Niedawno zakupiłem dwa urządzenia: CarTrek 600 i 1500, "sześćsetka" była "ruszana" - na karcie pamięci jest wgrana automapa więc ktoś coś kombinował z nią, niestety nie wiem co bo osoba od której kupiłem jest drugim włascicielem i nie czai ocb, problem z tą nawigacją jest taki, że po wejściu w menu i kliknięciu "navigate" nic się nie dzieje, po kliknięciu w inny przycisk np. ustawienia otwiera się inny ekran ale nie ma tam innych opcji poza kalibracją ekranu i "about", dodatkowo nie da się kliknąć krzyżyka "zamknij" więc podejrzewam, że uszkodzone jest coś w oprogramowaniu. W 1500 wszystko jest sprawne i firmowe, jednak nawigacja ta ma TYLKO mapę na zachód od Odry, "Trzeciego Świata"

nie obejmuje w mi właśnie zalezy na mapie Polski. I tu pytania dla Was:
1. Jak przywrócić do sprawności "sześćsetkę"? Na stronie firmowej nie ma żadnego backupu oprogramowania (nic dziwnego, skoro zmienienie czegokolwiek w oprogramowaniu i tak konczy możliwość uzyskania pomocy technicznej i gwarancji), googlowanie nic nie dało poza jakimiś podejrzanymi stronami które wzniecają czerwony alarm w programie antywirusowym.
2. Jak wgrać tą nieszczęsną mapę Polski do 1500 ( i przy okazji też do 600) ? Ma ktoś może linka do dobrego tutoriala krok-po-kroku, bez fachowego słownictwa, dla "zielonych"?
Z góry dziękuje za pomoc!