Blokada hasła w windowsie CE LARKS 35.3

• 5 Odpowiedzi
  • 1003 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blokada hasła w windowsie CE LARKS 35.3
« dnia: Sierpień 10, 2009, 22:30:19 »
Witajcie!
Znów problem z Larksem 35.3
Ostatnio wgrałem nowe mapki koledze i przy okazji dzięki forum poznałem możliwość wejścia w menu Windowsa poprzez kombinacje klawiszy volUp+menu. Fajna przydatna funkcja... ale... No właśnie znów to ale :-(
Kolega pobawił się i chciał założyć hasło.... Ale niestety po założeniu hasła nie da się go zdjąć ani też pracować na tym urządzeniu...
pojawia się okno Welcome to Windows CE
jest pokazana  godzina i data oraz logo Windowsa i... i  nic więcej.... nie ma możliwości wprowadzenia hasła,  funkcji klawiatury no po prostu nic...
Gdy podłączam larksa pod kompa Activesyc rozpoznaje urządzenie oraz wyskakuje komunikat: Twoje urządzenie przenośne jest chronione hasłem... Hasło podaje i nic więcej na urządzeniu się nie dzieje... Jedynie co to spokojnie mogę explrować zawartość larksa z platformy PC
Wiec że ten temat był już kilka razy wałkowany ale rozwiązania a nie było... minęło już kila lat więc może ktoś już coś wykombinował poza twardym resetem którego na pewno sam nie wymuszę...
Bardzo proszę o pomoc...
Pozdrawiam Hardy.

Odp: Blokada hasła w windowsie CE LARKS 35.3
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2009, 08:41:26 »
Poszukaj backupa z AS albo stg i przywróć urządzenie do stanu fabrycznego

tu masz jeden , ale sprawdź ,czy to napewno pod twój sprzęt

Jest to kopia wykonana w AS i w tym programie musisz ją odtworzyć
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 08:43:35 wysłana przez lukifee »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2009, 09:17:46 »
Tak jest - przywrócenie backupu z AS załatwia problem (sam sprawdzałem). W bardziej skomplikowanych przypadkach (gdy ktoś np przełączył komunikację na Mass storage) pomaga też elektryczny reset pamięci (zwarcie nogi CE do masy). Metoda ta jest jednak dużo bardziej skomplikowana i inwazyjna, więc można z niej skorzystać tylko w ostateczności.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2009, 11:06:43 »
Backup pomógł ale chyba za sprawą tego, że był od softa z modelu 53,3 strasznie zgłupiał ekran dotykowy... trochę ciężko było dojść do ustawień i kalibracji... ale zapewniam wszystkich, że dla chcącego nic trudnego....
Dziękuje bardzo Panowie za pomoc... Najważniejsze że się udało i hula.... Miłego dnia...

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2009, 11:36:01 »
Backup jest od Twojego urządzenia , tylko był źle nazwany - literówka .... jeśli był by od innego modelu to albo by nie wszedł albo uwalił by Ci navi  :wink:

Kalibracja <-> rzecz normalna  :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2009, 11:47:26 »
Dane kalibracyjne ekranu są zapisane wprost w rejestrze, więc wystarczy, że ktoś albo źle skalibrował ekran przed zrobieniem tego backupu,albo po prostu trochę zmienił się typ ekranu dotykowego. Na szczęście można sobie poradzić nawet bez dziobania w ekran - można użyć jednego z programów "ce remote" i uruchomić proces kalibracji z poziomu PC, ewentualnie pokombinować z autostartem.