Medion S2310 / PNA 235 potrzebny Flash ROM

• 2 Odpowiedzi
  • 2066 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Medion S2310 / PNA 235 potrzebny Flash ROM
« dnia: Marzec 04, 2009, 17:58:30 »
Witam
Mam nawigację Medion S2310 / PNA235 i poszukuję Flash ROM u.
W przypływie fantazji i radosnej wiary w siebie rozwaliłem system na ww. nawigacji. Oczywiście próbowałem ją odblokować.
Magik z allegro próbował ją reanimować, ale nie znalazł odpowiedniego ROM u. Tyle, że to było kilka miesięcy temu. Może coś się zmieniło.

We związku z powyższym pięknie proszę o pomoc:
  • Czy ktoś ma namiary na taki ROM?
  • A może jakaś dobra dusza posiada taką nawigację i mogłaby skopiować ROM?
  • A może chociaż ktoś ma jakiś namiar na serwis, który to może zrobić? (pewnie autoryzowany serwis Medion miałby dostęp do takich plików, ale poszukiwania na stronie producenta nie przyniosły rezultatu).

Pozdrawiam
Maciej Ćwiek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Medion S2310 / PNA 235 potrzebny Flash ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2009, 19:43:04 »
Niestety nie trafiłem nigdzie na rom do Twojego sprzętu. Także zgrywanie romu z innego urządzenia raczej niewiele da, bo chociaż programy do zrzutu romu istnieją, to taki "zrzucony" rom nie nadaje się do wgrania z powrotem do nawigacji (wymaga sporo skomplikowanego grzebania). Jeśli załatwiłeś sprzęt poprzez edycję rejestru (sekcja init), to jest jeszcze szansa uratowania go poprzez reset "elektryczny" kości pamięci flash (wymagane zwarcie nogi do masy). Sposób sprawdza się na różnych modelach nawigacji (Navia, Akira, niektóre Larki, Binatone carerra, Goclever'y), niestety nie na wszystkich. Wymagane jest oczywiście otwarcie obudowy, rozlutowanie ekranów ochronnych z blachy, odnalezienie kości flash i jej identyfikacja. Później sprawdzasz funkcje nóżek pamięci, odnajdujesz nogę CE i ją zwierasz do masy podczas uruchamiania urządzenia. Sam sprawdziłem na jednym PNA i zadziałało. Jeśli zaś sprzęt załatwiłeś poprzez wgranie złego romu, albo format romu z poziomu menu serwisowego, to niestety nic nie zdziałasz bez romu od producenta.

Odp: Medion S2310 / PNA 235 potrzebny Flash ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2009, 17:27:06 »
Witam

Ja sobie własnie taki kupiłem z softem 4.5.

Jak cos to kwaskc@o2.pl    w tytule dodaj koniecznie MEDION

Pozdrawiam