Pentagram Nomad P5210

• 19 Odpowiedzi
  • 7732 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
Pentagram Nomad P5210
« dnia: Listopad 15, 2008, 15:11:29 »
Ostatnio moja kolezanka kupila na Agito nawigacje Pentagram Nomad P5210.Wszystko niby ladnie i pieknie a jednak wystepuja problemy z Automapa.Nie wiem czy to wina Automapy czy tez samego systemu Win CE(nie znam sie na nim bo sam uzywam WM i to tez od niedawna).Opisze jaki jest problem.Pierwszy problem jest z ustawieniami.Za kazdym razem jak sie wylaczy i wlaczy urzadzenie to Automapa wraca do ustawien fabrycznych.Tzn.mimo ze przed wylaczeniem byl ustawiony glos na Holowczyca to po wylaczeniu i wlaczeniu urzadzenia Automapa wraca do glosu Marzeny.Podobnie jest w historia wybierania adresow.Po wylaczeniu i wlaczeniu urzadzenia historia sama sie kasuje.Znikaja rowniez ustawienia typu dom i praca.Jesli urzadzenie przejdzie tylko w stan uspienia to wszystko jest ok.Zadne ustawienia nie zmieniaja sie.Nie mialem nigdy stycznosci z Win CE i nie wiem czy po prostu tak powinno sie dziac i czy to jest wina WIN CE czy samej Automapy?
Drugi problem to taki ze podczas nawigowania i podczas jazdy urzadzenie potrafi i robi to dosc czesto przejsc w stan uspienia.Ekran sie wygasza.Wedlug mnie podczas nawigowania nie powinno sie urzadzenie wygaszac nawet jesli ma ustawienia zasilania i podswietlania ustawione na powiedzmy 2 minuty.Myslalem moze ze to ma zwiazek z bateria ale 3 kreski to chyba nie jest tak malo zeby urzadzenie sie wygaszalo.W Automapie jest ustawione zeby to Automapa zarzadzala zasilaniem i energia tak wiec raczej podczas nawigowania urzadzenie nie powinno sie wygaszac.
Ma ktos jakis pomysl jak rozwiazac te problemy?Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2008, 18:25:47 »
Automapa od wersji 4 w górę trzyma ustawienia w plikach settings (katalog automapy, podkatalog Settings). Zakładając, że mapa zainstalowana jest na nieulotnej pamięci flash (wbudowanej) albo karcie SD, ustawienia są trwałe. Zobacz sobie plik am.settings - początek wygląda tak:
_AppVersion=5.1.0.595
_Version=1.0.0.0
Language=pl
VoiceFileName2=Marzena (pl)
VoiceNavigation=1
Jak widać masz tu zapisany wybrany głos. Dlaczego ustawienie się kasuje? Może Automapa jest jakoś nietypowo zainstalowana (w ramie)? Jeśli odpalasz z karty SD, to może jest ona zabezpieczona przed zapisem (ale chyba wogóle by nie ruszyła w takim wypadku)? Także punkty ulubione zapisywane są do pliku, w katalogu mapy i nie powinny się kasować. Spróbuj się przyglądnąć, w jaki sposób wygląda struktura katalogów Automapy na tym sprzęcie.
Zasadniczo urządzenia do nawigacji powinno się właśnie usypiać - chyba, że planujesz nie używać sprzętu przez dłuższy czas.
Jeśli chodzi o podświetlenie, to z tym niestety czasem faktycznie jest problem, bo nie wszystkie urządzenia reagują na ustawienie w Automapie "zarządzania zasilaniem". Próbowałeś wyłączyć tą opcję? Osobiście miałem w ręce jedno PNA, które też miało z tym poważny problem i jedynym wyjściem okazała się edycja rejestru, inaczej ekran gasł i w Automapie i w innych programach.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2008, 15:59:17 »
W  wince->control panel->power
I odznacz opcje które powodują przejście w stan uśpienia wyłącz i włącz urządzenie sprawdź czy zapisały się ustawienia jeżeli nie to z poziomu nakładki zmień ustawienia i powtórz czynność. Następnie w AM odznacz opcje że AM ma zarządzać energią.

Ustawienia AM to na 99% włączony lock na karcie (przełącznik z boku karty). Albo uszkodzona AM.

*

Offline mourning

• **
  • 221
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2008, 18:45:19 »
Dzieki za wszystkie cenne rady.Jesli chodzi o ustawienia Automapy to tak jak powiedzial kolega jaro666 kolezanka kombinowala z blokada karty i pomoglo.Teraz po wylaczeniu i wlaczeniu urzadzenia Automapa trzyma ustawienia.
Co do podswietlania to jest tak ze wszystkie opcje podswietlania i zasilania zostaly ustawione na never i teraz urzadzenie nie usypia ekranu podczas nawigacji nawet przy wlaczonej opcji zeby Automapa zarzadzala energia..Nie bedzie to przeszkadzalo bo urzadzenie i tak bedzie wykorzystywane tylko do nawigowania i po nawigacji bedzie wylaczane tak wiec na stan baterii bedzie to mialo maly wplyw a jesli bedzie chciala przejsc w stan uspienia to bedzie je usypiac przyciskiem.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2008, 20:42:58 »
a przy okazji - podobno uchwyt jest lichy. mozesz cos wiecej napisac i ew. jaki inny moze pasowac do tej obejmy od nomada?

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2008, 21:46:32 »
Sprawdzilem- fajnie pasuje na rower, jak sie go oprze o kierownice, a to co wystaje, drutem przywiaze stabilnie ;)

W samochodzie klade po prostu Navi na liczniku kilometrow - i tak je pokazuje :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 02:29:46 wysłana przez ΠΟΝΤΙΚΟΣ »
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2008, 12:40:05 »
Menu do naszych Nomadów tak żeby nie trzeba było wchodzić do Windowsa. Opis instalacji w archiwum.

[*********]/Chomik.aspx?id=jaro666]http://[*********]/Chomik.aspx?id=jaro666[/url]

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2008, 18:49:28 »
Mam Nomada, ponad miesiąc, faktycznie coś jest z tym przechodzeniem w stan uśpienia, u mnie po wyłączeniu urządzenia raz na ileś tam wyłączeń, różnie to bywa przestawia się sam, na wyłącz podświetlenie po 1 minucie. Po za tym reszta chodzi w miarę dobrze. Uchwyt jest delikatny i na początku miał luz w miejscu gdzie ma regulację  do obracania w prawo i lewo, luz na połączeniu mimo dokręcania wkręta nie zmniejszał się, odkręciłem wkręt, czarną plastikowa podkładkę założyłem odwrotnie i wkręciłem inny trochę większy wkręt  i teraz jest stabilnie.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2008, 12:53:08 »
mam ten sprzet od dwoch dni.

fajny - ale ma moim zdaniem jedna dyskwalikujaca go wade. mianowicie ekran na sloncu jest bardzo slabo czytelny. ale sprzet moze emitowac wyzsza jasnosc ekranu (po wlaczeniu swieci przez chwilke na max) ale pozniej programowo jest to ograniczone do jednego poziomu nizej.

ten poziom na max jest bardzo dobry i czytelny. ten poziom nizej - juz nie. serwis twierdzi, ze tak ma byc i koniec.

druga wada - nie wiem czy w egzemplarzy czy Nomad tak ma: podczas ladowania urzadzenia ekran delikatnie faluje jasnoscia. w nocy moze byc to irytujace - jasnosc nie jest jednolita tylko sie zmienie delikatnie; co chwilke rozblyskuje troszeczke i moim zdaniem to przeszkadza.

tak wiec - wydaje sie, ze Nomad mimo wielu zalet i dobrego wykonania (za wyjatkiem uchwytu) jest po prostu niedorobionym urzadzeniem.

mam pytanie do uzytkownikow AutoMapy - mam legalana wersje 5.x :) licencja na karte; karta odblokowana przed zapisem - tak wiec AM trzyma ustawienia i ich nie gubi. ale gubi historie wpisywanych adresow - za kazdym razem miasta, ulice trzeba wpisywac od nowa. ta sama karta przelozona do Larka 35.0 zachowuje sie pod tym wzgledem poprawnie (historia jest) - natomiast w nomadzie historia sie gubi.

jakies sugestie?

dziekuje i pozdrawiam,

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2008, 13:32:07 »
Nie znam Nomada, ale problem wynika pewnie z tego, że pliki konfiguracyjne zapisywane są w RAMie i po restarcie znikają. Może trzeba przeinstalować AM z podłączonym Nomadem, wskazując jako miejsce instalacji programu jakąś pamięć nieulotną.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2008, 13:35:28 »
ale jak pisalem - konfiguracje sie zapisuja normalnie, a sama historia nie. poza tym - historia sie wogole nie zapisuje - nawet w obrebie tego samego uruchomienia AM historia znika.

sprecyzuje - wybieram miasto, np. Krakow; potem ulice i numer - dodaje punkt poczatkowy do trasy.
potem klikam na wybor miasta - widze Krakow juz wpisany; klikam na Krakow i w tym momencie historia sie kasuje - musze znowu wpisac miasto

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 06, 2008, 14:43:09 »
Sprawdź Scandiskiem, czy karta pamięci nie ma błędów.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2008, 14:53:20 »
nie ma zadnych z nia problemow. poza tym - jak pisalem - ta sama karta z ta sama AM w Larku 35.0 dziala bez problemu.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2009, 19:51:49 »
tez zakupilem sobie Pentagram z AutoMapa
tylko jak podlaczam nawigacje do komputera przez kabel USB to moj komputer  nie widzi nawigacji
cp zrobic zeby to zmienic ? bo chcialbym zaktualizaowac sobie AM i powgrywac nowe punkty POI

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 25, 2009, 20:53:50 »
Activesync masz zainstalowany? Chyba, że masz Vistę...

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2009, 08:41:59 »
dzieki
ActiveSync juz zainstalowalem i z połączeniem jest ok
ale teraz po zainstalowaniu w nawigacji MiploSync wyskakuje mi komunikat ze "urządzenie nieautoryzowane" i nie ściaga mi danych z serwera Miplo odnosnie punktow POI
co z tym zrobic ?
dodatkowo po wylaczeniu i wlaczeniu nie widze w WinCE zeby MiploSync tam byl mimo ze jak chce zainstalowac ponownie to twierdzi ze jest ten program juz zaibstalowany i pyta czy chce przeinstalowac
prosze pomóżcie

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 26, 2009, 08:52:29 »
Pewnie musisz wyciągnąć skrót na pulpit. O ile w ogóle Miplosync będzie działał na urządzeniu. Bo jak nie, to trzeba zainstalować na PC.
Miplokod pobrałeś?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 26, 2009, 10:04:16 »
Miplosync domyślnie instaluje się w RAM'ie, a niestety wiele nawigacji "gubi" zawartość ramu przy każdym resecie. Co innego rejestr - ten jest trwały. Efekt - po resecie Miplosynca nie ma (wszystkie jego pliki znikają) ale wpisy w rejestrze zostają (stąd informacja "już zainstalowany" przy próbie ponownej instalacji). Jedyna metoda to w całości wrzucić Miplosynca na kartę, bądź flasha (wszystkie pliki z CAB'a). To załatwia sprawę znikania, natomiast jeśli chodzi o nieautoryzowanie - Miplo w jakiś sposób przywiązuje się do sprzętu, jeśli chce się zmienić sprzęt trzeba chyba podobnie jak w przypadku Automapy poprosić o odblokowanie licencji.

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 26, 2009, 14:25:15 »
dzieki za pomoc
wrzucilem Miplo na karte i juz nie znika
pozostał jedynie problem z nieautoryzowaniem uzadzenia
mówicie że support moze to odblokowac ?

*

Offline mourning

• **
  • 221
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 20, 2009, 18:10:48 »
ale jak pisalem - konfiguracje sie zapisuja normalnie, a sama historia nie. poza tym - historia sie wogole nie zapisuje - nawet w obrebie tego samego uruchomienia AM historia znika.

sprecyzuje - wybieram miasto, np. Krakow; potem ulice i numer - dodaje punkt poczatkowy do trasy.
potem klikam na wybor miasta - widze Krakow juz wpisany; klikam na Krakow i w tym momencie historia sie kasuje - musze znowu wpisac miasto

U mojej kolezanki jest to samo.Jak w historii adresow jest juz wpisane jakies miasto i jak chcemy je wybrac do wyznaczenia trasy to tak samo kasuje sie to miasto i trzeba je wpisywac od nowa i potrafi tak zrobic kilka razy pod rzad.Cos musi byc ie tak z tym pentagramem

edit:ciekawe czy to cos zmieni?
http://www.pentagram.pl/wsparcie_techniczne/nawigacja_gps/nawigacja_samochodowa
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 18:14:18 wysłana przez mourning »