W tunelu nic nie utrzyma sygnału, bo nie ma takiej fizycznej możliwości. Jak to sobie wyobrażasz? Jedziesz przez górę gdzieś w Austrii, nad Tobą jest powiedzmy 800 metrów warstwa ziemi plus żelbetowa konstrukcja tunelu i fixa ma złapać?

Chodzi mi o samą szybkość łapania sygnału. Dziś miałem taką sytuację, że byłem umówiony na mieście i bardzo mi się śpieszyło, a musiałem odczekać minutę czy 2 na złapanie fixa. Gdyby to było 10 sekund zamiast 2 minut, to dla mnie byłby to znacząca różnica!
Swoją drogą to nie rozumiem, dlaczego rynek PNA zaczął tak dramatycznie odstawać od PDA. 2-3 lata temu urządzenia miały bardzo podobne parametry, a teraz jest już PRZEPAŚĆ!
Dlaczego producenci tak żałują na podzespoły? Weźmy taki RAM. Może 4 lata temu faktycznie była wielka różnica pomiędzy kością 64 a 128MB RAM. A teraz? W czasach gdy karta micro SD może mieć kilkanaście GB to jaka jest różnica w cenie produkcji 64 vs. 128MB RAM? 10 centów? Pewnie mniej...
Oczywiście, że można powiedzieć, że wszystko działa jako tako, ale mapy się rozrastają, bazy POI się rozrastają, polepsza się grafika, jest coraz więcej bajerów i nie rozumiem dlaczego producenci pchają na siłę 64MB do swoich topowych modeli (Patrz PENTAGRAM EVO).
To samo dotyczy pamięci magazynowej urządzenia. Twardo wszyscy pakują 1-2 GB pamięci, gdy już nawet automapa zajmuje więcej niż 2GB. Pewnie, że można wszystko wrzucić na kartę SD, tylko po co mi wtedy ta pamięć urządzenia?! Albo zróbmy pamięć wewnętrzną >=4 GB a jak mamy oszczędzać, to lepiej nie dawać tej pamięci wcale, bo i tak na 1GB niewiele się da nagrać.
Zeszliśmy trochę z tematu więc może przypomnę pytanie: Czy jest jakaś nawigacja 3.5 calowa z przyzwoitymi (lepszymi niż standard rok temu) parametrami ?