Medion MD96103 GoPal PNA 510l - jak uruchomić programy

• 11 Odpowiedzi
  • 4032 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Medion MD96103 GoPal PNA 510l - jak uruchomić programy
« dnia: Luty 20, 2008, 12:08:07 »
Witam!

Posiadam sprzęt Medion MD96103 GoPal PNA 510l.
Parametry techniczne:
Procesor: Samsung 300MHz
Wyświetlacz: 3.5 cala, 65 tyś. kolorów
64MB RAM oraz 40MB Pamięci dyskowej
Wbudowana antena SRiFIII!
System: Windows CE 4.2 Core

Udało mie się go odblokowac procedurą podaną na tym forum :) więc spokojnie działa bez nakładki producenta. Jednakże, gdy chcę uruchomić jakieś testowe mapy nic się nie uruchamia. Pisałem już do producentów Autopilota, ale niestety ich odpowiedź mi nie pomogła. Próbowałem też uruchomić TotalCommanderaCE czy wr_tools i zawsze jest ten sam komunikat "... is not a valid Windows CE application."
Wgranie dodatkowych bibliotek czy GAPI też nie pomogło.
Ma ktoś może pojęcie o co w tym wszystkim chodzi?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Medion MD96103 GoPal PNA 510l - jak uruchomić programy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2008, 20:21:36 »
Witam!

Posiadam sprzęt Medion MD96103 GoPal PNA 510l.
Parametry techniczne:
Procesor: Samsung 300MHz
Wyświetlacz: 3.5 cala, 65 tyś. kolorów
64MB RAM oraz 40MB Pamięci dyskowej
Wbudowana antena SRiFIII!
System: Windows CE 4.2 Core

Udało mie się go odblokowac procedurą podaną na tym forum :) więc spokojnie działa bez nakładki producenta. Jednakże, gdy chcę uruchomić jakieś testowe mapy nic się nie uruchamia. Pisałem już do producentów Autopilota, ale niestety ich odpowiedź mi nie pomogła. Próbowałem też uruchomić TotalCommanderaCE czy wr_tools i zawsze jest ten sam komunikat "... is not a valid Windows CE application."
Wgranie dodatkowych bibliotek czy GAPI też nie pomogło.
Ma ktoś może pojęcie o co w tym wszystkim chodzi?
Taki komunikat (not a valid CE app) oznacza, że albo próbujesz uruchomić niewłaściwe wersje programów, albo też jedna z bibliotek w systemie jest okrojona (przykładowo coredll). Na początek spróbuj uruchomić GSFindera (to taki eksplorator plików). Jak nie pójdzie, może będzie przynajmniej wiadomo, w czym jest problem.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2008, 21:12:13 »
|Uruchomiłem GSFindera i działa OK więc w czym może być problem? Już próbowałem wszystkich wersji niektórych programów i nic. Total Commander CE wgrałem jako rozpakowane archiwum, później poprzez  ActiveSync i też nic. Może to oznaczać, że rzeczywiście jakieś biblioteki są okrojone?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2008, 22:23:55 »
|Uruchomiłem GSFindera i działa OK więc w czym może być problem? Już próbowałem wszystkich wersji niektórych programów i nic. Total Commander CE wgrałem jako rozpakowane archiwum, później poprzez  ActiveSync i też nic. Może to oznaczać, że rzeczywiście jakieś biblioteki są okrojone?
Total commandera możesz sobie już podarować bo GSFinder jest nawet lepszy. Być może jednak próbujesz złych wersji programów? Co próbowałeś instalować (oprócz TC i Autopilota)? Akurat Autopilot jest dość wymagający - u mnie demo wprawdzie odpalało na ce 4,2 ale były problemy z GPS'em. Niesety nie ma zbyt wielu wersji demo programów nawigacyjnych, tak że czasem nawet ciężko coś sprawdzić przed zakupem. Na pewno możesz spróbować dema Allview (u nas Navroad), niestety tylko z mapą Rumunii :)

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2008, 22:49:47 »
Męczę się z Autopilotem. Powienien działać tym bardziej, że wg helpdesk producenta nie ma z tym problemu. Ponadto można w necie znaleźć dema iGO8 które też uruchamia się z WinCE 4.2 - u mnie nici z tego.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2008, 09:31:58 »
Męczę się z Autopilotem. Powienien działać tym bardziej, że wg helpdesk producenta nie ma z tym problemu. Ponadto można w necie znaleźć dema iGO8 które też uruchamia się z WinCE 4.2 - u mnie nici z tego.
Jeśli chodzi o Autopilota - problem jest z instalacją, czy z uruchomieniem programu później? O ile wiem, demo Autopilota jest spakowane w pliku CAB i powinno się instalować bezpośrednio na PNA, z tym, że niektóre tego typu sprzęty nie obsługują CAB'ów bez drobnyvch modyfikacji. Czy przy uruchomieniu masz komunikat "..not a valid...", czy "...part is missing.."? Autopilot wymaga biblioteki Aygshell.dll z tego co pamiętam - jaką jej wersję dograłeś? Dema IGO8 chyba nie są oficjalne - tym bardziej nie ma się co dziwić, że takie "podejrzane", często wielokrotnie przerabiane wersje nie działają dobrze. 
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 09:58:24 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2008, 11:38:20 »
Dostaję info ".. is not a valid ...". Instalka z cab-a przebiega prawidłowo tylko program nie chce się uruchomić :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2008, 11:51:33 »
Dostaję info ".. is not a valid ...". Instalka z cab-a przebiega prawidłowo tylko program nie chce się uruchomić :)
Z tego co się orientuję, jest tylko jedna wersja Autopilota, więc z tej strony sprawa jest jasna. Aygshell też chyba występuje tylko w wersji na ARM'a więc i tu zgodność powinna być. Możliwe, że w Twoim sprzęcie jest jakaś bardzo "słaba" wersja biblioteki coredll i przez to programy nie ruszają (znam ten ból z mojego r66 na win ce 5.0). Trzeba by spróbować podmianki.
Spróbuj sobie ściągnąć z sieci programik executabilitycheck (ze strony o HPC), z nim będziesz mógł trochę poeksperymentować.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 12:03:30 wysłana przez angler22 »

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2008, 20:04:25 »
WinCE 5.0 jest inaczej zrobiony niż WinCE 4.2 - i nie ma co ich porównywać.

Większość programów z WM2003/2003SE jak i niektóre z WM5/6 da się odpalić na CE4.2.
"...is not vailid..." jest spowodowany zazwyczaj brakiem odpowiednich bibliotek(aby sprawdzić jakich dlli potrzebuje program użyj programu PEinfo i executabilitycheck - brakujące biblioteki najlepiej dograć do folderu z aplikacja a nie do katalogu windowsa) albo program wymaga wyższej wersji systemu( to też da się obejść executabilitycheck lub hex edytorem). Czasami trzeba usunąć/podmienić standardową bibliotekę.

Co do coredll to nie radzę jej podmieniać ale można wyedytować odwołania programu do innej wersji tego dlla.

Na WinCE4.2 działają następujące programy(sam sprawdzałem):
TT5/6,
MM1/2/3.2/3.3,
iGo2006,
AP(sprawdzałem kilka różnych wersji i działały),
AM3.9/4.1.2 (dema AM4.5 nie udało mi się uruchomić!!!ale jeszcze sie nie poddałem)

Pozdro!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2008, 20:28:26 »
WinCE 5.0 jest inaczej zrobiony niż WinCE 4.2 - i nie ma co ich porównywać.
"...is not vailid..." jest spowodowany zazwyczaj brakiem odpowiednich bibliotek(aby sprawdzić jakich dlli potrzebuje program użyj programu PEinfo i executabilitycheck - brakujące biblioteki najlepiej dograć do folderu z aplikacja a nie do katalogu windowsa) albo program wymaga wyższej wersji systemu( to też da się obejść executabilitycheck lub hex edytorem). Czasami trzeba usunąć/podmienić standardową bibliotekę.
Co do coredll to nie radzę jej podmieniać ale można wyedytować odwołania programu do innej wersji tego dlla.
Ja nie porównuję z Ce 5.0 - mam urządzonko z ce 4,2 i na nim też eksperymentuję (chwilowo mam przerwę "z okazji" procedury serwisowej ;) Co do komunikatu "not a valid" to moje doświadczenia są inne - zawsze gdy brakowało mi biblioteki był komunikat "missing..." natomiast "not a valid pojawia mi się tylko jesli bibiloteka jest, ale w niewłaściwej wersji (najlepszy przykład to właśnie coredll u mnie). Oczywiście pisząc o podmianie miałem na myśli podmianę odwołania, do biblioteki coredll execheckiem (dlatego o nim napisałem) a nie samej biblioteki (jak wiadomo to nic nie daje).

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2008, 20:59:41 »
Moje Mio269+ na WinCE 4.2 nigdy nie wywala "missing..." zawsze są to komunikaty typu not vailid albo jakiś tam error. Na forum była kiedyś o tym dyskusja odnośnie zmuszania do działania aplikacji nie wspierających danego systemu.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2008, 21:13:55 »
Moje Mio269+ na WinCE 4.2 nigdy nie wywala "missing..." zawsze są to komunikaty typu not vailid albo jakiś tam error. Na forum była kiedyś o tym dyskusja odnośnie zmuszania do działania aplikacji nie wspierających danego systemu.
Nie dziwię się - znasz się już dobrze na tym sprzęcie i z pewnością masz już zestaw podstawowych DLL'ek które sobie dogrywasz do systemu. Wtedy nie ma prawa wyrzucić "missing". Wracając do Autopilota - on potrzebował chyba jeszcze jakąś dziwną bibliotekę od obrazków IMGDECMP.dll chyba. Może to z nią jest problem?