Problemy z CarTrekami - kilka pytań

• 3 Odpowiedzi
  • 3014 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z CarTrekami - kilka pytań
« dnia: Styczeń 12, 2013, 17:57:16 »
Niedawno zakupiłem dwa urządzenia: CarTrek 600 i 1500, "sześćsetka" była "ruszana" - na karcie pamięci jest wgrana automapa więc ktoś coś kombinował z nią, niestety nie wiem co bo osoba od której kupiłem jest drugim włascicielem i nie czai ocb, problem z tą nawigacją jest taki, że po wejściu w menu i kliknięciu "navigate" nic się nie dzieje, po kliknięciu w inny przycisk np. ustawienia otwiera się inny ekran ale nie ma tam innych opcji poza kalibracją ekranu i "about", dodatkowo nie da się  kliknąć krzyżyka "zamknij" więc podejrzewam, że uszkodzone jest coś w oprogramowaniu. W 1500 wszystko jest sprawne i firmowe, jednak nawigacja ta ma TYLKO mapę na zachód od Odry, "Trzeciego Świata"  :smiley:  nie obejmuje w mi właśnie zalezy na mapie Polski. I tu pytania dla Was:
1. Jak przywrócić do sprawności "sześćsetkę"? Na stronie firmowej nie ma żadnego backupu oprogramowania (nic dziwnego, skoro zmienienie czegokolwiek w oprogramowaniu i tak konczy możliwość uzyskania pomocy technicznej i gwarancji), googlowanie nic nie dało poza jakimiś podejrzanymi stronami które wzniecają czerwony alarm w programie antywirusowym.
2. Jak wgrać tą nieszczęsną mapę Polski do 1500 ( i przy okazji też do 600) ? Ma ktoś może linka do dobrego tutoriala krok-po-kroku, bez fachowego słownictwa, dla "zielonych"?
Z góry dziękuje za pomoc! 

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Problemy z CarTrekami - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2013, 09:43:04 »
Najważniejsza sprawa to połączenie z PC - czy w obu przypadkach jest? Łączą się w trybie AS, czy jako dysk przenośny?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2013, 17:42:12 »
A co to jest "tryb AS"? Mówiłem - jestem kompletnie zielony, proszę łatwym do zrozumienia językiem dla laików :-)
1500 - po podłączeniu samej nawigacji kabelkiem widać co jest w pamięci urządzenia - pliki, foldery. Kiedy włożę kartę micro-SD w windowsie wyskakuje mi "podłączono urządzenie USB nieznanego typu" i nie da się wejść ani w kartę ani w nawigację (PS: Ale sama karta SD jest OK, mogę ją włożyć do slotu na kartę SD w kompie i czyta bez problemu)
600 - po pierwszym podłączeniu zainstalował mi się (chyba samoczynnie, nie pamiętam żebym coś klikał) program "Windows Mobile Device Center" i  w nim widzę zawartość karty pamięci, (jest na nim tylko plik MobileNavigator.exe) a w pamięci flash urządzenia niby są jakieś pliki ale chyba wykasowano jakieś foldery. Wyszukiwanie backupu dla plików systemowych dla tego urządzenia w necie  nic nie dało :-( - chronione bardziej niż serwery Pentagonu czy jak? Był tylko jeden link do chomika ale płatny więc odpada
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2013, 18:35:48 wysłana przez vincent85 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2013, 21:06:57 »
Cartrek 600 powinien odpalać plik mobilenavigator.exe z folderu mobilenavigator znajdującego się na karcie. Wstaw tam cokolwiek, a odpali pod przyciskiem "nawigacja".
Co do 1500 - najlepiej zrób listing plików z karty (na początek) jeśli nic ciekawego tam nie będzie, zrobisz też listing urządzenia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2013, 21:11:18 wysłana przez angler22 »