Jak odblokować TARGA PNA-E3530N z Windows CE Core 5.0?

• 18 Odpowiedzi
  • 7943 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raptoor

• *
  • 54
    • 5h.pl - Darmowe domeny i aliasy dla webmasterów
  • Sprzęt: HTC HD2
Jak odblokować TARGA PNA-E3530N z Windows CE Core 5.0?
« dnia: Październik 22, 2009, 20:56:12 »
Witam serdecznie.
Trochę poczytałem i pora chyba na posta :>
Posiadam nawigację TARGA PNA-E3530N z firmwarem 2.20 z Windows CE Core 5.0 i automatycznie uruchamianym się programem Targa Traveller 7.71 build 4950 D, wersja mapy 7.80 ze slotem na kartę pamięci SD, który na razie jest pusty.
Po podłączeniu nawigacji do komputera przez USB bez żadnego programu komputer widzi urządzenia:
2 foldery: Maps i Targa, w którym jest jeden plik exe o nazwie 'Traveller'.

Jakość map jest bardzo słaba, chodź są one bodajże najnowsze :P

Chciałbym na samym początku usunąć z autostartu tą nawigację i uruchomić tylko i wyłącznie Windows CE, a później zobaczymy co dalej :>
Czy ktoś wie jak to zrobić? Znalazłem kilka sposobów, do których potrzebne są pewne programy, niestety nie podano tam gdzie mogę je znaleźć, np. explorer.exe pod CE:/
Pozdrawiam,
Szymon.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROZWIĄZANIE:
'Traveller.exe' w folderze 'Targa' jest rozwiązaniem.
W załączniku jest gotowy skrypt wraz z pełnym explorerem.

Po podłączeniu urządzenia do PC w komputerze pojawia się nam nowy dysk (nasze urządzenie). Należy wejść do folderu 'Targa', zrobić kopię zapasową pliku 'Traveller.exe' i przekopiować wszystko z paczki. do tego folderu.
UWAGA: to jest skrypt przygotowany tylko i wyłącznie do mojego urządzenia!

Tu: 'http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=212.0' (angler22 umieścił wszystkie przydatne programy, m. in. skrypt, którym się posłużyłem), można znaleźć skrypt i adres strony domowej do skryptu o nazwie 'Mortscript, o którym przez cały czas mowa. Na stronie domowej skryptu jest manual, jak go używać i pisać pod nim skrypty.

W skrócie problemem w moim urządzeniu był uruchamiany proces 'OEMShell.exe', który jest niepotrzebny, uruchamiany tylko i wyłącznie dla starej powłoki. Należało zamknąć stary explorer, który był niepewnym explorerem i uruchomić nowy pełny explorer.

W zasadzie po przejrzeniu tego forum i google bez problemu powinno wam się udać wasze urządzenie.
Pozdrawiam,
Szymon.
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2009, 11:50:38 wysłana przez raptoor »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Jak odblokować TARGA PNA-E3530N z Windows CE Core 5.0?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2009, 21:48:35 »
Dobrze kombinujesz - kluczem będzie program (exek) traveler, którego trzeba będzie podmienić. Proponuję zacząć od naszego wątku Download\Win CE http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=212.0 i programiku FilemanCE. Zmieniasz mu nazwę na traveler'a i podstawiasz za orginał (orginału najlepiej nie kasuj, tylko zmień mu nazwę). Jeśli zadziała, to dalej już można łatwo uruchamiać inne programy, niezbędne do pełnego odblokowania.

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2009, 11:01:07 »
Zadziałało :] Uruchomił się eksplorator plików, a w nim znalazłem explorera i panel sterowania Windowsowego :> Nie znalazłem niestety desktopu, jest skrót desktop.ini, który nie prowadzi do niczego :/
Dowiedziałem się że mam 64MB RAM i procesor 400MHz (Centrality Atlas 400Mhz Model ARM926T-AT4X0A).
Co dalej? :>
Jak ewentualnie zrobić kopię zapasową tego co było tam w oryginale i wrzucić tam czystego Windowsa CE?
A następnie co mogę tak wrzucić? :>
Pozdrawiam,
Szymon.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2009, 12:03:48 »
Windowsa nie da się "wrzucić" czy "wyrzucić" - on po prostu już jest i trzeba go odblokować (pokazać). W Twoim przypadku przyda się skrypt, ale najpierw sprawdzimy czy wogóle masz explorera z pulpitem (bywają bez). Wróć do wątku download\Win CE i pobierz ItaskManagera. Wrzuć na kartę i odpal pod Filemance (po resecie, bez uruchamiania explorera jeszcze). W itasku przejdź na zakładkę process i odczytaj co tam masz (czy jest explorer).

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2009, 11:59:13 »
No to tak, w ITaskManagerze mam:
Traveller.exe               EF232C5A       1
Gpsmc.exe                  CF2C3D2A       2
OVL_Manager.exe      CF2D88AA       1
OEMShell.exe             CF2D877E       1
explorer.exe               EF3C27BA       4
gwes.exe                   0FF558CA        9
Itask.exe                    8F22067A       1
device.exe                  8FEF19C2       57
filesys.exe                  4FF55B76       3
NK.EXE                       0FFDF002       3

Dodam jeszcze, że nie wiem czy poprawnie zresetowałem urządzenie :>
Wiem, że istnieją 2 resety: soft i hard, ja wyłączyłem i włączyłem ponownie urządzenie za pomocą przycisku, który mam na obudowie, a dodatkowo obok mam dziurkę, z napisem reset, gdzie należy włożyć coś cienkiego, by zresetowało się urządzenie, co też uczyniłem :>

Czekam na kolejne instrukcje :>
Pozdrawiam,
Szymon

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2009, 12:18:49 »
Dobra robota, resetowałeś poprawnie i wszystko jak trzeba :) Na liście jest explorer - pytanie czy uruchamiałeś go ręcznie pod Filemance, czy już był uruchomiony? Poza tym mamy jasność - proces nakładki to OEMShell.exe i jego trzeba ubić. OVL_Manager też jest w jakiś sposób związany z nakładką, ale lepiej go nie zamykać, bo niektóre urządzenia lubią się wtedy zawiesić. A zatem jeśli nie uruchamiałeś ręcznie explorera po starcie Filemance, to wystarczy taki prosty skrypt, do pokazania pulpitu :

Kill OEMShell.exe
sleep 200

jeśli explorera jednak uruchamiałeś sam to jedna linijka więcej:

Kill OEMShell.exe
sleep 200
run explorer.exe

W załączniku masz gotowca, do podstawienia za Traveler.exe (tak jak z filemance wcześniej).

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2009, 12:49:05 »
No i nic z tego :/
próbowałem 2 sposobów i nic :/
W obu przypadkach widać logo i pasek postępu uruchamiania, dochodzi do końca i nic, da się tylko klikać na ekran i słychać dźwięk, ale nic więcej, ani pulpitu, ani explorera, samo logo :/

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2009, 13:04:21 »
To "logo" to pewnie właśnie pulpit. Połącz się z PC i wrzuć jakiś skrót czy plik (przez as) do Windows\desktop. Zobacz, czy się pojawi na ekranie. Pasek Start domyślnie może być wyłączony, ale możesz mieć też wersję explorera, która jest celowo pozbawiona pulpitu i paska (są takie) wtedy trzeba kombinować z zewnętrznym. Możesz też na próbę dopisać drugą linijkę run explorer.exe na końcu, wtedy powinno się otworzyć białe okienko Eksploratora My computer jak w XP.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2009, 13:18:22 wysłana przez angler22 »

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2009, 13:18:15 »
Niestety nie :/ Nic się nie pojawiło :/

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2009, 13:19:16 »
A jak odpalałeś explorera z pod filemance.exe, to miałeś pasek start? Będę trochę później, możesz się też na GG z profilu odezwać.

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2009, 13:20:23 »
nie, samo okienko  z folderami i dyskami :>

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2009, 17:13:29 »
Coś mi się wydaje, że w tej nawigacji masz właśnie "okrojonego" explorera. Ale nie ma tragedii - spróbujemy sobie z tym poradzić. Swego czasu spotkałem się z podobnym problemem na nawigacji Binatone Carrera i wiem co można zrobić. Odezwij się na GG, to będzie się można szybciej dogadać, a później wstawimy sprawdzone rozwiązanie na Forum.

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 04, 2009, 11:25:16 »
Wszystko działa, dziękuję :D Rozwiązanie w pierwszym, zmodyfikowanym poście.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2009, 18:46:34 »
Zrobiłem wszystko według rozwiązania w 1 poście i nie działa. Po resecie wyświetla się napis TARGA, pod nim pasek postępu. Jak pasek dojdzie do końca nic się nie dzieje. Co z tym zrobić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2009, 19:42:12 »
Cóż - ja nie widziałem tego na żywo, ale Kolega raptoor testował skrypt i mówił, że działa. Na pewno wszystko wgrałeś do odpowiedniego katalogu? Powinien to być : \User\Targa\ . Plik traveler.exe, który już tam jest zastępujesz, wgrywając wszystkie pliki z paczki trv. Masz dokładnie ten sam model Targa?

*

Offline raptoor

• *
  • 54
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 10, 2009, 09:52:23 »
Powinien to być folder "Targa"!! Folderu "User" nie zobaczysz poprzez podłączenie urządzenia do PC! Folder "User", a w nim "Targa" będzie dopiero widoczny jak wejdziesz przez windowsa w urządzeniu do explorera.
Możliwe, że pominąłem coś :P
U mnie było podobnie, angler22, pamiętasz? Wystarczyło dobrać pewną dllkę :>
Pozdrawiam,
Szymon.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 10, 2009, 10:08:05 »
DLL'ki wszystkie są (sprawdziłem jeszcze przed chwilą dla pewności). Pewnie Kolega Maarycin wgrał pliki nie tam gdzie trzeba...

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 12, 2010, 09:39:10 »
Dobrze kombinujesz - kluczem będzie program (exek) traveler, którego trzeba będzie podmienić. Proponuję zacząć od naszego wątku Download\Win CE http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=212.0 i programiku FilemanCE. Zmieniasz mu nazwę na traveler'a i podstawiasz za orginał (orginału najlepiej nie kasuj, tylko zmień mu nazwę). Jeśli zadziała, to dalej już można łatwo uruchamiać inne programy, niezbędne do pełnego odblokowania.
witam, posiadam co prawda delikatnie inna nawigację TARGA PNA-E3520T.
Po podłączeniu do komputera są widoczne dwa katalogi w pamięci wewnętrznej TARGA oraz MAPS.
Czy jak podstawię za Traveller.exe np filemance.exe (ze zmienioną nazwą na traveller.exe) będę miał możliwość odpalania dowolnej aplikacji po CE? czy muszę killować jeszcze jakieś procesy?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:41:35 »
Najlepiej jak po prostu sprawdzisz. Być może to wystarczy, ale sporadycznie zdarza się, że w tle zostaje jakiś proces blokujący port GPS. Wtedy trzeba go będzie ubić jeszcze.