Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 230515 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #270 dnia: Październik 29, 2010, 21:41:32 »
Udało się, Mdict zadziałał i wydaje się że jest stabilny. Dorzuciłem jeszcze do głównego katalogu dodatki pobrane od slicznotka5 z forum o którym pisałem post wyżej. Nie wiem dlaczego ale zadziałało. Z tym że mam u siebie dwie wersje Mdicta pobrane z różnych źródeł. Na jednym zadziałało na drugim nie. Jeśli jesteś zainteresowany to daj mi swój adres na priva a ja podeślę ci program na którym to zadziałało wraz z dodatkami które do niego wrzuciłem. Przypuszczam że nie wszystkie biblioteki jakie tam wrzuciłem są potrzebne ale nie sprawdzałem jeszcze czego można się pozbyć. Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #271 dnia: Październik 29, 2010, 22:21:18 »
Jakoś specjalnie nie używam słowników, ale jako że jest to program darmowy, możesz po prostu wrzucić go np. na przeklej.pl i podać tutaj linka dla wszystkich zainteresowanych. Z tego co sprawdzałem, najnowsza wersja na HPC raczej działać nie może, ale starsze są zrobione inaczej (na innej bibliotece) i być może właśnie któraś starsza poszła.

« Odpowiedź #272 dnia: Październik 30, 2010, 21:49:49 »
Oto link do wielojęzycznego słownika Mdict. Działanie sprawdzone na BLOW 50YBT.
http://www.przeklej.pl/plik/slownikmdict-dla-wince-zip-0022phb9m1103sp

Do sprawnego poruszania się po słowniku przydała by się jeszcze klawiatura z polskimi znakami. Ta dodana przez angler22 jest bardzo fajna i ma wiele różnych znaków tylko że brakuje jej tych polskich. Ma ktoś na to jakiś pomysł?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #273 dnia: Październik 30, 2010, 21:56:39 »
Dodawałem też klawiaturę PL, tylko nie wiem czy wstawiałem ją na Forum. Jest to klawiaturka z innego słownika (Ectaco) i niestety w wersji demo (działa 30 dni, potem trzeba odinstalować). Niemniej działa OK i są wszelkie możliwe ogonki.
Masz w załączniku jak się chcesz pobawić. Najlepiej wrzucić wszystkie pliki z załącznika luzem na residentflash, a następnie odpalić kbdpl.exe i już będziesz miał na liście wyboru dodatkową klawiaturkę PL.

Acha - zapomniałem napisać wcześniej - u mnie ta wersja również nie działa (identyczny efekt jak poprzednio). Nie ma znaczenia, czy importuję do rejestru webview.reg, czy nie - efekt ten sam. Być może masz nowszą wersję Blow po prostu (mój ma już rok), z nowszą wersją systemu.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 20:15:23 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #274 dnia: Październik 31, 2010, 22:09:36 »
Klawiaturka świetna. Wielkie dzięki.

« Odpowiedź #275 dnia: Listopad 08, 2010, 16:58:00 »
Pobrałem z tego forum załącznik z SubMenu. Świetna sprawa, nauczyłem się już dodawać do niego własne ikony. Mam jednak problem bo nie wiem jak stworzyć kolejną stronę tego menu. Tak aby w prawym dolnym rogu umieścić strzałkę która przełączała by do kolejnej strony menu na której mógłbym umieścić kolejne osiem ikon.

I następna sprawa. Wolał bym aby to Sub Menu otwierało się np. zamiast e-booka, natomiast łącze do e-booka zrobił bym w sub menu.  Wie ktoś może jak to podstawić pod tą ikonkę?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #276 dnia: Listopad 08, 2010, 17:05:04 »
Podstawienie za ebooka nie jest problemem - wymagane jest tylko wejście do windowsa na chwile i stworzenie przekierowania skryptem morta. Prosta i bezpieczna sprawa. A co do drugiej strony menu - nie wiem czy była przewidziana, ale można sobie poradzić inaczej. Dwa katalogi (jeśli chcesz mieć 2 strony), każdy osobno ustawiony. I na każdej stronie ikonka przełączająca na drugą instancję submenu.

« Odpowiedź #277 dnia: Listopad 08, 2010, 21:59:24 »
Dwa katalogi (jeśli chcesz mieć 2 strony), każdy osobno ustawiony. I na każdej stronie ikonka przełączająca na drugą instancję submenu.
Tak wlaśnie zrobiłem i nie chce działać. Jesli uruchamiam drugą stronę z Exsplorera Windows to sie uruchamia, natomiast gdy prubuję otworzyć ją z dodatkowej ikony menu to nic sie nie dzieje. Ścieżkę w pliku menu.ini mam wpisaną poprawnie.

Podstawienie za ebooka nie jest problemem - wymagane jest tylko wejście do windowsa na chwile i stworzenie przekierowania skryptem morta. Prosta i bezpieczna sprawa.
Akurat  dla mnie to proste nie jest. Zupełnie się na tym nie znam. Co to takiego skrypt Morta, gdzie go znaleźć i jak zrobić to przekierowanie? Musiał bym mieć bardziej szczegółową instrukcje.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #278 dnia: Listopad 08, 2010, 23:01:40 »
Ad 1 - przypuszczam, że nie przewidziałeś jednoczesnego zamknięcia instancji nr1, przy otwieraniu dwójki. Dwie na raz po prostu mogą nie działać. Proponuję na pierwszej stronie dać link do skryptu zamykającego proces pierwszej strony (pierwsze menu.exe) po czym odpalający drugie menu. I odwrotnie to samo.
Taki skrypt będzie wyglądał tak :

kill menu1.exe
sleep 200
run \sdmmc\ścieżka\menu2.exe

Skrypt który wstawisz za ebooka jest jeszcze prostszy :

run \sdmmc\ścieżka\menu2.exe

Oba zapisujesz notatnikiem do plików *.mscr (dla ebooka to będzi ebook.mscr), po czym dogrywasz standardowy zestaw launcher + mortscript.exe + toolhelp. W załączniku masz przykładowy skrypt, ale musisz w nim uzupełnić ścieżkę, tak by pasowała do Twojego przypadku (notatnikiem na PC się to robi).

« Odpowiedź #279 dnia: Listopad 09, 2010, 15:41:16 »
Wielkie dzięki Angler!!!
Dzięki twoim wskazówką menu chodzi idealnie, strony się przełączają.
Nadal jednak nie mogę poradzić sobie z podstawieniem tego za ebooka. Nie wiem w które miejsce mam wstawić ten skrypt. Musiał byś mi podać ścieżkę.
Nie potrafię też uruchomić ebooka z przycisku w nowym menu. Wpisałem tam ścieżkę \ResidentFlash2\App\EReader.exe ale to nie działa.

Wiesz może gdzie w Blow znajdują się ikony od oryginalnego menu? Bo chciałbym pobrać ikony z strzałkami przekierowującymi do następnej strony.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #280 dnia: Listopad 09, 2010, 16:37:33 »
W orginalnym menu ikony są spakowane wszystkie razem do pliku dll, którego nazwę dla niepoznaki zmieniono na data.zip. Można go przeglądać tylko edytorami systemowymi typu reshack i podobne.
Już nie pamiętam, czy ereadera da się uruchomić bezpośrednio z win CE, ale to nie ma żadnego uzasadnienia moim zdaniem (czytnik jest fatalny, do niczego się nie nadaje). Szkoda to wogóle włączać.
Natomiast podmiana jest prosta i oczywista. Z załączonej wcześniej przezemnie paczki bierzesz 4 pliki (mortscript.dll, ebook.exe, ebook.mscr i toolhelp) i pakujes do folderu gdzie jest orginalny ebook (sam nie pamiętam, ale skoro piszesz \ResidentFlash2\App\EReader.exe to pewnie tak jest). Orginaly exek przemianowujesz na ereader1.exe na przykład, po czym plik ebook.exe i ebook.mscr przemianowujesz na ereader.exe i mscr. To wszystko.

« Odpowiedź #281 dnia: Listopad 09, 2010, 22:45:49 »
Napwde Wielkie Dzięki.
Bardzo mi pomogłeś. Wszystko działa. Już uruchamia mi się z pod ebooka i nie blokuje klawisza nawigacji. teraz musze tyko dopracować sobie graficznie to menu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #282 dnia: Listopad 15, 2010, 23:51:13 »
Wiesz może Angler22 jak zrobić aby ta klawiatura z polskimi znakami, którą podałeś wyzej ładowała się jako domyślna klawiatura? Bo w tej chwili muszę za każdym razem wchodzić do windowsa aby ją włączyc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #283 dnia: Listopad 16, 2010, 09:53:42 »
Tak, wiem jak ustawić, ale wydawało mi się, że właśnie jako domyślną ją "ustawiłem" w tej paczce. Możliwe jednak, że nie (nie sprawdzałem dokładnie).
Albo zmień ręcznie, albo wrzuć do morta taką linijkę :
RegWriteString("HkCU", "ControlPanel\Sip", "DefaultIm", "{578616C4-0DCC-4537-8C03-186699D1243A}")
I będzie OK.

« Odpowiedź #284 dnia: Listopad 23, 2010, 18:09:10 »
Przepraszam, ze trochę nie w temacie, ale ta najnowsza wersja oprogramowania mimo zmian na lepsze w Phonelinku to transmiter porażka... czy ktoś jeszcze to zauważył..?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #285 dnia: Listopad 23, 2010, 19:42:36 »
A co takiego z transmiterem się stało? Zawsze był słaby - czyżby było jeszcze gorzej?

« Odpowiedź #286 dnia: Listopad 23, 2010, 19:56:00 »
Mogę teraz potwierdzić na 100%. Przed chwila przywróciłem moja oryginalna wersje oprogramowania tj.
wersja ROM: V2.4.5.09.09.09/V1.1.0.10.02.26.64M
  wersja APP: V1.2.11.10.02.25.
i jest o niebo lepiej. Jak dla mnie na nie tak zle chodził ten transmiter chyba że z ładowarka no to już troszkę "szumu" ale na najnowszej wersji tj.
wersja ROM: V2.4.5.10.03.12/V1.1.0.10.04.13.128M
  wersja APP: V1.3.01.10.04.15.
katastrofa... dźwięk o połowę ciszej... zasięg o ponad połowę mniejszy i szumy...
Przyznam się, że z lenistwa nie pisałem wcześniej o tym co zauważyłem bo liczyłem na to że ktoś coś wspomni ale chyba jestem pierwszy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #287 dnia: Listopad 23, 2010, 20:00:50 »
Ale tego Romu nie wolno Ci ładować wogóle! To jest wersja dla urządzeń z większym flashem (nowszych), co zresztą widać po końcówce. Ciesz się, że Ci urządzenie nie padło po takiej zabawie :)

« Odpowiedź #288 dnia: Listopad 23, 2010, 20:10:58 »
Nie jestem znawca tego typu urządzeń i na stronie blowa jest informacja ze jeśli instalacja nie powiedzie się poprawnie to należy zainstalować wcześniejsza wersje.  Uwaga taka, że wszystko poszło ok i wszystko działało idealnie tylko ten transmiter pogorszył się. Gdy zainstalowałem tą najnowsza wersje w system info miałem:
wersja ROM: V2.4.5.10.03.12/V1.1.0.10.04.13.64M
  wersja APP: V1.3.01.10.04.15.
wiec pytanie czy skąd ten system info pobiera informacje o ROM jeśli wrzuciłem wersja ROM: V2.4.5.10.03.12/V1.1.0.10.04.13.128M
a miałem:
V2.4.5.10.03.12/V1.1.0.10.04.13.64M
czyli system info ta wartość..... 64M pobiera z urządzenia? 64MB ROM?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #289 dnia: Listopad 23, 2010, 21:02:58 »
Z tego co pisali na stronie BLOW, to jest rom do wersji z większym flashem (czyli jak piszesz ROM). Może faktycznie pasuje ona i do wersji wcześniejszej, ale czasem można się "przejechać". Zwłaszcza jeśli razem z aktualizacją binarek (windows itd) aktualizuje się też bootloader.
Dobrze, że nic się nie stało w każdym razie :).
Swoją drogą ciekawe, co ma większy wpływ na działanie transmitera - nowa wersja aplikacji, czy sterownik dll w romie (windows)?

« Odpowiedź #290 dnia: Listopad 24, 2010, 20:59:47 »
Przyznam się, że miałem świadomość, że to oprogramowanie nie jest zgodne tak do końca z moim Blowem, ale nie wiedziałem, że instalacja może się źle skończyć dla mojego urządzenia. Na moje szczęście nic się nie stało. A wracając do tematu transmitera tez zastanawiałem się nad tym co mam wpływ na jego jakość i zasięg. Do tej pory myślałem, że aplikacja nie będzie mieć na niego wpływu, ale teraz zwątpiłem. Wygląda na to że jest aplikacja ma programowo dostęp do zmiany np mocy promieniowania nadajnika transmitera( choć to jest niczym nie potwierdzone oprócz doświadczalnym stwierdzeniu, że ten zasięg faktycznie jest mniejszy...). Co do jakości to jeszcze zrozumiem ze w jakiś sposób aplikacja mogła pogorszyć jakość i głośność transmisji ale też po co... i dlaczego by panowie(może też panie) programiści by to zrobili...

« Odpowiedź #291 dnia: Listopad 26, 2010, 00:13:43 »
Mam ten BLOW od niedawna i u mnie także transmiter działa bardzo słabo. Właściwie nie nadaje się w ogóle do użytku. W jednym samochodzie strasznie szumi a w drugim gdzie mam nieco lepsze radio z opcją redukcji szumów słychać czysto ale tylko przez 3 sekundy potem radio uznaje że sygnał jest zbyt słaby i przeskakuje na inną stację. Gdy tą opcje wyłączę to szumi tak samo jak w poprzednim radiu.

Także mam tą najnowszą wersję oprogramowania. Zainstalowałem ją zaraz na początku bo w tej „fabrycznej” był jakiś błąd z zegarem, po aktualizacji nie ma już tego problemu. Niestety nie wiem jaką poprzednio miałem wersję bo sobie nie zapisałem (mam ją gdzieś na kopie ale nie chce mi się wgrywać aby to sprawdzić).
W mojej wersji ROM pokazuje się na końcu 128M

Po??czone: Listopad 26, 2010, 00:31:27
Dzięki ogromnej pomocy angler22 zrobiłem sobie własne menu do tego BLOW. Postanowiłem się nim podzielić, może komuś się przyda. Dołożyłem dodatkowe strony i dorobiłem kilka ikon. Myślę że teraz nawet największy laik będzie mógł bez problemu dołożyć sobie do niego własne ikony. Wystarczy folder SubMenu wrzucić na kartę.

Większość ikon prowadzi do „\SDMMC\Programy\...” W drugim załączniku folder z kilkoma prostymi programami.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 00:31:28 wysłana przez petrop »

« Odpowiedź #292 dnia: Listopad 27, 2010, 14:29:14 »
Co do zegara też mam pewien problem bez względu na to która wersje oprogramowania miałem i nie wiem czy wina leży po stronie AM czy urządzenia. Chodzi o to że cofa mi się czas o godzinę do tyłu np z 14.30 na 13.30.  Zmienię na dobra godzinie a po jakimś czasie znów się cofnie :S . W AM jest tam opcja synchronizuj czas z GPS i nie wiem czy to odznaczy czy zaznaczyć bo może w tym jest "haczyk"

« Odpowiedź #293 dnia: Listopad 28, 2010, 00:45:24 »
A w urzadzeniu w ustawieniach, gdzie są ustawienia daty i czasu też zegar ci sie cofa? Bo mi się cofał po kazdym resecie, mimo że strefa czasowa była ustawiona na Warszawę. Po aktualizacji oprogramowania problem zniknął.

« Odpowiedź #294 dnia: Grudzień 03, 2010, 00:39:02 »
Strefa czasowa mam ok ale i tak zawsze cofał. Nie wiem co masz na myśli mówiąc reset bo wydaje mi się ze po resecie ma prawo się cofnąć ale mi się cofał po wyłączeniu i włączeniu (ale to nie reguła) czasem się cofa podczas normalnej pracy (ale już nie pamiętam jakim dokładnie w jakim momencie) Zmiany czasu dokonuje po prostu  w > ustawieniach  > data i czas. Co dziwne po przywróceniu z tej "najnowszej wersji" do mojej oryginalnej na razie jest ok i nie cofa się.

*

Offline !MIK

• 31
« Odpowiedź #295 dnia: Grudzień 06, 2010, 01:35:55 »
Witam wszystkich,
Od kilku dni jestem posiadaczem nawigacji Blow GPS50Ybt. Nie mogę sobie niestety poradzić z połączeniem z telefonem OMNIA II - zestaw głośnomówiący oczywiście działa, mam natomiast problem z odpaleniem internetu (połączenie DUN). Wgrałem sobie najnowszy ROM (oryginalny Samsunga) i w opcjach Bluetooth/Device Service na liście dostępnych serwisów oferowanych przez telefon mam jako jeden z wielu wymieniony właśnie DIAL UP NETWORK TERMINAL (rozumiem, że to jest właśnie DUN). Jednak w momencie próby połączenia nawigacji z telefonem nic się nie dzieje.
Jeżeli ktoś będzie mógł mi udzielić jakichś wskazówek (może łopatologicznie krok po kroku) , będę wdzięczny.
Pozdrawiam,

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #296 dnia: Grudzień 06, 2010, 09:36:15 »
Niestety prawda jest taka, że im nowsz i droższy telefon (w domyśle bardziej skomplikowany), to pojawiają się większe problemy z połączeniem z nawigacją. Osobiście z Omnią II do czynienia nie miałem, ale zawsze w takim przypadku po pierwsze sprawdzam, czy telefon rzeczywiście oferuje standardowy Dialup (np. Iphone nie zgłasza się jako modem dialup, przez co są z nim poważne problemy - przy łączeniu z PC niby działa, ale nie jest to dialup, tylko połączenie przez port szeregowy).
Jeśli chcesz spróbować moją metodą, to trzeba zadziałać tak:
odblokowujesz urządzenie (wchodzisz do Windows CE, do panelu sterowania). Wybierasz kontrolkę Bluetooth (pierwsza, niebieska), albo jeśli by jej nie było (zależy od romu) wchodzisz w network connections, po czym wybierasz New, dialup i w okienku które się pojawi "Bluetooth".
Dalej uniwersalnie dla obu przypadków przyciskasz "scan device" (oczywiście BT w omni włączone). Po chwili powinna się pojawić lista usług (jak na obrazku). Ikonka Dialup wygląda jak mini komórka i jest widoczna w prawym oknie na samej górze. Jeśli taką masz, to rzeczywiście Omnia II posiada odpowiedni profil i można próbować powalczyć z phonelinkiem. Jeśli nie masz, to i tak można się z internetem połączyć, ale już nie z użyciem phonelinka (wymagane są ręczne kombinacje).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2010, 09:45:03 wysłana przez angler22 »

*

Offline !MIK

• 31
« Odpowiedź #297 dnia: Grudzień 06, 2010, 10:11:19 »
Takiej ikonki niestety nie mam. Czy mogę w takim razie prosić i instrukcję ręcznych kombinacji?

Kupiłem sobie nową nawigację właśnie po to, aby korzystać m.in. z Traffic, i mocno się zdziwiłem, że są takie problemy z zestawieniem połączenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #298 dnia: Grudzień 06, 2010, 12:29:51 »
Tak myślałem, że to wina Omni II będzie, bo starsze Samsungi działają wyśmienicie (testowałem między innymi na E250 i Z630). Być może da się coś zmienić w samej Omni (w opcjach) by prezentowała się jako dialup, ale niestety nie znam tego telefonu.
Metoda "ręczna" też nie jest jakaś mega skomplikowana, ale wymaga wykonania kilku operacji i wrzuceniu na nawigację programiku mnjporttalk (do pobrania w wątku przyklejonym wyżej "parę programów dla nawigacji").
Zabawa zaczyna się tak, jak działałeś w celu sprawdzenia ikonki z komórką. Tylko że tym razem, szukamy niebieskiego kółka ze strzałką (tryb port szeregowy). Wybierasz tą ikonę po lewej i przenosisz na prawo, jednocześnie parując (podając pin). Następnie jak już pojawi się po prawej, klikasz na niej i rozwijanego menu (czasem trzeba przytrzymać chwilę rysik) wybierasz "Avtive". Zamykasz panel Bluetooth. Uruchamiasz program mnjporttalk. Na pierwszej zakładce otwierasz wybór portu (działa z pewnym opóźnieniem, więc cierpliwie czekaj na reakcję). Na liście portów szukasz takiego z BSP w nazwie (zapewne będzie to BSP2). Jako baud ustawiasz 19200 i potwierdzasz. Jeśli pola wyboru poszarzały i nie było błędu, przechodzisz na zakładkę drugą programu, gdzie są dwa okienka. Klikasz w dolne i wpisujesz AT i enter.
Jeśli w górnym okienku dostaniesz odpowiedź "OK" to wszystko jest ... OK.
Zamykasz MNJporttalk. Teraz potrzebny będzie edytor rejestru. Zmiany są całkowicie bezpieczne i dotyczą tylko jednego klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\ExtModems\HayesCompat
Możesz edytować z poziomu PC przez AS programem CEregeditor, albo na samej nawigacji. Wszystko co trzeba zrobić, to zmienić wpis :
Port  COM1:
na
Port BSPX: (gdzie BSPX odpowiada portowi, który znalazłeś w mnjporttalk).
wpisujesz i zamykasz edytor.
Ustawienia zapisują się przy uśpieniu nawigacji, więc trzeba ją uśpić teraz. Po obudzeniu możesz zrobić reset.
Teraz zestawienie połączenia:
Wchodzisz w panel sterowania, Network and Dial-up... , Make New connection, Dialup. W "select modem" zostawiasz "hayes compa....." i next. Wpisujesz tylko numer *99# w okienku numeru (reszta pusta) i koniec. Następnie możesz już sprawdzić, czy łączy. Klikasz po prostu w ikonę nowego połączenia i jak zapyta o login i password to podajesz, lub zostawiasz puste (zależy od sieci GSM). Jeśli połączy możesz odpalić IE, albo Operę dla testu.

*

Offline !MIK

• 31
« Odpowiedź #299 dnia: Grudzień 06, 2010, 12:40:03 »
Ok. Dzięki za info. Jak tylko wrócę z pracy do domu to się za to zabieram.

Jeszcze jedno lamerskie pytanie. Jak ostatnio próbowałem podłączyć nawigację do telefonu,  to po kliknięciu w miejscu gdzie należy wprowadzić numer telefonu, nie pojawiała mi się klawiatura. Zainstalowałem również tą, którą wystawiłeś wcześniej w tym wątku i również nic. Jak ją mogę wywołać?