Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 226762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #480 dnia: Czerwiec 14, 2011, 23:13:16 »
No cóż , mam 50YBT i też maiałem kłopoty telefonem na Android, brak połączenia itd. Robię tak, - z manu głównego po połączeniu telefonu przez bluetooth, wybieram "Internet -> połącz.... " jest, sprawdzam w przeglądarce - net chodzi, nie rozłączam - wracam do głównego menu - odpalam Auto mapę - Live Drive działa mogę odbireać i wykonywać połączenia telefoniczne. Przetestowałem to zarówno po GPRS jak i sieć po WI-Fi z telefonu, w obydwóch typach połączenia Automapa działa bezbłędnie
Profil DUN to najprostsze i najstarsze rozwiązanie. Widoczny jest jako modem, z portem szeregowym COM, do którego można wysyłać komendy AT, a tym samym dokonywać połączenia z internetem, ściągać dane z telefonu itp. Właśnie w ten sposób z telefonów korzystają nawigacje PNA.
Profil PAN (Personal Area Network) to taka mała "podsieć" bezprzewodowa na BT, do której podłączają się kompatybilne urządzenia. Telefon pełni wtedy funkcję routera. Profilu PAN nawigacje obsługiwać nie potrafią (wyjątkiem jest jeden z Navroad'ów 560, ale i tak nie da się po takim połączeniu korzystać z Live Drive).

« Odpowiedź #481 dnia: Czerwiec 20, 2011, 22:18:28 »
Walczę z tą nawigacją, żeby współpracowała z nowym telefonem na Androidzie (wersja 2.3). W telefonie mam zainstalowane program PdaNet, w nawigacji w Bluetooth Manager wyszukuje urządzenie (takie, żeby była ikonka z telefonem) i autoryzuje. W ustawieniach połączenia jako modem wybieram to właśnie urządzenie, które przed chwilą dodałem do zaufanych. Udaje mi się połączyć. Automapa może ściągać dane o korkach. Działą nawet skrypt testbte.rar, który nawiązuje połączenie jak potrzebne. Niestety po restarcie nawigacji (urządzenia) połączenie już to nie działa. Wygląda na to, ze całą zabawę trzeba zaczynać od nowa, czyli z Bluetooth Manager usunąć urządzenie jako zaufane wyszukać ponownie i dodać do zaufanych. Może ktoś już sobie poradził z tym problemem? A może coś robię nie tak?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #482 dnia: Czerwiec 21, 2011, 08:42:07 »
A jeśli sparujesz telefon z nawigacją używając tylko fabrycznego menu Blow i będziesz używać tylko fabrycznego dialera, to problem też występuje? Nie powinien się pojawić w takim przypadku, ale jestem ciekaw jak jest u Ciebie.
Zapewne to numeracja "programowych" portów BT jest problemem - potrafi się ona zmieniać w zależności od tego co i kiedy było podłączone. Fabryczny dialer powinien sobie z tym radzić (bo sprawdza na bieżąco numer), a dialer systemowy Dial-up z CE tego robić nie potrafi. Usypiałeś nawigację po sparowaniu z komórką? Wtedy zapisują się ustawienia...

« Odpowiedź #483 dnia: Czerwiec 21, 2011, 19:04:45 »
Przed chwilą sprawdziłem.... Jeżeli sparuje urządzenie za pomocą domyślnego oprogramowania i spróbuje za jego pomocą połączyć się (Browser -> Przycisk G), to na chwilę rozłącza mnie z telefonem (na telefonie mam komunikat "Zestaw słuchawkowy Bluetooth został odłączony") a po chwili zostaje podłączony, ale w trybie zestawu głośnomówiącego ("Zestaw słuchawkowy Bluetooth został podłączony"). Dzisiaj przy którejś próbie już prawie udało się podłączyć, bo na telefonie zobaczyłem, że aplikacja PdaNet pokazała, że jest połączenie, ale po chwili się rozłączyło. Możliwe, że było to wtedy, jak wszedłem do Windowsa i w połączeniu anwsoft (bo z niego chyba korzysta to domyślne oprogramowanie) zmieniłem modem z Bluetooth DUN on COM8 na HTC Desire (czyli te moje wcześniejsze próby sparowania z telefonem). Niestety nie udało mi się tego odtworzyć, więc to może przypadek. Próbuje teraz metodą prób może znajdę jakiś sposób, ale kończą mi się pomysły

*

Offline arekm

• 47
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, AM PL
« Odpowiedź #484 dnia: Lipiec 01, 2011, 13:41:46 »
Miał ktoś możliwość porównać gps50ybt z Modecom Freeway MX2 - co wybrać (cel - nawigacja z automapą)? Test obu przeczytałem i niestety nie pomogło to w przechyleniu szali na którąś stronę :/

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #485 dnia: Lipiec 01, 2011, 13:50:01 »
Ja miałem oba urządzenia przez pewien czas (na stałe użytkuję 50YBT). Jeśli chodzi o prędkość działania, Freeway MX2 jest nieco szybszy (kalkulacja trasy, odświeżanie mapy podczas jazdy), jakość ekranu praktycznie identyczna (w jednym i drugim był ekran Innolux AT050). Freeway ma lepszy transmiter FM, ale Blow ma wejście AV i nieco bogatszy soft do BT. Same odbiorniki GPS w obu sprzętach sprawują się wyśmienicie (fix po kilku sekundach).
System CE 5.0 (w Blow) lepiej sprawdza się przy eksperymentowaniu z różnym oprogramowaniem niż CE 6.0 w Freeway MX2(nie wszystkie programy współpracują z nim poprawnie).
Podsumowując - oba to dobre urządzenia, przy czym Modecom jest nieco szybszy, a Blow lepiej wyposażony i bardziej kompatybilny ze starszym softem.

*

Offline arekm

• 47
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, AM PL
« Odpowiedź #486 dnia: Lipiec 01, 2011, 18:05:25 »
Znalazłem jeszcze jedną alternatywę do gps50ybt - Wayteq x960 BT. Obie kosztują tyle samo PLN. @angler22: miałeś przyjemność obadać tego wayteqa?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #487 dnia: Lipiec 01, 2011, 18:10:22 »
Nie, nie miałem okazji - niby Dystrybutor miał podesłać do przetestowania, ale jakoś nic z tego nie wyszło...

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #488 dnia: Lipiec 01, 2011, 19:04:20 »
Miał ktoś możliwość porównać gps50ybt z Modecom Freeway MX2 - co wybrać (cel - nawigacja z automapą)? Test obu przeczytałem i niestety nie pomogło to w przechyleniu szali na którąś stronę :/

Brałem po uwagę zakup Blow 50YBT, jednak wybrałem Modecoma MX2.
Blow miał problemy z moją Nokią E66, nie mogłem sparować, w MX2 bez problemu.  System wschodni, mi osobiście nie odpowiada w Blow, a taki występował w przeglądanych urządzeniach. Modecom ma lepszy transmiter FM, na wejściu AV mi nie zależało.

« Odpowiedź #489 dnia: Lipiec 14, 2011, 23:13:13 »
Witam, mam Blow 43YBT ale piszę tutaj bo to właściwie to samo ale mniejszy ekran. Po wejściu w Windows CE, przy użyciu ścieżki do skryptu ce.exe pojawia się windows ale w języku rosyjskim. Czy da się jakoś zmienić na pl albo chociaż na ang? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy trzeba zainstalować inny firmware?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #490 dnia: Lipiec 15, 2011, 08:38:34 »
Na PL się nie da, ale angielski owszem. Tylko trzeba wgrać właściwy firmware. Niestety na stronie BLOW nie ma opisu, który jest angielski -  trzeba albo do nich napisać i spytać, albo próbować samemu. TYlko próby proponuję bez plików z BOOT w nazwie (JWDboot i EBoot - tych plików NIE wrzucasz na kartę podczas wgrywania FW)

« Odpowiedź #491 dnia: Lipiec 17, 2011, 22:18:38 »
Był podobny temat w innym wątku tego forum, ale tutaj bardziej mi pasuje się podłączyć. Mianowicie mam zamiar zakupić w bliskiej przyszłości Samsunga Galaxy S II, który obecnie staje się coraz bardziej popularny. W związku z tym, że do tej pory wspaniale z moim Blow 50YBT współpracowała Nokia 5530 (połączenie DUN), chciałbym zapytać czy udało się komuś zmusić do współpracy Blow'a z tym modelem Samsunga (np. poprzez PdaNet).
Będę wdzięczny za informację, bo coraz bardziej zaczynam się przekonywać do Live Drive :)

« Odpowiedź #492 dnia: Lipiec 21, 2011, 17:55:13 »
Na PL się nie da, ale angielski owszem. Tylko trzeba wgrać właściwy firmware. Niestety na stronie BLOW nie ma opisu, który jest angielski -  trzeba albo do nich napisać i spytać, albo próbować samemu. TYlko próby proponuję bez plików z BOOT w nazwie (JWDboot i EBoot - tych plików NIE wrzucasz na kartę podczas wgrywania FW)
Hej, dzięki za radę, napisałem do nich maila w odpowiedzi dostałem:
Proszę zaktualizować oprogramowanie dostępne na stronie www.blow.com.pl
dział wsparcie -> pliki do pobrania.
Proszę postępować zgodnie z instrukcjami tam zamieszczonymi, wersję ROM
należy dobrać do posiadanej, wersję APP należy wybrać najnowszą, czyli
znajdującą się na końcu rozwijanej listy.
Aktualizacja firmware trwała 2-3 min i mogę się już cieszyć Win CE 5.0 w wersji angielskiej.

« Odpowiedź #493 dnia: Lipiec 24, 2011, 00:52:42 »
Czy posiada ktoś kombinację BLOW 50YBT i LG KU 990 Viewty?
Chodzi o brak możliwości połączenia/pobrania książki telefonicznej oraz przeglądania historii połączeń i sms.
Parowanie urządzeń i odbieranie rozmów działa dobrze.
Czy można by ręcznie zapisać książkę na karcie w GPS? Ewentualnie w jaki sposób Blow zapisuje pliki kontaktów w katalogu BT?

« Odpowiedź #494 dnia: Lipiec 25, 2011, 21:57:07 »
Mam w samochodzie podpięty zasilacz do 50YBT na stałe i mam pytanie czy jest możliwe całkowite wyłączenie ekranu podczas ładowania (bez widoku ładującej się bateryjki).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #495 dnia: Lipiec 26, 2011, 09:04:05 »
Mam w samochodzie podpięty zasilacz do 50YBT na stałe i mam pytanie czy jest możliwe całkowite wyłączenie ekranu podczas ładowania (bez widoku ładującej się bateryjki).
Nie ma takiej możliwości - trzeba by modyfikować bootloadera. Można za to ładować na uśpionej nawigacji (nie wyłączonej) wtedy bateryjki nie widać.

« Odpowiedź #496 dnia: Lipiec 26, 2011, 10:01:31 »
Dzięki za informację

« Odpowiedź #497 dnia: Lipiec 27, 2011, 10:41:58 »

potwierdzam ze trzeba usypiac - wielka wada tego urzadzenia! jakie tam jest podswietlanie swietlowka czy LED? Nie dosc ze zuzywa podswietlenie (jesli CFL) zuzywa energie to jeszcze mowi do zlodzieja "hej tu jestem, wez mnie". Bzdura.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #498 dnia: Lipiec 27, 2011, 11:16:25 »
Wszystkie MTK zachowują się w ten sposób - taki "pomysł" producenta. Też nie uważam go za najlepszy, choć wolę to niż całkowity brak informacji o ładowaniu (niektóre Mio, Manta 510MS itp).
Jak masz urządzenie podłączone do ładowarki i standardowego złącza zapalniczki, to problemu nie ma (przecież nikt nie zostawi auta z włączoną stacyjką na postoju). Problem pojawia się jeśli masz gniazdko zapalniczki podpięte bezpośrednio pod akumulator. Zawsze wtedy jednak zostaje Ci uśpienie...

« Odpowiedź #499 dnia: Lipiec 31, 2011, 00:10:55 »
Mam jeszcze jedno pytanko - jak można usunąć skróty do worda, excela, pdf i power pointa z pulpitu.
Po skasowaniu z windows/desktop po restarcie windows pojawiają się ponownie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #500 dnia: Lipiec 31, 2011, 10:16:54 »
Bo to nie tak trzeba zrobić - zmień "folder" pulpitu (rejestr, klucz HKLM\System\Explorer\Shell folders\Desktop) i zostaną tylko skróty do "My device" i kosz.

« Odpowiedź #501 dnia: Lipiec 31, 2011, 13:37:31 »
Jeszcze raz dzięki

« Odpowiedź #502 dnia: Sierpień 05, 2011, 17:47:26 »
Witam,
Posiadam Blowa 4,3 cala od jakichś 2 tyg. Trochę udało mi się go już "rozgryźć". Mam jednak problem z podłączeniem do internetu. Zegarek z DUNA odlicza do zera i nie ma połączenia. Mój telefon to LG GT505. Książka tel. działa OK. Połączenie z telefonem przez BT jest. Ktoś ma jakiś pomysł? Może coś pozmieniać w ustawieniach? Jak próbuje się połączyć spod WIN CE to wyskakuje komunikat, że port jest zajęty przez inny proces. Jakiś propozycje?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #503 dnia: Sierpień 05, 2011, 23:40:40 »
A czy ten telefon posiada w ogóle profil DUN? Jest on niezbędny do uzyskania połączenia z każdą nawigacją. Wszystkie telefony na WM >5 i Androidzie NIE POSIADAJĄ profilu DUN (niestety nie wiem na czym pracuje GT505, bo to nie jest moja "działka" :)).

« Odpowiedź #504 dnia: Sierpień 06, 2011, 12:59:40 »
Telefon nie pracuje na WM , Symbianie ani Androidzie. Jest to zwykły telefon z własnym OS. Czy posiada DUN? Hmm, dobre pytanie tylko nie mam pojęcia jak to sprawdzić. W ustawieniach BT pokazuje takie obsługowane usługi: port szeregowy, poł. Dial Up, obiekty Push, transmisja plików, zestaw słuch., zestaw głośnomówiący, A2DP, pilot AV, wydruk podst., dostęp do kontaktów. Nie wiem czy poł. Dial Up to to samo co DUN czy służy tylko do dzwonienia.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpień 06, 2011, 13:27:38 »
DialUpNetworking to to samo co DUN (skrót). Skoro tak, to powinno działać. W jakiej sieci masz ten telefon?

« Odpowiedź #506 dnia: Sierpień 06, 2011, 15:36:09 »
Tylko, że ja mam połączenie Dial Up a nie Dial Up Networking dzwoniłem na infolinię pomocy technicznej i pytałem czy mój telefon obsługuje DUN. Po  nie małym zaskoczeniu Pani z infolinii i konsultacjach dostałem odpowiedź, że nie. Więc neta "nie budiet"  :( Chyba, że nikt na infolinii nie wiedział o co chodzi.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpień 07, 2011, 09:33:06 »
Wcale bym się nie dziwił, gdyby infolinia gadała głupoty. DUN jest tylko jeden i skoro pisze że jest, to jest. Zresztą sam możesz to sobie sprawdzić. Musisz tylko na chwilę uruchomić panel sterowania win CE (można odblokować urządzenie 50YBT, albo bezpośrednio panel uruchomić). Wybierasz kontrolkę od BT i dajesz skanowanie (telefon ma włączone BT). Po chwili wykryje Ci usługi - jeśli będzie taka z "mini komóreczką" obok, to MASZ DUN!

« Odpowiedź #508 dnia: Sierpień 08, 2011, 09:59:27 »
Przeskanowałem. Ikonka z mini komórką rzeczywiście jest dodałem wszystko do zaufanych. Połączenia nadal brak. Testowałem w międzyczasie na Samsungu Avilla i działa bez problemu. Przy połączeniu z tel. wyskakuje zapytanie czy połączyć DUN? Przy łączeniu z LG nie ma takiego pytania. Może to tylko kwestia softu. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Jeszcze jedno. Jak uruchomić połączenie z pod WIN CE? Bo po odpaleniu wyskakuje, że port jest zajęty przez inny proces czy coś w ten deseń.

Połączone: Sierpień 08, 2011, 10:27:51
:D i sukces trzeba  w ustawieniach połączenia wybrać moje urządzenie zamiast domyśl;nie DUN port 8. Tylko teraz moje pytanie. Jak uczynić to połączenie domyślnym bo pod WIN CE połączenie jest ale po odpaleniu nakładki zmienia na domyślne czyli port 8 i z neta nici. Jakaś modyfikacja rejestru?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 10:27:51 wysłana przez leon1982 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpień 08, 2011, 13:09:24 »
Nie da się tego tak łatwo zrobić. Phonelink (a właściwie jego dialer) ma "zaszyte" w sobie parametry połączenia i za każdym razem takie połączenie dodaje do listy w "network connections". Nawet jak coś w nim zmienisz, to i tak wróci do stanu fabrycznego. Jak zauważyłeś pod CE takiego problemu nie ma - a sprawdziłeś, czy po zestawieniu takiego połączenia z poziomu CE pobiera Ci dane traffic (AutoMapa)? Bo bywa z tym różnie.