MIO MOOV 200e AutoMapa 5i nie mam połączenia z USB - JUZ DZIALA !!!!!!!!!!!!!!!!

• 7 Odpowiedzi
  • 2877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,

mam powazny problem. Nawigacje mam od 2 dni a raczej mialem bo teraz nie nadaje sie chyba do niczego smutny
Polaczylem ja z kompem przez USB i do nowego folderu w Program Files skopiowalem AutoMape 5.0.5 i zamienilem sciezke do pliku AutoMapa EU.exe w pliku Paths.xml

Po restarcie urzadzenia AutoMapa sie uruchamia ale nie moze sie polaczyc z GPS. Czesto sie wiesza a najgorsze jest to ze nie moge sie polaczyc przez USB i przywrocic MIOMAP.

Czy jest jakas szansa na odrodzenie tego urzadzenia nie wysylajac do serwisu smutny ?
Prosze pomozcie bo jak nie naprawie tego to albo zona mnie ........... albo pewnie w serwisie skasuja mnie na taka kwote ze i tak mnie zona ......

pozdr
SKowal
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2008, 23:06:44 wysłana przez skowal »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
mam powazny problem. Nawigacje mam od 2 dni a raczej mialem bo teraz nie nadaje sie chyba do niczego smutny
Polaczylem ja z kompem przez USB i do nowego folderu w Program Files skopiowalem AutoMape 5.0.5 i zamienilem sciezke do pliku AutoMapa EU.exe w pliku Paths.xml
Po restarcie urzadzenia AutoMapa sie uruchamia ale nie moze sie polaczyc z GPS. Czesto sie wiesza a najgorsze jest to ze nie moge sie polaczyc przez USB i przywrocic MIOMAP.
Czy jest jakas szansa na odrodzenie tego urzadzenia nie wysylajac do serwisu smutny ?
Prosze pomozcie bo jak nie naprawie tego to albo zona mnie ........... albo pewnie w serwisie skasuja mnie na taka kwote ze i tak mnie zona ......
A jak zamkniesz Automapę, to co się dzieje? Wygląda na to, że komunikacja z PC była realizowana przez nakładkę, którą nieopatrznie podmieniłeś (nigdy się tak nie robi, póki się nie ma pewności, albo jeśli plik który zmieniasz nie znajduje się na karcie pamięci). Jeśli katalog program files jest we flashu (stała pamięć) i plik path.xml też, to będziesz miał problem z prostym rozwiązaniem problemu. Być może istnieje jakaś kombinacja klawiszy, która pomija ładowanie nakładki, ale ja jej nie znam niestety.

Odp: MIO MOOV 200e AutoMapa 5i nie mam połączenia z USB - nic nie dziala - pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:25:07 »
Przy probie wylaczenia Automapy wiesza sie urzadzenie. nic nie mozna zrobic tylko przesuniecie przelacznika w stan reset.

A moze wie ktos czy jest cos takiego jak Autorun po wlozeniu karty SD. Bo mozna by bylo podminic ten pliczek Paths.xml za pomoca jakies skrypciku VBScript. Probowalem napisac taki skrypcik ale nic to nie dalo tak jakby nie dzialal Autorun. O ile w Microsoft CE.NET jest tak samo jak np WinXP. Za Autorun odpowiedzialny jest plik Autorun.inf

pozdr.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Odp: MIO MOOV 200e AutoMapa 5i nie mam połączenia z USB - nic nie dziala - pomoc
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:30:39 »
Przy probie wylaczenia Automapy wiesza sie urzadzenie. nic nie mozna zrobic tylko przesuniecie przelacznika w stan reset.

A moze wie ktos czy jest cos takiego jak Autorun po wlozeniu karty SD. Bo mozna by bylo podminic ten pliczek Paths.xml za pomoca jakies skrypciku VBScript. Probowalem napisac taki skrypcik ale nic to nie dalo tak jakby nie dzialal Autorun. O ile w Microsoft CE.NET jest tak samo jak np WinXP. Za Autorun odpowiedzialny jest plik Autorun.inf
Za autorun w windowsie mobilnym odpowiada plik autorun.exe z katalogu 2577. Tyle, że to nie działa praktycznie na żadnym sprzęcie z systemem CE (działa na PDA z PPC(WM)200X i późniejszych). Być może Mio ma "zaszytą" reakcję na jakiś plik na karcie, celem automatycznej aktualizacji (możesz spróbować autorunce.exe). Niestety pewności nie ma...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2008, 22:32:22 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:56:40 »
Dla mnie to chore jest ze pliki "systemowe" (bo inaczej tego nazwac nie mozna bo odpowiadaja za uruchamaianie) sa dostepne z poziomu USB i nie ma zadnego narzedzia dostarczonego od producenta ktore rozwiazaly takie problemy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2008, 09:23:21 »
Dla mnie to chore jest ze pliki "systemowe" (bo inaczej tego nazwac nie mozna bo odpowiadaja za uruchamaianie) sa dostepne z poziomu USB i nie ma zadnego narzedzia dostarczonego od producenta ktore rozwiazaly takie problemy.
Producent nie zachęca, a wręcz zakazuje wszelkich kombinacji (jeśli urządzenie jest wykorzystywane wyłącznie zgodnie z instrukcją, to nic złego stać się nie może) :) Gdyby producent musiał przewidywać wszelkie pomysły użytkownika.... Wyobraź sobie na przykład że w samochodzie odkręciłeś śrubę odpowietrzania hamulców (bo była "dostępna") i się rozbiłeś - myślisz, że to producent będzie za to odpowiedzialny?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:57:25 »
Zgodze sie z toba ale nie w 100% dla przykladu podam sprzedawane komputery z systemem. Jezeli System Ci sie skopsa to mozesz to naprawic sam a nie przynudzac w serwisie i prosic sie aby naprawili to w szybkim czasie. W tym urzadzeniu tak sie nie da na to wychodzi. Wiec dla mnie to chore. Jezeli chodzi o samochod jak i inne rzeczy to wszystko robisz na swoja odpowiedzialnosc ale i nawet w samochodzie mozesz naprawic kazda rzecz.

pozdr.

PS. Nadal czekam na dobre wiesci ze moge to naprawic sam. Za tydzien wyjeżdżam na wczasy i bardzo mi zalezy aby zadzialalo.

Witam  :D :D :D

Wlasnie udalo mi sie przywrocic do zycia moja 200-tke :D
Znalazlem na innym forum [PIRACTWO]/nawigacje-i-mapy/324754-mio-moov-330-problem.html]http://[PIRACTWO]/nawigacje-i-mapy/324754-mio-moov-330-problem.html[/url] opis co zrobic lecz w moim przypadku to nie zadzialalo odrazu. Ale zaczalem kombinowac oczywiscie na rozladowanym urzadzeniu, podlaczac i rozlaczac kabel USB. Po chwili Automapa zawiesila sie i pojawil sie znakomity ekran MIO z obrazkiem przedstawiajacym podlaczenie urzadzenia z komputerem. Lecz to nie trwalo dlugo bo po chwili automapa sie "odwiesila" i zaladowala ponownie.

Postanowilem ponownie podlaczac i rozlaczac kabel USB (wielokrotnie) i .... nastepny zwis doprowadzil ze USB zaczelo dzialac
(UWAGA ! ekran z obrazkiem USB na nawigacji juz nie pojawil sie ponownie - widocznie zwis byl niekiepski :) ). Podmienilem Paths.xml na oryginalny i znowu moge cieszyc sie sprawna nawigacja :)

Z tego miejsca chcialbym podziekowac autorowi posta ze strony
[PIRACTWO]/nawigacje-i-mapy/324754-mio-moov-330-problem.html]http://[PIRACTWO]/nawigacje-i-mapy/324754-mio-moov-330-problem.html[/url]
(niestety nie moglem tego zrobic tam poniewaz  nie moglem sie zarejestrowac z przyczyn technicznych na tamtym forum)

pozdr.
i powodzenia w robieniu zwisów kontrolowanych :) :D :D :D :ok: