medion p4420 haslo

• 14 Odpowiedzi
  • 6285 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
medion p4420 haslo
« dnia: Sierpień 17, 2009, 13:11:53 »
Witajcie.
Klient przyniosl mi takie pnd i wyświetla sie pytanie o hasło. Oczywiście problem jest w tym że klient hasła zapomnial. Jest jakiś sposób na odzyskanie albo utworzenie nowego?
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: medion p4420 haslo
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2009, 23:23:07 »
Na ten problem pomaga przywrócenie rejestru z kopi zapasowej (przez Activesync), albo po prostu hard reset - w większości Medionów (starszych) da się go wykonać przytrzymując długo przycisk zasilania - spróbuj.

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:12:04 »
nie działa ten sposób na hr...
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:53:14 »
Jak pisałem ten sposób resetowania działał na trochę starszych medionach (46X, 47X). Skoro klient zapomniał hasła, to i z połączeniem z PC przez AS będzie problem (będzie pytał o hasło). Pozostaje chyba tylko wgranie romu, ale o ile nie ma problemów z romami do starszych medionów, o tyle do nowszych już nie jest tak wesoło. W ostateczności można jeszcze próbować resetu elektrycznego (zwarcie do masy jednej nogi pamięci) które też potrafiło pomóc w takiej sytuacji, ale to metoda inwazyjna i może powodować uszkodzenia sprzętu.

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2009, 22:18:14 »
znalazłem info w sieci, żeby w momencie włączania się urządzenia kliknąć na literkę "o" w napisie GoPal. Wyświetla się wtedy menu kontekstowe z opcjami resetu pamięci... Czy jak wszystko skasuję z urządzenia, a klient przyniesie mi płytki cd z zestawu to potem odtworzę ustawienia i odpalę to pnd?

*

Offline zibolz

• *
  • 56
  • bo żeby zapalać, samemu trzeba płonąć
  • Sprzęt: HTC 7 PRO
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2009, 11:38:59 »
jakieś nowości co do tego sprzętu? Udało się komuś zainstalować AutoMape na tym sprzęcie?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 25, 2009, 11:46:53 »
A co za problem? Automapa działa na wszystkich Medionach. Na starszych (Gopal 6 i wcześniejsze) nie trzeba nawet pobywać się nakładki, tylko podstawić odpwiednie ścieżki. Jeśli masz Gopal'a 7, to nakładkę niestety trzeba zlikwidować (blokuje port).

*

Offline zibolz

• *
  • 56
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 25, 2009, 13:12:09 »
Widzę że jesteś trochę bardziej obeznany z tematem, mógłbyś coś więcej napisać jak to zrobić. Zainstalowałem AM ale jej nie widzi bo prosi o włożenie karty. Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 25, 2009, 20:45:33 »
Opiszę na przykładzie Gopala 6. Łączysz się z PC przez Activesync i wchodzisz na dysk "My flash disk". Powinieneś tam znaleźć katalog "navigation" a w nim kolejne. Odszukaj i otwórz taki : My Flash Disk\navigation\multimedia\_mobilitysuite\AppPaths. Znajdziesz w nim podkatalogi, z których każdy odpowiada za jeden przycisk fabrycznego menu. Powiedzmy, że chcesz się "pozbyć" Sudoku, zamiast niego tym samym przyciskiem odpalać Automapę. Otwierasz katalog Sudoku i plik który się w nim znajduje kopiujesz na PC i otwierasz w notatniku. Zobaczysz mniej więcej coś takiego : \My Flash Disk\navigation\multimedia\Sudoku\480x272\Sudoku.exe . Chyba już wiesz co teraz trzeba zrobić :) Zmieniasz na swoją ścieżkę, zapisujesz plik i wrzucasz go z powrotem na nawigację. To wszystko na początek.

*

Offline zibolz

• *
  • 56
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2009, 01:18:19 »
mam GoPal 5, próbowałem zrobić analogicznie jak napisałeś, ale niestety nic z tego nie wyszło. W katalogu: My Flash Disk\navigation\multimedia\_mobilitysuite\AppPaths\Sudoku jest plik "00" w środku jest adres ścieżki, po zmianie na: \Storage Card\AutoMapa EU\wceAm.exe, sudoku nadal się odpala bez problemu, a AM ani widu.  szukałem innych miejsc gdzie można podmienić ścieżkę, ale nistety bez rezultatów. jakieś pomysły?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2009, 09:46:04 »
Na pewno zapisałeś plik w tym samym formacie, w którym był i wrzuciłeś go z powrotem do folderu Mobilitysuite? Czasem się o tym zapomni...
Druga, opcja, to edycja ścieżki w plikach XML w \My Flash Disk\navigation\menu\desktop (znajdziesz tam osobny plik XML dla każdego przycisku ekranowego w menu). Jeśli jednak zmiana ścieżki w mobilitysuite nie chciała działać, to pewnie i tu będzie problem. W takim przypadku zostaje ostatnia, najskuteczniejsza, ale też najmniej elegancka opcja z podmianą samego exeka (czyli pliku sudoku.exe) na swój, czyli albo launchera od Automapy, albo skryptu przekierowującego.

*

Offline zibolz

• *
  • 56
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 27, 2009, 21:19:37 »
Ok, AM poszła, niestety problem jest teraz z GPSem. Na com9 AM szuka sygnału, lecz niestety bez rezultatów. Zmieniałem po kolei bps ale niestety nie miałem szczęścia. Gdzieś na urządzeni znalazłem folder GoPal 5.0 no i na ekranie startowym mam napis GoPal Navigation 5, stąd wniosek że to właśnie wersja 5. Jeżeli można, proszę o podpowiedź. Pozdro

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 27, 2009, 21:48:36 »
Szuka sygnału, czy odbiornika, bo to OGROMNA różnica? Jeśli liczysz, że złapiesz sygnał GPS w domu, to lepiej o tym zapomnij. Jeśli nie chce Ci się wychodzić z domu, to test odbiornika trzeba przeprowadzić wyłączając "menu proste" w Automapie i zaglądając na 3 zakładkę GPS, tam, gdzie na pustym ekranie "przelatują" linijki tekstu.
Acha i skąd wnioskujesz, że to ma być akurat com9? Wcale nie musi to być on! Jeśli nie zobaczysz tych "przelatujących linijek tekstu" na 3 ekranie GPS, to przełącz com na autowykrywanie i sprawdź po kolei wszystkie wartości baudrate.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2009, 21:52:05 wysłana przez angler22 »

*

Offline zibolz

• *
  • 56
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2009, 12:19:53 »
No więc tak. Jeżeli ustawię com na auto dla każdej wartości baudrate mam komunikat "nie można wykryć GPS", jeżeli ustawię com 9 to AM zaczyna szukać sygnału ale niestety bez rezultatów i w polu dane też nic się nie pojawiło dla każdej prędkości odczytu z portu. Jeżeli ustawiam com na sztywno to mam komunikat "nie można uzyskać dostępu do GPS (np. COM5) 
Doda jeszcze że wbudowana nawigacja łapie sygnał po 15sekundach stania przy oknie, ale nie wiem jak wyciągnąć z niej te wartości. może jednak GoPal blokuje mi porty? czy moje przypuszczenia z odpowiedzi z wczoraj że jest to wersja 5 są poprawne? można to inaczej sprawdzić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2009, 15:01:45 »
Ja miałem do czynienia z wersją 5 i ona portów nie blokowała, ale nie miałem tego konkretnego modelu nawigacji (P4420) tylko coś podobnego (MD470 czy coś w tym guście). Jeśli sprawdziłeś na opcji Auto, na każdym baudrate, to rzeczywiście coś musi albo siedzieć na porcie, albo port jest w jakiś sposób "zamknięty" i wymaga uruchomienia. Już wiesz, jak się można dostać do konkretnego programu - spróbuj odpalić explorera a później Itask'a (do pobrania z wątku download\win CE) i przy pomocy Itaska pozamykaj procesy nakładki (Wszystko z Shell, Main, nav i gopal w nazwie). Potem odpal AM. Jeśli zadziała, to rzeczywiście port jest zablokowany i trzeba dorobić mały "automat" odblokowujący.