Połączenie Bluetooth PAN/DUN na Goclever 5065BT lub innym z Windows CE 5.0-jak?

• 6 Odpowiedzi
  • 10500 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xeros

• 8
  • Sprzęt: GoClever 5065BT, WinCE 5.0
Witam,
Od kilku dni próbuję uruchomić jakiekolwiek połączenie sieciowe przez Bluetooth w GC5065BT, ale jak dotąd nic mi z tego nie wychodzi.
Standardowe oprogramowanie ma tylko synchronizację książki telefonicznej, odczyt SMS-ów, i dostęp do plików przez Bluetooth FTP.
Znalazłem we flashu dodatkowo egzek do diagnostyki Bluetootha i zauważyłem tam przyciski do połączenia i rozłączenia GPRS, ale wygląda na to, że albo robię coś nie tak, bo po naciśnięciu nic się nie pojawia.

Próbowałem zestawić połączenie z użyciem DUN przez Bluetooth w WinCE 5.0, ale za każdym razem mam informację, że urządzenie jest zajęte (próbowałem wszystkie 3 urządzenia, które menedżer połączeń widział). Pozabijałem procesy odpowiedzialne za połączenie Bluetooth z telefonem w menu nawigacji oraz watchdoga, który te procesy podnosił, ale komunikat nadal ten sam. Zatrzymywałem i uruchamiałem usługę BTSRV, ale ciągle to samo. Jak wyłączę Bluetooth z poziomu menu nawigacji to urządzenie bluetooth w DUN nawet nie jest dostępne. Dodam, że udało mi się sparować urządzenie z kompem w innej części panelu sterowania w WinCE nawigacji (wcześniej ustawiłem profile DUN i PAN w kompie na Linuksie i nawigacja je zobaczyła przy parowaniu).

Zastanawiałem sie nad instalacją Adeneo Bluetooth Manager dla WinCE 5.0 na platformie ARM, ale mam pewne obawy czy to czegoś nie namiesza. Program wygląda na odpowiedni do tego, co chciałbym zrobić (np. połączenie PAN z komórką lub kompem), ale jest z ograniczeniem czasowym połączeń do 30 minut i wygląda na to, że wchodzi głęboko w system. Obawiam się czy po jego instalacji wogóle Bluetooth w menu nawigacji będzie działał, a jeśli tak to czy też będzie się rozłączał co 30 minut.
Znalazłem też coś takiego jak Widcomm Bluetooth Manager, ale tutaj mam podobne obawy, do tego aplikacja jest z 2003 roku albo i starsza.

Czy komuś udało się już zestawić połączenie sieciowe przez Bluetooth na PNA/PND z WinCE 5.0? Jeśli tak to proszę o jakąś podpowiedź jak to zrobić.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Adeneo nic nie miesza - wogóle można je uruchamiać bez instalacji po wgraniu np. na kartę. Używam go na GC 5010 do uruchamiania np transferu plików, bo do połączenia z komórką (GPRS) wystarcza kontrolka z panelu sterowania. Udało mi się też uruchomić Activesync po BT, więc pewnie i PAN było by wykonalne.

*

Offline xeros

• 8
Dzięki, właśnie odpaliłem Adeneo BT Mgr z Twojej paczki na forum GoClevera - działa (tzn. chyba działa) :-) Zobaczyłem w nim kompa, podłączyłem Bluetooth pod port szeregowy (COM8:) i z kontrolki do połączeń w Panelu Sterowania już dłużej próbuje wybierać połączenie zanim zgłosi, że port może być zajęty. Podejrzewam, że w międzyczasie musiałem namieszać coś z ustawieniami pod profil DUN/serwera ppp w kompie.
Pierwsze wrażenie z BT Managera to lekkie rozczarowanie - spodziewałem się więcej dostępnych opcji (np. ustawień dla klienta/serwera PAN, DUN), a tu po znalezieniu kompa widzę tylko możliwość przypisania portu szeregowego i nic więcej...
Mógłbyś podać coś więcej? Jak np. ustawiłeś ActiveSync po BT i sieć?
Zamast ActiveSync zamierzam spiąć GC z SynCE pod Linuksem, a sieć to do przeglądarki/klienta poczty (jak coś ciekawego z tych rzeczy znajdę) się przyda.

Edit:
Czy powinienem wprowadzić jakieś zmiany w rejestrze aby uzyskać coś więcej z Bluetootha w BT Mgr?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 22:31:41 wysłana przez xeros »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Adeneo używałem tylko do kopiowania plików przez BT, bo bez tego programu nie da się uruchomić usługi Obex czy jak tam ona się nazywa. Do połączenia AS wystarczyło użyć kontrolki BT z panelu sterowania. Niestety ktoś usunął ją fabrycznie w GC 5010 i trzeba sobie dograć ręcznie (nie wiem czy masz ją w 5065). Activesync uruchomiłem w ten sposób, że za pomocą tej dogranej kontrolki wyszukałem PC i dodałem do listy po prawej stronie wszystkie usługi jakie oferował. W tym momencie pojawiło mi się Bluetooth na liście połączeń w panelu sterowania \ PC connection - wystarczyło je wybrać, odpowiednio ustawić aCtivesync na PC (odpowiedni port COM dla BT) a później tylko każdorazowo uruchomić repllog.exe na PNA by się połączyć. W załączniku masz kontrolkę BT - wystarzcy wrzucić do \Windows\ na PNA by pojawiła się na panelu sterowania, ale można też uruchamiać bezpośrednio z każdej lokalizacji.

*

Offline xeros

• 8
W 5065BT jest kontrolka Bluetooth i sparowałem w ten sposób urządzenie z kompem (wszystkie dostępne w kompie usługi), ale w PC Connection nadal mam tylko `USB. Przy okazji pobawię się jeszcze z SynCE, może to ActiveSync na kompie udostępnia jakąś usługę BT, której nie mam. Wcześniej to tylko OpenSync'em (którego to też używa sie z SynCE) synchronizowałem aplikacje KDE 4.3 z komórką z Symbianem rzez BT. Co do przesyłania plików to wbudowany programik w \Flash Disk\BT w 5065BT ma klienta Obex FTP przez BT i działa to bez najmniejszych problemów, ale z poziomu Adeneo BT Mgr nie znalazłem możliwości uruchomienia ani klienta ani serwera Obex, właściwie nic poza portem szeregowym tam nie znalazłem. Zakładam, że Adeneo BT Mgr nie potrafi w pełni obsłużyć wbudowanego BT. Sądząc po wpisach w rejestrze to również jakieś urządzenie MTKBT (urządzenie BT MediaTeka(?), tak jak i GPS). Klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\BTPort w rejestrze nie mam. Mam tam z podobnych rzeczy tylko BtA2dpSnd. Jak znajdę trochę czasu by się tym pobawić to zarejestruję sobie w kompie wszystkie znane usługi/profile BT (nawet bez powiązania z aplikacjami) aby sprawdzić tylko czy ilość dostępnych opcji w Adeneo się powiększy.

Edit:
Tak przy okazji dopiszę - to wbudowane oprogramowanie do obsługi BT to ANW PhoneLink.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 10:14:16 wysłana przez xeros »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Widać, że jest jednak bardzo dużo różnic w modelach 5065 i 5010 - wszystko przez zupełnie inny procesor. Być może właśnie dlatego Adeneo działa całkiem nieźle na 5010 a w bardzo okrojonym trybie na 5065. Zazwyczaj próby przenoszenia różnych opcji związanych z BT z jednego sprzętu na inny przynoszą mierne efekty - tak jest choćby z ANW właśnie, które działa dobrze na 5065 a na 5010 zawiesza się na amen. Możesz jednak popróbować...

*

Offline xeros

• 8
Co do ANW to wypakowałem sobie image systemu operacyjnego (xip.nb0) z aktualizacji 5065 i zauważyłem, że nawet tam w DLL-ce btsvc.dll są ciągi znaków ANWBT, więc to również może wpływać na działanie ANW PhoneLink. Przy okazji znalazłem w tej samej DLL-ce takie usługi (ciągi znaków w pliku) jak Handsfree, Headset, PAN, HID, ActiveSync, OBEX, file_trans, lan_access, printer, modem, BTPAN1, COMM, RAS, SDP wraz ze ścieżkami w rejestrze, więc powinny być jakieś szanse na wyciągnięcie z urządzenia czegoś więcej jak tylko to co we wbudowanym oprogramowaniu. Co ciekawe, znalazłem również plik Beet000a i doczytałem w sieci, że BEE to nowy algorytm szybkiego łapania FIX-a zaimplementowany po raz pierwszy właśnie w zastosowanym w 5065 układzie MediaTek(MTK) MT3351, przyśpieszający łapanie TTFF zarówno w zimnym jak i ciepłym starcie do 50% w stosunku do SIRFstar III. Dziwne, że GoClever się takimi rzeczami nie chwali.