Nokia 500, AutoMapa i aktualizacja czyli HORROR

• 20 Odpowiedzi
  • 29937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia 500, AutoMapa i aktualizacja czyli HORROR
« dnia: Marzec 13, 2009, 22:15:00 »
Od 3 dni mam Nokię 500. Nie mam zadnych zastrzezen do urzadzenia za to sporo do AutoMapy /teraz wiem jak cudowne jest życie PIRATA!/

Do rzeczy. Postanowilem dzis zaktualizowac Automapę- sciagnalem wiec plik aktualizacyjny ze strony AM
Nastepnie rozpoczalem aktualizację na bieżącą instalację - wszystko wg opisu w instrukcji Nokii /choć Nokia zabrania formatowania karty a instalator wprost przeciwnie !/
Po instalacji - Nokia nawet się nie uruchamia /system/
Wyrzucilem wiec wszystkie pliki /ale nie format!/ i zainstalowalem na czystej karcie swierzą instalkę 5.3. Podalem też grzecznie wszystkie numerki i namiary na właściciela /Automapa OEM itp/ a efekt ? Mapy są nadal niezarejestrowane - mimo iż całą instalkę prowadzilem wzorowo tzn przypisanie instalacji do karty, rejestracja etc

Próbę robilem 2 razy !

Gdyby nie fakt że zapobiegawczo zrobilem sobie backup plików z karty przed wszelkimi akrobacjami- mialbym teraz kupę złomu zamiast nawigacji /po przeniesieniu plików na oryginalną kartę Nokia dziala znakomicie choc ze starą wersją AM tzn 5.2/

Ma ktoś jakiś pomysł na to ?

Nie ukrywam że jestem srogo zawiedziony. Gdybym nie podejrzewał że mogą wystąpić cuda - miałbym teraz rękę w nocniku. Wszystko dzięki Automapie

Ma ktoś jakiś pomysł  ? Jezeli nie - mam zamiar łądnie wszystko zapakowac i odnieść do Vobisu z zadaniem zwrotu gotówki /niezgodnosć towaru z umową/

BTW koperta z kartą pamięci jest złowrogo opisana ze jej otwarcie wiąże się z akceptacją UmowyLicencyjnej. Jest to śmieszne ponieważ nigdzie w opakowaniu takowej umowy nie ma...
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 22:20:30 wysłana przez michobo »

*

Dżeju

Odp: Nokia 500, AutoMapa i aktualizacja czyli HORROR
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2009, 22:41:30 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2009, 02:17:02 »
A w szczególności ostatnia uwaga tutaj.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2009, 08:15:08 »
Dziękuję koledzy- pomogło

Przezornie nie formatowałem karty co dawało mi komfot natychmiastowego powrotu do pierwotnego stanu /zgrałem uprzednio zawartość fabryczną karty SD/
Eksperymentowało się nerwowo aczkolwiek z jakimś tam poczuciem bezpieczenstwa. Dziwi natomiast fakt że instalator ZALECA formatowanie karty ale nie przestrzega przed możliwymi tego skutkami /dopiero w FAQ jest na ten temat konkretne info/

Koniec konców- pomogła dopiero powtórna instalacja bez instalacji czyli w rzeczy samej - sama rejestracja Automapy.
Jest to wg mnie ewidentny błąd INSTALATORA który nie potrafi prawidłowo przeprowadzić procesu rejestracji i instalacji podczas jednej operacji.

Z Waszą pomocą- dałem sobie radę ale statystyczny Kowalski który nie trafi do miejsca takie jak to  - straci masę nerwów, czasu /pewnie i pieniędzy/ zanim przywróci sprzęt do stanu używalnosci.
Automapa robi wiele by jak tylko może,  utrudnić życie legalnym użytkownikom.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 08:20:29 wysłana przez michobo »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2009, 09:42:59 »
To nie do końca tak - na większości urządzeń nie ma najmniejszych problemów po aktualizacji Automapy (mam doświadczenie z kilkoma różnymi sprzętami i na żadnym z nich aktualizacja nigdy nie zawiodła), dlatego można powiedzieć, że wina jest trochę po stronie Automapy, a trochę po stronie Nokii.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
  • Sprzęt: Galaxy S  & Nokia E71
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:18:31 »
No to dziś ja wyłożyłem swoją Nokie 500. Otóż pobrałem aktualizację AM 5.5, klikam na instalatora a tam wskazówka aby sformatować kartę. Zrobiłem tak i teraz za nic w świecie nie mogę wgrać AM. Kartę pamięci mam w czytniku włożoną i dochodzę do momentu wyboru miejsca instalacji - wskazuje kartę pamięci, ale to nic nie daje bo przycisk DALEJ jest nadal nieaktywny. O dziwo z instalacja AM 5.05 nie ma problemów i w tym przypadku instalacja idzie pomyślnie, ale z najnowszą AM 5.5 nie mogę sobie za nic poradzić. Dział FAQ na stronach AM nie pomaga, inne poradniki na forach też nie pomogły. jakieś wskazówki?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:34:20 »
A tak próbowałeś? ZTCP to w przypadku Nokii 500 nie należało formatować karty, ale w nowym FAQ nie mogę tego znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 13:36:34 wysłana przez akubit »

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:42:07 »
A tak próbowałeś? ZTCP to w przypadku Nokii 500 nie należało formatować karty, ale w nowym FAQ nie mogę tego znaleźć.

Oczywiście że tego próbowałem, ale na punkcie 2c zabawa sie kończy, bo klawisz Dalej jest nieaktywny więc instalacja zatrzymuje się na tym etapie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:53:42 »
A to ciekawe, a czytnik z kartą jest widoczny przez kompa? Bo to czy pojawi się aktywne "Dalej" od niczego innego nie może być zależne.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:12:06 »
A to ciekawe, a czytnik z kartą jest widoczny przez kompa? Bo to czy pojawi się aktywne "Dalej" od niczego innego nie może być zależne.

Oczywiście karta w czytniku przez kompa jest widoczna. Mogę na nią wgrywać dowolne pliki, jedynie AM nie chce się na tym instalować, mimo tego że wcześniej na tej samej karcie AM działała bez problemów.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:20:46 »
A czytnik jest zewnętrzny, czy wbudowany? Bo z wbudowanymi zawsze był problem.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:39:39 »
A czytnik jest zewnętrzny, czy wbudowany? Bo z wbudowanymi zawsze był problem.

Czytniki mam do wyboru: wbudowany i zewnętrzny. Karty pamięci też mam kilka sztuk i na każdej efekt ten sam. Sprawę testowałem też na dwóch rożnych laptopach z innymi systemami (XP, Vista) - za każdym razem efekt ten sam tzn. nieaktywny przycisk "Dalej" w instalatorze AM 5.5.

Być może na karcie pamięci musi być najpierw umieszczony jakiś plik konfiguracyjny czy coś? Rano wysłałem do supportu AM zapytanie w tej sprawie, ale jeszcze mi nie odpisali.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 19:42:34 wysłana przez DjDario »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:51:23 »
Nie musi być żadnych plików na karcie. Czytnik musi być zewnętrzny (Ty piszesz o wbudowanym i wewnętrznym  :worried:), więc nie wiem jakiego używasz. Urządzenie Nokia 500 nie ma być podłączona do kompa.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2009, 19:41:42 »
Nie musi być żadnych plików na karcie. Czytnik musi być zewnętrzny (Ty piszesz o wbudowanym i wewnętrznym  :worried:), więc nie wiem jakiego używasz. Urządzenie Nokia 500 nie ma być podłączona do kompa.

Przepraszam to literówka - oczywiście chodziło mi o czytnik zewnętrzny. Nokia 500 nie była podłączona do komputera, a w kolejnej próbie była podłączona, ale to bez znaczenia w tym przypadku bo ani tak ani tak instalka nie idzie do końca :( Już brak mi zupełnie pomysłów, co jest tego powodem. A może instalator AM 5.5 ma jakiś błąd? bo skoro AM 5.05 instaluje się bez problemu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 19:47:37 wysłana przez DjDario »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:22:19 »
U mnie (próbowałem, dlatego tak się dopytywałem) bez problemu instalacja na zewnętrznym czytniku idzie. Musisz mieć uszkodzoną instalkę.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:42:53 »
U mnie (próbowałem, dlatego tak się dopytywałem) bez problemu instalacja na zewnętrznym czytniku idzie. Musisz mieć uszkodzoną instalkę.

No najwyraźniej tak bo support AM odpisał mi dzisiaj tak

"Witamy,
Prosimy wyczyścić tymczasowe pliki internetowe i ponowic pobieranie pliku instalacyjnego.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa (pd) "

Zatem biorę się za zasysanie po raz kolejny...

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:49:40 »
dziś udało mi się pobrać AM 5.5 i bez problemu /tym razem/ zrobiłem całą aktualizację
W żadnym momencie nie miałem komunikatu odn. formatowania karty. Po prostu - nadinstalowałem Automapę 5.5 nie usuwając starej wersji 5.3 aczkolwiek zachowawczo zarchiwizowałem sobię instalkę z 5.3 - licho nie śpi ;)

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:19:30 »
A mnie już nerwy biorą, bo pobieram instalkę AM 5.5 już 4 raz z kolei. Mam łącze 1 MB, raz pobieram z serwer 1 , drugim razem serwer 2, ale w połowie pobierania bez powodu przerywa. Jadę do kolegi może u niego uda się to wreszcie pobrać w całości
Napisane: Kwiecień 07, 2009, 12:17:01
No dobrze, udało się pobrać poprawnie instalator i teraz  bez problemów mogłem zainstalować AM 5.5 na czystej karcie pamięci. Na samym  końcu jest wyświetlony komunikat by przełożyć kartę do urządzenia, robię to ale Nokia 500 wyświetla tylko durny napis Włóż kartę SD z danymi mapy i tyle. Oczywiście zainstalowałem tez dodatek dla Nokia 500, folder na karcie pamięci o nazwie MobileNavigator jest, a w nim plik MobileNavigator.exe Na kompie wszystkie pliki ładnie się wyświetlają, ale Nokia 500 chyba ich nie widzi? Czy ktoś wie jak to obejść?

A w między czasie zainstaluję AM na innej karcie SD, być może coś się zmieni...

Napisane: Kwiecień 07, 2009, 16:02:03
OK temat zamknięty - na innej karcie pamięci poszło  :ok: Ciesze się że poprawili zgłoszone przeze mnie błędy w nazwach ulic w mojej miejscowości  :grin:

*

Offline leoo

• 17
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2009, 20:39:52 »
bzdura z ta uszkodzona instalka. Trzeba bylo jeszcze raz sciagac bo kupe puscili w obieg ktora niedzialala.
POzdrawiam Wszystkich

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2009, 20:58:35 »
bzdura z ta uszkodzona instalka. Trzeba bylo jeszcze raz sciagac bo kupe puscili w obieg ktora niedzialala.
POzdrawiam Wszystkich

Też miałem takie podejrzenie  :wink:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:00:48 »
POzdrawiam Wszystkich

Pacz pan, a u mnie działa  :P