Kenwood KNA-G520 + GPMapa

• 11 Odpowiedzi
  • 7723 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matt

• 20
  • Sprzęt: Mio P550
Kenwood KNA-G520 + GPMapa
« dnia: Maj 14, 2008, 09:10:17 »
Witam,

Może ktoś z Was ma instrukcję jak wgrać GPMapę do urządzenia Kenwood GNA-520? Moja firma kupiła to razem z nowym samochodem, ale niestety nikt nas nie poinformował, że mapa tam zainstalowana (City Navigator Europe NT v9) jest dodana w pezencie i nie przysługuje żadna aktualizacja. W taki wypadku skoro mam aktualizować (głównie chodzi o Polskę), to zainstaluję GPMapę, a Europa będzie dalej z City Navigatora. Może ktoś używa/używał też tego urządzenia?
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 13:03:22 wysłana przez matt »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Kenwood GNA-520 + GPMapa
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2008, 10:05:52 »
A czy masz do niego urządzenie Garmina GVN 5x, coś jak na obrazku (zwykle montowane w schowku lub pod fotelem):

Obsługujesz nawigację pilotem, czy przez ekran dotykowy?

*

Offline matt

• 20
Odp: Kenwood KNA-G520 + GPMapa
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2008, 13:01:31 »
Ten Kenwood wygląda bardzo podobnie, bo tak:

Obsługuję go ekranem dotykowym.

Edit: Sorry, nieco przekręciłem nazwę modelu tego urządzenia. Poprawna to KNA-G520.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 13:04:07 wysłana przez matt »

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2008, 15:28:00 »
No, to się da wszystko, choć nie będzie łatwe.
Zauważ, że masz miniUSB i SD.

Warianty zainstalowania GPMapy (alternatywne):
- jedziesz do firmy, która montuje/serwisuje te urządzenia i zlecasz im zabieg za parę PLN,
- podchodzisz do niego z notebookiem, mającym złącze USB, czytnik CD i zainstalowany MapSource oraz POLoader,
- wymontowujesz i albo dostarczasz do wariantu 1., albo podłączasz w domu do PC-ta (wymagania j.w.).

Prócz zainstalowania GPMapy, powinieneś sprawdzić czy masz najnowszy firmware - jeśli nie, to uaktualnić, a także POILoaderem dodać POI (z ump.waw.pl).
Jeśli jesteś/bywasz w Warszawie i kupisz GPMapę w Entre.pl, to dostaniesz od nich namiar do warsztatu przy Grochowskiej (8?), który instaluje GVN-y.
Jeżeli kupisz gdzie indziej (ale nadal w Warszawie), to mogę Ci wysłać na priv namiar do tego warsztatu (nie mam upoważnienia do publicznej dystrybucji numeru telefonu).
Bo zalecałbym wariant pierwszy, jako że m.in jest pewien haczyk w instalacji softu (ze skutkiem poźniejszego otwarcia lub zamknięcia dostępu dla użytkownika).

Generalnie - fajne ustrojstwo. :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 15:35:26 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline matt

• 20
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2008, 15:56:07 »
Dzięki Adam za wyczerpującą odpowiedź. Muszę przyznać, że trochę mnie zmartwiłeś, bo po rozmowie z firmą jakąśtam (tam gdzie Subaru kupowało tego Kenwooda) dowiedziałem się, że to wcale nie jest takie trudne. Jakiś pan powiedział, że kupię sobie mapę, zgram ją na kartę SD, wsadzę do tego Kenwooda i ziuuuuu! - parę guzików i załatwione. A okazuje się, że nie koniecznie tak musi być.

Ustrojstwo może i fajne, ale:
1) dlaczego takie drogie?
2) dlaczego GPS w nowym samochodzie nie działa od razu jak należy, tylko trzeba kupować nowe i patrz pkt. 1.?

No ale zaczynam widzieć światełko w tunelu...

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2008, 16:22:48 »
GPMapę, jak każdą niemal komercyjną mapę garminowską, trzeba odblokować dla konkretnego ID urządzenia, po uprzednim jej zarejestrowaniu i uzyskaniu klucza odblokowującego.
O ile mi wiadomo, Garmin/Excel/Imagis nie przypisują (już, poza krótką serią dla i3) GPMapy do ID karty SD. Więc trzeba przejść przez cała procedurę rejestracji/instalacji w urządzeniu (choć, de facto, mapa jest na Karcie SD).
Widać Subaraki tego jeszcze nie ćwiczyli w GVN-ach. Zresztą, chyba żaden dealer samochodowy nie instaluje takich urządzeń w swoim serwisie, tylko podzleca/outsource'uje. Wiem, że z pewnością nie robi tego ani Mitsu, ani Toyota w SUV-ach. Przynajmniej w Warszawie.

*

Offline matt

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2008, 17:39:54 »
Subaraki to nic nie wiedzą. :) Najpierw im zrobiłem awanturę, że nie dostałem żadnych danych do aktualizacji mapy. W końcu się chyba przestraszyli, bo powiedziałem, że jak mi tego do końca dnia nie dostarczą, to zrobię większą awanturę, włącznie z podaniem ich do sądu. W końcu miałem wrażenie, że płacę kupę kasy za coś, do czego nie mam kompletnie papierów. Zachodziło podejrzenie, że może handlują tym na lewo, czy co... Koniec końców, na szczęście (dla nich) okazało się, że ten Kenwood jest z mapą "gratisową", więc żadna aktualizacja nie przysługuje. Problem w tym, że o ni o tym zielonego pojęcia nie mają. No nic, zastanawiałem się, czy się uruchomi GPMapa z innego urządzenia, które posiadam (Nuvi), ale wychodzi na to, że raczej mało prawdopodobne.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2008, 23:53:10 »
Witam.
Podepne sie pod ten temat moze ktos wie czy da rade wymienic samemu model KNA-DV3200 na KNA-G520 ?
Mam u siebie w tribecu wlasnie starsza navi na plyty DVD oczywiscie nie posiadam mapy polski i nigdzie nie moge jej zdobyc a wiem ze mozna wlasnie wymienic naped i garmin z GPmapa da rade odpalic tylko czy jest mozliwosc bezproblemowej wymiany ?
W subaru niestety nic nie wiedza na ten temat.

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 24, 2008, 04:22:12 »
Wg. mnie nie powinno być problemu, bo oba modele to tylko moduły GPS podłączane do jakiejś jednostki AV w kokpicie (zwykle np. Kenwood KVT-M707).
Czy samemu? Nie wiem, bo sam mam dwie lewe ręce i zero pojęcia o elektryce w samochodzie.
Wiem tylko, że wolałbym mieć tę starszą navi do wymiany, ale za to w Tribece sprzed faceliftingu. Nowa Tribeca straciła "to coś"...  :grin:
Sądzę, że powinieneś pogadać z kimś bystrym z Kenwooda.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 24, 2008, 16:06:38 »
Fajnie by bylo tylko podlaczyc ale z tego co rozmawialem w serwisie Subaru niestety jest inny kabel dawany przy wymianie czytnika czyli stary ktory laczy konsole z urzadzeniem jest wymieniany na nowy i chyba nie pojdzie na starym a czym sie rozni stary od nowego to juz inny temat nikt nie wie lub nie chce powiedziec.
Na dodatek zaspiewali mi niezla sumke gdyz nie kupowalem w pl autka.
:P

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 24, 2008, 20:36:17 »
Nie wiem, czy to nie jest jakaś ściema.
Moduły GVN-52 i GVN-53 z konsolą łączą trzy kable RCA (cinch): Composite Video oraz lewy i prawy Audio.
Pierwszy typ modułu obsługiwany jest pilotem (nie dotykowym ekranem konsoli), więc inne kable są zbędne. Drugi moduł - GVN-53 - obsługiwany jest ekranem dotykowym, więc dochodzą jeszcze trzy kabelki: Rx In, Tx Out oraz Gnd. W tym drugim można także dołączyć opcjonalnie niezależny głośnik, są zatem jeszcze dwa dodatkowe kabelki głośnikowe.
Nie liczę tu kabli zasilających.
Wątpię, by w Twojej konsoli nie było trzech wymienionych gniazd RCA, a jeśli masz ekran dotykowy, to jeszcze tych trzech styków wymienionych w drugiej kolejności.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2008, 08:21:33 »
Witam,
Wczoraj skorzystałem z rady i kupiłem do mojego SUBARU OUTBACK z KNA-G520 nową GPMapę 2008 w Entre.pl w stolicy przy Kabacki Dukt 14. Za 333 PLN i instalacja 61 PLN. Instaluje Pan Marek i trwa to 15 min. Ja mam wyprowadzony kabel usb i instalacje jest trywialna. Jako że GP nie mieści się w pamięci urządzenia razem z City Navigator Europe NT należało usunąć inne języki niż polski. Robi się to normalnie w folderze i nie ma żadnych pułapek.  Dział super!!!!!
Dzięki za rady pozdrawiam

Kula