Nokia 500 - do serwisu ?

• 10 Odpowiedzi
  • 5427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia 500 - do serwisu ?
« dnia: Lipiec 01, 2009, 20:33:05 »
Witam.
Moja przygoda z Nokią 500 zaczęła się kilka miesięcy temu. Zakupiłem ją z Automapą 5.1 po kilku dniach wyszła 5.2, potem 5.3 no i w końcu 5.5. Z każdą aktualizacją wbudowany GPS zachowywał się coraz gorzej. Najpierw gubił sygnał po 2 godzinach jazdy, potem po godzinie, teraz po kilku minutach.
Wygląda to tak: włączam urządzenie mija kilkanaście sekund, łapie sygnał a po kilku minutach gubi, albo twierdzi, że sygnał słaby i jadę kilka metrów obok drogi. Czasem pomaga wyłączenie i włączenie GPSa, ale nie zawsze. Wchodzę w informacje o gps i widzi kilka satelitów, ale wszystkie tak na około 60%, paski sygnału żółte.
Żeby było wszystko jasne:
-pogoda, bez znaczenia – pod gołym słonecznym niebem też tak jest
-samochód Astra II bez ogrzewania przedniej szyby, zamontowana w oryginalnym uchwycie po środku szyby
-ustawienia – port com2, prędkość 9600
-odczyt pozycji co 0,2 – 0,5 – 1 sek bez znaczenia
-odznaczenie synchronizacji czasu z gps – przez chwilę myślałem, że pomogło, ale się myliłem
-przy ostatniej aktualizacji sformatowałem kartę
Dzisiaj pożyczyłem zewnętrzną antenę i przez ponad dwie godziny nic się nie działo, pod koniec testów sprawdziłem informacje o gps, Nokia widziała 11 satelitów i wszystkie paski zielone (około 80-85%)

Jak sądzicie czy coś z wbudowanym gpsem czy to wina automapy czy jeszcze coś innego a może ten model tak ma ? Czy jest sens dawać do serwisu czy kupić coś takiego:
http://www.komputronik.pl/Urzadzenia_mobilne/GPS_Ext_Antena_Zewnetrzna_MMCX/pelny,id,16480/

Sorry, że tak się rozpisałem i z góry dzięki za pomoc.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Odp: Nokia 500 - do serwisu ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2009, 21:37:10 »
To mi wygląda na jakiś problem z anteną wewnętrzną... Ja bym zaczął od serwisu. Być może to jakaś drobnostka i Nokia szybko do Ciebie wróci w pełni sprawna. W zewnętrzną antenę bym się nie bawił...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2009, 21:46:51 »
spróbuj zrobić w tym urzązeniu HR - w instr. powinno byc opisane. Jeśli to nic nei da - serwis.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2009, 17:49:52 »
Dzieki za odpowiedzi.
Niestety z tym "szybko" jest tak: dzwoniłem do pobliskiego serwisu gdzie miła pani poinformowała mnie, że nawigacje wysyłają do serwisu centralnego i wróci za dwa lub trzy tygodnie  :S

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 12, 2009, 02:58:17 »
Tak w ogóle to polecam pozbyć się tej Nokii. Mnie sprzedawca w sklepie powiedział, że to jeden z bardziej problematycznych GPS.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2009, 23:57:43 »
Tak w ogóle to polecam pozbyć się tej Nokii. Mnie sprzedawca w sklepie powiedział, że to jeden z bardziej problematycznych GPS.

To Ci głupot naopowiadał... używam takiej Nokii 500 od jesieni zeszłego roku i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów... Jak będziesz słuchał sprzedawców w sklepie, to daleko nie zajedziesz  :]
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 14, 2009, 18:42:15 »
ja tez zlego slowa o 500 powiedzieć nie mogę

Niektorzy mają uprzedzenie do marki i beblają 3 po 3

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2009, 16:53:03 »
Panowie - nie ma co dyskutować. Miałem kilkanaście telefonów nokii i zawsze byłem bardzo zadowolony ale moja nawigacja świruje i tyle.
Pożyczyłem na dłużej antenę zewnętrzną i okazało się po dłuższych testach, że z nią też czsem sygnał gps znika. Dzieje się to w bardzo dziwny sposób. Jadę np. autostradą słoneczny dzień, gołe niebo, żadnych drzew czy budunków i nagle "brak sygnału", wchodzę w informacje o gps i okazuje się, że nokia widzi 8 satelitów, paski pokazują jakieś 80%, ale są żólte :shock:

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2009, 14:57:57 »
ale ja nie dyskredytuję Twojego problemu tylko osób piszących ogólnie o marce czy o danym modelu
psuje sie wszystko - nawet mercedesy - niektorym to trzeba wbijać kilofem do głowy
wypowiadanie opinii o produkcie tylko dlatego ze ktos trafił na felerny egzemplarz jest właśnie typowym beblaniem wprowadzającym niepotrzebny zamęt

na 1 uwaloną nokię 500 przypada kilka tysiecy sprawnych egzemplarzy - logicznym jest ze te osoby nie wchodzą na fora tylko po prostu jeżdzą

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2009, 18:44:17 »
Mam nokię 500 i żadnych problemów.Na pewno nie jest to zła navi.Gwarancja 24 miesiące tez ma swoje znaczenie :ok:

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2009, 01:29:54 »
A mnie, inny sprzedawca  powiedział, że to jedna z lepszych nawigacji i... się nie mylił.
Kupiłem, jeżdżę ponad rok i żadnych problemów.  :ok: