Blow 50YBT wejście Video

• 17 Odpowiedzi
  • 9099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jacus.maly

• 17
  • Sprzęt: BLOW GPS50Ybt Windows CE 5.0
Blow 50YBT wejście Video
« dnia: Luty 13, 2010, 01:41:57 »
Angler22 wielkie dzięki za info że były problemy z AV w starszym modelu. Oszczędziłeś mi trochę zdrowia bo jak nie będzie mi działać to sobie nie będę rwał włosów z głowy. Sprawdzenie AV zostawiłem sobie na deser. Mam małą kamerkę AV ale nie mam takiej małej wtyczki więc muszę coś pokombinować. W opisie mało jest napisane na temat tego wejścia, natomiast w instrukcji jeszcze mniej. Na pewno będę próbował coś dowiedzieć się z pomocy technicznej BLOW. Ciekawe czy chłopaki staną na wysokości zadania i coś będą wiedzieli. Jedyne co mam z dokumentacji to informacja: Wejście AV-IN ..... gniazdo Jack 2.5 4p (do podłączenia kamery cofania PLAYSTATION, odtwarzacz VIDEO)

Nie chce Jej na razie rozkręcać Navi bo stracę gwarancje, ale jak tylko sprawdzę czy kamerka działa to napiszę w tym wątku info.
Jeżeli jesteś w stanie coś mi powiedzieć więcej na temat tego wejścia (4p-to chyba 4 styki? lub gdzie ma być sygnał a gdzie masa) to będę wdzięczny. Jeżeli kiedyś już podłączałeś to może wiesz więcej.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 14:11:07 wysłana przez angler22 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Odp: nawigacja do 400zł szybkie działanie i dokładność
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2010, 09:50:55 »
Mam identyczne, działające wejście AV w moim Blow 5010FMBTAV (też 4 pinowa wtyczka). Ja wykorzystałem 3 pinową ze starych słuchawek (audio i tak jest mono). Wszystko działa prawidłowo - po wykryciu sygnału nawigacja przełącza się na obraz z AV. Jeśli dobrze pamiętam, to Video idzie na pierwszy (masa) i drugi pin (sygnał), audio na 1 ( masa wspólna) i 3 pin. Numeracja pinów od plastikowej obudowy.
  ____
  |     |
  |     |
  |     |
  \    /
   |  |1
   |  |2
   |  |3
   \ /   

*

Offline jacus.maly

• 17
Odp: Odp: nawigacja do 400zł szybkie działanie i dokładność
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2010, 11:42:12 »
Wielkie dzięki za info. Jak tylko zrobię to napiszę czy mi działa. Jestem winien Ci przysługę. :)

Odp: Blow 50YBT wejście Video
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2010, 00:29:57 »
Ja mam Blow70 sprawdzałem też "analogowo" na wtyczce 4-ce zakupionej w sklepie z częściami elektronicznymi.

Przed wkładaniem w gniazdo GPS wtyczki 3-ki byłbym ostrożny bo u mnie po włożeniu do końca robiła zwarcie co się objawiało buczeniem i dopiero delikatne wysunięcie powodowało, że buczenie znikało a pojawiał się obraz.

Ale może być też i tak, że w każdym modelu Blow jest inne gniazdo.
Potwierdzam, że sygnał wideo jest przesyłany stykiem 1 licząc od uchwytu wtyczki.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2010, 09:21:22 »
To "zwarcie" na wejści jest absolutnie niegroźne - możesz zwierać ze sobą wszystkie możliwe piny, a i tak się nic nie stanie (nie ma na nich żadnego napięcia). Jedyny efekt jaki może być , to buczenie głośnika włąśnie, gdy na wejścia audio pójdzie częściowo sygnał video. Jeszcze raz powtarzam - ZERO ryzyka :)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2010, 22:22:13 »
Jest to moim zdaniem bardzo ważna informacja - to uspokaja - i w zasadzie bez problemu można korzystać z kabla:
audio jack 2,2 - 2 x RCA do ściągnięcia do kontroli urządzenia sygnału video np z DVD czy też Magnetowidu lub SAT.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2010, 09:54:20 »
Okazuje się, że pinologia wtyku dla Blow 50YBT jest ZUPEŁNIE inna. Niedługo wkleję pełny opis.

*

Offline jacus.maly

• 17
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2010, 10:26:33 »
Dzięki za info. I czekamy na opis wtyku dla tego Blow. Ja tylko dodam jako ciekawostkę. że słuchawki typ HS-47 NOKIA do modeli telefonów 5200 5220 6300 3110 6500 E51 mają taki 4 pinowy wtyk. Wystarczy wpisać w allegro SLUCHAWKI "HS-47 NOKIA 5200 5220 6300 3110 6500 E51" lub "HS-47 NOKIA" i można kupić dosłownie za kilka złotych. Kupić i zdemontować wtyczkę :) hehe

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 07, 2010, 10:54:44 »
Ale upewniłeś się, że to wtyk 2,5mm a nie 3,5 mm jest? Ja się na Nokiach nie znam...
Rozpiska :
Video idzie na
1 - masa
2 - pewnie Audio?
3 - sygnał Video.
4 - masa
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 17:18:21 wysłana przez angler22 »

*

Offline jacus.maly

• 17
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2010, 14:16:10 »
tak upewniłem się bo brat ma takie słuchawki i je sprawdziłem. Cała wtyczka wchodzi. Poniżej jeszcze dwa linki z fotkami.
Pozdrawiam i dzięki za info.

http://www.nokia.pl/produkty/akcesoria/wszystkie-akcesoria/zestawy-sluchawkowe/przewodowe-zestawy-sluchawkowe/zestaw-sluchawkowy-nokia-hs-47

http://www.tdcerhvervscenter.dk/Administration/Lists/Produkter/Attachments/217/nok_hs47.jpg

*

Offline wuwu

• 3
  • Sprzęt: Blow GPS50YBT
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2010, 10:58:38 »
Witam. Jestem nowy na forum i chciałem wszystkich forumowiczów pozdrowić.
Od kilku dni mam nawigację BLOW GPS50YBT i chciałem sprawdzić jak działa wejście AV.
Podłączyłem sygnał video z telewizora. Natychmiast po włożeniu wtyczki pokazał się obraz na całym ekranie. Zauważyłem jednak że, około 1/4 dolnej części obrazu jest obcięte i niewidoczne. Nie pomaga obracanie i odbijanie obrazu. Co można zrobić by, był widoczny cały, nie obcięty obraz ?

Zapomniałem podać info systemowe:
Wersja Rom: V2.4.5.10.05.20/V2.1.10.05.20.128M
Wersja APP: V1.2.11.10.05.06
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 11:06:44 wysłana przez wuwu »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2010, 12:18:14 »
Pewnie sygnał jest po prostu niedobry (za dużo lub za mało linii). Podłącz coś innego i zobacz, czy będzie OK.

*

Offline wuwu

• 3
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2010, 19:29:15 »
Problem w tym że, sygnał jest ok z TV czyli wzorcowy. Z kamery i generatora obrazu kontrolnego też obcięty. Ilość linii w sygnale video jest niezmienna i zawsze taka sama: 625 w PAL i 525 w NTSC. Nawigacja na polski rynek to powinna działać w systemie PAL.
Jak podłączysz kamerę to problemu nie ma - wystarczy skorygować ustawienie kamery.
Przy podłączeniu tunera TV czy odtwarzacza filmów, nie widać napisów dialogowych.
Moje pytanie jest takie: Co można zrobić by, był widoczny cały, nie obcięty obraz ?
Tzn. czy jest opcja w konfiguracji programowej, która może to zmienić?
Wojtek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2010, 20:33:03 »
Dziwne, bo ja podawałem obraz z tunera N'ki, aparatów cyfrowych i tunera TV przeznaczonego do monitorów telewizyjnych i zawsze było OK. Oczywiście obraz czasem wyglądał dziwnie (np w formacie 4/3 na ekranie panoramicznym), ale jakoś nie uświadczyłem obcięcia obrazu. Nie zauważyłem aby była jakaś możliwość regulacji obrazu z AV-in na urządzeniach MTK, natomiast spotkałem się z wpisami w rejestrze dotyczącymi wejścia Video na urządzeniach z Sirf Atlas IV.

*

Offline wuwu

• 3
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2010, 20:47:58 »
W NTSC jest cały obraz.
Tylko to mnie nie zadowala.
Wojtek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2010, 22:04:10 »
Hmm to może masz jakąś "zagraniczną" wersję. Tak jak już pisałem niestety raczej nie da się nic zmienić w kwesti obrazu. Mógłbyś ewentualnie spróbować podmienić wersję AVIn.exe odpowiedzialnego za wyświetlanie obrazu, ale nie wiem czy to coś da.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 14, 2011, 19:54:04 »
Panowie

BLOW 43YBT albo 50YBT = czy obracanie obrazu lub lustro przy AV IN JEST ZAPAMIĘTYWANE po resecie urzadzenia? Musze podlaczyc kamerke cofania i nie wiem jaką (niektore maja sprzetowe lustro a niektore pewnie nie).

Tak wiec czy BLOW to zapamietą (wiem ze klikanie w rogi ekranu przy AV zmienia obraz).

Czy BLOW przyjmuje zarowno NTSC jak i PAL? Jak kamerka podaje 4:3 obraz to jak na ekranie to sie pojawi (pasy z boku czy chamsko rozciagnie)?

dzieki, pilne bo musze kupić :)

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2011, 10:39:28 »
Sam sobie odpowiadam 2mc później. Tak są  te ustawienia zapamietywane nawet po resecie. Mozna obracac i robic lustro. Chyba lyka i ntsc i PAL. Na jednej mojej kamerce dziwnie rozciaga obraz na cale 4.3" tak ze obcina czesc obrazu :-(

PANOWIE jednak pod rozwage kilka slow. Jesli macie ciezarowy albo woz o slabej a wrecz tragicznej widocznosci do tylu NIE POLECAM blow - trzeba to WLACZYC (CZAS, CZAS a ja chce cofac JUZ!), trzeba podpiac kabelek (latwo dostepny do nokia ALE intensywne podlaczanie zapewne dobije slabe gniazdko po pewnym czasie).

Proponuje zakupic albo na allegro albo taniej w chinskich sklepach online monitorek 3.5" (jak widac znalazlem fajny zestaw z przyssawka by zamontowac tam gdzie normalne samochody maja lusterko :O hihi ) ew 4.3" i do tego mini kamerke! Za calosc wyjdzie <200zl. I mamy uniwersalny, zamontowany na stale, niesamowicie wygodny (wlacza sie razem ze swiatlem cofania) i szybki podglad tego co jest za nami :-)

Co do samego BLOW 50YBT to jest OK, ladny, solidny ale do czestego zastosowania doszedlem do wniosku ze AV in sie nie sprawdzi! Lepiej kupic tansza nawigacje o 100zl i za to mamy juz polowe kompletu monitorek+kamera.

I tymczasowe miejsce na kamere (obrocic monitor w lewo ;P). Mam zamiar wywiercic odpowiedni otwor w lampie STOP ktora jest obok jak widac na zdjeciu. Bedzie prawie jak fabryczne rozwiazanie ;)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2011, 11:23:11 wysłana przez krionix »