Lark 43.1 nie odtwarza dzwięków, zdjęć i wideo, wina raczej tcpmp 0.81

• 9 Odpowiedzi
  • 8582 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
  • Sprzęt: Dell Axim x51V, Samsung Omnia II
Witam

Kupiłem teściowi Larka 43.1 w Neonecie. Była to ostatnia sztuka, z wystawy. Okazało się jednak, że "mądrzy" panowie ze sklepu bawili się tą nawigacją, bo po wejściu w Ustawienia -> Własna nawigacja (czy jakoś tak), była widoczna ścieżka do karty SD i do playera tcpmp w wersji 0.81. Przy próbie odtworzenia muzyki (nawet tego wgranego standardowo audiobooka), lub też zdjęć czy wideo, pokazuje się okienko z informacją, że próbuję odtworzyć nieobsługiwany typ pliku.
Wie ktoś może, jak przywrócić ustawienia, żeby media działały. Pewnie wystarczy pobawić się chwilę w rejestrze. Może podrzuci ktoś zrzut rejestru z tegoż Larka, cobym wiedział, które wartości i na jakie pozmieniać.

Z góry dziękuję i...

Pozdrawiam
mdrobny

*

Offline bikekowal

• 13104
jeśli próbujesz odtworzyć mp3 to najpierw zorientuj się czy to jest obsługiwany format. Kiedyś się naciąłem na ten temat w 35.3 który własnie tego nie odtwarzał (działały wma).
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Bikekowal ma rację - część Larków 43 nie odtwarza MP3 i filmów Divx! To jeśli chodzi o fabryczny, wbudowany odtwarzacz - TCPMP powinien otwierać i odtwarzać wszystko..

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
Cały pic polega na tym, że nie odtwarza właśnie WMA, który to format jest obsługiwany przez wbudowany player. W ResidentFlash jest załadowany jeden audiobook w formacie WMA właśnie, to jakiś gratis od Larka, na którym Stuhr (J. lub M., nie pamiętam który) czyta jakiś tekst (wiem to, bo na pudełku jest stosowna informacja).

Osobiście wydaje mi się, że tcpmp pozmieniał ustawienia w rejestrze odnośnie skojarzeń plików, i w momencie gdy chcę odtworzyć np. plik WMA lub JPG (nie próbowałem z wideo, bo nie wiem na razie, jaki format wideo fabryczny soft odtwarza), to pojawia się ta nieszczęsna informacja o nieobsługiwanym formacie plików.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
To prawda, że TCPMP potrafi zmienić praktycznie wszystkie powiązania z plikami multimedialnymi. Sprawdź co masz wpisane w rejestrze w:

[HKEY_CLASSES_ROOT\.wma]
"Content Type"="audio/x-ms-wma"
Default="audiofile"

[HKEY_CLASSES_ROOT\audiofile]
Default="Audio File"
[HKEY_CLASSES_ROOT\audiofile\DefaultIcon]
Default="ceplayer.exe,-210"
[HKEY_CLASSES_ROOT\audiofile\shell]
[HKEY_CLASSES_ROOT\audiofile\shell\open]
[HKEY_CLASSES_ROOT\audiofile\shell\open\command]
Default="ceplayer.exe %1"

Tak powinno wyglądać domyślnie (chyba :) )

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
Dzięki angler22
Wszystko w rejestrze wygląda właśnie tak, jak napisałeś, ale ciągle standardowa nakładka nie odtwarza.
Jak odpaliłem TC i włączyłem odtwarzanie pliku WMA, to jakby nigdy nic uruchomił się WMP9 i zaczął odtwarzać (BTW. ten audiobook to Latający Kufer w wykonaniu Jerzego Stuhra).
Szukam dalej...

<EDIT 2009-05-30 12:21>
Problem rozwiązany. Znalazłem na jednym z for/forum/forów (qrde, jak się to pisze :D), że trzeba skasować cały klucz HKLM\Software\TCPMP z zawartością i wszystko zaczyna hulać.

Dzięki wszystkim za próbę pomocy.
Temat do zamknięcia.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2009, 12:22:02 wysłana przez mdrobny »

Odp: Lark 43.1 nie odtwarza dzwięków, zdjęć i wideo, wina raczej tcpmp 0.81
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2009, 00:41:28 »
Czy mozesz napisac wiecej informacji na ten temat

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2009, 09:32:08 »
Z tego co napisał Kolega wyżej pomaga wykasowanie klucza (całego) Hkey local machine\Software\TCPMP. Możesz to zrobić edytorem rejestru z poziomu PC, przez Activesync (program nazywa się CEregeditor).

*

Offline mdrobny

• *
  • 63
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:40:02 »
Zgadza się. Możesz także skopiować na kartę program Total Commander w wersji na Windowsy CE (do ściągnięcia z sieci wersja bezinstalacyjna), wejść w Larku w Ustawienia->Wybierz nawigację i tam wskazać program cecmd.exe (czy jakoś tak). Potem, jak w menu głównym Larka wciśniesz Nawigacja, to odpali ci się Total Commander i tam wchodzisz w \\Plugins\Registry (czy jakoś tak) i przechodzisz do klucza HKLM\Software\TCPMP i go kasujesz.
Potem wracasz do poprzednich ustawień w Ustawienia->Wybierz nawigację.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2009, 15:58:35 »
Ja znalazlem prostsze rozwiazanie, wlasnie na takim Larku -zadnej galezi w rejestrze nie kasowalem.

Calkosc polega na tym, ze nie warto uzywac wbudowanego 'pseudoPlayera" - a TCPMP.

Wystarczy w samym playerze TCPMP raz na zawsze ustawic: Options: Video: wybrac ktorys z kodekow - direct Drwa chyba zadzialalo, ale ten ktory zacznie wyswietlac bedzie OK :)
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..