Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 230389 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #240 dnia: Wrzesień 14, 2010, 19:12:51 »
Faktycznie był wpis "XCopy( "\residentflash\startup\*.*", "\Windows\startup" ) . Nic z tego nie rozumiem, ale u mnie jakimś cudem działa.
Gdzie był i co dodać by działało..?
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #241 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:39:02 »
Już się trochę gubię, co kto z Was ma gdzie wrzucone i wgrane :) Jeśli chcecie dostać dodatkową wersję skryptu łączącego przez DUN, uzupełnioną o pełny zestaw DLL'ek itp dla Miplosync i Miploloc, to mogę to oczywiście zrobić.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #242 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:42:47 »
Już się trochę gubię, co kto z Was ma gdzie wrzucone i wgrane :) Jeśli chcecie dostać dodatkową wersję skryptu łączącego przez DUN, uzupełnioną o pełny zestaw DLL'ek itp dla Miplosync i Miploloc, to mogę to oczywiście zrobić.
Ja używam wersję z 10.09.2010 z godziny 8:25 :)  ... niestety wersje nie są numerowane ...
Ale gdyby taka wersja (połączona) się pojawiła to chętnie bym z tego skorzystał :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 20:46:06 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #243 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:09:32 »
No to próbuj. Z załącznika bierzesz plik amrun.mscr i zastępujesz nim ten który miałeś w katalogu testbte. Następnie całą zawartość katalogu residentflash (3 katalogi i plik) wrzucasz na resident flash. I to tyle - powinno działać. Tylko w miplosync nie włączaj "automatycznego łączenia" bo może się z DUN pogryźć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 09:54:29 wysłana przez angler22 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #244 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:11:16 »
Tylko w miplosync nie włączaj "automatycznego łączenia" bo może się z DUN pogryźć.
Nawet jeśli takowe nie będzie ustawione w WCE?
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #245 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:15:27 »
Nie bardzo zrozumiałem - mnie chodzi o to, żeby po uruchomieniu miplosetup nie zaznaczać "łącz automatycznie" (czy jakoś tak), bo mogą się dziwne rzeczy dziać w połączeniu ze skryptem automatyzującym. Nie pamiętam, czy domyślnie ta opcja jest włączona, czy wyłączona.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #246 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:16:37 »
Nie bardzo zrozumiałem - mnie chodzi o to, żeby po uruchomieniu miplosetup nie zaznaczać "łącz automatycznie" (czy jakoś tak), bo mogą się dziwne rzeczy dziać w połączeniu ze skryptem automatyzującym. Nie pamiętam, czy domyślnie ta opcja jest włączona, czy wyłączona.
A teraz nie już potrzebny katalog "dowolny" ..?
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #247 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:28:06 »
Skrypt poprzedni został dopisany do amrun - nic więcej nie trzeba kombinować.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #248 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:28:43 »
Lubię sprawdzać sytuacje nietypowe i moge powiedzieć tak:
- po pierwsze działa
- po drugie z włączoną opcją łącz z internetem w miplosync tez działa :)

Pozdrawiam

Połączone: Wrzesień 14, 2010, 21:29:46
Skrypt poprzedni został dopisany do amrun - nic więcej nie trzeba kombinować.
Rozumiem ale czy katalog "Dowolny" można usunąć?
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #249 dnia: Wrzesień 14, 2010, 21:40:37 »
Oczywiście, że można usunąć.

Dodane : Rzeczywiście - miploloc działa jak widzę :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 22:34:59 wysłana przez angler22 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #250 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:48:17 »
No to próbuj. Z załącznika bierzesz plik amrun.mscr i zastępujesz nim ten który miałeś w katalogu testbte. Następnie całą zawartość katalogu residentflash (3 katalogi i plik) wrzucasz na resident flash. I to tyle - powinno działać. Tylko w miplosync nie włączaj "automatycznego łączenia" bo może się z DUN pogryźć.
Witam
Jednak coś nie tak jest z tym połączonym skryptem bo po zamknięciu AM nie udaje się jej już odpalić ponownie...
Żeby udało się ponownie uruchomić AM to trzeba restartować Blow...

Pozdrawiam
PS: Opcja łącz z internetem jest wyłączona
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 23:58:40 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #251 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:32:55 »
Wysłałem Ci poprawioną wersję - sprawdź czy działa, to podmienię w poprzednim poście.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #252 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:40:24 »
Wysłałem Ci poprawioną wersję - sprawdź czy działa, to podmienię w poprzednim poście.
Wiem, wiem.. właśnie testowałem i teraz jest OK :)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #253 dnia: Wrzesień 18, 2010, 23:34:21 »
Witam,

Jestem od niedawna wlascicielem Blow 50YBT i mam do Was 2 prośby:

1. Czy to jest normalne, że po uruchomieniu AM szuka sygnału GPS czesto nawet ok 10 minut? Troche mnie to irytuje, szczegolnie jak gdzies sie spiesze i chce uzyc navi. Drugi problem - niedokładność lokalizacji - mialem juz kilka przypadków że pokazuje ze jestem gdzies z boku od głównej drogi którą jadę. Ostatnio w Koszalinie wpuścił mnie mocno w mailny i różne uliczki, bo lokalizował z błędem ok 200-300m.

2. Chciałbym zacząć używać Traffic. Wziąłem moj stary telefon (bo na iphone wyczytalem ze DUN nie zadziala). Udaje sie polaczyc, nawet AM juz sie skomunikowała  z serwerem. Ale chcialbym to zautomatyzowac, bo za kazdym razem nie chce mi sie wchodzic i tam to wszystko uruchamiac. Wiem ze o tym piszecie wczesniej, ale jakoś to pomieszane jest mocno :). Czy nie daloby sie zeby ktos napisał jak to zrobic krok po kroku?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #254 dnia: Wrzesień 19, 2010, 09:39:54 »
Tak długie łapanie FIX'a nie jest normalne! W normalnej sytuacji BLOW łapie pozycję w około 30 sekund. Może coś robisz nieprawidłowo? Nie powinno się na przykład ruszać autem tuż po włączeniu nawigacji - należy odczekać te kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, aż GPS ustali pozycję i dopiero jazda. Inaczej czas rzeczywiście może się wydłużyć. Jeśli problemy z ustaleniem pozycji masz w dobrych warunkach widoczności nieba i za każdym razem, to musi to być jakaś usterka sprzętu. Spróbuj wtedy zresetować odbiornik GPS (w menu jest taka opcja).
Co do łączenia przez DUN - specjalnie do tego celu powstał skrypt testbte (do pobrania w jednym z moich wcześniejszych postów). Opis jest chyba na tyle czytelny, że poradzisz sobie z uruchomieniem.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #255 dnia: Wrzesień 21, 2010, 23:12:52 »
Zamieszczam obiecany skrypt automatyzujący łączenie z internetem przez komórkę z BT, ...[CIACH]
Wygląda na to, ze ta wersja jest najlepsza. Jak w tej paczce zamieniłem najnowszą wersję mnjBTConnections.exe dostępną w wątku autora to przy budzeniu urządzenia w garażu gdzie nie ma zasięgu to wyskakuje to szare okienko, ze nie może znaleźć okna DUN (czy jakoś tak) ale ta paczka działa najlepiej i ten problem nie występował. Nie robiłem specjalnie testów testów ale jak używałem tej to zawsze było OK a jak podmieniłem ten programik w katalogu na nowszy to ze 3-4x w garażu na przestrzeni tygodnia to  zauważyłem takie zjawisko - że, wyskakuje szare okienko, ze nie może znaleźć okna DUN
ISTQB Certified Tester

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #256 dnia: Wrzesień 23, 2010, 22:21:40 »
Tak długie łapanie FIX'a nie jest normalne! W normalnej sytuacji BLOW łapie pozycję w około 30 sekund. Może coś robisz nieprawidłowo? Nie powinno się na przykład ruszać autem tuż po włączeniu nawigacji - należy odczekać te kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, aż GPS ustali pozycję i dopiero jazda. Inaczej czas rzeczywiście może się wydłużyć. Jeśli problemy z ustaleniem pozycji masz w dobrych warunkach widoczności nieba i za każdym razem, to musi to być jakaś usterka sprzętu. Spróbuj wtedy zresetować odbiornik GPS (w menu jest taka opcja).
Co do łączenia przez DUN - specjalnie do tego celu powstał skrypt testbte (do pobrania w jednym z moich wcześniejszych postów). Opis jest chyba na tyle czytelny, że poradzisz sobie z uruchomieniem.
Ponieważ jestem słaby w informatyce, mam pytanie;
 czy skrypt testbte należy po prostu przenieść na kartę SD, na której jest wgrana AM żeby zaczął działać?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #257 dnia: Wrzesień 23, 2010, 22:38:16 »
Tak jak opisywałem - przenieść na kartę i zmienić ścieżkę GPS w ustawieniach Blow, tak by nie wskazywała bezpośrednio na Automapę, tylko na plik AMrun.exe w katalogu testbte. Po tej operacji będzie działać.

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #258 dnia: Wrzesień 24, 2010, 20:59:13 »
Dzięki angler 22. DZIAŁA!

« Odpowiedź #259 dnia: Październik 27, 2010, 21:19:35 »
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego urządzenia. Mam pytanie czy komuś z was udało się na tym uruchomić słownik Mdict? U mnie on się uruchamia ale nie widać tłumaczeń w prawym okienku. Już nie wiem co robić. Najciekawsze jednak jest to, że gdy go zainstalowałem po raz pierwszy i wgrałem brakujące biblioteki to działał normalnie. Musiałem jednak zmienić kartę pamięci i po następnej instalacji już nie chodził. Nie pomogło ani format karty ani odświeżenie softu na nawi. Ciągle jest ten sam błąd. Może miał ktoś z was już taki problem? A może znacie jakiś inny słownik który by na tym zadziałał? Podczas zagranicznych wycieczek taki podręczny słownik mógłby być bardzo przydatny.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #260 dnia: Październik 27, 2010, 21:24:50 »
Ten słownik jest darmowy? Jeśli tak, to mi podeślij a zobaczę, co da się zrobić.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #261 dnia: Październik 27, 2010, 21:50:05 »
Ten słownik jest darmowy? Jeśli tak, to mi podeślij a zobaczę, co da się zrobić.
A ja, a ja...?
Też bym chciał.. :)
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #262 dnia: Październik 28, 2010, 01:03:13 »
Sam program jest darmowy. Można go za darmo pobrać z strony producenta. Tylko trzeba jeszcze wrzucić do niego słowniki jakie nas interesują w formacie  mdx. A czy te są bezpłatne to szczerze mówiąc nie wiem. Bez problemu kilka z nich ściągnąłem z netu. Próbowałem zamieścić załącznik  z tym programem oraz z kilkoma słownikami do wypróbowania ale coś poszło nie tak. Może plik był za duży. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o prywatną wiadomość z adresem email to wyślę mu na priva.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #263 dnia: Październik 28, 2010, 09:27:37 »
Dobra, już znalazłem też. Tak na pierwszy rzut oka problem będzie z webview, czyli biblioteką odpowiedzialną za przeglądanie plików html (w takim formacie są słowniki). Część nawigacji posiada webview w standardzie i na nich słownik działa bez przeróbek (np GC 5010), ale w klonach MTK faktycznie webview brak. Zerknę na to później i zobaczymy, czy da się coś zrobić. Mówiłeś, że kiedyś Ci odpaliło prawidłowo na Blow? Jesteś pewny?

« Odpowiedź #264 dnia: Październik 28, 2010, 14:00:09 »
Tak odpaliło mi na Blow. Z tym że do głównego katalogu Mdica wrzuciłem jeszcze biblioteki: webview.dll, toolhelp.dll, htmlview.dll, imgdecmp.dll, cordell.dll, cordel2.dll.
I zadziałało, a teraz zadziałać nie chce.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #265 dnia: Październik 28, 2010, 15:13:27 »
Owszem mdict wymaga pewnych dodatków - konieczne są htmlview, toolhelp i imgdecmp. Co do webview sprawa jest bardziej skomplikowana, bo ta biblioteka wywoływana jest (jeśli wogóle) później. Coredll jest w tym zestawie zupełnie niepotrzebne (i tak nie zostało by załadowane z katalogu aplikacji), zaś coredl2 tylko jeśli wgrywamy modyfikowany webview.dll. Sprawa wygląda tak, że zastosowanie typowego htmlview nic nie daje (pole jest puste). Sprawdzę jeszcze inne jego wersje, ale może być z tym problem.

Sprawdziłem i żaden z htmlview jakie posiadam (paczka htmlviewfix, ani żaden z zestawu Cmonex), nie działa prawidłowo (zawsze otrzymuje się komendę "fail to load htmlview.dll", ewentualnie brak tej odpowiedzi też się zdarza, ale i tak plik nie jest ładowany). Nic nie dają podmianki, dodawanie wpisów odnośnie webview do rejestru itp. Albo trafiłeś jakieś wyjątkowe htmlview, albo jakieś inne dziwe rzeczy się dzieją.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 22:30:15 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #266 dnia: Październik 29, 2010, 00:45:02 »
Dzieją się jakieś bardzo dziwne rzeczy. znowu przez moment miałem Mdica, już zacząłem się cieszyć ale po pierwszym resecie urządzenia znowu to samo. Chyba już sie poddam bo nie mam na to pomysłu.  Zaczynam rzałować że nie kupiłem o jedną trzecią tańszego goklovera, tam podobno nie ma takich problemów. Dzieki Angler że próbowaleś pomóc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #267 dnia: Październik 29, 2010, 08:52:27 »
Zależ jakiego Goclevera! Na 5066, 65 jest dokładnie to samo (to pokrewne urządzenia). Inaczej jest na sprzętach z prockiem Atlas III (Gc5010 na przykład), ale coś za coś - te są bowiem z kolei bardzo wolne. Podeślij zestaw DLL'ek których używasz - może to jednak inne niż moje.

« Odpowiedź #268 dnia: Październik 29, 2010, 09:23:18 »
Na forum [PIRACTWO]/viewtopic.php?t=4671]http://www.[PIRACTWO]/viewtopic.php?t=4671   [/url] znalazłem taki oto wpis: "Bardzo chciałam mieć ten programik na moim Larku 35.0, ale tak jak napisał kolega
Walek75, wszystkie próby kończyły się fiaskiem, aż szperając po stronkach internetowych natknęłam się na pliczek z trzema bibliotekami: htmlview.dll, webview.dll, coredl2.dll oraz plikiem webview.reg. Po przegraniu powyższych bibliotek do katalogu windows oraz zaimportowaniu pliczku z rozszerzeniem reg Regeditem, muszę stwierdzić, że programik nareszcie działa :) - pliczek w załączniku, miłego użytkowania, dodam, że korzystam z nakładki Windows 7 od Payti i tam po zaimportowaniu rejestru, zapisałam go na stałe programem SaveREG (autora Payti) - wielki szacun dla niego - za kawał dobrej pracy :)
ps.
ciekawe, ale wydaje mi się, że kluczowe są te wpisy w rejestrze, ponieważ jak przegrałam same biblioteki, programik dalej nie działał. "
 Niestety dla mie to brzmi jak czarna magia i narazie nie potrafię tego zrobić. w załączniku przesyłem htmlvew którego urzywam

jeszcze raz podam adres tej strony bo jakoś dziwnie się wyświetlił strona nazywa się  strona nazywa sie my myślnik navia kropka pl
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 09:30:20 wysłana przez petrop »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #269 dnia: Październik 29, 2010, 11:14:57 »
Linka wycinia autocenzura, ale wiem o co chodzi. Rzecz w tym, że Lark o ktrórym mowa to właśnie Atlas III, na którym Mdict działa bez większych problemów. Nie spotkałem się za to z informacją o działającej wersji na urządzeniu MTK (GC 5066, 65, Blow, Navroad i inne).