Peiying PY 9902

• 7 Odpowiedzi
  • 4603 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Peiying PY 9902
« dnia: Listopad 22, 2010, 16:19:22 »
Czy ktoś się zetknął z tym urządzeniem:

http://www.peiying.pl/content_pl/py9902

Wpadłem na (średni??) pomysł wyrzucenia swojego kombajnu i wstawienia zamiast niego takiego "cuda".

Intryguje mnie następujące pytanie:
- serwis potwierdził, że do obsługi map służy wyłącznie gniazdo SDHC o pojemności 4GB, a do obsługi multimediów gniazdo SDHC 8GB i/lub pamięć dołączona przez miniUSB. Niby żaden zestaw map wraz z programem nie przekracza 4GB ale ...  iGO z pełnymi mapami EU i do tego np AM EU przekraczają już te 4GB więc trzeba by 2 karty i wachlować, a to nie jest ... eleganckie ;) więc może uda się zamienić przeznaczenie gniazd lub przynajmniej wykorzystać jakąś pamięć flash na miniUSB?? W końcu tam jest WinCE Net 6.0.

No i ciekawiły by mnie ewentualnie jakieś inne wasze doświadczenia z takim urządzeniem.

A jak się zdecyduję na nie to ... wtedy będę miał do sprzedania 2DIN kombajn Eonon - DVD/CD, radio, TV, aux :)
Polecam Regulamin forum !!

Odp: Peiying PY 9902
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2010, 23:31:39 »
Rozpaczasz, że na kartę nie zmieści Ci się pełna mapa Europy od dwóch wydawców i gdy akurat będziesz potrzebował przejechać się z Lizbony do Moskwy, to może zabraknąć miejsca na karcie pamięci i będziesz musiał zrobić podmiankę- życzę wszystkim tylko takich problemów w życiu.

P.S.
Patrząc po specyfikacji technicznej tego urządzenia, to 4GB na mapy będzie twoim najmniejszym zmartwieniem. Parametry gorsze od larka za 150zł...

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2010, 10:12:06 »
Dziękuję za troskę o moje problemy życiowe, ale akurat takie jak twoja odpowiedzi to do  ... wsadzić.

Zwłaszcza jak usiłujesz porównać to urządzenie do właśnie chociażby Larka. Proponuję więc wizytę u okulisty co może pozwoli zauważyć ci parę różnic funkcjonalnych.

No ale masz za to jeden post więcej   :evil: gratuluję !!   :E

Rozpaczasz, że na kartę nie zmieści Ci się pełna mapa Europy od dwóch wydawców i gdy akurat będziesz potrzebował przejechać się z Lizbony do Moskwy, to może zabraknąć miejsca na karcie pamięci i będziesz musiał zrobić podmiankę- życzę wszystkim tylko takich problemów w życiu.

P.S.
Patrząc po specyfikacji technicznej tego urządzenia, to 4GB na mapy będzie twoim najmniejszym zmartwieniem. Parametry gorsze od larka za 150zł...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2010, 10:43:44 »
Największą wadą tego sprzętu jest rozdzielczość, która faktycznie wypada blado w porównaniu z najprostszą 4,3 czy 5 calówką nawet. Przy 6 calach piksele będą już dość duże, ale przecież na nawigację człowiek zerka tylko od czasu do czasu, a nie wpatruje się w ekran non stop.
Nie wypowiadałem się wcześniej w temacie, bo z takimi drogimi zabawkami raczej nie miałem do czynienia, ale to ograniczenie karty z mapami do 4GB raczej bym traktował ulgowo. Wątpię, by chciało się producentowi stosować inny sterownik do każdego slotu - napisali tak raczej po to, by ewentualnie pozbyć się zgłoszeń reklamacyjnych, że nie działa program X zainstalowany na karcie Y (są programy, które z SDHC nie bardzo chcą działać).

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2010, 11:35:35 »
Największą wadą tego sprzętu jest rozdzielczość, która faktycznie wypada blado w porównaniu z najprostszą 4,3 czy 5 calówką nawet. Przy 6 calach piksele będą już dość duże, ale przecież na nawigację człowiek zerka tylko od czasu do czasu, a nie wpatruje się w ekran non stop.
Nie wypowiadałem się wcześniej w temacie, bo z takimi drogimi zabawkami raczej nie miałem do czynienia, ale to ograniczenie karty z mapami do 4GB raczej bym traktował ulgowo. Wątpię, by chciało się producentowi stosować inny sterownik do każdego slotu - napisali tak raczej po to, by ewentualnie pozbyć się zgłoszeń reklamacyjnych, że nie działa program X zainstalowany na karcie Y (są programy, które z SDHC nie bardzo chcą działać).

Co do nawigacji to wielkość pikseli jest do przeżycia, bo ja też głównie na słuch jeżdżę.
Wielkość czytanej karty to też nie jest problem specjalny, zwłaszcza, że prawdopodobnie da się to obejść czytnikiem po miniUSB choć eleganckie to wtedy nie będzie.

Bardziej czekałem na informacje dotyczące jakości dźwięku czy też współpracy z telefonem po BT czy też możliwości dołączenia do fabrycznego sterowania z kierownicy bo ponoć taka opcja istnieje.

Ale to są informacje, które od użytkownika można dostać, a jak widać takowych nie ma, a to też jest już informacja :)

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2010, 14:03:07 »
To raczej ja Tobie zalecałbym
wizytę u okulisty
bo jest z Tobą już tak kiepsko, że jak sam piszesz
głównie na słuch jeżdżę.

Z drugiej strony nawet ślepy by zauważył, że 400MHz procesor jest za słaby do urządzenia wielozadaniowego i to opartego na Win CE 6.0, co jest dla mnie równie dużym nieporozumieniem, jak rozdzielczość ekranu tego "kombajnu".

Jak chcesz mieć "luksusowy" kombajn multimedialny w samochodzie, to nie żałuj tylko dorzuć kilka stówek, kup coś z rozdzielczością 800x600 albo 800x480, kup coś z lepszym prockiem, albo chociaż WIN CE 5.0 i na pewno będziesz bardziej zadowolony.

Gdzieś ktoś na forum się żalił, że te Peiyingi urywają komunikaty głosowe i sprawiają sporo kłopotu.

P.S.
Śmieszy mnie, że zarzucasz mi nabijanie postów na siłę, a sam masz ich 15 razy więcej ode mnie ;]

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2010, 16:20:07 »
Tylko proszę bez kłótni, bo trzeba będzie usuwać wpisy ;)
Co do procka 400 MHz - to wcale nie jest aż tak mało. Owszem, gdyby zestawić z nim ekran w w większej rozdzielczości, to by się męczył, ale przy 480x234, na pewno dał by radę. Zreszą póki co nie ma specjalnego wyboru - większość nowych nawigacji posiada procki MTK o taktowaniu 470 MHz, lub Atlas IV ok 500 MHz (te zawsze z CE 6.0), ewentualnie Samsungi 400 MHz. Wszystkie o mniej więcej podobnej wydajności (różnica kilkunastu procent).
O ile system CE 6.0 nie jest już specjalnym problemem dla Automapy, o tyle są programy, które go bardzo nie lubią (np moja ulubiona Russa, której można używać z Garminowskimi mapami UMP). Również TCPMP (odtwarzacz multimedialny), nie dogaduje się z CE 6.0, jeśli więc ktoś kupując nawigację, ma zamiar maksymalne wykorzystać jej możliwości i instalować różne dodatkowe programy, powinien jednak zdecydować się na CE 5.0.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 14:11:43 wysłana przez angler22 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2010, 11:23:52 »
To raczej ja Tobie zalecałbym
wizytę u okulisty
bo jest z Tobą już tak kiepsko, że jak sam piszesz
głównie na słuch jeżdżę.
P.S.
Śmieszy mnie, że zarzucasz mi nabijanie postów na siłę, a sam masz ich 15 razy więcej ode mnie ;]

wyluzuj z osobistymi wycieczkami, zajmij się merytoryką
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...