Transonic PNA 3165

• 13 Odpowiedzi
  • 4874 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mao2

• 25
Transonic PNA 3165
« dnia: Kwiecień 28, 2008, 20:52:36 »
Witam posiadam nawigacje Transonic pna 3165.Chcialem ją odblokowac ale niestety program ActiveSYNC go nie wykrywa.Próbowałem go odblokowac na przykładzie Transonica 4000 oraz 6000 ale bez skutku.Ten mój Transonic posiada Wind CE 5.0.0.Nawigacje ma firmy Navigon5.4 z mapa Niemiec.Próbowałem mu wrzucic mape Polski z Navigona6 ale jej nie widzi.Ma ktos jakis pomysł,zeby go odblokowac lub uruchomic Navigona z mapa Polski?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Transonic PNA 3165
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2008, 09:18:11 »
Witam posiadam nawigacje Transonic pna 3165.Chcialem ją odblokowac ale niestety program ActiveSYNC go nie wykrywa.Próbowałem go odblokowac na przykładzie Transonica 4000 oraz 6000 ale bez skutku.Ten mój Transonic posiada Wind CE 5.0.0.Nawigacje ma firmy Navigon5.4 z mapa Niemiec.Próbowałem mu wrzucic mape Polski z Navigona6 ale jej nie widzi.Ma ktos jakis pomysł,zeby go odblokowac lub uruchomic Navigona z mapa Polski?
Navigon (program znaczy się) siedzi na karcie, czy w pamięci wbudowanej? Prawdopodobnie będzie możliwa podmianka, ale musisz najpierw ustalić ścieżki do plików (albo nawigacji, albo jakiś dodatków typu MP3, obrazki czy jakie tam jeszcze dodatki masz).

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2008, 10:37:06 »
Navigon (program znaczy się) siedzi na karcie, czy w pamięci wbudowanej? Prawdopodobnie będzie możliwa podmianka, ale musisz najpierw ustalić ścieżki do plików (albo nawigacji, albo jakiś dodatków typu MP3, obrazki czy jakie tam jeszcze dodatki masz).
Program Navigon siedzi na pamieci wewnetrznej.Tak myslałem zeby podmienic na Navigona6 ale boje sie że pózniej nie uruchomie nawigacji.Jak mam ustalic sciezki do plików?ActiveSYNC nie widzi nawigacji.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2008, 10:46:43 »
Program Navigon siedzi na pamieci wewnetrznej.Tak myslałem zeby podmienic na Navigona6 ale boje sie że pózniej nie uruchomie nawigacji.Jak mam ustalic sciezki do plików?ActiveSYNC nie widzi nawigacji.
Sćieżki można ustalić tylko jeśli ma się dostęp do AS, albo program + dodatki siedzą w całości na karcie pamięci (albo wbudowanym flashu). Jeśli masz dostęp do wbudowanego flasha (nie wiem w końcu czy masz, czy nie?), to przeszukaj go pod kątem plików exe i napisz co znalazłeś.

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:11:31 »
Sćieżki można ustalić tylko jeśli ma się dostęp do AS, albo program + dodatki siedzą w całości na karcie pamięci (albo wbudowanym flashu). Jeśli masz dostęp do wbudowanego flasha (nie wiem w końcu czy masz, czy nie?), to przeszukaj go pod kątem plików exe i napisz co znalazłeś.
Wszystko siedzi w pamieci nawigacji tzn.po podłącZeniu do PC  wchodze w pamiec nawigacji i mam tam tylko plik z Navigonem,  mape oraz ustawienia konfiguracyjne-po otwarciu  pliku ustawien konfiguracyjnych mam cos takiego:[MAINB]
MB_PWR=OK
MB_ID=DF46-6D45-9846
MB_MEM=OK
MB_LED=OK
MB_LCD=OK
MB_AUD=OK
MB_KEY=OK
MB_VER=UNKNOW
[SELFTEST]
ST_INFO=OK
ST_MEM=OK
ST_LCD_ALL=OK
ST_AUDIO=OK
ST_KEY=OK
ST_LCD=OK
ST_AUD=OK
[MAINBOARD_GPS]
RESULT=OK
TIME=5
ID=2
CN1=44
CN2=44
CN3=44
[MAINBOARD_RDS]
SLV_RESULT=NG
BQR_RESULT=NG
TEXT_RESULT=NG
SLV=0
BQR=0
[BATLCD]
BL_V35VAL=1532
BL_V41VAL=1730
BL_V35=OK
BL_V41=OK
BL_LCD=OK
BL_LCDVAL=12
Mam tylko Autorun.exe programu Navigon oraz Navigon.exe
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 11:13:14 wysłana przez mao2 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:46:39 »
Wszystko siedzi w pamieci nawigacji tzn.po podłącZeniu do PC  wchodze w pamiec nawigacji i mam tam tylko plik z Navigonem,  mape oraz ustawienia konfiguracyjne-po otwarciu  pliku ustawien konfiguracyjnych mam cos takiego:[MAINB]
Z tego pliku konfiguracyjnego nie da się nic wywnioskować (tylko ustawienia głośności, GPS, podświetlania). Jeśli urządzenie nie ma możliwości przełączenia na tryb łącznośći Activesync (a rozumiem, że nie ma), to jedyną prostą opcją wydaje się podmianka exe'ka. Tyle, że to co jest bajecznie proste i zupełnie niegroźne w przydku plików na kartach pamięci (w razie czego przekładasz kartę do czytnika i wszystko przywracasz), o tyle grzebanie we flashu jest zdecydowanie bardziej ryzykowne. TEORETYCZNIE podmiana jednego z plików (raczej navigon.exe niż autorun.exe), nie powinna mieć wpływu na łączność z PC (czyli w razie czego można by przywrócić orginalny plik), ale gwarancji dać Ci nie mogę.

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:49:20 »
Z tego pliku konfiguracyjnego nie da się nic wywnioskować (tylko ustawienia głośności, GPS, podświetlania). Jeśli urządzenie nie ma możliwości przełączenia na tryb łącznośći Activesync (a rozumiem, że nie ma), to jedyną prostą opcją wydaje się podmianka exe'ka. Tyle, że to co jest bajecznie proste i zupełnie niegroźne w przydku plików na kartach pamięci (w razie czego przekładasz kartę do czytnika i wszystko przywracasz), o tyle grzebanie we flashu jest zdecydowanie bardziej ryzykowne. TEORETYCZNIE podmiana jednego z plików (raczej navigon.exe niż autorun.exe), nie powinna mieć wpływu na łączność z PC (czyli w razie czego można by przywrócić orginalny plik), ale gwarancji dać Ci nie mogę.
Jak myślisz spróbowac wyrzucic całego Navigona z pamieci wew.i podmienic  nowsza wersjąNavigona6 z mapą Polski?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 29, 2008, 12:01:20 »
Jak myślisz spróbowac wyrzucic całego Navigona z pamieci wew.i podmienic  nowsza wersjąNavigona6 z mapą Polski?
Najpierw bym spróbował podmienić sam plik exe (znaczy navigon.exe) na jakiegoś explorera na przykład. Oczywiście wcześniej trzeba zmienić nazwę orginalnego pliku exe np na navigon1.exe. WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNE RYZYKO! Jak wspomniałem mogę gwarantować bezpieczeństwo w przypadku kart pamięci, ale nie flasha!

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 29, 2008, 14:22:48 »
Co masz na myśli pisząc żeby "spróbować podmienić plik Navigon.exe na jakiegoś exploatora? tzn. że mam zamienić plik Navigon.exe nowsza wersja tzn.Navigonem6 czy chodzi o coś innego ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 29, 2008, 14:29:23 »
Miałem na myśli zastąpienie pliku navigon.exe plikiem exploratora, pod zmienioną nazwą (na navigon.exe oczywiście). Tu masz explorera http://rapidshare.com/files/111257017/explorer.rar.html
Jeszcze raz uprzedzam - modyfikację pamięci wbudowanej nie są całkowicie bezpieczne!! Wszystko robisz na własne ryzyko :)

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 29, 2008, 14:51:58 »
Jeśli uda sie zamienić i to jakie będę miał możliwości dzięki exploaratowi?A jeśli operacja nie wyjdzie i nawigacja nie wstanie czy będzie możliwość naprawy?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2008, 15:09:06 »
Jeśli uda sie zamienić i to jakie będę miał możliwości dzięki exploaratowi?A jeśli operacja nie wyjdzie i nawigacja nie wstanie czy będzie możliwość naprawy?
Jak "wyjdzie" to po kliknięciu w przycisk nawigacji (na ekranie nakładki fabrycznej) otworzy się explorator plików. Z niego możesz już zrobić wszystko. Jak nie wyjdzie - cóż, jeśli tylko będzie zachowana komunikacja z PC, to po prostu przywrócisz stary plik i tyle.

*

Offline mao2

• 25
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2008, 16:18:46 »
A jeśli nie będzie komunikacji czy jest jakąś szansa na naprawę Nawigacji ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2008, 17:01:07 »
A jeśli nie będzie komunikacji czy jest jakąś szansa na naprawę Nawigacji ?
Nie wiem - trudno powiedzieć, czy potrafi się "odtworzyć" z odpowiedniej płyty CD (część nawigacji tak ma).