Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0

• 597 Odpowiedzi
  • 229351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Nawigacja Blow GPS50Ybt z win CE 5.0
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 22, 2010, 12:31:20 »
Mój sąsiad ma jakieś Nuvi 4 calowe i narzeka na podświetlenie w słoneczny dzień (fakt, że gość nie pierwszej już młodości i wzrok może nie najlepszy, ale jak mówię narzeka).
A tak z ciekawości - BT w Garminie umożliwia pełną obsługę telefonu (książka telefoniczna, SMS itp), jak phonelink, czy tylko podstawowe rzeczy? Jakoś nie miałem w ręce Garmina z BT.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 12:38:37 wysłana przez angler22 »

*

Offline Boollo

• 11
  • Sprzęt: BLOW50YBT ; HTC HD2
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 29, 2010, 07:51:49 »
Też nie jestem młodzianem  :wink: ale moja opinia co do wyświetlacza to badziewie. W piękny słoneczny dzień nic nie widać. Jak wcześniej pisałem miałem kiedyś inną nawigację, w poprzedniej też nie było dobrze ale o tyle było lepiej że troszkę pod innym kontem patrząc coś było widać tutaj wcale  :(.  Chyba ją sprzedam z moją stratą i w końcu kupię inną z lepszym wyświetlaczem w dodatku kamerka nie chodzi a miało być tak pięknie  :). Więcej nie kupię przez internet bo co raz częściej sprzedawcy wciskają kit, a później trzeba odsyłać.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 29, 2010, 09:01:59 »
Problem w tym, że nie ma praktycznie nawigacji dobrze widocznych w słońcu. Sam chciałbym zobaczyć na właśne oczy jedyne urządzenie, które podobno się sprawdza w takim zastosowaniu, dzięki ekranowi transmissive , czyli HP Travel Companion 316, ale to stary sprzęt i trudno go dostać.
Możesz mi wierzyć - miałem w rękach dziesiątki modeli nawigacji i żadna nie sprawdza się w takich warunkach. Także chwalone Mio, czy Garminy są do niczego jak tylko przyświeci na nie słoneczko. Owszem, pojedyncze modele wyróżniają się leciutko na plus (GC5010), czy też odstają od średniej w dół (gc5066, Medion 5430), ale takiej, która by powaliła na kolana ekranem brak.

*

Offline Boollo

• 11
  • Sprzęt: BLOW50YBT ; HTC HD2
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 29, 2010, 13:20:53 »
Kolega ma Garmina , muszę pożyczyć od niego i się przekonać  :wink:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 29, 2010, 13:29:59 »
Tak jest - miarodajne porównanie jest tylko "na żywo" i najlepiej z tym samym wyświetlanym obrazem (domyślna kolorystyka Automapy na przykład nie jest pod względem kontrastu najlepsza).

*

Zachu

« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 29, 2010, 14:51:55 »
A tak z ciekawości - BT w Garminie umożliwia pełną obsługę telefonu (książka telefoniczna, SMS itp), jak phonelink, czy tylko podstawowe rzeczy? Jakoś nie miałem w ręce Garmina z BT.
Nie mam pojęcia jak jest to w phonelink. Książka się synchronizuje, masz ostatnio odebrane itd. SMS chyba brak. Sam moduł BT w starszych modelach jest od Parrota. Jak przetestuję to podam więcej szczegółów ;)
Ja co prawda miałem kontakt z 1 Mio ale ekranu to jakoś specjalnie bym nie pochwalił. Nie było tragedii. Obudowa była z taką niby chromowaną ramką i raz trafiłem taki kąt Słońca że zadziałała jak lusterko.

« Odpowiedź #126 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:23:31 »
A jak ma się ekran Blow 50YBT/43YBT "jakością" i wyrazistością w słoneczne dni do Trak GPS-421 lub Mio Moov M400?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #127 dnia: Lipiec 03, 2010, 08:51:32 »
Do Traka nie miałem porównania. Do Mio M400 tak - wypadają bardzo podobnie. Blow 50YBT posiada wyświetlacz Innolux, stosowany w wielu innych modelach nawigacji.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #128 dnia: Lipiec 14, 2010, 21:09:10 »
Witajcie,
od poniedzialku mam Blow GPS43Ybt + AM 6.5.0 1006a.

Mam nastepujacy problem - brak dzialajacego MiploLoc.
MiploSync zainstalowany na karcie. Synchronizacja przebiega ok (polaczenie do internetu via BT)  czy to bezposrednio z miplosync czy z AM. W menu POI aktywna ikona MiploLoc. Niestety lokalizacja nie jest wysylana.
Dodam, ze miplosync zainstalowalem bezposrednio na karcie przez dodatek "odblokowujacy" win CE.
Napisalem do supportu AM i dostalem odpowiedz:

"Prosimy przeinstalowac MiploSync.
Bedzie to wymagane po kazdym wylaczeniu/zresetowaniu urzadzenia, poniewaz kasuje ono uslugi systemowe niezbedne do dzialania MiploLoc.
"

po tej sugestii wykonalem te czynnosci i dziala, ale czy faktycznie po wylaczeniu urzadzenia za kazdym razem trzeba przeinstalowac MiploSync? To chyba jest chore bo urzadzenie wylaczam gdy nie jest uzywane czyli nawet kilka razy dziennie.

Poza tym czy jest jakis sposob na automatyzacje polaczenia internetowego BT gdy uruchamiana jest automapa? Teraz zanim uruchomi aie AM trzeba wlaczyc "DUN" dla mnie to o jedna czynnosc zbyt duzo.

Dodam, ze po instalacji nowej wersji AM 1006a instaluja sie dodatki dedykowane dla urzadzen BLOW gps43/50/70Ybt i dla starszych modeli. Niestety nie potrafie ocenic jakie to ma znaczenie dla wspolpracy serii Ybt+AM.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 21:13:23 wysłana przez tesbor »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #129 dnia: Lipiec 14, 2010, 22:54:40 »
Już nie raz pisaliśmy, że z miploloc jest jakiś problem na PNA i usługa ta nie za bardzo chce działać ani na Blow, ani na innych nawigacjach z profilem DUN. Nie wiem jak jest z Navroad'ami, bo nie miałem okazji testować.
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, to Miploloc zaczął Ci działać po przeinstalowaniu Miplosync do pierwszego resetu?
Owszem jest kilka plików z automatu pakowanych przez instalkę Miplosync do RAM'u, mimo wybrania instalacji na kartę (nie potrafią tego porządnie zrobić programiści), ale jakoś nie wiązałem ich z działaniem miploloc. Jeśli to faktycznie źródło problemów, to można sobie próbować z tym poradzić jakimś sprytnym skryptem.
Automatyczne zestawienie połączenia DUN nie jest możliwe (przynajmniej nie po każdym uśpieniu).

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 14, 2010, 23:52:24 »
No to faktycznie jest problem - zwykle wylaczenie (a nie reset co byloby oczywistoscia) BLOW powoduje skasowanie plikow konfiguracyjnych MiploSync i cala ta usluga MiploLoc "idzie do pieca"!

Probowalem zrobic kopie plikow miplosync i recznie je skopiowac do wybranych folderow tam gdzie zostaly wykasowane, ale nic z tego nie wyszlo.

Miplosync dziala w zakresie synchronizacji POI (z menu POI automapy) i prawdopodobnie Traffic tez dziala jezeli dane statystyczne sa wiarygodne!

Co do automatu zestawiajacego polaczenie internetowe DUN - myslelem ze jest jakis patent na uruchomienie AM z rownoczesnym startem polaczenia BT ale widac, ze PNA to inna bajka niz HTC HD2, ktory mam i dziala bez problemow.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 15, 2010, 08:17:55 »
PNA z Win CE różnią się znacząco od PDA z systemami WM. Wiele różnic dotyczy właśnie obsługi połączeń i profili BT, stąd ta "inna bajka" jak to napisałeś.
Ciekawa rzecz z tym miploloc - jeśli jest dokładnie tak jak piszesz i nawet uśpienie (Sleep) przerywa działanie, to by znaczyło, że dll'ka odpowiedzialna za obsługę tej funkcji jest źle napisana i na Win CE po prostu nie potrafi się "aktywować" po uśpieniu. Jeszcze spróbuję zobaczyć u siebie czy coś da się z tym zrobić.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 15, 2010, 10:59:29 »
Ponownie napisalem do support'u AM z zapytaniem czy jest jakis sposob na trwaly zapis konfiguracji MiploSync na Blow YBT i odpisali:

"Niestety nie ma takiej mozliwosci, taka jest architektura systemu Windows CE. Programisci Miplo probuja obejsc jakos ten problem, ale nie mozemy zagwarantowac, ze uda sie to zrobic."

Wiec jezeli My sobie nie poradzimy to raczej niepredko sprawa bedzie rozwiazana, a czesc reklamowanej funkcjonalnosci AM/Miplo bedzie bezuzyteczna na urzadzeniach PNA!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 15, 2010, 11:17:42 »
Pisząc "konfiguracja Miplosync" masz chyba na myśli samo Miploc, bo przecież Miplosync działa prawidłowo i zapisuje trwale konfigurację.
Dzisiaj zainstalowałem na nowo całość i bez wyłączania uruchomiłem Miploloc (na razie przez AS, bo mam problem z komórką). Zadziałało. Teraz spróbuję po wyłączeniu i resecie i zobaczymy, co da się zrobić.
Coś się chyba da zrobić w tej sprawie, bo zrobiłem reset, odpaliłem skrypt eksperymentalny, po czym uruchomiłem AM i o dziwo Miploloc działa. Na razie efektem ubocznym jest próba połączenia z internetem po uruchomieniu urządzenia (po resecie, nie po uśpieniu), ale to akurat może się przydać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 11:57:20 wysłana przez angler22 »

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 15, 2010, 12:58:03 »
Na GC5066 FMBT Miploloc działa do resetu. Uśpienie urządzenia nie przeszkadza w usłudze.
Coś się chyba da zrobić w tej sprawie, bo zrobiłem reset, odpaliłem skrypt eksperymentalny, po czym uruchomiłem AM i o dziwo Miploloc działa.

Trzymam kciuki  :grin:
Napisalem do supportu AM i dostalem odpowiedz:

"Prosimy przeinstalowac MiploSync.
Bedzie to wymagane po kazdym wylaczeniu/zresetowaniu urzadzenia, poniewaz kasuje ono uslugi systemowe niezbedne do dzialania MiploLoc.
"

Tu widać różnicę w podejściu supportu do użytkowników korzystających ze wspieranych urządzeń. Na moje dwa maile wysłane w tej samej sprawie w ciągu 2 tygodni nie odpowiedzieli ani razu  :mad:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 15, 2010, 16:28:05 »
GC 5066 i Blow 50YBT są identyczne jeśli chodzi o płytę główną i w 99,9% zgodne jeśli chodzi o oprogramowanie. Do tego stopnia, że można śmiało załadować rom z Blow do GC i wszystko śmiga. Dlatego trochę dziwne, że w jednym miało by działać po uśpieniu, a w drugim nie.
Sprawdziłem dzisiaj wszystkie opcje i wydaje mi się, że jest pełny sukces. Zrobiłem skrypt załatwiający sprawę plików i podpiąłem go pod przycisk "nawigacja" razem z Automapą. Efekt jest taki, że po resecie i wciśnięciu "nawigacja", jeśli wcześniej nie zestawiłeś połączenia DUN z menu BLOW, a zaznaczyłeś wcześniej w konfiguracji Miplosync "łącz z internetem", urządzenie samo wybiera pierwsze z listy połączeń sieciowych (zrobiłem sobie ręcznie takowe i nazwałem "play") i łączy (ale trzeba kliknąć raz w ekran wybierając connect). Potem startuje AM i wszystko ładnie działa (Miplosync i Miploloc). Sprawdziłem kilka razy. Oczywiście po uśpieniu trzeba na nowo zestawić połączenie dialup (nie ma siły by nie zostało zerwane). 

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 15, 2010, 20:41:25 »
angler22, jezeli uznasz, ze twoj skrypt powinien byc przetestowany w szerszym gronie to jestem gotowy do testu.

Poza tym, jezeli ty w kilka godzin (moze i dni bo teraz widze, ze w innych watkach ten problem tez sie przewija) dokonujesz analizy problemu MiploLoc i w wyniku tej analizy powstaje skrypt, ktory niesie nadzieje na rozwiazanie problemu MiploLoc to chyle czola!

Nie jestem programista ale nasuwa mi sie pytanie dlaczego np. pliki konfiguracyjne skomplikowanej AM potrafia sie trwale zapisac w urzadzeniu, a pliki dotyczace MiploLoc (to chyba banalny programik vs. AM) nie ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 15, 2010, 23:03:42 »
To nie takie proste - nie chodzi o sam zapis ustawień, tylko o biblioteki i lokalizację pewnych plików. Tak czy siak powinno działać i to chyba nawet całkiem możliwie (nawet sam łączy z netem przez DUN, jeśli ustawi się połączenie w CE). Jutro wstawię tutaj skrypt do przetestowania (nie mam teraz urządzenia pod ręką).

Połączone: [time]Lipiec 16, 2010, 11:32:12[/time]
Pierwsza wersja testowa - na pewno będą jakieś drobiazgi do poprawy, ale warto spróbować.
W załączniku jest paczka, a w niej dwa katalogi. Trzeba je wpakować na urządzenie, z tym, że katalog "dowolny" pakujemy obojętnie gdzie (na Blow), natomiast całą zawartość katalogu resiedentflash (3 katalogi i 1 plik) ładujecie na flasha. Zakładam, że macie zainstalowaną AM na karcie (SDMMC\Automapa Eu) i Miplo (też na karcie).
Jako "ścieżkę" wybieramy plik ammiplo.exe.
Dla Goclevera sytuacja podobna, tylko katalog "dowolny" przemienujemy na mobilenavigator i plik ammiplo.exe oraz mscr na mobilenavigator.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 11:34:13 wysłana przez angler22 »

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 16, 2010, 14:55:55 »
No No, wiec dziala!

Na poczatku nie szlo, przekopiowalem folder "dowolny" na karte. Pozostale pliki z residentflash skopowalem do katalogu windows, do residentflash i bezposrednio na flash 3 foldery+plik bo nie wiedzialem co konkretnie kryje sie pod haslem "flash". Ale niestety nie ruszylo.

Przeinstalowalem wiec Miplosync. Wykonalem reczna synchronizacje. Potem uruchomilem (z "dowolny") AM i wylaczylem, nastepnie wylaczylem sprzet przez uspienie.
Uruchomilem sprzet i wylaczylem juz konkretnie (czyli tak jak wczesniej kasowalo pliki milplo).

Ponownie wlaczylem BLOW, ustawienie sciezki do ammiplo.exe, polaczenie DUN dalej AM i zadzialalo! Wysyla lokalizacje.

Jedynie wywala okno polaczenie internetowego trzeba anulowac. Jade testować na miasto - teraz wylacze konkretnie Blow i zobaczymy czy wstanie Miplo.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 15:00:21 wysłana przez tesbor »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 16, 2010, 14:58:55 »
No mniej więcej tak to powinno być zrobione. Całego procesu nie opisywałem, bo stwierdziłem, że sobie jakoś poradzicie :)
Z tym połączeniem automatycznym to celowo, bo ktoś mnie pytał czy się da zautomatyzować proces łączenia po uśpieniu urządzenia. Jeśli ustawi się ręcznie połączenie w panelu sterowania CE (trzeba sparować po BT z telefonem itp), to później w tym wyskakującym okienku wystarczy kliknąć connect i samo połączy. Zawsze 2 kliknięcia mniej :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 15:05:23 wysłana przez angler22 »

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #140 dnia: Lipiec 16, 2010, 15:11:18 »
To ja pytalem o automatyzacje. Ale nie potrafie tego polaczenia zestawic recznie (dla PLUSa) bo dostaje komunikat, ze inny program korzysta z polaczenia. Jestem jeszcze zielony w te klocki bo praktycznie od wtorku ucze sie tego sprzetu  i "programowania" :-D

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 16, 2010, 15:17:38 »
Już nawet nie wiedziałem kto pytał - teraz będę pamiętał ;)
Jeśli chodzi o połączenie - nie jest tak trudno. Trzeba na chwilę wejść do czystego CE, do panelu sterowania (nie możesz mieć jednocześnie włączonego DUN z menu!). Wybierasz Network connections i z menu "new". Przycisk Bluetoot i "scan device". Jak znajdzie telefon wyświetli kilka ikonek po lewej. Wybierasz tą wyglądającą jak mini komórka i klikasz 2 razy. Na pytanie o autoryzację odpowiadasz YES i podajesz kod 8888 lub 1234 tak jak zwykle. jak już będzie po prawej ikonka z telefonem, to klikasz w nią 2 razy i wybierasz active. Przechodzisz dalej i z listy wybierasz nazwę swojego telefonu. Dalej to już norma, czyli *99# i ewentualnie (czasem potrzebne) +cgdcont=1,"IP","APN" w dodatkowych parametrach.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 16, 2010, 19:25:18 »
Wielkie podziękowania dla angler22  :D :ok:
Udało się uruchomić Miploloca po ponownym włączeniu urządzenia. Miplosynca trzeba przeinstalować po przekopiowaniu plików. W moim przypadku trzeba było jeszcze delikatnie zmodyfikować menu (posiadam niefabryczne)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 17, 2010, 09:39:59 »
Wielkie podziękowania dla angler22  :D :ok:
Udało się uruchomić Miploloca po ponownym włączeniu urządzenia. Miplosynca trzeba przeinstalować po przekopiowaniu plików. W moim przypadku trzeba było jeszcze delikatnie zmodyfikować menu (posiadam niefabryczne)
Musieliście mieć coś nie do końca prawidłowo zainstalowane, bo instalowanie Miplosync po, czy przed dogrywaniem katalogów na flash nie ma znaczenia. Coś musiało być namieszane w rejestrze i nowa instalka po prostu dodała, lub naprawiła wpisy. Mój Miplosync zainstalowany był już jakiś miesiąc temu i teraz, po wrzuceniu plików, Miploloc zadziałał od razu.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 17, 2010, 10:57:04 »
Bardzo mozliwe, ze cos bylo namieszane - wiesz ja "dlubalem" przy sprzecie bardzo duzo, instalowalem, odinsalowywalem, przeinsalowyawalem, konfigurowalem .... ;-) Ale nie zmienia to faktu, ze usluga MiploLoc nie dzialala i to chyba nie jest incydentalny przypadek i wynika z tego, ze to problem oprogramowania Miplo.

Teraz system MiploLoc dziala dzieki pracy angler22. Ciekawe kiedy zadziala dzieki Miplo?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 17, 2010, 10:59:20 »
Nie mogło działać, bo wygląda na to, że wymaga obecności "miplosync" w serwisach, a te domyślnie są ładowane do RAM'u (katalog Windows). Z tego co widać wygląda jednak na to, że wystarczy zmienić ścieżkę i dograć pliki i działa.

« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 17, 2010, 18:13:40 »
Witam.
Coś namieszałem i nawigacja zawieszała się podczas startowania, chciałem wgrać soft, tylko wgrałem nie ten, tz. wgrałem  ten wersja ROM: V2.4.5.09.09.09/V1.1.0.10.02.26.64M
    wersja APP: V1.2.11.10.02.25, a powinienem chyba ten wersja ROM: V2.4.5.10.03.12/V1.1.0.10.04.13.128M
    wersja APP: V1.3.01.10.04.15
Efekt taki że podczas wgrywania się zawiesił, zrobiłem reset, próbowałem wgrać ten drugi ale nie da rady, odpala się niebieski ekran, i stoi na ekranie z napisem " Finisch Upgrade please remove SD card i w okienku Application Updating... "
Co robić  :worried:
Poszło, jest OK.
Wystarczyło wyjąć przewód usb z nawigacji i zaktualizował się soft, nawigacja chodzi. :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 18:36:18 wysłana przez berr64 »

« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 17, 2010, 23:17:08 »
Witam :-)
Mam następujące pytanie: Czy komuś z szanownych forumowiczów udało się podłączyć Blowa do internetu w następujący sposób:

Blow GPS50YBt -> bluetooth -> telefon -> sieć WiFi -> internet.

Czy jest taka możliwość? Jeśli tak to jak można to zrobić?
Telefon, który chciałbym użyć to Nokia E51.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 18, 2010, 11:00:03 »
Nie ma takiej możliwości, bo telefon może udostępniać internet z WiFI tylko przy użyciu profilu BT PAN, którego 99% nawigacji nie posiada.
Tylko jeden z Navroad'ów ma taki profil w ustawieniach.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 18, 2010, 19:32:36 »
Wielkie dzięki Paweł  :ok: