Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 226761 Wyświetleń

Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #150 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:34:33 »
Witam, za niedługo  bedę posiadaczem nawigaci Blow GPS50Ybt i mógłby mi ktoś powiedzieć jak się robi aktualizację mapy , bo podobno w tej navi jest bardzo stara mapa .  ; )

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #151 dnia: Lipiec 23, 2010, 23:17:05 »
A kupiłeś Blow z MapaMap, czy z AutoMapą?

*

Offline svejser

• 7
  • Potrzeba matką pomysłów...
  • Sprzęt: YF FMBTAV, Win Embeddet CE 6.0
« Odpowiedź #152 dnia: Lipiec 23, 2010, 23:57:11 »
Witam, (przepraszam za błędy ort)
jestem nowym użytkownikiem , nie posiadam blow GPS50ybt ale chciałbym zapytać angler22 , czy słyszałeś może o podłączeniu bluetooth do cyfrowej szyny danych w samochodzie wiesz chodzi mi o takie coś podobnego do transmitera z nawigacji który nadaje i dowolne radio odbiera sygnał w czasie rzeczywistym, czy da sie  odbierać informacje z cyfrowej szyny danych w samochodzie w standardzie ISO i wyświetlać te informacje poprzez bluetooth na ekranie nawigacji graficznie? np: temperatura , aktualne spalanie paliwa?

Wiem że podłączenie takiej funkcji do jednego samochodu byłoby nieopłacalne czasowo i kosztowo ale możliwość zastosowania takiego rozwiązania dla seryjnie produkowanych samochodów tak by odłączyć standardowe wyświetlacze samochodowe i przeniesienie sygnału poprzez bluetooth na ekrany nawigacji byłoby to bardzo ciekawe i praktyczne zastosowanie.

nadmieniając że najgorszy ekran nawigacji jest o niebo lepszy od wyświetlaczy seryjnych w samochodach monokolorowych (bursztynowych)

Jeśli ktoś ma pomysł i wie jak zmontować taki nadajnik bluetooth to ja jestem skłonny zainwestować w zmontowanie i przetestowanie takiego urządzenia

Połączone: Lipiec 24, 2010, 00:22:39
Witam, za niedługo  będę posiadaczem nawigacji Blow GPS50Ybt i mógłby mi ktoś powiedzieć jak się robi aktualizację mapy , bo podobno w tej navi jest bardzo stara mapa .  ; )

Witam,
Nie wiem skąd będziesz miał nawigacje czy nowa czy używaną ale aktualizacja ma nie ma za wiele wspólnego z samym urządzeniem , wystarczy że porównasz wersje map z Twojego urządzenia z aktualnie jajnowsza wersją dostępną na strone producenta mapy czy to automapy czy mapamap jeśli masz ważną licencje/z aktualizacją dla Twojej nawigacji to bez problemu możesz zaktualizować.
są inne sposoby aktualizacji nawet z licencją bez ważnej aktualizacji ale ja nie będę Ci "wskazywał gdzie leży rower bez zamknięcia"...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2010, 00:22:39 wysłana przez svejser »

*

Zachu

« Odpowiedź #153 dnia: Lipiec 24, 2010, 00:43:11 »
Chodzi Ci o odczyt danych z OBD-II.
Garmin ma coś takiego w wersji dla Kowalskiego. Tyle że tych danych nie jest tak wiele: ecoRoute hd
Może być coś takiego: ScanGauge II. Jeśli ma ktoś zacięcie do elektroniki to wykonać sam: OBD-II project

*

Offline svejser

• 7
« Odpowiedź #154 dnia: Lipiec 24, 2010, 00:47:59 »
Chodzi Ci o odczyt danych z OBD-II.
Garmin ma coś takiego w wersji dla Kowalskiego. Tyle że tych danych nie jest tak wiele: ecoRoute hd
Może być coś takiego: ScanGauge II. Jeśli ma ktoś zacięcie do elektroniki to wykonać sam: OBD-II project

generalnie chodzi mi o to żeby wyświetlić wszystko to co biegnie po szynie ISO w aucie na ekranie nawigacji i odłączyć oryginalny wyświetlacz ewentualnie zamontować nawigacje w miejscu wyświetlacz fabrycznego ( w miar możliwości technicznych)
http://www.qcontinuum.org/obdgauge/

tu jest coś podobnego ale na win mobile , a ja sie zastanawiem jak to puścić na nawigacje , dodatkowo można by to połączyć z programem

mnjQuickLauncher.exe   http://pdaclub.pl/forum/nawigacje-pna-pnd-ogolnie/pare-programow-do-nawigacji-pna/

Tak w sumie szyna ISO to jest to samo co OBD-2 kwestia tylko tak jak wyświetlić te dane na nawi? czy ma ktoś pomysł którego bluetotha kupić żeby sie dało zainstalować dla win embeddet ce 6.0 ewentualnie zmodyfikować jakiś podobny soft ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2010, 01:26:52 wysłana przez svejser »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #155 dnia: Lipiec 24, 2010, 08:22:38 »
Osobiście podłączałem interfejs OBD2 (ELM 327) do GOclevera 5010 (po hoście USB) i samochodu Chevrolet lacetti . Działało OK, ale jak już wspomniał Zachu, danych nie jest zbyt wiele (nie ma np. zużycia paliwa). Używałem darmowgo programu Obdgauge. Znając zasadę działania BT i wiedząc, że istnieje takie narzędzie jak MNJportredirector (w którego opracowaniu brałem udział :) ) mogę powiedzieć, że i po BT dało by się zbierać dane. Największy problem to jak zzawsze na PNA oprogramowanie. Jest tego niewiele.

*

Offline svejser

• 7
« Odpowiedź #156 dnia: Lipiec 24, 2010, 12:47:47 »
Witam,
sorki za nie składniowy tekst ale właśnie mi 4-ry plomby borowali i trochę sie jeszcze trzęsę :_)

wracając do tematu , może kolega mnjacentymn by mógł sie wypowiedzieć jak teoretycznie można rozwiązać kwestie wyświetlania danych z obd-2 na ekranie nawi , coś w deseń tych ikonek które są widoczne na automapie.

widziałem na sklepach internetowych takie gotowe moduły do podłączenia w postaci kostki wpinanej do gniazda obd-2 (ewentualnie można wlutować sie w szynę obd-2 za radiem fabrycznym i dodatkowo zbierać dane rds stacji radiowych.

podam linka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16921 

Jak widzicie rozwiązanie kwestii programowej z wyświetlaniem wraz z automapą?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #157 dnia: Lipiec 24, 2010, 14:15:18 »
Przecież Ci napisałem, że problemem jest tylko i wyłącznie soft, kwestię portu, czy to kablowego, czy BSP (BT) można łatwo rozpracować. Przerabiałem to już parę razy z różnymi urządzeniami.
Istnieje jednak tylko jeden darmowy soft do OBD na PDA (PNA) zwany OBDgauge, oraz jakieś pojedyńcze płatne, ale zazwyczaj ograniczone tylko do współpracy z modułem danego producenta.
Dlatego jak chcesz mieć program uniwersalny, z odczytem wielu parametrów, to musisz go sam napisać :(
Ręcznie wszystko działa OK - możesz sobie uruchomić dowolny terminal (na PNA) i wysyłać zapytania do interfejsu OBD, na które ten odpowiada odpowiednimi wartościami (HEX).

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #158 dnia: Lipiec 28, 2010, 19:48:46 »
Czy wie ktoś jaką należy ustawić szybkość portu COM1 dla GPS w tej nawigacji?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
  • Sprzęt: Mio P350 , SGS, ARCHOS HT 7", SGH i600.
« Odpowiedź #159 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:28:47 »
Czy jest możliwe odsłuchiwanie komunikatów nawigacyjnych na słuchawce bluetooth? Fajnie by było żeby w nocy nie budził pasażerów.
Mio P350, Toshiba G900-->Topaz-->Toshiba TG01-->SGH i780-->SGS

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #160 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:48:36 »
Czy jest możliwe odsłuchiwanie komunikatów nawigacyjnych na słuchawce bluetooth? Fajnie by było żeby w nocy nie budził pasażerów.
Niestety nie - to wymaga bardziej rozbudowanych profili BT, a większość nawigacji posiada jedynie "klienta" typu HF i ewentualnie A2DP (ale też tylko przy współpracy z telefonem, czyli "hostem"). Do tego co byś chciał zrobić lepiej nadają się PDA z WM na pokładzie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #161 dnia: Lipiec 28, 2010, 23:23:33 »
W tej nawigacji (a kupiłem ją dzisiaj) nieporozumieniem jest moim zdaniem system mocowania do uchwytu... trzeba używać takiej siły, że aż strach, że:
- coś się ułamie
- a nawet jak nie ułamie to na krawędzi otworu/szpary mocowania na obudowie się to wytrze i będzie to latało...
Czy może mnie uspokoić ktoś kto używa to urządzenie już czas jakiś i zapina/odpina go codziennie (przynajmniej 2x) ?
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #162 dnia: Lipiec 29, 2010, 09:04:40 »
Wszystkie tego typu zatrzaski z czasem się ścierają. U mnie akurat nawigacja zapina się ładnie, ale to pewnie zależy od staranności wykonania uchwytu (zatrzasku) przez Chińczyka...
Możesz spróbować spiłować odrobinę "ząbek" bo pewnie jest za długi.
Słyszałem też o metodzie w której nie odpinasz zatrzasku, tylko wysuwasz całość z ramienia (z nawigacją zostaje Ci sam zatrzask). Tak robi większość właścicieli GC 5066 w którym uchwyt jest znacznie gorszy (choć może trudno Ci w to uwierzyć :) ).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #163 dnia: Lipiec 29, 2010, 18:19:29 »
Wszystkie tego typu zatrzaski z czasem się ścierają. U mnie akurat nawigacja zapina się ładnie, ale to pewnie zależy od staranności wykonania uchwytu (zatrzasku) przez Chińczyka...
Możesz spróbować spiłować odrobinę "ząbek" bo pewnie jest za długi.
Słyszałem też o metodzie w której nie odpinasz zatrzasku, tylko wysuwasz całość z ramienia (z nawigacją zostaje Ci sam zatrzask). Tak robi większość właścicieli GC 5066 w którym uchwyt jest znacznie gorszy (choć może trudno Ci w to uwierzyć :) ).
Nie wiem czy u mnie zapina się ładnie czy nie ale muszę używać dość dużej siły...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #164 dnia: Sierpień 02, 2010, 20:15:36 »
a ja zamówiłem przez internet i niestety przyszła wadliwa...przełączał się cały czas ekran z mapy na menu główne i znowu na mapę i tak w kółko:( kurier odebrał,czekam na drugą no i zobaczymy co to jest warte.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 02, 2010, 23:07:05 »
Może coś nie tak z przyciskiem sprzętowym było (on przełącza okna z mapy na menu). Zdarza się. W takim przypadku powinno Cię przełączać na główny ekran także po wybraniu dowolnej innej funkcji menu (odtwarzacz mp3 na przykład).

« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 03, 2010, 08:47:49 »
Witam. Miałem podobny problem z przełączaniem na przemian AutoMapy i menu, ale tylko i wyłącznie z AutoMapą, natomiast MapaMap i Sygic nie powodowała takiej sytuacji. Na AM pomaga ponowne jej zainstalowanie, a problem jak zauważyłem, najbardziej się uwidacznia w przypadku zmiany AM zainstalowanej na innej karcie i wtedy już nic nie pomoże przekładanie kart, natomiast po ponownej instalacji AM wszystko wraca do normy. Tak się dzieje przynajmniej  u mnie i nie wiem, czy to jest regułą na wszystkich Blowach. Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 03, 2010, 09:01:50 »
Dlatego właśnie pytałem Kolegę, czy ma tak zawsze, czy tylko z AM. Bo jeśli tylko z AM, to być może nawaliło coś z "ustawień przycisków". Przekonałem się, że w ostatnich wersjach próby przypisania przycisków sprzętowych (czy ekranowych) kończą się problemami. To jakiś bug chyba...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 03, 2010, 20:17:09 »
Dostałem dzisiaj odpowiedź od BLOW:

"Strona marki BLOW jest obecnie w przebudowie. Wsparcie, firmware oraz
instrukcje jak najbardziej na tej stronie znajdą się niebawem. Jeśli chodzi
o nasze urządzenia, to nawet te, które nie są już w sprzedaży mają aktualne
wsparcie do dnia dzisiejszego, więc śmiało może Pan kupić nasz sprzęt bez
obaw, że wsparcie nagle wygaśnie.
"

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 03, 2010, 21:56:12 »
dostałem dzisiaj odpowiedź ze sklepu i ktoś,kto sprawdzał tam urządzenie twierdzi,że to wina AutoMapy,a nie nawigacji.
tak czy siak wysyłają już dobry zestaw,bo mapę kupiłem w komplecie.
zobaczymy co dalej,chociaż widzę,ze podobny problem już występował:(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:05:11 »
Tak jak wspominałem jest jakiś problem z definiowaniem przycisków, na który zazwyczaj pomaga reinstalacja (czysta) AM, albo przynajmniej zresetowanie ustawień do domyślnych. Podobny problem widziałem na jednym urządzeniu Crusera i na Goclever. Nie do końca wiadomo, z czego to wynika.

« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 08, 2010, 11:04:07 »
Witam.
Coś pomieszałem w Win CE i teraz nie znajduje mi satelit:(
Czy mógłby mi ktoś podesłać plik, który spowodowałby, że wszystko wróci do normy, tak jak było przed zmianami? Ten plik nazywa się chyba ROM? Bardzo proszę o przesłanie go na pm80@o2.pl

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 08, 2010, 12:50:59 »
Raczej ciężko aż tak namieszać, żeby uszkodzić GPS. Może po prostu przestawiłeś COM w Automapie na nie ten co trzeba?
Najłatwiej sprawdzić działanie GPS w orginalnym menu wchodząc w ustawienia, druga zakładka i GPSinfo. Wychodzisz na pole (lub na dwór, jeśli nie mieszkasz w Południowej Polsce :) ) i obserwujesz, czy pojawią się niebieskie słupki sygnału. Masz tam też opcję reset, czyszczącą ustawienia GPS.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 12:53:43 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 08, 2010, 19:50:47 »
Dzięki za poradę, użyłem restart.exe i pojawiły się satelity:)
Mam jeszcze jedno pytanie, jaki wybrać port i prędkość odczytu w BLOW 50YBT?

« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 09, 2010, 11:33:24 »
Witam, jestem tu całkiem nowy i chciałem się na początku przywitać :).

A teraz do rzeczy.
Mimo, że jestem nowy chciałem Wam podać rozwiązanie problemu z wyskakującym "twoim menu" w AM 6.5:

Trzeba szybko wejsc w automapie w menu/ustawienia (przewinac menu ustawienia w prawo)/ przyciski. Nie jest to proste, ale po kilkunastu próbach nawet się udało...

Nastepnie usunac linijke w ktorej jest LBUTTON i zatwierdzic.
W niektorych przypadkach podobno dziala tez ustawienie domyslnych.

To tyle. Podobno nie wolno juz pozniej wchodzic do menu przyciski, bo bedzie znow to samo.

P.S.
Przepraszam, ze bez polskich znakow, ale mam tu z nimi problemy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 11:42:35 wysłana przez dziubekma »

*

Offline jawosz

• *
  • 74
  • Sprzęt: iPAQ 614c, Samsung OMNIA
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 09, 2010, 12:53:33 »
Witam serdecznie!
Przymierzam się do zakupu tej nawigacji ale musze potwierdzic jedna rzecz.
Czy kto z was parował 50Ybt z Iphone 3gs ? Chciałbym w automapie korzystać z funckji AutoMapa Traffic ale nie mam pewnosci czy to cudo połączy się z moim IP 3GS.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpień 09, 2010, 13:18:09 »
Iphony są po prostu fatalne jeśli chodzi o współpracę z urządzeniami na WIN CE (między innymi dzięki pokręconej obsługi BT). Część modeli nie mająca wogóle profilu DUN (chore moim zdaniem), nie nadaje się zupełnie do współpracy z Automapą. Jeśli twój 3GS ma profil DUN po BT, to jest szansa że zadziała. Jeśli nie ma to pozostaje bardzo problematyczna łączność przez profil PAN (niestety tylko kilka nawigacji go obsługuje). Dodatkowo nie ma pewności, czy po PAN zadziała "Live Drive".

*

Offline jawosz

• *
  • 74
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpień 09, 2010, 13:24:14 »
No to oficjalnie sie zalamalem  :(
W takim razie nie ma sensu inwestowac w nawigacje skoro nie wykorzystam jej możliwosci on-line :-(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpień 09, 2010, 14:16:16 »
No to oficjalnie sie zalamalem  :(
W takim razie nie ma sensu inwestowac w nawigacje skoro nie wykorzystam jej możliwosci on-line :-(
Zapytam jeszcze znajomego, który też miał IP 3G i nawigację bliźniaczą do Blow, co osiągnął. WIem na 100% że pierwszy model telefonu jaki posiadał zupełnie nie dogadywał się z nawigacją (praktycznie zerowa obsługa BT). Później zmienił model na nowszy i nie wiem czy coś się poprawiło.
Jak się coś dowiem dam znać.

*

Offline jawosz

• *
  • 74
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpień 09, 2010, 14:48:45 »
Super !
Czekam na info bo w ptk jade na wakacje a TOMTOM z IP mnie zabija swoimi lagami.