Medion P5430 - ktos korzystał?

• 16 Odpowiedzi
  • 7052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hesus86

• 42
  • Sprzęt: Blackstone
Medion P5430 - ktos korzystał?
« dnia: Maj 11, 2009, 22:16:10 »
jak w opisie, szukam jakiejś navi do auta, najchętniej zeby miała do tego zestaw glosnomowiacy i tak mi dzisiaj na allegro ten Medion wpadł w oko: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=629635365.

korzysta z tego ktoś i moglby sie podzielic opiniami?? recenzje znajduje glownie po niemiecku, a ja nie szprechaty. bo z marką mialem slaba stycznosc i w sumie nie wiem czy warto ryzykowac, czy lepiej coś sprawdzonego kupic? tylko co?

EDIT: znalazłem jeszcze taki podobny model: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=628159982
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 22:40:32 wysłana przez hesus86 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Medion P5430 - ktos korzystał?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2009, 23:01:59 »
Z opisu wydaje się być bardzo przyzwoity i wcale nie przejmował bym się za bardzo, że to Medion. Wypuścili już całkiem sporo nawigacji i wcale nie są one takie złe. Niemniej to dość nowy model i chyba jeszcze nie znajdziesz zbyt wielu autentycznych opini napisanych przez użytkowników - większość tego co jest w sieci, to pewnie reklamy i testy pisane na zamówienie. Jeśli się zdecydujesz na zakup, będziesz jednym z Pionierów i chętnie poczytamy na Forum jak się sprzęt sprawuje.
Tyle, że w jednym opisie nie widzę informacji o wbudowanym Bluetooth (zestaw głośnomówiący), a w drugim jest tylko zdawkowe : !!bluetoth!! i nic więcej. Jak jest naprawdę nie wiadomo..
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 23:06:02 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 12, 2009, 09:13:26 »
Właśnie czekam na przesyłkę z tym modelem ;)
Jak tylko ją dostanę chętnie opiszę pierwsze wrażenia z użytkowania ... myślę, że będzie to albo dzisiaj wieczorem albo jutro.
Powiem szczerze, że skusił mnie ten procesor. Jestem bardzo ciekawy jak będzie sobie radził z moją Automapą i budynkami 3D.
Dotychczasowe sprzęty mocno cięły :(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 12, 2009, 09:16:43 »
A no właśnie zauważyłem jakiegoś znajomego Nick'a w aukcji :) Wiesz może jak to jest ostatecznie z Bluetooth w tym modelu, bo opisy są różne?

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 12, 2009, 11:36:34 »
z tego co udało mi się wyszukać to są 3 wersje tej nawigacji:

przytoczona w drugim linku P5235 - model podstawowy;
P5435 (na aukcji jest p5430, widocznie jest to poprzedni model) - uzupełniona o Bluetooth
X5535 - posiada dodatkowo akcelerometr.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2009, 12:10:37 »
Tak, faktycznie na to wygląda, ale są jeszcze "podmodele" czyli 0 albo 5 na końcu. Swoją drogą dość nowatorski sprzęt - czytnik lini papilarnych to może mniej przydatny gadżet, ale ten akcelerometr, który ma usprawniać nawigację wtedy, gdy sygnał GPS zostaje utracony to fajny bajer. Jakby tak jeszcze wsadzili do tego cyforwy kompas, wspomagający wyznaczanie kierunku na postoju, to była by rewelacja.

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2009, 13:11:48 »
swoją drogą nieźle sobie liczą za ten akcelerometr - model X5535 jest 2x drozszy od P... (350euro a 175e)

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 12, 2009, 16:16:53 »
Rzeczywiście jest spore zamieszanie z tymi danymi technicznymi. Myślę, że sporo z nich rozwieje się dopiero
jak będę miał go w swoich łapkach. Co do końcówek w numeracji to w poprzednich modelach różnice często
polegały także na oprogramowaniu - wersje bardziej wypasione miały mapy całej EU, a te niższe np. tylko zachód.
Być może tutaj będzie podobnie ...

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 13, 2009, 17:18:31 »
Urządzonko mam już na swoim warsztacie ;)

Nie zdążyłem się za długo pobawić nim jeszcze, ale z tego co widzę jest naprawdę szybkie.
Odtwarzacz divx pokazuje prędkość procesora 600 MHz, pamięć wolna to ponad 110 MB.
Ekran bardzo czytelny i wyrazisty. Z tego co mi się podoba to to, że posiada z boku przycisk
regulacji głośności, który w Automapie przypisałem sobie do oddalenia/przybliżenia i działa to
sprawnie. Ekran jest czuły na dotyk, więc nie trzeba mocno naciskać (mam porównanie z Mio Moov
500, gdzie trzeba dość mocno przyciskać rysik).

Z technikaliów - zastanawialiście się, czy ma Bluetooth - mój ma.

Odblokowanie dość łatwe. Przynajmniej mój ulubiony sposób działa - podmieniłem plik Menu.exe
na swoją nakładkę graficzną i działa to bez żadnych problemów. Ekran ładnie się wygasza przyciskiem
on/off i powraca bez zwieszeń do nawigowania. Także sygnał GPS ładnie łapie i jak wracałem z pracy
łapał sygnał z  11 satelitów ...

Z rzeczy, które są jeszcze pozytywne to wygląd - ładna, cieniutka i estetyczna obudowa z polerowanego
plastiku. Jest przycisk on/off do hardresetu, dziurka do softresetu oraz przycisk on/off do ekranu.

Info dla Angler22 - jest rysik :D

Minusy:
- brak uchwytu aktywnego - dla jednych wada dla innych norma ... ja wolałbym by był ;)
- nie dostałem płyty z oprogramowaniem GoPal - nie używam tego softu, ale chyba powinno to być ?
- brak ładowarki sieciowej - ale to już niestety powoli norma :(

Jeśli ktoś miałby pytania proszę śmiało pytać ;)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 13, 2009, 18:20:23 »
Info dla Angler22 - jest rysik :D
I bardzo dobrze. Nawet bym nie podejrzewał, że taki poważny producent jak Medion zapomni o rysiku :) Możesz z ciekawości zrobić test w TCPMP na trailerze z matrixa (dla porówania z innymi sprzętami)?

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 13, 2009, 19:44:43 »
Wynik to 243%.
Nie wiem jak to wypada na tle innych urządzeń, ale filmy 700 MB chodzą bardzo płynnie bez przekonwertowania z PC-ta - to dobre osiągnięcie w porównaniu z innymi sprzętami.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 13, 2009, 19:57:07 »
To bardzo dobry wynik - urządzenia o takiej rozdzielczości (480x272) i z prockiem Samsunga, bądź Atlasa (Sirf) 400 Mhz wyciągają ok 160 % (bez napisów, bez rozciągania) i ok 145 % z napisami i dopasowaniem obrazu do ekranu.

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 13, 2009, 23:37:52 »
pioorkis:

to ja takie pytanie mam: jak działa ten wbudowany BT z telefonem? gdybys mogl sprawdzic czy mozna swobodnie rozmawiac podczas jazdy bez zdecydowanego podnoszenia głosu, konczyc i rozpoczynac rozmowy przez navi itd, to bylbym bardzo wdzieczny.

cos mi sie wydaje ze na dniach trzeba będzie się wybrac do ALDIka :)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2009, 10:11:57 »
Z oprogramowaniem GoPal-a działało ok, ale już go nie mam, więc nie bardzo mogę pogłębić testów. Od razu
wyrzuciłem tego GoPal-a, bo w Polsce działał daleko niedokładnie ;)
A z innymi programami nawi powiem szczerze, że nie wiem jak uruchomić BT z poziomu programu nawigacyjnego.
Po prostu nie używam tej opcji i nie szukałem zbytnio możliwości jego uruchomienia. Ale jak zaraz po dostaniu urządzonka
przejechałem się z oryg. oprogramowaniem GoPal to ładnie nawiązał połączenie z moim HTC Jade, skopiował sobie
kontakty z sima i można było ładnie wybierać kontakty i dzwonić. Działało to duuużo lepiej niż w np. Navigonie 8110,
ale z drugiej strony ciut gorzej niż w poprzednim tomtomie 920. Tzn. musiałem mówić trochę głośniej niż poprzednio
przez tomtoma 920. Ale zaznaczam, że jestem laikiem w tej funkcji nawigacji i być może coś można było ustawić/poprawić
 i byłoby lepiej ...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2009, 10:16:14 »
Warto by było znaleźć pliki odpowiedzialne za odpalanie BT, żeby można go było używać z innymi programami, bo ten Gopal w Polsce to raczej nieporozumienie (też przez chwilę używałem wersji 4 na Medionie 465T). Może za BT odpowiada jakiś oddzielny podprogramik (jak np w Blow, czy w JVC)?

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2009, 17:25:36 »
Witam.  Bardzo proszę cię pioorkis o odezwanie się. Dostałem w prezencie MEDION'a P5430, który w nawigacji kieruje mnie nawet na drogi (być może kiedyś tam były drogi), które są nawet zwykłymi polnymi miedzami, i żadne zmienianie ustawień tu nic nie daje. Proszę o pilny kontakt w sprawie tego oprogramowania (tylko, że mój jest dopiero na gwarancji, ale tak czy inaaczej proszę o radę, bo naprawdę fajny sprzęt i szkoda by go).
Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 29, 2009, 17:40:59 »
Wiem z pewnego źródła, że Kolega Pioorkis już Mediona nie posiada :) Ale za to mnie się taki sprzęt trafił tydzień temu. Jeśli chodzi o oprogramowanie Gopal, to niestety nie poszalejesz - w Polsce zawsze było, jest i zapewne będzie do niczego. Wykonałem na tym wprawdzie tylko 2 krótkie trasy, ale to wystarczyło, bym wrzucił do tego moją ulubioną Automapę. Może za granicą jest lepiej - zwłaszcza w zestawieniu z TMC, ale u nas zdecydowanie polecam zmianę programu.