Historia o tym, jak to Trak GPS 550 kupić chciałem...

• 9 Odpowiedzi
  • 3712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Historia o tym, jak to Trak GPS 550 kupić chciałem...
« dnia: Luty 04, 2010, 17:44:19 »
Witam,

Chciałem Wam opowiedzieć historię o tym, jak zapaliłem się na zakup nawigacji Trak GPS 550 BT AV bez mapy i jak mój entuzjazm z czasem wygasł:

Na stronie www.trakals.com przeczytałem sobie gdzie w Warszawie znajdują się punkty sprzedaży i postanowiłem pojechać w wybrane miejsca i oczywiście kupić. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się to niemożliwe. Odpowiedzi jakie słyszałem od sprzedawców były mniej więcej takie:

- "nie ma"
- "nie wiem, to chyba coś do ciężarówki?"
- "były, ale już sprzedaliśmy"
- "musimy się skonsultować z dystrybutorem, proszę zadzwonić w przyszłym
tygodniu"
- "nie sprzedajemy "Traków" bez oprogramowania do nawigacji"

Byłem w szoku. Ale to dopiero początek.

Więc napisałem maila do biura TRAK electronics, z wyjaśnieniem i pytaniem gdzie w Warszawie można kupić ich produkty? I owszem, dostałem odpowiedź z nazwą jednej firmy.

Teraz telefon, krótka rozmowa i otrzymuję obietnicę "zamówimy i oddzwonimy". Po 2 dniach odpowiedź... kolejny szok... "brak w magazynie, produkt dostępny najwcześniej za 1,5 miesiąca".

Opowiedziałem o tym Firmie Trak, ale niestety, już bez reakcji, nikt nie chciał ze mną gadać...

Z całej historii pozostało mi przekonanie, że w Trak Electronics zapomnieli zatrudnić człowieka od wizerunku.

to tyle, musiałem się komuś poskarżyć   :evil:  pozdrawiam
Jaroslav

Odp: Historia o tym, jak to Trak GPS 550 kupić chciałem...
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2010, 18:05:12 »
Producenci niszowych urzadzen tak naprawde leja na zwyklych uzytkownikow. Ale swoja droga to kup juz lepiej Larka. Tani i nie rozleci Ci sie przez 2 lata :grin:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2010, 18:14:25 »
Lepiej Goclevera niż Larka - cena praktycznie ta sama, a jakość wydaje się wyższa. Poza tym za GC przemawia dostępność romów (pełny zestaw) do Larków romów brak...
Swoją drogą to fakt, że wcale nie jest łatwo kupić konkretne urządzenie "na miejscu", nawet w dużych miastach. A czasem człowiek chciałby sobie oglądnąć co kupuje.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2010, 21:34:55 »
To może na deser powiem dlaczego chciałem akurat ten model. Otóż interesowały mnie następujące cechy:
- windows CE 6 z bezpośrednim dostępem, bez "zakrętasów"  :O~
- wejście video do kamerki
- ekran 5" najlepiej panorama
- BlueTooth
- procesor >500MHz
- gniazdo na karty SD, bo akurat mam ich trochę, leżą i pleśnieją  :wink:
- dostępność zakupu bez map

Nie wykluczam, że są inne, ale ja ich jeszcze nie widziałem  :( Jeśli ktoś podpowie, to będę wdzięczny.

*

Offline jacus.maly

• 17
  • Sprzęt: BLOW GPS50Ybt Windows CE 5.0
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2010, 01:47:23 »
Jaroslav aż śmiać mi się chce bo ja przez to samo przechodziłem w końcu olałem całego tego Traka i kupiłem też taniego i bardzo podobnego BLOW GPS50Ybt za 509zl. W tej chwili go testuje. Fajnie działa. Kupiłem bez mapy. Ale odpaliłem jakąś Automapę bodajże 5.X.X z karty wersję bezinstalacyjną i działa fajnie. Na razie odpukać nie znalazłem większej wady, ale jeszcze wszystko nie przetestowałem. :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2010, 09:55:59 »
Fajnie działa. Kupiłem bez mapy. Ale odpaliłem jakąś Automapę bodajże 5.X.X z karty wersję bezinstalacyjną i działa fajnie.
Przynajmniej byś się nie chwalił, że używasz piratów! Kup orginał - wcale nie kosztuje tak dużo, a masz aktualizację na rok i Miplo. Jak wszyscy będziecie "piracić", to nagle ze zdziwieniem stwierdzicie, że nie ma nowej wersji automapy, bo producent zbankrutował.

*

Offline jacus.maly

• 17
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2010, 11:40:24 »
To nie tak że się jakoś chwalę czy reklamuje piractwo. Nie miałem i nie mam takich intencji. Znalazłem dużo bardzo przydatnych informacji na tym forum i chciałem (i ciągle chce) się odwdzięczyć i poumieszczać co samemu udało mi się sprawdzić czy zrobić czy dopiero co zrobię w przyszłości. Jestem zwolennikiem różnych eksperymentów i prób które rozwijają wiedzę i człowieka. Nie lubię biernie i bezmyślnie kupować gotowego. Nie chce się uzależniać od płacenia wszystkim z za wszystko. Poza tym wolę sobie wszystko posprawdzać a dopiero potem kupić. Po co mam kupować od razu coś co nie mam sprawdzone.

I tu powołam się na badania, które są co pewien czas robione odnośnie wpływu wszelkiego piractwa na rynek. Co ciekawe piractwo powoduje zwiększenie reklamy danym produktem i w przytłaczającej większości ludzie którzy na początku używają wersji pirackich po jakimś czasie i i tak kupują wersję legalną bo wolą stabilne aktualizacje i wsparcie. Dam przykład słuchania mp3 (też niby piractwo ogromne każdy słucha i ma w dupie), ale prawda jest że jeżeli zależy Ci na jakości danej mp3 którą słuchałeś kilkaset razy to idziesz do sklepu i kupujesz. Znam to z autopsji.

angler22 trochę zabolało mnie to, że dopiero co zacząłem pisać na forum a już dostaje upomnienie żebym się nie chwalił że używam piratów. Nie napisałem że to jest wersja piracka (specjalnie napisałem 5.x.x) a może mam specjalne nieformalne i nieoficjalne pozwolenie od producenta na eksperymenty i sprawdzenie różnych wersji?. Powtarzam jeszcze raz, że nie będę i nie zamierzam reklamować piractwa, ale też nie zamierzam nikogo ganić za to, że sprawdzi jakąś niestandardową wersję oprogramowania czy ustawień i o tym napisze, że działa lub nie. Mam nadzieję że mi pozwolisz choć na takie podejście do tego problemu.

i teraz pytanie za milion punktów angler22 do Ciebie czy o tym pisać czy nie (bo się boję)
I np. teraz zauważyłem że automapa zawiesza mi się gdy wchodzę na daną opcję. Ale boję się o tym napisać. Jak napiszę szczegółowo to boję się że dostanę upomnienie, że moja wersja może być piracka i żebym nie szerzył piractwa. Sam nie wiem czy pisać czy nie o tym... Chciałem napisać jako info i zapytać się czy w wersji 6.1 na tej nawigacji też to się dzieje. Doradź napisać czy nie o tym?.

Sorry, że się rozpisałem, ale bardzo lubię wolność słowa. Mam nadzieję że Ciebie nie uraziłem :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2010, 13:16:56 »
Nie ściemniaj, tylko kup oryginał. Wersje pirackie na tym forum nie otrzymują wsparcia, a jakakolwiek dyskusja na ten temat nie ma sensu - skończy na śmietniku.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 13, 2010, 13:50:38 »
angler22 trochę zabolało mnie to, że dopiero co zacząłem pisać na forum a już dostaje upomnienie żebym się nie chwalił że używam piratów. Nie napisałem że to jest wersja piracka (specjalnie napisałem 5.x.x) a może mam specjalne nieformalne i nieoficjalne pozwolenie od producenta na eksperymenty i sprawdzenie różnych wersji?. Powtarzam jeszcze raz, że nie będę i nie zamierzam reklamować piractwa, ale też nie zamierzam nikogo ganić za to, że sprawdzi jakąś niestandardową wersję oprogramowania czy ustawień i o tym napisze, że działa lub nie. Mam nadzieję że mi pozwolisz choć na takie podejście do tego problemu.

Myślisz, że zareagowałem tak na wymienoną przez Ciebie wersję mapy (5.3)? Nic z tych rzeczy - sam znam ludzi, którzy mają orginał, a używają "piątki". Za to napisałeś "bezinstalacjyna", a to już przesądza sprawę. I nie przesadzaj - nie dostałeś przecież prawdziwego upomnienia (z wpisem do akt :) ) a tylko dobrą radę.
I np. teraz zauważyłem że automapa zawiesza mi się gdy wchodzę na daną opcję. Ale boję się o tym napisać. Jak napiszę szczegółowo to boję się że dostanę upomnienie, że moja wersja może być piracka i żebym nie szerzył piractwa. Sam nie wiem czy pisać czy nie o tym... Chciałem napisać jako info i zapytać się czy w wersji 6.1 na tej nawigacji też to się dzieje. Doradź napisać czy nie o tym?.
I to jest właśnie problem "gotowców", wersji "bezinstalacyjnych" i innych tego typu dzieł sztuki. Nigdy nie wiesz co to takiego, kto i jak to robił i czy wogóle ma to prawo działać prawidłowo.
Od niepamiętnych czasów właśnie tego typu "edycje" stwarzają najwięcej problemów użytkownikom. Ja osobiście używam Automapy na GC 5066 (ten sam procesor i wogóle 90% bebechów co Blow), bez najmniejszych problemów, ale oczywiście jest to normalna, zarejestrowana wersja instalacyjna. Do tego mam jeszcze Miplo (akurat na PC, ale na PNA też działa).
I jeszcze raz podkreślam - nie zakładamy z góry, że każdy ma pirata (jeśli używa starszej wersji), ale jak Ktoś się sam niejako przyznaje to trzeba upomnieć :)

*

Offline jacus.maly

• 17
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 13, 2010, 20:53:53 »
No rozumiem o co Wam chodzi i już nie będę tak pisał. :) Ja myślałem, że samo odblokowanie windowsa CE jest nielegalne :). Albo nawet bardziej nielegalne niż jakaś eksperymentalna wersja automapy. A poza tym jakoś nie lubię bezmyślnie wszystko od razu kupować gotowe. Ja tak szczerze lubię jak te wszystkie firmy, które sprzedają w dużych ilościach oprogramowanie czują oddech piractwa na sobie bo wiedzą, że nie mogą przecholować z cenami za swoje produkty. Gdyby nie czuły strachu to ceny na pewno byłyby dużo wyższe bo by się niczego ani nikogo nie bały jakby były monopolistami. A tak to jest taka jakaś siła pseudo-rynkowa, która robi korekty.

angler22 bardzo dużo cennych informacji umieściłeś na forum i za to Ci dzięki. Nie chce wchodzić Wam do dupy ale kawał dobrej roboty robicie. Tak trzymać.