Aristo Voyager m700 7" - ktoś ma lub bawił się?

• 18 Odpowiedzi
  • 3795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tasba

• 46
Aristo Voyager m700 7" - ktoś ma lub bawił się?
« dnia: Styczeń 18, 2009, 15:00:33 »
Zamierzam sprawić sobie nawigację z wyświetlaczem 7".
Widziałem w sklepie i bawiłem się dłuższą chwilę nawigacją MIO C725, która również ma wyświetlacz o przekątnej 7".  Zainstalowana była nawigacja MioMap. Bez problemu dało się również uruchomić Automapę, ale szybkość działania obydwu programów na tym PNA była tragiczna. Złapanie i przesunięcie mapy na ekranie prawie że zabijało moc obliczeniową urządzenia. Odświeżenie ekranu trwało 5-8 sekund, co w czasie jazdy całkowicie dyskwalifikuje działanie C725. Nawigacja ma za wolny procesor w stosunku do wielkości ekranu.

Jednym z konkurentów w/w urządzenia jest nawigacja firmy Aristo o oznaczeniu Voyager M700. Standardowo jest ona sprzedawana z Automapą Polski. Pytanie jest takie - czy ktoś bawił się to nawigacją? Czy wiadomo jak ona działa? Zegar procesora Freescale jest taktowany 524 MHz a ponadto urządzenie ma dwa razy więcej flasha i ramu tj po 128 MB RAM. Tyle że użyty procesor jest innej firmy, co może oznaczać, że te dodatkowe 124 MHz nie wiele dają. Co ciekawe na stronie www Aristo brak jest w asortymencie tej nawigacji, ale w internecie można znaleźć ukryty link:
http://www.aristo.pl/towar.php?s-ktm=www_AR_VOYAGER_M700&m-1c=l&m-1w===&m-11=ARISTO%20VOYAGER%20M700&w=art .
Zastanawia fakt iż Aristo zdjął nawigację ze swojej strony - albo tak źle działa albo już wyprzedali towar...?
Na youtubie są tylko materiały reklamowe. Żadnych konkretów.

Może ktoś miał okazję używać tej nawigacji albo przynajmniej się nią pobawić?

Pozdrawiam
M.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 18:12:51 wysłana przez tasba »

Odp: Aristo Voyager m700 7" - ktoś ma lub bawił się?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2009, 09:19:11 »
Miałem ją przez jakiś czas. Też porównywałem ją do mio c725 i jest zdecydowana różnica
w prędkości na korzyść Aristo - zarówno automapa, igo8 jak i tomtom działały dobrze, płynnie
i nie było z nimi ŻADNYCH kłopotów.
Sam sprzęt sprzedałem, bo był jednak dla mnie trochę nieporęczny z racji rozmiarów ...
Ale o jakości wykonania, stabilności i ogólnym designie mogę mówić tylko w superlatywach.
Naprawdę warty swojej ceny sprzęt, tym bardziej, że jest tańszy niż MIO i można go fabrycznie
kupić z dużo lepszą mapą Polski niż MIO.

*

Offline vwpolo

• *
  • 86
  • Sprzęt: Navroad 730F
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:21:28 »
W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem według mnie jest kupno
Navroad 7" z Auto Mapą . Sam posiadam to urządzenie i jestem
bardzo zadowolony.Przeliczanie tras bardzo szybkie jak i korekty.
Urządzenie pracuje stabilnie bez jakichkolwiek zawieszeń
Mam to od 1,5 roku i z całą pewnością mogę polecić.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2009, 12:20:25 »
W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem według mnie jest kupno
Navroad 7" z Auto Mapą . Sam posiadam to urządzenie i jestem
bardzo zadowolony.Przeliczanie tras bardzo szybkie jak i korekty.
Urządzenie pracuje stabilnie bez jakichkolwiek zawieszeń
Mam to od 1,5 roku i z całą pewnością mogę polecić.

Wiesz, to urządzenia z innej półki jednak ... też miałem tego Navroada, ale od niego od razu odstręczył mnie ekran,
który był "porozciągany" ... jeśli nie wiesz o co mi chodzi to najlepiej włączyć obok siebie Automapę
w Navroadzie i w Aristo ... różnica jest kolosalna na korzyść Aristo.

*

Offline vwpolo

• *
  • 86
  • Sprzęt: Navroad 730F
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2009, 14:08:25 »
Może i różnica jest ale w tym wszystkim chodzi o pewność i szybkość działania.
Ale w czasie jazdy nie patrzy się w ekran tylko słucha się komunikatów.
Jeżeli wyznaczanie trasy i ewentualne korekty będą w miarę szybkie
bo o to przecież chodzi to różnica w rozdzielczości ekranu nie ma aż tak
dużego znaczenia.
Jestem za Navroadem.

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2009, 16:57:09 »
Miałem ją przez jakiś czas. Też porównywałem ją do mio c725 i jest zdecydowana różnica
w prędkości na korzyść Aristo - zarówno automapa, igo8 jak i tomtom działały dobrze, płynnie
i nie było z nimi ŻADNYCH kłopotów.
Sam sprzęt sprzedałem, bo był jednak dla mnie trochę nieporęczny z racji rozmiarów ...
Ale o jakości wykonania, stabilności i ogólnym designie mogę mówić tylko w superlatywach.
Naprawdę warty swojej ceny sprzęt, tym bardziej, że jest tańszy niż MIO i można go fabrycznie
kupić z dużo lepszą mapą Polski niż MIO.

Dziękuję za rzetelne informacje. Właśnie o takie mi chodziło.
Zależało mi na informacji o wydajności Aristo, a porównanie do Mio to wisienka na torcie.

Obecnie używam nawigacji 4.3" wraz z Automapą i powiem że już mam dosyć celowania czubkiem palca w ekran po to aby wywołać jakąś funkcję ekranu lub co gorsza aby jej nie wywołać, co często się omyłkowo zdarza. Drażni mnie też wpatrywanie się w mikro cyferki na ekranie o rozdzielczości 480-272. Niby można się do tego przyzwyczaić, ale po pewnym czasie i tak zaczyna brakować większego widoku mapy, co szczególnie przydaje się w mieście aby wcześniej zaplanować manewr skrętu na skrzyżowaniu.

Rozdzielczość 800x480 to zupełnie nowa jakość chociaż może 7 cali jest zbyt dużym ekranem do samochodu osobowego. Lecz gdy porówna się tą rozdzielczość do pozostałych nawigacji szczególnie gdy jednocześnie jest ich wystawionych kilkanaście obok siebie i każda ma 4 cale, to wyglądają on przy 7 calowej jak kopciuszki.

Aristo ma też dwie cechy, które bardzo mi się spodobały. Mianowicie dwa sloty na karty SD i złącze USB, do którego można bezpośrednio przyłączyć pendriva ponieważ nawigacja obsługuje go w trybie HOST.

Brakuje w niej tylko portu Bluetooth. Ale z tym da się, żyć ponieważ w mojej obecnej nawigacji zdarzyło mi się użyć tej opcji może ze dwa razy.

Dzięki za info i wypowiedzi pozostałych, szczególnie Kolegi który wspominał o NaviRoad'zie. Zastanawiałem się nad nią, ale ona ma standardową rozdzielczość 480x272 tyle, że na dużo większym ekranie. Ja szukam wyższej rozdzielczości.

Pozdrawiam
Mirek

*

Offline Stef

• *
  • 55
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2009, 12:46:59 »
Czy ktos majacy sposobnosc mogby sprawdzic jakie wymiary w Aristo M700 ma ekran LCD? tzn tyle ile widac wewnatrz ramki. Planuje go wsadzic w inna obudowe, ale rozbieznosci w wymiarach np. z Mio sa znaczne, a ekran niby tez ma 7". Niestety nie mam gdzie zobaczyc tego Aristo

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2009, 09:58:18 »
Czy moze mi ktos napisac badz skierowac do watku, gdzie krok po kroku bedzie opisane jak go odblokowac ?
chce wrzucic iGo i Ozi Explorer

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2009, 22:53:19 »
wykorzystaj program nawigacyjny z karty SD, ktory odpalasz ikonka NAWIGACJA :)
Reszte pozostawiam Waszej inwencji! :)
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2009, 09:26:25 »
Pytanie z innej beczki; jak się sprawuje transmiter fm w tym ciekawym urządzeniu?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2009, 13:14:12 »
teraz jestem na etapie odpalenia cecmd, i moge przegladac karte + urzadzenie.
chce stworzyc menu przy uzyciu programu Systeminfo tak zeby po nacisnieciu ikonki nawigacja otwieralo sie menu z wyborem AM, iGo i Ozi.
Czy wystarczy stworzyc to menu, znalazlem juz jak to zrobic, i wystarczy podmienic plik uruchamiajacy nawigacje na ten z menu ?
czy cos jeszcze musze ogarnac ?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2009, 15:10:10 »
Pytanie, czy udało się Wam odblokować ten GPS? Czy można prosić o jakąś instrukcję? PZDR, Robert

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 22, 2009, 01:12:37 »
Podczas przygotowania odblokowania warto sprawdzic jakie procesy dzialaja w tle - wtedy po odblokowaniu zyskasz PELNA predkosc urzadzenia i nie bedzie sie ono mulilo, jesli nie zabijesz tych procesow..

Z tego co pamietam, Sysinfo obsluguje ekrany do rozdzielczosci 640x480, wiec nie wiem czy na tym ekranie da sie stworzyc takie menu. Zawsze mozna zmodyfikowac tez mioPocket2 :)

KARAMBAS: podpowiedz jak odblokowac to urzadzenie masz w poprzedniej mojej wypowiedzi - kolega po mnie sobie poradzil, wiec sie da :) Ale jesli nie che ci sie grzebac, zawsze mozesz kliknac:
http://allegro.pl/item581505095_odblokowanie_kazdej_nawigacji_gps_gwarancja_100l.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 01:16:33 wysłana przez ΠΟΝΤΙΚΟΣ »

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2009, 13:24:42 »
Witam
W jakim katalogu na karcie, oraz pod jaką nazwą pliku zapisana na karcie jest automapa. Mam Aristo, ale niestety bez automapy.

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2009, 22:58:15 »
Witam
W jakim katalogu na karcie, oraz pod jaką nazwą pliku zapisana na karcie jest automapa. Mam Aristo, ale niestety bez automapy.

Automapa znajduje się na karcie w katalogu \AutoMapa EU
Plik nazywa się AutoMapa EU.exe

Przed EU jest spacja.

Pzdr
Mirek

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 24, 2009, 12:59:59 »
 :O~ na myśl o 7" nawigacji, aż mi ślinka cieknie, ale mam parę pytań do użytkowników:

1. Aristo jest lepsze od NavRoad, a czy wiecie jak wygląda w porównaniu z Navix 07 (ceny od 850 zł.)?

2. Jak wygląda sprawa wgrania punktów Miplo do tego PNA (czy ktoś z Was próbował)?  :worried:

3. Jak sprawuje się jako zestaw głośnomówiący?

4. Czy w autach klasy A i B, 7" to nie za dużo (chciałbym bardzo, ale czy nie trzeba do tego ogromniastej szyby)?

*

Offline RiQ

• 7
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2009, 13:12:26 »

Dzięki za info i wypowiedzi pozostałych, szczególnie Kolegi który wspominał o NaviRoad'zie. Zastanawiałem się nad nią, ale ona ma standardową rozdzielczość 480x272 tyle, że na dużo większym ekranie. Ja szukam wyższej rozdzielczości.

Pozdrawiam
Mirek

witam. co do rozdzielczości Navroada się nie zgodzę. To urządzenie nie ma rozdzielczości 480x272. Jakby taką miało, to bym łyknął (mam model 430). Rozdzielczość tego urządzenia to 480x234, przez co punkty nie są kwadratami tylko prostokątami. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest kupić Aristo. Tak BTW tez się przymierzam.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 01, 2009, 01:30:05 »
Ano w tym jest caly problem.

Chociaz jak zauwazylem, chyba tylko iGO8 radzi sobie z przeskalowaniem rozdzielczosci bez problemu.
Nawet Automapa jest taka troche jak stare radzieckie filmy wyswietlane na norlalnym telewizorze :D

No i jeszcze pozycje ikon dla Systeminformation trzeba specjalnie przeliczac.. Jak ja tego nie lubie ;/ :)

Chociaz jesli juz musisz miec taniego grata z ekranem 7", to moze in-vion?

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 03, 2009, 22:41:42 »
:O~ na myśl o 7" nawigacji, aż mi ślinka cieknie, ale mam parę pytań do użytkowników:

1. Aristo jest lepsze od NavRoad, a czy wiecie jak wygląda w porównaniu z Navix 07 (ceny od 850 zł.)?

2. Jak wygląda sprawa wgrania punktów Miplo do tego PNA (czy ktoś z Was próbował)?  :worried:

3. Jak sprawuje się jako zestaw głośnomówiący?

4. Czy w autach klasy A i B, 7" to nie za dużo (chciałbym bardzo, ale czy nie trzeba do tego ogromniastej szyby)?

Ad 1
Nie wiem - nie miałem okazji porównać Voyager M700 z NavRoad-em. Widziałem jedynie MIO C715 z taki samym ekranem co M700. To MIO działa z automapą kiepsko. M700 działa normalnie tzn. radzi sobie z automapą bez problemów. Łapiesz ekran, przeciągasz i masz od razu odświeżenie. Moim zdaniem nie ma sensu brać nawigacji z ekranem 7 cali i rozdzielczością właściwą dla ekranu 4.3 cala.

Ad 2
Punkty miplo trzeba sobie pobrać za pomocą aplikacji miplo. Nie da się ich wrzucić przez kabelek bezpośrednio do Voyagera ponieważ  M700 ma port USB działa w trybie serwera a nie klienta. Daje to za to możliwość odtwarzania bezpośrednio z  pendriva filmów divx albo mp3.
Procedura wgrania POI jest następująca:
1) Wyciągasz kartę z Automapą z Aristo
2) Wkładasz ją do czytnika kart SD w komputerze.
3) Tworzysz na niej katalog Moje.POI (lub o dowolnej innej nazwie)
4) Uruchamiasz miplo i wskazujesz, aby plik z rozszerzeniem *.amp zapisał się w tym katalogu
5) Rozpoczynasz synchronizację. Program automatycznie dorzuci Ci też ikonki i dźwięki POI do właściwych katalogów w Automapie.
6) Wkładasz kartę SD do Aristo i w Zarządzaniu POI wskazujesz katalog gdzie zapisał się plik *.amp. Wczytujesz go.
7) Proces zarządzania POI jest już oczywisty tzn. tak jak w Automapie.
Przed rozpoczęciem procesu warto jest w Automapie odznaczyć wszystkie POI bo inaczej zdarza się, że ikonki POI wyświetlają się podwójnie. To jakiś problem z Automapą. Da się z nim zyć.

Ad 3
Voyager M700 nie ma zestawu głośno mówiącego obsługującego telefon (jeśli o niego Ci chodziło). Brak w nim bluetooth. Ma za to transmiter FM i działa on całkiem dobrze chociaż mógłby emitować sygnał z ciut większą moc. Transmiter ma jedną wadę. Nie zawsze można ustawiać częstotliwości z dokładnością do 0,1 MHz. Suwak na skali można przestawiać pojedynczymi skokami lub przeciągając go placem. W każdym z przypadków czasem można skakać co 0,1 MHz, a czasem co 0,5 MHz, 0,6 MHz. Jest to powtarzalne w pewnych zakresach fal więc nie jest to kwestia niestabilności softu. Kompletnie to nie przeszkadza na obszarach, gdzie jest kilka stacji FM. Ale np. w Warszawie, Krakowie można dostać szewskiej pasji ponieważ co 0,5 - 1 MHz nadaje jakaś stacja i znalezienie wolnego okienka stanowi problem. Transmiter zauważalnie gorzej nadaje na obrzeżach pasma FM tj. w pobliżu 90 lub 107 MHz. Jeśli chodzi o jakość odgrywania dźwięków, to  jest ona bez zarzutu - jak dosyć silna stacja FM. Komunikaty automapy również lecą na transmiter ponieważ są one przechwytywane  przez Voyagera automatycznie w tle działania automapy. Dźwięk jest soczysty i czysty, bez szumów. Oczywiście nie spodziewaj się subtelnych basów czy piszczących treli ale muzyki da się bez problemu słuchać. Nawigacja zawieszona na szybie samochodu bez problemu współpracuje poprzez transmiter FM z radiem samochodowym. Głośniki wbudowane w Voyagera też dają radę, ale słuchanie muzyki jest raczej irytujące.

Ad 4
Nie masz się czego obawiać. 7 cali tylko z pozoru wydaje się być bardzo dużym ekranem do samochodu osobowego. Jeśli masz nawigację typu 4.3 cala, to jej obrys zewnętrzny jest nie wiele mniejszy od powierzchni ekranu Voyagera. Dodaj do tego po 1,5 cm z każdej strony i wyjdzie Ci obrys zewnętrzny Voyagera M700. Najlepiej jest sprawdzić rozmiary zewnętrzne w specyfikacji Aristo (strona www aristo) i wyciąć kartkę papieru o takim rozmiarze. Przykładasz to do szyby w samochodzie i widzisz czy Ci rozmiar nie przeszkadza. Sposób prymitywny, ale nie zastąpią go żadne dywagacje.
Opierając się na własnych subiektywnych ocenach z 4 miesięcy użytkowania mogę tylko powiedzieć, że zakup M700 to był strzał w 10-kę. Nawigacja świetnie sprawdza się w trasie i w mieście ponieważ wyższa rozdzielczość zapewnia znacznie większe pole widzenia przy takim samym powiększeniu jak w nawigacji 4.3 cala. Tego się nie da opisać - trzeba to zobaczyć. Dla przykładu znacznie wcześniej można zaplanować manewr skrętu na skrzyżowaniu, zanim nawigacja krzyknie swoje "trzymaj się lewego pasa" i "na skrzyżowaniu skręć w lewo", co w dużym ruchu wcale nie jest takie oczywiste w polskich warunkach kulturalnej jazdy. Duży ekran pokazuje swoje zalety szczególnie wtedy gdy zapuścisz się w jakieś boczne uliczki, którymi raz na rok się jeździ i nie pamięta się ich układu - jeździ się wtedy jak z otwartą mapą :)
Duża zasługa w tym samej automapy ponieważ wspiera ona ekran 800x480. Bez tej cechy byłaby kaszana.
Jeśli chodzi o jazdę z tak dużym ekranem nawet po zatłoczonym mieście, to zupełnie on nie przeszkadza. Nigdy nie zdarzyło mi się choćby jeden raz zirytować z powodu jego wielkości.
Kończąc dodam jeszcze kilka słów o uchwycie. Bardzo dobrze trzyma się szyby i nie ma efektu drgania nawigacji, a lekka to ona nie jest.

W sumie wypisałem tu same superlatywy, ale M700 naprawdę jest wart zachodu. Jedyną wadą jest chyba cena...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 17:20:34 wysłana przez tasba »