Jaka i jak zainstalowac mape na nawigacji Medion MDPNA 470T

• 27 Odpowiedzi
  • 23657 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaka i jak zainstalowac mape na nawigacji Medion MDPNA 470T
« dnia: Styczeń 29, 2008, 20:12:12 »
Znajomy ma nawigację Medion MDPNA 470T i wykasowała mu się mapa, w jaki sposób można wgrać nową mapę i jaka będzie pasować, system na którym pracuje to Windows CE 5.0
z góry wielkie dzięki za pomoc

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Jaka i jak zainstalowac mape na nawigacji Medion MDPNA 470T
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2008, 17:52:49 »
Znajomy ma nawigację Medion MDPNA 470T i wykasowała mu się mapa, w jaki sposób można wgrać nową mapę i jaka będzie pasować, system na którym pracuje to Windows CE 5.0
Na 470T standardowo instalowany jest Gopal (wersja 3.0 lub nowsze). Powinieneś mieć do niego płytkę z wersją zapasową programu. Jeśli nie masz, to możesz urządzenie odblokować i zainstalować jakąś inną mapę.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2008, 07:39:31 »
Na 470T standardowo instalowany jest Gopal (wersja 3.0 lub nowsze). Powinieneś mieć do niego płytkę z wersją zapasową programu. Jeśli nie masz, to możesz urządzenie odblokować i zainstalować jakąś inną mapę.

i ty właśnie sie pojawia problem, znajomy kupił tą nawigacje bodajże na allegro i nie posiada do niej żadniej płytki wieć pozostaje ściągnięcie (ale nie wiem skąd) odpowiedniej aplikacji lub odblokowanie urządzenia ale nie bardzo wiem jak czy jest ktoś wstanie mi podpowiedzieć jak odblokować urządzenie żeby czegoś nie popsuć, i jakie programy można wgrywać i jakie programy trzeba użyć do odblokowania sprzętu

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2008, 08:25:59 »
Najprostsza metoda "odblokowania" to reset + flaga. robisz reset rysikiem, po czym szybko wciskasz guzik z flagą i trzymasz, aż do pojawienia się pulpitu. Jak już masz pulipt i pasek start (ukryty na dole) to możesz instalować i uruchamiać co chcesz.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2008, 16:21:28 »
Najprostsza metoda "odblokowania" to reset + flaga. robisz reset rysikiem, po czym szybko wciskasz guzik z flagą i trzymasz, aż do pojawienia się pulpitu. Jak już masz pulipt i pasek start (ukryty na dole) to możesz instalować i uruchamiać co chcesz.

czy moze pojsc cos nie tak, czy urzadzenie po pdblokowaniu bedzie dzialac dalej poprawnie, czy jak uruchomie ponownie to co sie stanie

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2008, 16:57:54 »
To jest akurat metoda w 100% bezpieczna i całkowicie pozbawiona ryzyka. Działa tylko do następnego soft resetu. Jeśli chcesz odblokować sprzęt na stałe, to albo trzeba się zająć edycją rejestru, albo odpowiednio spreparować katalogi i pliki na Flash disku.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2008, 19:04:05 »
To jest akurat metoda w 100% bezpieczna i całkowicie pozbawiona ryzyka. Działa tylko do następnego soft resetu. Jeśli chcesz odblokować sprzęt na stałe, to albo trzeba się zająć edycją rejestru, albo odpowiednio spreparować katalogi i pliki na Flash disku.

zrobiłem tak jak mówiłes i do windowsa wchodzi ale nie mogę połączy się z komputerem nie wiem co jest grane, jak włoże kabel usb to na chwile komp urzadzenie wykryje zapali sie pomarańczowa dioda i zaraz sie rozłanacza i program ActiveSync nie pokazuje że jest cos podłączone, system windows xp chce instalowa sprzę ale wywyala ze sprzęt nie został poprawnie zainstalowany, na Medionie jest windows ce core 5.0

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2008, 19:11:11 »
A jeśli nie odblokowujesz przy starcie, to normalnie łączy się z PC? Taki zrywanie połączenia o jakim piszesz zdarza się zazwyczaj gdy na danym "hubie" USB jest jeszcze jakieś urządzenie i ciągnie z niego prąd (krótko mówiąc zmień port USB).

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 19:13:51 »
A jeśli nie odblokowujesz przy starcie, to normalnie łączy się z PC? Taki zrywanie połączenia o jakim piszesz zdarza się zazwyczaj gdy na danym "hubie" USB jest jeszcze jakieś urządzenie i ciągnie z niego prąd (krótko mówiąc zmień port USB).
jesli nie odblokuje to zachowuje się dokładnie tak samo, mam dwa łącza usb na płycie głównej i kontroler na PCI 2.0 ale mam tylko podlaczoną kamere co nie chodzi w danej chwili, jeszcze ją odłącze i zobaczę, ale jak podłącze mediona do karty PCI lub do USB na płycie to dzieje sie tak samo

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2008, 19:15:55 »
jesli nie odblokuje to zachowuje się dokładnie tak samo, mam dwa łącza usb na płycie głównej i kontroler na PCI 2.0 ale mam tylko podlaczoną kamere co nie chodzi w danej chwili, jeszcze ją odłącze i zobaczę, ale jak podłącze mediona do karty PCI lub do USB na płycie to dzieje sie tak samo
Tak jak mówię - to typowe zachowanie i w 90% pomaga na nie zmiana portu USB. Jak nie pomoże, może trzeba będzie przeinstalować AS.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2008, 19:47:27 »
Tak jak mówię - to typowe zachowanie i w 90% pomaga na nie zmiana portu USB. Jak nie pomoże, może trzeba będzie przeinstalować AS.

odpiłem wszystkie urządzenia od USB i podłączyłem navi i nic dalej to samo, przeinstalowałem AS i nadal nic, pożyczyłem inny kabel mini USB i teraz jest tak że urządzenia nie wykrywa ale pali się pomarańczowa dioda na medionie już brak pomysłów

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2008, 20:06:02 »
Ten drugi kabel, to pewnie tylko do ładowania, dlatego nie widzi urządzenia. Jak usuwałeś AS? Tylko deinstalacja, czy wyczyściłeś też profile połączeń?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 01, 2008, 20:08:05 »
Ten drugi kabel, to pewnie tylko do ładowania, dlatego nie widzi urządzenia. Jak usuwałeś AS? Tylko deinstalacja, czy wyczyściłeś też profile połączeń?
dodaj usuń programy i odinstalowałem, ten kabel co mi widzi urządzenie to jest kabel od czytnika kart czy ma to może jakieś znaczenie bo czytnik chodzi na nim bez problemu

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2008, 20:16:14 »
[dodaj usuń programy i odinstalowałem, ten kabel co mi widzi urządzenie to jest kabel od czytnika kart czy ma to może jakieś znaczenie bo czytnik chodzi na nim bez problemu
Zobacz, czy w okienku activesync w menu Plik\urządzenie przenośne - co masz na liście. Najlepiej wszystko wyczyść (plik\usuń powiązanie). Dopiero na koniec zrób reset PC i potem podłącz MDPNA. W kwesti kabla - powinien działać, ale może mieć problemy z ładowaniem właśnie (miganie diody) bo ma trochę za mały przekrój przewodów zasilających i pewnie pojawia się niewielki spadek napięcia.
Acha - możesz też spróbować hard resetu PNA (po nim też powinno się utworzyć nowe powiązanie). Zazwyczaj jednak problem jest po stronie PC.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 20:27:17 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2008, 20:34:31 »
[dodaj usuń programy i odinstalowałem, ten kabel co mi widzi urządzenie to jest kabel od czytnika kart czy ma to może jakieś znaczenie bo czytnik chodzi na nim bez problemu
Zobacz, czy w okienku activesync w menu Plik\urządzenie przenośne - co masz na liście. Najlepiej wszystko wyczyść (plik\usuń powiązanie). Dopiero na koniec zrób reset PC i potem podłącz MDPNA. W kwesti kabla - powinien działać, ale może mieć problemy z ładowaniem właśnie (miganie diody) bo ma trochę za mały przekrój przewodów zasilających i pewnie pojawia się niewielki spadek napięcia.
Acha - możesz też spróbować hard resetu PNA (po nim też powinno się utworzyć nowe powiązanie). Zazwyczaj jednak problem jest po stronie PC.

W AS niestety nie jest aktywne w/w menu
jak zrobic hard reset

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2008, 20:36:58 »
Skoro nie ma tego menu, to znaczy że nie masz jeszcze zestawionych żadnych powiązań (czyli rozumiem, że ani razu nie udało Ci się połączyć PNA z PC). Hard reset = przytrzymujesz przycisk włączania na 6 - 10 sekund. Potem jest kalibracja ekranu.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2008, 21:02:58 »
Skoro nie ma tego menu, to znaczy że nie masz jeszcze zestawionych żadnych powiązań (czyli rozumiem, że ani razu nie udało Ci się połączyć PNA z PC). Hard reset = przytrzymujesz przycisk włączania na 6 - 10 sekund. Potem jest kalibracja ekranu.
udało się pożyczełem jeszcze dwa kable mini usb jeden od aparatu drugi od telefonu motoroli i ten od motoroli dziala ładuje i widzi navi, co daje ten hard reset, i jak wykasowa pozostałości po poprzedniej mapie i czy moge wgra autumape 4

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2008, 21:08:30 »
Widocznie bardzo słaby był ten kabelek, bo na moim od czytnika chodzi ok (też słabo ładuje, ale to normalne). Hard reset czyści pamięć, rejestr i katalog windowsa. Jeśli juz się połączyłeś, to nie ma potrzeby resetować. Orginlane oprogramowanie Gopal siedzi na flash disku i raczej samo się skasować nie mogło. Możesz spróbować go poszukać. Jeśli chodzi o Automapę - spróbuj, na stronie jest demo wersji 4,5,3 - zainstaluj i sprawdź.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2008, 21:15:55 »
Widocznie bardzo słaby był ten kabelek, bo na moim od czytnika chodzi ok (też słabo ładuje, ale to normalne). Hard reset czyści pamięć, rejestr i katalog windowsa. Jeśli juz się połączyłeś, to nie ma potrzeby resetować. Orginlane oprogramowanie Gopal siedzi na flash disku i raczej samo się skasować nie mogło. Możesz spróbować go poszukać. Jeśli chodzi o Automapę - spróbuj, na stronie jest demo wersji 4,5,3 - zainstaluj i sprawdź.
jak wejdę do My Flash Disk to mam takie foldery Instal, linki, navigation pim, settings UserTracks i pliki igo_tapi_log, menu, mp3player, strarted, StartScreen i nic więcej jak uruchomie navi normalnie i chcę uruchomić mapę to wyskakuje taki błąd F3008: Nie odnaleziono danych na mapię urządzenia. Proszę zainstalować ją i włączyć jeszcze raz urządzenie

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 01, 2008, 21:21:42 »
jak wejdę do My Flash Disk to mam takie foldery Instal, linki, navigation pim, settings UserTracks i pliki igo_tapi_log, menu, mp3player, strarted, StartScreen i nic więcej jak uruchomie navi normalnie i chcę uruchomić mapę to wyskakuje taki błąd F3008: Nie odnaleziono danych na mapię urządzenia. Proszę zainstalować ją i włączyć jeszcze raz urządzenie
Wygląda na to, że sam program jest w porządku, za to mapa (która zapewne była na karcie) została skasowana. Mapy do Gopala wgrywa się do katalogu MapRegions na karcie SD a ich format to NAZWA.psf . Wątpię, by była możliwość ściągnięcia map ze strony Mediona, więc musisz sobie radzić we własnym zakresie.

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 01, 2008, 21:25:20 »
Wygląda na to, że sam program jest w porządku, za to mapa (która zapewne była na karcie) została skasowana. Mapy do Gopala wgrywa się do katalogu MapRegions na karcie SD a ich format to NAZWA.psf . Wątpię, by była możliwość ściągnięcia map ze strony Mediona, więc musisz sobie radzić we własnym zakresie.
jakoś sobie poradzę bo posiadam jakieś mapy i program gopal 3.0 co zajmuje 2gb ale zobaczymy, czy jest jakiś problem z zainstalowaniem automapy, czy program sam doda ikonke na panelu do uruchamiania mapy

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2008, 21:28:03 »
jakoś sobie poradzę bo posiadam jakieś mapy i program gopal 3.0 co zajmuje 2gb ale zobaczymy, czy jest jakiś problem z zainstalowaniem automapy, czy program sam doda ikonke na panelu do uruchamiania mapy
Skoro wszystko masz, to nie będzie problemu. Jeśli prawidłowo zainstalujesz Automapę, to skrót do jej uruchomienia pojawi się w menu start/programs.

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2008, 21:29:36 »
Skoro wszystko masz, to nie będzie problemu. Jeśli prawidłowo zainstalujesz Automapę, to skrót do jej uruchomienia pojawi się w menu start/programs.
tzn w standartowym menu nawigacji go nie bedzie, trzeba bedzie było go uruchamimać z windowsa dobrze myśle

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2008, 21:50:00 »
tzn w standartowym menu nawigacji go nie bedzie, trzeba bedzie było go uruchamimać z windowsa dobrze myśle
Dokładnie tak :) Standardowe menu nawigacji jest nietykalne dla wszystkich innych programów.

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 01, 2008, 22:29:50 »
Dokładnie tak :) Standardowe menu nawigacji jest nietykalne dla wszystkich innych programów.
ok wielkie dzięki za pomoc działa poprawnie GoPal 3.0 wystarczyło dograć mapę Polski, i równocześnie działa też AutoMapa 4, dzięki za pomoc stawiam wielkie piwko :ok:

Odp: Jak zainatalowac filmy na 470t
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 14, 2008, 16:45:18 »
witam jak zainstalowac jakies filny na w/w gps czy mozna to zrobic prosze o odp pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Odp: Jak zainatalowac filmy na 470t
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 14, 2008, 17:22:03 »
witam jak zainstalowac jakies filny na w/w gps czy mozna to zrobic prosze o odp pozdrawiam
Filny? Zainstalować? Nie bardzo rozumiem - jeśli chodziło Ci o możliwość uruchomienia odtwarzacza filmów na Medionie, to oczywiście jest to możliwe, a filmy całkiem fajnie się ogląda.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 14, 2008, 22:33:00 »
Google: TCPMP - nawet nie trzeba instalowac ani dogrywac kodelkow - kopiujesz, dziala.

Odtwarza nawet playlist y z Winampa i napisy pod filmami DivX.

A co do filmow, w zyciu nie slyszalem, ze trzeba je instalowac :P
Chyba ze na takim projektorze jak w kinie, faktycznie, trzeba sie namachac z tasma, zanim sie pusci obraz na ekran, a taki pan, co jest kumaty jak to zrobic, to Instalator Kinowy pewnie :D
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..