Nie mogę Ci poradzić nic ponad to, co już radziłem, to znaczy:
AS MUSI działać, jeśli w nawigacji domyślnie występował klucz :
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers\Serial_Class z całą zawartością, oraz nie wycięto repllog, rnaap i pokrewnych plików z "Windows". Wtedy wystarczy przestawić Clientdriver, albo Defaultclientdriver z "mass_storage_class" na "serial_class" ZAPISAĆ rejestr (przez uśpienie nawigacji na przykład), i zrobić reset. Dopiero po resecie ma prawo się łączyć. A u Ciebie co? Po podłączeniu do komputera nie dzieje się nic, czy też stale chodzi na "mass_storage"? Jeśli tak, to czy w rejestrze zapisała się zmiana?
Druga sprawa - nie wiem czy wiesz, ile by Cię kosztowała taka "przyjemność" słuchania radia przez GPRS w komórce

Oczywiście najlepszym sposobem łączenia się z komórą, jest BT, ale są i inne, w tym właśnie kabelek. Jeśli nawigacja ma port TMC, lub porcesor Atlas (obsługujący OTG) to można sobie dość łatwo kabelkiem poradzić, jeśli nie ma ich obu, zostaje kabel z emulacją hosta, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Nadal nie wiem co za problem masz z tym BT? Na Nomadzie nie potrafisz uruchomić kontrolki bthpnl.cpl? Może brakuje BTDRT.dll? Jeszcze nie widziałem nawigacji, gdzie nie poszło by adeneo, czasem jednak zgłasza problem HCI_hardware_not_present, jeśli moduł BT nie zostanie włączony przez użytkownika, bądź jest jakiś nietypowy. Jaki wogóle procek masz w tych sprzętach?