nawigacja do 400zł szybkie działanie i dokładność

• 3 Odpowiedzi
  • 3705 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nawigacja do 400zł szybkie działanie i dokładność
« dnia: Luty 05, 2010, 11:53:13 »
Witam. Wiem, że taki temat w tym dziale może trochę razić, ale nie każdy wchodzi w "zakupy", więc zdecydowałem się napisać tutaj. Mam nadzieje, że nie będzie to takie straszne;)
Mam w planach zakup nawigacji do 400zł. Chodzi mi praktycznie tylko o w miarę szybkie działanie i całkiem niezłą dokładność. Aha i jeszcze żeby można było instalować różne mapy (może być też do odblokowania, ale żeby się dało;)). Proszę o pomoc, bo tego sprzętu jest tyle na rynku, że już nie wiem sam na co patrzeć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: nawigacja do 400zł szybkie działanie i dokładność
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2010, 12:04:58 »
Za 400 zł dość trudno kupić dużą, nowoczesną nawigację z dobrą mapą. To co dostajesz zainstalowane fabrycznie (MapaMap, ViaGPS, czy jeszcze inne wynalazki) nie jest najwyższych lotów. Wypadało by doliczyć nieco ponad 100 zł na zakup Automapy na przykład, do ceny samej nawigacji. Wtedy wybór jest już niezły - choćby bardzo zgrabny i dość szybki Goclever 5066FMBT, czy jego brat 5065FMBT (5 calowy ekran, szybki procesor, dobry układ GPS, Bluetooth i transmiter FM). W cenie nieco ponad 300 zł to chyba jeden z najlepszych wyborów. Oczywiście ma też wady - marny uchwyt, występująca w niektórych modelach 5066 lustrzana szybka i inne takie, ale w tej cenie jest to naprawdę niezły wybór. Dodatkowa zaleta to dostępność romów (w razie drobnych awarii sam sobie naprawisz nawigację). Są dobre, ale nieco droższe sprzęty od BLOW czy Sigma, albo odrobinę tańsze Larki (np 50.2). Unikał bym póki co kupownia nawigacji z CE 6.0, bo "nowocześniejszy" system stwarza więcej problemów, niż korzyści.

*

Offline jacus.maly

• 17
  • Sprzęt: BLOW GPS50Ybt Windows CE 5.0
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2010, 15:22:12 »
Angler22 dobrze Ci doradza a On wie co mówi. Ja mogę dodać tylko tyle, że szukałem coś podobnego jak Ty i dołożyłem 100zł i kupiłem GPS50Ybt z win CE 5.0 za 509zł. Możliwe że trochę przepłaciłem z jakie 50zł albo i więcej. Ale nawigacja ma to czego potrzebuje. Szybka, łatwo wejść win CE i do tego ma oprócz układu GPS, Bluetooth i transmitera FM ma jeszcze wejście video do którego można podłączyć kamerę cofania :) taki bajer ale może się przydać. Dlatego Ci ją polecam bo ją już testuje 2 tydzień i na razie nie znalazłem większej wady.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 15:24:27 wysłana przez jacus.maly »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2010, 16:29:54 »
Angler22 dobrze Ci doradza a On wie co mówi. Ja mogę dodać tylko tyle, że szukałem coś podobnego jak Ty i dołożyłem 100zł i kupiłem GPS50Ybt z win CE 5.0 za 509zł. Możliwe że trochę przepłaciłem z jakie 50zł albo i więcej. Ale nawigacja ma to czego potrzebuje. Szybka, łatwo wejść win CE i do tego ma oprócz układu GPS, Bluetooth i transmitera FM ma jeszcze wejście video do którego można podłączyć kamerę cofania :) taki bajer ale może się przydać. Dlatego Ci ją polecam bo ją już testuje 2 tydzień i na razie nie znalazłem większej wady.
Tak, fajny sprzęt faktycznie. Próbowałeś już używać wejścia AV? W przeszłości importera "BLOW" była już "wtopa", przy okazji modelu 50RBT, który długo sprzedawany był jako "z wejściem AV", a AV nie działało, dlatego jestem ciekaw, czy tu jest wszystko OK. Zasadniczo to to samo co GC 5066FMBT, tylko właśnie bogatszy o AV (a to przydatna funkcja!).