Witam.
Moja przygoda z Nokią 500 zaczęła się kilka miesięcy temu. Zakupiłem ją z Automapą 5.1 po kilku dniach wyszła 5.2, potem 5.3 no i w końcu 5.5. Z każdą aktualizacją wbudowany GPS zachowywał się coraz gorzej. Najpierw gubił sygnał po 2 godzinach jazdy, potem po godzinie, teraz po kilku minutach.
Wygląda to tak: włączam urządzenie mija kilkanaście sekund, łapie sygnał a po kilku minutach gubi, albo twierdzi, że sygnał słaby i jadę kilka metrów obok drogi. Czasem pomaga wyłączenie i włączenie GPSa, ale nie zawsze. Wchodzę w informacje o gps i widzi kilka satelitów, ale wszystkie tak na około 60%, paski sygnału żółte.
Żeby było wszystko jasne:
-pogoda, bez znaczenia – pod gołym słonecznym niebem też tak jest
-samochód Astra II bez ogrzewania przedniej szyby, zamontowana w oryginalnym uchwycie po środku szyby
-ustawienia – port com2, prędkość 9600
-odczyt pozycji co 0,2 – 0,5 – 1 sek bez znaczenia
-odznaczenie synchronizacji czasu z gps – przez chwilę myślałem, że pomogło, ale się myliłem
-przy ostatniej aktualizacji sformatowałem kartę
Dzisiaj pożyczyłem zewnętrzną antenę i przez ponad dwie godziny nic się nie działo, pod koniec testów sprawdziłem informacje o gps, Nokia widziała 11 satelitów i wszystkie paski zielone (około 80-85%)
Jak sądzicie czy coś z wbudowanym gpsem czy to wina automapy czy jeszcze coś innego a może ten model tak ma ? Czy jest sens dawać do serwisu czy kupić coś takiego:
http://www.komputronik.pl/Urzadzenia_mobilne/GPS_Ext_Antena_Zewnetrzna_MMCX/pelny,id,16480/Sorry, że tak się rozpisałem i z góry dzięki za pomoc.