 23:15:17 »
Zamknąłem wszystko poza procesami systemowymi, bo tak się powinno odblokowywać. Inaczej albo są problemy z pamięcią, albo z dźwiękiem, albo jeszcze z czymś innym. Jak pisałem CE 6.0 ma inną filozofię uruchamiania programów i przez to są problemy z menadżerami procesów. Itask czasem działa OK, a czasem nie i w związku z małą na razie ilością prób nie mogę na 100% powiedzieć, co mu "pomaga". Inne programy tego typu wywalają błędy już na starcie. Niestety CE 6.0 to nadal najgorszy wybór do nawigacji...

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2010, 23:26:30 »
Czy mimo wszystko mógłbym Cię prosić o stworzenie skryptu który tylko uruchomi explorera i wyłączy JBSHello.exe?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2010, 23:30:16 »
Najlepiej sam sobie przerób - przy okazji się czegoś nauczysz. Otwórz w notatniku na PC plik odblok.mscr i wykasuj linie zamykające Multimedia i Shell, jeśli nie chcesz ich zamykać.
Kasujesz cały "człon" od If do endiff dotyczące shell i multimedia.
Być może to shell odpowiada za lepsze działanie itaska, bo mulitmedia z pewnością nie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 23:32:41 wysłana przez angler22 »