Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 229641 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kochas315

• 292
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ AllmostOfficial 1.1
Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #510 dnia: Wrzesień 06, 2011, 15:47:02 »
Hej koledzy, mam pytanie odnośnie 43YBT.

Zagadnienie jest następujące: Moja Matka potrzebuje GPSa do chodzenia po lasach, ścieżkach przyrodniczych w np. parkach krajobrazowych. Znalazłem pasujące nam mapy na http://www.kamap.pl/ i z tego co rozumiem, działają one na Windowsie CE 5.0.

Poszukuję więc urządzenia do obsługi tych map, wymagania: CE 5.0, ekran 4,3 cala, długi czas pracy na baterii. Na komputronik.pl znalazłem informację że 43YBT trzyma do 3,5h, podczas gry większość nawigacji trzyma 2,5h. Będzie to wystarczające.

Nawiasem mówiąc wiem, że nawigacja samochodowa to nie najlepszy pomysł na nawigację turystyczną, ale Matka potrzebuje czegoś z dużym ekranem i łatwego w obsłudze, więc profesjonalne małe nawigacje turystyczne odpadają.

Teraz pytanie: Myślicie że 43YBT jest odpowiednie do tego celu? To oprogramowanie powinno na nim działać, prawda? A może znacie jakieś lepsze mapy do tego celu?

EDIT: Urządzenie do 300zł
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 15:49:13 wysłana przez kochas315 »
Spis i Cennik Ofet Internetowych GSM - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106397
Spis polecanych ROMów dla Toshiby G900 - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #511 dnia: Wrzesień 06, 2011, 15:59:52 »
Wszystkie nawigacje z MTK ogólnie dobrze się sprawdzają z oprogramowaniem Kamap, bo mają "w standardzie" NETframework. Zaletą Blow nad innymi "noname" jest lepszy akumulator (przynajmniej tak było w 50YBT), czyli to co się przyda w terenie. Na dodatek wszystkie MTK potrafią obracać ekran do pionu (przydatne do niektórych programów turystycznych).  Co do samego softu, to do turystyki polecam Russę (darmowa) i do tego mapy UMP topo, ewentualnie OziExplorer (shareware) + mapki skanowane.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #512 dnia: Wrzesień 07, 2011, 22:07:23 »
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zainstalować Miplosync 1901 na GPS50YBT ? Koleżanka sobie kupiła i dała mi do "odpalenia". Automapa na karcie była już nawet zarejestrowana (poustawiałem jej tylko trochę opcji) ale z Miplosync się poddałem:

Plik .cab odpalany z urządzenia - pojawia się okienko dialogowe, że instaluje się aplikacja ale tylko na mgnienie oka, zaraz znika i miplosync nie jest zainstalowane
Plik .exe odpalany z Windows (instalacja przez ActiveSync) - na pamięci urządzenia brak wystarczającego miejsca (tylko 450KB a potrzeba 1,5MB), na Resident Flash i SDMMC pokazuje wolne miejsce"niedostępne" choć na samej karcie SD z pewnością jest wystarczająco dużo miejsca - z Windows przez AS daje się tam wgrywać normalnie pliki !

Doraźnie zaktualizował bym jej POI przez miplosync zainstalowane na moim PC (nie na PNA) ale jak pamiętam miplosync jakoś wiąże konto Miplo (założyłem dla niej) z urządzeniem (komputerem lub PNA) na którym jest uruchomione po raz pierwszy. Później to samo konto nie chce działać na innym kompie (przechodziłem ze swoim kontem) - później nie będę więc mógł jej zainstalować miplosync na jej laptopie.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2011, 22:11:37 wysłana przez klosz007 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #513 dnia: Wrzesień 07, 2011, 22:43:06 »
Było już o tym parę razy - po pierwsze instalacja koniecznie z PC. Po drugie na czas instalacji trzeba uruchomić na nawigacji explorera (albo odblokować skryptem na chwilę - masz w tym temacie skrypty), bo bez tego nie będzie można instalować na trwałą pamięć (flash albo karta). Powiedzmy, że wybieramy kartę. Instalujesz Miplo przez AS. Uwaga - po instalacji nie wolno natychmiast wykonać resetu, ale trzeba przynajmniej raz uśpić nawigację (inaczej zmiany w rejestrze znikną). Najlepiej po zainstalowaniu (póki jeszcze masz włączony win CE) uruchomić konfigurację Miplo, zdefiniować hasło itp, po czym właśnie uśpić nawigację (start\suspend). Potem możesz już zrobić reset i dalej działać już z nakładki Blow - Miplo będzie można wywołać z AutoMapy\POI.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #514 dnia: Wrzesień 07, 2011, 22:48:54 »
Sorry za głupie pytanie ale którego "explorera" mam uruchomić zamiast odblokowywania ? Skrypty do odblokowania znalazłem ale nie wiem jak ich użyć... Osobiście posiadam GC5066FMBT i ten Blow jest do niej nijak nie podobny :(

Aha, czy to normalne, że w nawigacji, czy to uśpionej czy wyłączonej, cały czas świeci się niebieska lampeczka ?

Dobra, domyśliłem się  - miałem explorer.exe w apteczce z GoClevera - poszło :) Dzięki !
Ale pytanie o lampkę aktualne :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2011, 22:56:03 wysłana przez klosz007 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #515 dnia: Wrzesień 07, 2011, 22:56:47 »
A to światełko niebieskie masz podczas podłączenia kablem USB (czy do ładowarki)?

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #516 dnia: Wrzesień 07, 2011, 23:04:51 »
Jak jest odłączona od USB i wyłączona (lub uśpiona).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #517 dnia: Wrzesień 07, 2011, 23:12:22 »
Powinna świecić tylko podczas ładowania (niebieski oznacza pełne naładowanie). Ewentualnie sporadycznie moze się zdarzyć, że jak się zawiesi (podczas ładowania na uśpieniu tak się zdarza) to świeci non stop aż do resetu. GC5066 jest sprzętowo niemal identyczny z Blow 50YBT. Ma tylko gorszy LCD i słabszy akumulator.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #518 dnia: Wrzesień 07, 2011, 23:25:46 »
Też tak myślałem ale na GC miplosync instaluje się po prostu, bez takich "ceregieli".

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #519 dnia: Wrzesień 07, 2011, 23:29:21 »
Nie na każdej wersji FW na GC się "instaluje bez ceregieli". Są i takie, na których explorera trzeba uruchomić. Sprzętowo urządzenia jak mówię są identyczne - możesz sobie nawet wgrać FW od Blow do 5066FMBT (tylko po co...).

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #520 dnia: Wrzesień 09, 2011, 19:15:27 »
No to ja mam takiego GC5066FMBT gdzie nie trzeba tak kombinować żeby zainstalować miplosync ;-)

Nawigację oddałem już koleżance ale problemu z kontrolką włączenia nie wyjaśniłem.
Zauważyłem jeszcze, że gdy nawigacja jest wyłączona i odłączona od ładowania to lampka się świeci na niebiesko ~2x ciemniej niż gdy nawigacja jest włączona lub wyłączona i podłączona do zasilania (dodatkowo gdy jest podłączona do zasilania i faktycznie akumulator się ładuje to dochodzi jeszcze czerwone światełko co razem wygląda jak niezbyt dobrze wymieszany fiolet - zdaje się, że tak samo mam w GC ale nie mam pod ręką żeby sprawdzić).
Próbowałem resetować nawigację resetem z tyłu ale to nic nie pomogło. Mogę jeszcze przy okazji zadzwonić do serwisu BLOW'a i zapytać czy tak ma być czy to wada egzemplarza.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #521 dnia: Wrzesień 09, 2011, 21:34:16 »
W moim Blow dioda świeci na niebiesko tylko i wyłącznie po pełnym naładowaniu akumulatora (i tylko na podłączonej ładowarce). Albo wprowadzili jakąś "innowację" w nowym modelu (mój ma ze 2 lata albo więcej), albo faktycznie jakaś wada.

« Odpowiedź #522 dnia: Listopad 04, 2011, 22:47:35 »
Mam następujący problem - po jakimś czasie działania AM (godzina, półtorej) pojawia się na ekranie błąd mówiący o braku pamięci.

Mam najnowszą wersję AM, tylko Polska. Wydaje mi się że może to być z tym związane, bo wcześniej nie było nigdy takich problemów.

Używam też skryptu Anglera - tego do automatycznego łączenia dla LiveDrive przez profil DUN.

Czy ktoś miał taki problem? Albo ma jakis pomysł co z tym zrobić? Będę wdzięczny za pomoc bo jest to dość uciążliwe.

*

Offline joker392

• *
  • 55
« Odpowiedź #523 dnia: Grudzień 04, 2011, 08:49:41 »
Na prośbę NJ1 zamieszczam skrypt odblokowujący, który powinien działać ze starszymi i nowszymi werjsami romów do 50YBT.

witam po dłuższej przerwie :)
Przesiadłem się właśnie na PNA z Windows CE (Blow 50YBT). Celem jest instalacja ActivSynca i korzystanie z AM Traffic przez połączenie BT z Nokią E52, oraz połączenie urządzenia po wifi w domu (sprawa dugorzędna). Jak juz wspomnialem nie miałem wcześniej wiekszych doświadczeń z tym systemem, więc proszę o wyrozumiałość. Z tego co się zdążyłem zorientować najpierw muszę odblokować go skryptem z postu anglera22 i zainstalować AS. Tylko, że nie wiem jak ten skrypt uruchomić w j.angielskim, póki co to wiem ze BT działa bez problemu bo czytalem ze były problemy ze sparowaniem telefonu z nawigacja. Proszę o poradę i podpowiedzi.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #524 dnia: Grudzień 04, 2011, 10:30:14 »
AS na nawigacji się nie instaluje! Działa od razu, pod warunkiem, że ustawisz ten tryb komunikacji w menu fabrycznym (w ustawieniach). Traffic jak najbardziej działa, ale tylko z telefonami posiadającymi profil DUN (nie wiedzieć czemu w nowych telefonach na Androidzie czy WM6 DUN został usunięty). O korzystaniu z Wifi poprzez telefon i BT, dalej do nawigacji zapomnij - nie ma takiej możliwości (i to nie jest wada 50YBT - żadna nawigacja tego nie potrafi).

BLOW GPS50YBT
« Odpowiedź #525 dnia: Styczeń 15, 2012, 17:08:59 »
Witam....
Na stronie Blow był kiedyś dostępny dodatek z zaawansowanymi ustawieniami do tego modelu. Przeszukałem chyba cały net i nie mogę go znaleźć. Jeżeli ktoś posiada i mi udostępni, z góry dziękuję.

pozdro z Krakowa

Stefan

p.s. dla mnie system WM jest tematem tabu....   

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #526 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:22:54 »
Na przyszłość nie twórz nowego wątku, skoro istnieje już bardzo rozbudowany wątek o Blowe 50YBT.
Nie wiem o jakich ustawieniach zaawansowanych mówisz. Z tego co pamiętam, oficjalnie dostępny był tylko panel, z paroma darmowymi programami (TC,  Office viewers itp).

« Odpowiedź #527 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:00:41 »
Witam.....
Na przyszłość nie twórz nowego wątku, skoro istnieje już bardzo rozbudowany wątek o Blowe 50YBT.
Przepraszam, rzadko tu bywam, a dlaczego? Nie jestem w temacie, pomóc nie mogę, a marudzić? Bez sensu.
Powracając do mojej prośby, chyba był dodatek dzięki któremu po włączeniu urządzenie otwierało się z menu WIN CE 5.0. Konkretnie, chciałbym wykorzystać możliwości CE 5.0. A jak już piszę, jeszcze jedno pytanie, na necie znalazłem serwis pack1 do tego systemu. Czy można to zainstalować?

pozdro z Krakowa

Stefan

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #528 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:05:38 »
Nic pochopnie nie instaluj - można coś popsuć przypadkiem. Jeśli chcesz się dostać do czystego CE, możesz wykorzystać mój skrypt, który jest gdzieś w tym temacie. Jak nie znajdziesz, to zamieszczę jeszcze raz.
I również pozdrawiam z Krakowa :)

« Odpowiedź #529 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:10:53 »
Nic pochopnie nie instaluj - można coś popsuć przypadkiem. Jeśli chcesz się dostać do czystego CE, możesz wykorzystać mój skrypt, który jest gdzieś w tym temacie. Jak nie znajdziesz, to zamieszczę jeszcze raz.
I również pozdrawiam z Krakowa :)

Dzięki za wyrozumiałość  :)
Coś znalazłem, tylko nie jestem pewien czy to to. A jak napisałem, ten temat nie jest moją mocną stroną. Jeżeli zamieścisz to jeszcze raz i napiszesz jak z tego korzystać, będę Ci bardzo wdzięczny.

pozdro z Krakowa

Stefan

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #530 dnia: Styczeń 16, 2012, 09:09:50 »
W załączniku masz gotowy skrypt. Jest 100% bezpieczny i bezinwazyjny. Poza tym dodaje kilka przydatnych skrótów. Wystarczy wpakować na kartę i ustawić ścieżkę "nawigacji" do \sdmmc\WinCEblow50YBT\CE.exe. Wciskasz "nawigację" i masz pulpit CE do następnego resetu.

« Odpowiedź #531 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:57:09 »
Dziękuję....

pozdro

Stefan

Połączone: Styczeń 17, 2012, 11:27:44
Witam....
Wgrałem na kartę i jest OK. Jeszcze raz dziękuję. Niestety pozostał jeszcze jeden problem. Związany jest z przeglądaniem zdjęć, czyli plików *.jpg. Oryginalna przeglądarka niektóre otwiera, przy innych podaje błąd. I z myślą o zainstalowaniu innej przeglądarki chciałem mieć dostęp do WM. Po kilku próbach instalacji programów (jak już pisałem, temat WM jest mi obcy), uruchomiłem  program   TCPMP081pl.  Ale też otwiera tylko niektóre fotki. I tak prawdę mówiąc nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Fotki w rozdzielczości 3264 x 2448 i około 4MB.
Czy jest możliwość na tym urządzeniu przeglądania zdjęć w oryginalnej rozdzielczości?

pozdrawiam

Stefan 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2012, 11:27:44 wysłana przez Stef1956 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #532 dnia: Styczeń 18, 2012, 18:05:20 »
Jeśli fotki są bardzo duże, to nawigacja może nie dać rady (bardzo duże to znaczy ponad 7 mpikseli).

« Odpowiedź #533 dnia: Styczeń 21, 2012, 15:45:32 »
Witam,
Jestem zielony w temacie nawigacji. Chcę odblokować mojego blowa 50ytb, ściągnąłem paczkę. Teraz mam po prostu te dwa foldery skopiować na kartę pamięci nawigacji tak ? O co chodzi z ustawianiem tej ścieżki bo nie rozumiem tego w ogóle... Mógł by ktoś mi tak łopatologicznie krok po kroku napisać jak tworzy się to ścieżkę ?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #534 dnia: Styczeń 21, 2012, 20:41:02 »
Odpisałem Ci na maila - wystarczy ustawić "ścieżkę do nawigacji" w menu Blow.

« Odpowiedź #535 dnia: Kwiecień 24, 2012, 11:31:36 »
Taka sprawa:

Telefon Nokia N8, fajnie współpracuje z Blowem, tyle że z netem nie łączy się przez profil DUN (pojawia się plansza, odlicza sekundy i nic) ale za to łączy się przez Windowsowy dial-up. Dokładniej jest tak, że wywołuję aplikację rnaapp.exe (\Windows\rnaapp.exe", "-enet -m), pojawia się okienko, klikam "connect" i wszystko hula, czyli livedrive ściąga dane itd.

Ale zachciało mi się zautomatyzowania procesu połączenia. Ściągnąłem więc skrypt testbe.rar, ale on wywołuje profil DUN, który jak wcześniej wspomniałem u mnie nie trybi.

Spróbowałem zmodyfikować plik btconn.mscr tak, by zamiast DunConnect.exe było rnaapp.exe. Ale to nie jest takie proste jak mi się wydawało, bo np. nie wiem jaką nazwę okna wpisać w linii:

WaitForActive( "DunConnect", 5)

Wpisywałem tam Remote Networking, Dial-Up Connection i nic, wyskakuje błąd że takich okien nie ma... Inny problem będzie chyba z MouseClick, bo kliknięcie musi nastąpić w innym miejscu niż to jest w DUN.

Krótko mówiąc, proszę o pomoc w dostosowaniu skryptu do działania z windowsowym dial-upem.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #536 dnia: Kwiecień 24, 2012, 11:43:40 »
Kiedyś zrobiłem skrypt działający w całości na rnaap. W zasadzie ten był pierwszy - później dopiero pojawiło się zapotrzebowanie na wykorzystanie dialera z menu, bo okazało się, że AutoMapa nie potrafiła korzystać z połączenia zestawionego przez rnaap (to znaczy samo LD nie chciało pobierać danych, bo np. Miplosync działał wzorowo). Mam gdzieś ten skrypt i postaram się go znaleźć.

« Odpowiedź #537 dnia: Kwiecień 24, 2012, 16:51:42 »
Na razie poradziłem sobie tak, że do rnaapp.exe dodałem parametr -p, który umożliwia automatyczne łączenie bez okienka dialogowego - więc ze skryptu usunąłem części odpowiedzialne za sprawdzanie czy się okienko pojawia i fragmenty "klikające".

Na razie działa, ale wolałbym porządny skrypt sprawdzony przez programistę :-)

« Odpowiedź #538 dnia: Lipiec 09, 2012, 13:20:11 »
Czy jest możliwe połączenie Blowa i komórki przez bluetooth, ale TYLKO w celu wymiany danych GPRS, bez zestawu głośnomówiącego? Chodzi o to, że mam bluetoothowy zestaw HF w samochodzie i sprawuje się on znacznie lepiej niż Blow. Da się połączyć i jedno i drugie?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #539 dnia: Lipiec 09, 2012, 13:28:19 »
Na pewno można wykorzystać tylko połączenie danych, jeśli używa się dialera systemowego Win CE, a nie tego wbudowanego w menu. Ten w menu wymaga istniejącego połączenia HFP, zanim nawiąże połączenie danych.