Navman iCN720 i iGO- brak współpracy :(

• 9 Odpowiedzi
  • 2530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Navman iCN720 i iGO- brak współpracy :(
« dnia: Listopad 04, 2008, 20:35:52 »
Witam. jestem swiezakiem i naprawdę pogubiłem się w tych wszystkich instrukcjach (a może coś zamotałem), w każdym razie sytuacja wygląda tak:
Windows odblokowany (winCE core 5.0)
GAPI wgrane (ustawiony model i emulacja)
nie działają żadne pliki exe - komunikat ze nie są plikami dla WinCE   :(
zasadniczo w tym momencie nie mam możliwości zdziałać nic więcej.
Czy ja namotałem czy coś jest nie tak?
Proszę o pomoc w zainstalowaniu iGO na moim urządzeniu.

Wielkie dzięki z góry za pomoc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Navman iCN720 i iGO- brak współpracy :(
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2008, 20:53:17 »
Niestety wiele "automatycznych" instalatorów jest przystosowana dla urządzeń PDA z systemami WM, a nie dla PNA z WIN CE i dlatego możesz mieć problem. Rozwiązaniem jest instalacja ręczna, czyli skopiowanie wszystkich potrzebnych plików na kartę i uruchomienie pliku exe programu (dla Igo to będzie chyba IGOPNA.exe albo IGO.exe). Jeśli komunikat "not a valid ce ....." masz również przy próbie uruchomienia samego programu (nie instalatora) to prawdopodobnie w twoim urządzeniu brakuje jakiejś biblioteki i trzeba będzie trochę pokombinować. Nie wiem jak to wygląda w przypadku najnowszych wersji Igo 8, ale w starszych były "kompilacje" przeznaczone tylko na PDA bądź PNA. Może po prostu nabyłeś kartę z wersją programu dla PDA?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2008, 22:11:50 »
posiadam jak narazie tylko wersje demo (kilka rodzai- w tym pda-pna/instalowne i "portable"). Licencje dopiero jak będzie działało.
Przy każdej z nich komunikat :(
Co do biblioteki - hmmm, mam kilka paczek z .dll do mojego navmana - ale tu nasuwa sie pytanie
Wrzucać wszystko do windowasa? Czy możne do innej lokalizacji... i co zrobić w sytuacji kiedy windows nie chce wkleić .dll-a?

A już całkowicie byłbym wdzięczny za paczkę do iGo8 dla core 5.0

Dzięki za szybki odzew  :ok:
Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2008, 23:27:56 »
Dll'ki można śmiało wklejać do katalogu aplikacji, niekoniecznie do windowsa. Zazwyczaj nie ma jednej, uniwersalnej paczki DLL'ek dla danego programu/urządzenia, trzeba eksperymentować we własnym zakresie. Trochę dziwne, że akurat z IGo masz problem, bo ten program jest dość uniwersalny i nie wymaga wielu bibliotek. Z racji tego, że na CE 5.0 execheck (program do testowania exeków i bibilotek) działa nieszczególnie, warto sobie zainstalować na PC program dependency walker - w nim będziesz mógł sobie sprawdzić, jakich DLL'i wymaga dany program i ewentualnie coś dorzucić.
Przykładowo Igo 2006 wymaga tylko GX'a (GX.dll to też część pakietu gapi) i coredll.dll (to jeden z podstawowych plików systemowych WIN CE i zawsze jest na urządzeniu). Jest jeszcze plik AAAshell.dll , ale on jest w zestawie z Igo (to jego biblioteka). Albo coś sknociłeś z Gapi, albo masz problem z Coredll. Czasem ten plik w urządzeniu jest, celowo bądź nie, "obcinany" z funkcji przez producenta sprzętu, co skutkuje podobnymi atrakcjami. Wtedy pomaga tylko podmiana odwołań do coredll i dogranie "pełnego" coredll z pakietu Microsoftu PB (CE 5.0).

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2008, 12:35:01 »
wlasnie dlatego wybralem iGO. nie powinien sprawiac klopotow - a tu niespodzianka. Co moglem sknocic z gapi?
Moze hard reset i jeszcze raz? Tylko ja zrobic HR w moim navmanie?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2008, 12:44:53 »
Gapi domyślnie instaluje się w katalogu Windows, a ten katalog na wielu urządzeniach czyści się do zera przy każdym soft resecie. Nie wiem czy akurat na navmanie tak jest, ale może to być jedna z przyczyn. Sprawdź, czy w katalogu Igo (tam gdzie jest plik igo.exe) masz też plik gx.dll. Jeśli jest to instalacja Gapi może wogóle nie być potrzebna. Jaka to wersja IGO (bo nie napisałeś).

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2008, 14:14:06 »
jest to igo8. nie wiem na pewno (nie pisze z domu)ale prawdopodobnie gapi mi sie zainstalowal w program files. W igo na 100% jest gx.dll. Moze wlasnie sie gryzie z gapi. Istnieje taka opcja?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2008, 14:24:50 »
Igo 8 korzysta chyba z innych (oprócz coredll) bibliotek - to co pisałem dotyczyło Igo 2006. GX'y nie będą się gryźć, bo domyślnie program szuka pliku dll najpierw w katalogu aplikacji, a dopiero jak go tam nie znajdzie, w katalogach systemowych. Wogóle wydaje mi się, że IGO 8 już nie korzysta z GX'a, ale pewności nie mam. Chyba jakieś dziwne to demo masz..

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2008, 16:19:45 »
Sprawdziłem:
1. Wersja Igo dla pna posiada gx, wersja na pda nie posiada gx. Obie dla świętego spokoju sprawdzałem.
2. Gapi zainstalowany jest w program files jest to dokładnie "GAPI_for_HPCs_v402_with_Apps"

Co do dziwnej wersji, w sieci jest mnóstwo darmowych iGO z licencja demo na pokładzie i jedynie zarysem map. Naprawdę ściągnąłem już kilka rożnych wersji i każda ma ten sam problem. Najdziwniejsze, ze windows nie widzi pliku exe jako swojego.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2008, 16:36:24 »
Komunikat jest typowy albo dla brakującej biblioteki (to raczej nie wchodzi w grę, bo Igo używa tylko podstawowych, systemowych), albo dla konfliktu wersji. Spróbował bym zrobić podmianę odwołania w exeku i dograć pełnego Coredll, to często potrafi zdziałać cuda. Potrzebny do tego będzie jakiś hexedytor na PC i plik coredll z CE 5.0. Znajdujesz w exeku IGO odwołanie coredll.dll i zamieniasz je na coredl2.dll, po czym wrzucasz do katalogu z Igo nowego Coredll ze zmienioną nazwą (na coredl2). Jakbyś miał jakieś pytania możesz się odezwać na GG - jest w moim profilu.