Odp: Navigon 8110

• 3 Odpowiedzi
  • 2702 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 16, 2008, 21:31:47 »
Witam :ok:

Długo zastanawiałem się nad napisaniem posta ale zmusił mnie do tego pewien sprzedawca z Allegro.
Chodzi o odblokowanie Navigona 8110.
Sposób odblokowania rozpowszechniony wśród osób podających się za fachowców w tej branży i czerpiących z owej nieudolnej pracy profity -  jak powyżej czyli nagranie pliku explorer.exe na kartę SD i zmianie jego nazwy. Oczywiście jest to tylko jeden ze sposobów.
Sposób ten nie jest szczególnie wyrafinowany i może być przyczynkiem do wykasowania oryginalnych plików z nawigacji jesli ktoś zacznie grzebać w Win CE.
Poza tym jeśli mamy kilka różnych map przechodzenie pomiędzy nimi jest niezbyt wygodne. Korzystając z różnego oprogramowania można zrobić bardziej bezpieczny sposób poruszania sie pomiędzy poszczególnymi mapami.
Nie będę podawał sposobu bo zaraz pseudo "servicemani"  z Allegro zaczną go stosować i łupić klientów. Podam tylko ze jest możliwe odblokowanie Navigona 8110 i wgranie menu z którego można bezpiecznie nawigować.
Nawigację mam 2 dni i zawziąłem sie aby sam ją odblokować i zrobić to bezpiecznie bez utraty gwarancji gdybu coś nie wyszło.
Niestety nie mogę napisać jak sprawuje się nawigacja bo zająłem sie jej odblokowywaniem a nie dokładnym sprawdzeniem. W każdym razie Auto Mapa chodzi na Com 2 /4800
Oto fotki ekranu startowego i  AutoMapy. Nie sprawdzałem jeszcze Igo 8 ale myslę gdyby były problemy za parę dni się uporam z tym.
Navigon 7 oczywiście chodzi bo to aplikacja z którą nabyłem Navigona.
Jako wskazówkę migę podać poczytajcie forim Akira tam znalazłem pewne informacje jak działać.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2008, 23:51:04 »
Oczywiscie ze odblokowanie tego urzadzenia jest mozliwe - zalozenie ogolne jest takie, ze producent ZAWSZE pozostawia jakas mozliwosc komunikacji z urzadzeniem - chociazby dla celow autoryzowanego serwisu.

Wystarczy zmienic sposob myslenia - komunikacja nie konczy sie na programie ActiveSynth i kabelku USB

Co do drugiego punktu masz racje - ale odblokowanie KAZDEGO urzadzenia PNA do golego Pulpitu zawsze wiaze sie z ryzykiem chocby przypadkowego usuniecia plikow - na szczescie te na prawde istotne lubia siedziec w ROM :)
Natomiast w samochodzie, na trasie, Pulpit jest potrzebny jak kotu drugi ogon :)
Wiec ja np., jesli juz ktos do mnie zajrzy z Navi, zwykle proponuje podpiecie pod luz istniejace ikony/przyciski innych aplikacji, z ktorych mamy ochote korzystac, czyli np. Nawigacja == AMapa itp

Zycze wielu sukcesow w zabawie ze swym PNA :)
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2009, 19:32:50 »
Kolego (Koleżanko?) Maciek-basia - nie wiem czy zauważyłe(a)ś, że Gonzo1961 wysłał swojego posta niemal półtora roku temu, a jednocześnie był to jego jedyny post :) W takiej sytuacji nie liczył bym niestety na odpowiedź... Z pewnością chodziło o proste menu zrobione na bazie Sysinfo - są tego w sieci setki, jeśli nie tysiące, a ze zrobieniem swojego od zera, bądź przerobieniem Gotowca pod własne potrzeby, poradzi sobie każdy z minimalną chociaż wiedzą techniczną (obsługa notatnika na PC + świadomość istnienia rozszerzeń plików :) ).

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2009, 20:29:50 »
Heh, widzisz Angler, Tobie i mi moze sie to wydawac proste jak hodowla buraka cukrowego :)

Ale ja niestety majac do czynienia z burakami na codzien musze kazdego dnia niejednemu tlumaczyc, ze folder, to taka ikonka z zolta teczuszka, a skopiowanie zawartosci foldera, to tak jak zjedzenie ogorkow ze sloika - trzeba wczesniej otworzyc :P :D

Tak ze mysle ze Notatnik albo EditPad sensownie (nie do napisania textu) potrafi uzyc moze 5% uzytkownikow komputera.
Kwestia tylko prioritetow - ilu z nich mozemy pomoc, a na ilu zarobic :)
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..