Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 230249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 16, 2010, 22:06:06 »
Samo menu Blow ładuje się krótko (max kilka sekund) reszta to ładowanie romu, której nie przeskoczysz! Jeśli chciałbyś ładować AM zamiast nakładki, stracił byś dostęp do BT, FM i innych atrakcji, a jeśli ładowanie ma być po uruchomieniu nakładki, nie zyskujesz ani sekundy (pod warunkiem że klikasz w "nawigacja" zaraz po pokazaniu się menu). Jeśli jednak bardzo Ci na tym zależy, trzeba by podmienić plik menu na residentflash2 na skrypt, który automatycznie załaduje Automapę + uruchomi menu (inna opcja jest moim zdaniem bez sensu zupełnie). Nie wiem czy nie da się też ustawić automatycznego odpalania aplikacji w samym menu BLOW (znaczy w pliku konfiguracyjnym). Zdaje się, że widziałem taką opcję.

*

Offline Boollo

• 11
  • Sprzęt: BLOW50YBT ; HTC HD2
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 18, 2010, 22:56:07 »
Witam, jestem tu nowy ale czytałem to forum dużo wcześniej. Po przeczytaniu kilku wątków zakupiłem ten GPS jak w tytule z kamerą cofania i AM. Troszkę się zawiodłem żeby tak od razu nic nie grzebane i na początek nie działa Bluetooth. Po uruchomieniu GPS włączam Bluetooth ikonka się się odblokowuje i nic po za tym się nie dzieje na dole ekranu cały czas pisze "Odłączony". Po za tym nie widzi żadnych telefonów(4 każdy innej marki). Druga sprawa to kamerka też nie działa  :evil: . Chyba będę musiał reklamować, nie jestem informatykiem abym grzebał w plikach. Na szczęście AM działa  :wink: a potrzebuję na jutro. Miałem poprzednio inną nawigację (nie będę reklamował) i śmigała aż miło tutaj wywaliłem 700zł i dno.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 19, 2010, 09:57:05 »
Coś musisz robić nie tak - kamerki fabrycznej wprawdzie w działaniu nie widziałem, ale wejście AV działa bardzo dobrze. Może czegoś nie podłączyłeś po prostu?
A co do BT - czy klinkąłeś ikonkę z przekreślonym symbolem BT? Bo to ona włącza moduł. Osoba tłumacząca interfejs Phonelinka zrobiła potworną głupotę jeśli chodzi o podpis pod ikonką włączającą moduł BT - widoczne jest tylko Bluetooth.... i tyle. I weź się teraz człowieku domyślaj, że to włączanie i wyłączanie modułu BT.
Do każdego nowego sprzętu trzeba się przyzwyczaić po prostu.

*

Offline play

• 4
  • Sprzęt: GPS50Ybt program AM XL PL 6.5
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 19, 2010, 11:18:28 »
Witam ponownie!
Koledzy, czy jest możliwość za pomocą połączenia bluetooth połączyć telefon z nawigacją GPS50Ybt i połączyć się w nawigacji z internetem? Oraz przy okazji wykorzystać dzięki temu LiveDrive w AM 6.5? Jeżeli tak to pomóżcie jak to zrobić?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 19, 2010, 11:30:39 »
Uruchamiasz DUN, (oczywiście wcześniej urządzenie sparowane z telefonem), uruchamiasz AM i wszystko ,przynajmniej tak jest w GC5066 (Blow to podobno bliźniacze urządzenie).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 19, 2010, 11:41:06 »
Tak - dokładnie tak samo jak w Goclever, tylko w Blow nakładka jest ładniejsza i bardziej funkcjonalna. Wystarczy sparować nawigację z telefonem w phonelinku. Po sparowaniu pojawi się możliwość użycia połączenia DUN. Łączymy, wyłączamy IE który się sam uruchomi, po czym odpalamy Automapę. Blow 50YBT dostał certyfikat zgodności z dawnym traffic online - teraz Live Drive, więc masz pewność, że będzie działać.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 19, 2010, 11:47:35 »
U mnie IE nie uruchamia się sam.

*

Offline play

• 4
  • Sprzęt: GPS50Ybt program AM XL PL 6.5
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 19, 2010, 12:38:15 »
Dzięki koledzy! Faktycznie działa!  :grin:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 19, 2010, 18:37:57 »
Racja - są dwie wersje DUN - w jednej IE startuje sam, w drugiej trzeba kliknąć w ikonkę odpowiednią po dokonaniu połączenia.

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 20, 2010, 07:41:20 »
angler22 co do Bluetootha to masz rację i wszystko się zgadza, po wielkich bólach i kilkakrotnych próbach w końcu się znalazły. Ale jak wpisuje hasło np. pierwsze cztery cyfry to w telefonie dostaje komunikat "Hasło niezgodne". No i jakie ja mam wymyślić hasło aby się widziały?
Druga sprawa jak łączę się z laptopem to na GPS dostaje komunikat "Pamięć tylko do odczytu. Nie można zapisać danych. IBM" ??
Co do kamerki to podłączyłem dobrze bo akurat na elektryce się znam  :wink: Niestety prawdopodobnie są zamienione przewody we wtyczce. Gdzieś czytałem artykuł na ten temat, muszę go odszukać  :wink:

Dodam na koniec że w końcu się połączyły  :ok: choć jeszcze nie mogę przesłać książki telefonicznej  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 07:49:16 wysłana przez Boollo »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 20, 2010, 09:25:43 »
Pinout wejścia AV masz w teście Blow 50YBT który znajduje się na głównej stronie PDAClubu (jeśli nadal tego szukasz).
GPS ma domyślnie ustawiony PIN 8888, ale oczywiście można zmienić na inny (zawsze najpierw zmieniasz pin w GPS, później dopiero parujesz).
Nie wiem o co chodzi z tym laptopem - łączysz się przez AS, czy w trybie dysku przenośnego? W trybie dysku widoczna powinna być karta pamięci włożona do urządzenia, oraz residentflash (bardzo mała pojemność ok 2 MB).
Co do importu książki - niestety phonelink stosowany w 99% nawigacji (także w Blow) ma problemy z niektórymi telefonami, które posiadają bardziej pokręcone metody komunikacji (głównie nowe Nokie E, Omnia itp). Powinien się wprawdzie z nimi łączyć, ale może nie importować książki, czy SMS'ów. To wina ułańskiej fantazji producentów telefonów i nie nadążającej za nią aplikacji Phonelink.

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 20, 2010, 15:57:28 »
Nie wiem o co chodzi z tym laptopem - łączysz się przez AS, czy w trybie dysku przenośnego?
Łączę się też Bluetootha.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 20, 2010, 21:42:19 »
Zaraz - próbujesz się połączyć Phonelinkiem (bluetooth) z Laptopem?? Przecież to nie ma szans działać...

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 20, 2010, 22:00:20 »
Dla mnie jako laika w tych sprawach to laptopie włączam Bluetootha i w GPS włączam Bluetootha  :wink: ale już sobie to odpuściłem łączę się przez USB. Martwi mnie nadal że nie mogę przesłać "Kontaktów" do GPS  :(  .
A z kamerką to pobawię się dopiero jak dostanę odpowiedź od sprzedawcy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 20, 2010, 22:11:18 »
Na forum jest instrukcja jak zestawić połączenie Activesync po Bluetooth z PC. Phonelink (aplikacja BT w nawigacjach) służy tylko i wyłącznie do połączenia z komórką i z PC działać nie będzie.
Co do kontaktów - jak wspomniałem przesadnie nowoczesne telefony mają z tym problemy. Jak ktoś używa starych sprawdzonych modeli, to nie ma problemów :)
Pewnie masz jakąś Nokię serii E tudzież inny nowy model komórki.

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 20, 2010, 22:17:29 »
angler22 dziękuje za podpowiedzi postaram się gdzieś znaleźć taką Nokię  :wink:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 20, 2010, 22:20:49 »
Ale nie odpisałeś jaki masz telefon? A przydało by się wiedzieć, by go dodać do listy "problematycznych".

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 21, 2010, 00:00:17 »
W tej chwili używam LG GD510 podczas pobierania "Kontaktów" telefon informuje "Rozłączono" tak jak by w tym momencie się rozłączał z telefonem. Jak zamknę pobieranie ponownie jest komunikat "Połączono". Próbowałem z moim starym telefonem Nokią N70 co chwilę był komunikat że łączy ale w rzeczywistości nie łączył  :shock: Córka mi dała starego Samsunga E250  :grin: i wreszcie osiągnąłem sukces  :ok: . Zauważyłem że dane które zostały przesłane do GPS nigdzie nie są zapisywane   :shock: trochę mnie to dziwi, nie ma opcji zapisu kontaktów? Po resecie wszystko idzie w powietrze  :evil: Na dzisiaj już skończę zabawę GPS mam już go dość.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 21, 2010, 09:46:43 »
Z GD510 się do tej pory nie spotkałem, jeśli chodzi o współpracę z Phonelinkiem, ale to dość nowoczesny sprzęt, więc ma prawo sprawiać kłopoty. Jeśli zaś chodzi o Nokię N70 - w tym przypadku łączność zależy od oprogramowania telefonu. Sam miałem okazję się przekonać, że jeden model łączył się bez problemu, drugi zaś zachowywał się tak jak opisujesz (bez przerwy rozłączał).
Natomiast Samsunga E250 sam mam w domu i wiem że działa ładnie.
Na szczęście Phonelink jest aplikacją rozwijaną i prawdopodobnie pojawi się wersja współpracująca lepiej z nowymi modelami.

« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 21, 2010, 14:33:55 »
Aktualizują nową wersje urządzenia(kolejny ROM na stronie). Wie ktoś czy coś ciekawego się tam zmienia?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 21, 2010, 14:39:34 »
Na moje poprzednie pytanie odpowiedzieli, że starają się poprawić kompatybilność Bluetooth z nowszymi modelami telefonów. Nie napisali niestety, czy zmienili tylko phonelinka, czy może też coś w samym romie.

*

Offline Boollo

• 11
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:34:22 »
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu BLOWa w sprawie nie działającej kamerki z GPS, mam odesłać do nich w celu sprawdzenia ewentualnej wymiany na nową.
Co do przesyłu "Kontaktów" nie odpowiedziałeś czy te dane są gdzieś zapisywane lub czy można gdzieś zapisać?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 21, 2010, 20:42:57 »
Kontakty jak najbardziej się zapisują - na karcie pamięci w katalogu BT.

*

Offline Zasados

• 12
  • Sprzęt: iPhone 3G
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:20:44 »
Zastanawiam się nad tą nawigacją, ale martwię się jakością podświetlenia ekranu, czy w słoneczny dzień przeszkadza to tak bardzo odczuwalnie, a jeśli tak to czy np. taki Garmin 1390T będzie pod tym względem dużo lepszy?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:34:44 »
Raczej trudno będzie trafić na kogoś, kto miał okazję bezpośredniego porównania Blow 50YBT i Garmina 1390 . Ogólnie można powiedzieć, że Garminy mają lepszej jakości ekrany, niż większość (ale nie wszystkie) nawigacji z Win CE. Tyle, że kupując Garmina nie masz żadnej możliwości manewru jeśli chodzi o program nawigacyjny, czy rozbudowanie urządzenia o dodatkowe funkcje w przyszłości.

*

Offline Zasados

• 12
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:41:21 »
To w takim razie inaczej zadam pytanie, czy w słoneczny dzień jest możliwość komfortowego korzystania z nawigacji odblokowywalnej, w podobnej cenie jak ten BLOW? I czy w przypadku tego BLOW'a naprawdę warto dopłacać do tego lepszego uchwytu?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:52:48 »
W kwesti uchwytu - nie miałem w rękach tego najprostszego, ale dostałem informację od jednego z posiadaczy Blow 50YBT, że trudno go dobrze wyregulować w samochodzie z mocno pochyloną szybą. Uchwyt HR ustawisz bez problemu w każdych warunkach.
Szczerze mówiąc pojęcie "komfortowo" jest bardzo względne. Ja osobiście nie widziałem jeszcze na oczy nawigacji, która by zapewniała rzeczywiście idealny obraz przy silnym nasłonecznieniu (a miałem w rękach sporo różnych modeli).
Po prostu każdy ekran LCD w technologi Transflective wysiada gdy oświetlenie z zewnątrz jest silniejsze niż podświetlenie od spodu. Z urządzeń 5 calowych, które miałem okazję widzieć w akcji, najlepiej wypadł Goclever 5010 (z pierwszej serii, gdzie stosowano wyświetlacz Innolux). Blow zalicza się do klasy "średniej".
Podobno ekran zastosowany w nawigacji HP Travel Comapanion 316 (Transmissive) jest lepiej widoczny w słońcu, ale nie miałem przyjemności tego sprawdzić.

« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 21, 2010, 22:21:19 »
Podświetlenie spokojnie wystarcza nawet w słońcu(jazda ze słońcem dokładnie w ekran to incydenty a wtedy to musiałaby być spawarka żeby było widać) poza tym  wielkość ekranu poprawia sytuacje. - A co do uchwytu to NA PRAWDĘ WARTO DOPŁACIĆ do HR!!!!!!!

*

Offline Zasados

• 12
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 22, 2010, 09:48:01 »
A czy ta wersja z lepszym uchwytem jest dostępna jedynie w oficjalnym sklepie i to w zestawie (TU), czy da się gdzieś kupić sam uchwyt? Sama nawigacja w innych sklepach kosztuje 460zł, więc musiałbym dopłacić 80zł za sam lepszy uchwyt.

*

Zachu

« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 22, 2010, 10:08:31 »
Tyle, że kupując Garmina nie masz żadnej możliwości manewru jeśli chodzi o program nawigacyjny, czy rozbudowanie urządzenia o dodatkowe funkcje w przyszłości.
Dla jednego to wada, dla innego zaleta ;)
Nit nie skarży się w Garminie na podświetlenie. Sam nigdy nie ustawiam na 100%. Dodatkowo uwaga dla macających w sklepie. Po podpięciu do nawigacji zasilania ekran przy tych samych ustawieniach ma lepsze podświetlenie.
Z uchwytami też nikt nie ma kłopotu i Bluetooth się ładnie paruje ;)
Co do podświetlenia laboratoryjny test: http://www.gpsmagazine.com/2009/08/garmin_nuvi_1490t_review.php?page=2