Medion 465T przestał czytać karty SD

• 7 Odpowiedzi
  • 2372 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Medion 465T przestał czytać karty SD
« dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:58:10 »
Witam jak w temacie mój medion 465 przestał czytać karty SD a stało się to po moich zabawach z wgrywaniem różnych skórek.
Jak można przywrócić widzialność SD bo problem jak się okazuje tkwi tylko w kartach SD, karty MMC są czytane, wgrałem nawet nowy ROM ale i to nic nie pomogło SD jak nie widziało tak nie widzi. Może ktoś ma orginalną kopię rejestru to bym bardzo prosił o wrzutkę.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Medion 465T przestał czytać karty SD
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2008, 20:18:58 »
Wgranie romu = wyczyszczenie rejestru. Nic więcej programowo nie zrobisz! Musiało nastąpić jakieś uszkodzenie sprzętu (karty SD albo PNA). Jeśli sprawdzałeś na kilku kartach SD i na wszystkich jest źle, to niestety masz uszkodzonego PNA (elektrycznie, albo mechanicznie).

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2008, 21:25:06 »
No właśnie sprawdzałem na kilku kartach od 1G do 4G i nic żadna karta SD nie chcę się pokazać ale jak wchodzę w Control Panel / Storage Manager to kartę widzi ale bez żadnej partycji wygląda tak jak by coś w rejestrach było namieszane ale nie wiem co i jak z tymi rejestrami a nie chcę już eksperymentować bo przestanie mi czytać karty MMC a wtedy całkowity klops.
Jak bym miał oryginalne rejestry z tego sprzętu to może udało by się zreanimować widoczność SD.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2008, 08:57:08 »
No właśnie sprawdzałem na kilku kartach od 1G do 4G i nic żadna karta SD nie chcę się pokazać ale jak wchodzę w Control Panel / Storage Manager to kartę widzi ale bez żadnej partycji wygląda tak jak by coś w rejestrach było namieszane ale nie wiem co i jak z tymi rejestrami a nie chcę już eksperymentować bo przestanie mi czytać karty MMC a wtedy całkowity klops.
Jak bym miał oryginalne rejestry z tego sprzętu to może udało by się zreanimować widoczność SD.

Czytałeś wogóle co napisałem? Wgrywając nowy rom, resetujesz (przywracasz) orginalny rejestr! Możesz sobie zatem darować dalsze grzebanie

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2008, 14:39:19 »
angler22 nie unoś się czytałem to co napisałeś ale zastanawia mnie widoczność karty spod windy w manager storage tam widzi każdą kartę nawet pokazuje jej pojemność i ilość zajętego miejsca. Nie znam się na tym więc pytam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2008, 18:58:30 »
angler22 nie unoś się czytałem to co napisałeś ale zastanawia mnie widoczność karty spod windy w manager storage tam widzi każdą kartę nawet pokazuje jej pojemność i ilość zajętego miejsca. Nie znam się na tym więc pytam.
Chciałem Cię tylko wyprowadzić z błędu - to nie rejestr musiał się "zepsuć", bo gdyby tak było, wgranie romu załatwiło by sprawę. Rozumiem, że ani explorer (w medionie) ani PC (przez activesync) karty nie widzą? Powiedz jeszcze, w jaki sposób masz odblokowany sprzęt? Czasem się zdarza, że wpis w rejestrze zmieniający folder "my documents" na ścieżkę do karty pamięci (tak robią użyszkodnicy TomToma) zmienia też samą nazwę karty widzianą w explorerze na My documents! Jednak jeśli wpis był ręcznie wstawiany w rejestr (a nie jest na przykład ustawiany automatycznie przez skrypt), to i w tym przypadku hard reset (przytrzymanie power długo), jak i wgranie romu załatwiają sprawę.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2008, 21:36:44 »
Więc pozostaje tylko jedno kupić 4Gb kartę MMC. Dzięki angler22 za zainteresowaniem tym tematem.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2008, 11:46:41 »
Nie kupuj zadnej 4 gigowej karty. W Twoim przypadku na nowo wgralbym flasha. Sa tutaj:
http://www.gopal-navigator.de/dload.php?action=category&cat_id=6

Zwroc tylko uwage na wlasciwy flash bo sa dwa rozne: do navek serii 465 z listwa kontaktowa i bez. Pomylka moze drogo kosztowac.