Optymalna wielkość ekranu dla PNA/PND w samochodzie osobowym

• 12 Odpowiedzi
  • 4611 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Optymalna wielkość ekranu dla PNA/PND w samochodzie osobowym
« dnia: Listopad 07, 2009, 21:27:01 »
Witam,
użytkuję od 3-ch lat do nawigacji urządzenie PND produkcji Ausus z ekranem 3,5 cala.
Wkrótce zamierzam się przesiąść na coś lepszego, przede wszystkim z większym i lepszym ekranem bo uważam że 3,5 cala to jest kiszka dla kierowcy samochodu.
Więc moje pytanie kieruję do użytkowników nawigatorów z większymi ekranami; jaki rozmiar ekranu uważacie za optymalny? 4,3 czy 5,0 czy może 7 cali? Fabryczne nawigacje samochodowe mają zwykle 7 cali co uważam za optymalne gdy navi umieszczona jest w zaprojektowanym do tego miejscu. Problem pojawia się gdy chce się zamontować PNA pod przednią szybą.
Osobiście sądzę że im większy ekran tym lepiej, choć jest z kolei problem że duży PNA może zasłaniać widoczność - trzeba więc znaleźć jakiś kompromis. Jaki zatem ekran wybrać?

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Optymalna wielkość ekranu dla PNA/PND w samochodzie osobowym
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2009, 14:18:04 »
ja na codzień korzystam z PDA. Ten nie bardzo zasłania, już się przyzwyczaiłem. Jak wyjeżdzam gdzies dalej - przyklejam  do szyby 4.3" PNA. Jak dla mnie to optimum. Nie jest małe - można spokojnie odczytać to co potrzeba z nawigacji, nie jest też na tyle duże, żeby zasłaniać widoczność przez szybę. Jeździłem z 5 calowym nawigatorem i niestety nie ma tak różowo - ograniczenie widoczności jest juz trochę większe niż w przypadku 4.3". Najlepiej gdybyś mógł sam ocenić i porównać. Bo to zależy od samochodu, upodobań itp itd.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2009, 15:20:51 »
7 cali to za dużo jak na nawigację przyklejaną do szyby. Nie dość, że sporo zasłania, to jest potwornie ciężka i lubi wpadać w wibracje. 5 Cali to maksimum. Wiele 5 calówek ma tak dobrze dopasowane obudowy, że nie zasłaniają więcej, niż niektóre 4,3 calówki z grubymi ramkami.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2009, 19:27:41 »
Podtrzymuję.5 cali to wielkość optymalna i coraz częściej wypierająca 4,3 cala :ok:

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2009, 20:46:56 »
Zalezy jakie masz preferencje

- czy wolisz duzy ekran daleko od oczu - wtedy nie bedzie Tobie przeszkadzala pixeloza (niska rozdzielczosc) ekranu tanszych modeli 5" a nawet 7"

- jesli wolisz widziec DOKLADNIEJ, nawet na mniejszym ekranie i cenisz czytelna informacje nieco blizej oczu, sugeruje zakup KAZDEGO urzadzenia z rozdzielczoscia WYZSZA niz 480x272 pix.

Uwazam ze wielkosc ekranu niema znaczenia - liczy sie jego czytelnosc.

Osobiscie mam a701 na bocznej lewej szybie :)
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2009, 22:13:07 »
5-cio calówki maja przeważnie mała rozdziałke jak na taka powierzchnie - 480x272 pix to strasznie mało i nawet antyaliasing niewiele tutaj da.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2009, 00:17:19 »
Zalezy jakie masz preferencje

- czy wolisz duzy ekran daleko od oczu - wtedy nie bedzie Tobie przeszkadzala pixeloza (niska rozdzielczosc) ekranu tanszych modeli 5" a nawet 7"
Wolę duży ekran i blisko oczu i żeby dokładnie było widać, więc rozdziałki mniejszej niż 800 x 600 nie biorę w ogóle pod uwagę.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2009, 11:39:19 »
No to wielu urządzeń z tą rozdziałką nie uświadczysz na rynku. Poza tym to już drogie rozwiązania.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2009, 13:19:30 »
Jeździłem i jeżdżę z różnymi nawigacjami - od 2,8" w TouchPro przez 3,5" w HP czy Asusach po 7".
W samochodzie mam na stałe wmontowany kombajn 7" niestety bez możliwości podłączenia nawigacji, ale to byłoby to.

Przy doborze urządzeń należy wziąć też pod uwagę "drobny" fakt, że np umieszczenie 7" ekranu pod szybą na jakimśtam mocowaniu może w niektórych krajach (np GB, F, D) być potraktowane jako zasłonięcie widoczności do przodu i karane mandatami (w GB nawet 150GBP).
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2009, 14:14:12 »
Ciekaw jestem jak w Polsce podchodzi o kwestii zasłaniania widoczności Policja?

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2009, 22:13:18 »
Jeździłem i jeżdżę z różnymi nawigacjami - od 2,8" w TouchPro przez 3,5" w HP czy Asusach po 7".
W samochodzie mam na stałe wmontowany kombajn 7" niestety bez możliwości podłączenia nawigacji, ale to byłoby to.
Wszystkie fabryczne nawigacje jakie było mi dane testować miały około 7 cali i też uważam że to jest super (im większy ekran tym lepiej) tyle że takie nawigacje są położone w zaprojektowanych do tego miejsca więc niczego właśnie nie zasłaniają. Ale 7 cali pod szybą - tego już można by się obawiać - ale to tylko moje dywagacje bo takiego nawigatora jeszcze nie miałem, stąd moje pytanie na forum czy to aby nie za duża "zasłona".

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2009, 23:45:13 »
moim skromnym zdaniem za duża, jeśli rozmawiamy o samochodzie osobowym. Ja poruszam się na codzien zwykłym kompaktem, a że siedzę w miarę nisko i sztywno :) to duży ekran zasłania bardzo dużo.

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2009, 22:01:16 »
Podtrzymuję.5 cali to wielkość optymalna i coraz częściej wypierająca 4,3 cala :ok:

Przychylam się do tego poglądu. Proponuję zastosowanie uchwytu "na kratkę". Sprawdza się, nic nie zasłania.