Jak odblokowac Magellan RoadMate 2200T - UDALO SIE!!

• 15 Odpowiedzi
  • 7717 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pixel

• **
  • 160
  • Sprzet: Ace2, Galaxy Note3, Galaxy Gear 1
Jak odblokowac Magellan RoadMate 2200T - UDALO SIE!!
« dnia: Styczeń 28, 2008, 11:07:38 »
Witam

Dostałem takie coś od znajomego Magellan RoadMate 2200T EU Kupił to za jakiąś śmieszną kasę Jest problem takiego typy ze cale menu jest po angielsku i dla niego to problem. Na dodatek mapy nie obejmują polski. Dla tego prawdopodobnie dostał to wraz z akcesoriami w takiej niskiej cenie.
Sprzęt jest na Windows CE 5.0

Ktoś ma jakiś pomysł jak to odblokować żeby mieć ładne menu normalnego Windowsa CE Później już sobie poradzę ;)

Czekam na jakies pomysły

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 20:02:15 wysłana przez Pixel »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Jak odblokowac Magellan RoadMate 2200T EU
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2008, 12:12:56 »
A masz z nim połączenie przez Activesync? Jeśli tak, to instalujesz na PC Registry worshop, podpinasz się pod rejestr nawigacji i znajdujesz sekcję INIT. Odpisz wszystkie wywołania funkcji Launch i wrzuć tutaj - zobaczymy co trzeba wywalić.

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2008, 18:57:51 »
Niestety nie mam połączenia z activesync Nie mam sterowników do tego sprzętu W czasie podlaczenia magellana do usb prosi o jakies sterowniki ktorych nieposiadam Co w takim przypadku zrobic ??

Pozdrawiam

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2008, 18:59:42 »
Ściągnąć do producenta?

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:09:56 »
Właśnie jest taki problem ze rejestrowałem sie na stronie producenta http://www.magellangps.com/ ale tam sterowników nie ma albo nie potrafię znaleźć Dla tego modelu (Magellan RoadMate 2200T EU) są tylko instrukcje obsługi do pobrania.
Sciągnołem jakiś program do map i po podłączeniu znajduje jakieś urządzenie w stylu %usb dewice% com 3%  ale activesync nie synchronizuje sie mimo ustawienia portu com3 Jakieś pomysły

Poizdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:25:24 »
Właśnie jest taki problem ze rejestrowałem sie na stronie producenta http://www.magellangps.com/ ale tam sterowników nie ma albo nie potrafię znaleźć Dla tego modelu (Magellan RoadMate 2200T EU) są tylko instrukcje obsługi do pobrania.
Sciągnołem jakiś program do map i po podłączeniu znajduje jakieś urządzenie w stylu %usb dewice% com 3%  ale activesync nie synchronizuje sie mimo ustawienia portu com3 Jakieś pomysły

Poizdrawiam
Z tego co się zdołałem zorientować, to Twój sprzęt nie będzie współpracował z Activesync niestety. Wredna bestia. Możesz spróbować metody z Autostartem z karty pamięci (folder 2577, plik autorun.exe), ale prawdę mówiąc nie liczył bym na jakiś wielki sukces. Co do oprogramowania - faktycznie czytałem, że jest piekielnie trudne do zdobycia, ale można je ściagnąć, zapisując się na jakąś listę dyskusyjną.

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:27:31 »
Mogę prosić o opis sposobu "folder 2577, plik autorun.exe"
Jak dopisać sie do takiej grupy dyskusyjnej ewentualnie może ktoś już w niej jest ??

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:38:31 »
Mogę prosić o opis sposobu "folder 2577, plik autorun.exe"
Jak dopisać sie do takiej grupy dyskusyjnej ewentualnie może ktoś już w niej jest ??
Pozdrawiam
Oj poszukał byś trochę :)
http://www.gpshelp.org/toolsdown.html
Pisze, że podchodzi do 2200T. Sposób na autostart : Utwórz katalog o nazwie 2577 na karcie SD i wgraj do niego program, który chcesz odpalić, zmieniając jego nazwę na autorun.exe. Na początek warto spróbować GSFindera lub menadżera plików z pakietu MioAutorun. Uzyj Gooogla, a znajdziesz te programy bez trudu (są darmowe),

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2008, 09:04:10 »
Sposób z autorunem nie działa Za to oprogramowanie nadaje sie bo zainstalowało sterownik
Wszystko by było dobrze ale robie to na notebooku z vista biznes i lipa szukam jakiegoś kompa z xp bo nie mogę activesynca zainstalować. Dzisiaj powalcze :D

Pozdrawiam

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 20, 2008, 23:41:23 »
Odświeżam temat
Mam oprogramowanie sterowniki również Komputer z win xp także Niestety nie wiem jak ruszyć urządzenie jak w temacie
Czekam na jakieś podpowiedzi (sprzęt jest na win CE 5.0)

Pozdrawiam

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2008, 20:01:38 »
Witam

Odświeżam temat UDAŁO MI SIE dobrać do pamięci wewnętrznej Spokojnie mogę już operować na plikach
Teraz zasadnicze pytanie Jak ustawić sprzęt aby odpalał desktop Win CE 50
Sciągnołem jakiś obraz z wszystkimi plikami win ce 50 Przegrałem na kartę SD i bez problemu z tamtąd mogę odpalić explorer.exe (tym sposobem widzę pulpit win ce)
Przeglądając zawartość plikowa sprzętu nie ma nigdzie pliku explorer.exe Wnioskuje wiec ze te pliki zostały normalnie wycięte z pamięci i zastąpione nakładką od magellana :(

Jakieś podpowiedzi co zrobić ??

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Odp: Jak odblokowac Magellan RoadMate 2200T - UDALO SIE!!
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2008, 20:10:57 »
Dużo zależy od konkretnego sprzętu. Jeśli na przykład masz "trwały" rejestr (taki, który nie kasuje się po resecie) to można w rejestrze dopisać init'a odpalającego explorera z karty, bądź z wbudowanego flasha. Uprzedzam, wszelkie operacje w rejestrze zawsze niosą jakieś niebezpieczeństwo! Na pewno nie ma co kopiować explorera do windowsa, bo z tamtąd zniknie na pewno, po pierwszym resecie :) Jednak jeśli wszelkie pliki wykonywalne (to znaczy i naładka i program nawigacyjny) znajdują się w ramie, to odblokowanie przez rejestr jest jedyną metodą niestety.

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2008, 20:48:57 »
Mogę kopiować pliki na pamięć sprzętu (po hard resecie nie znikają) Nie wiem jak modyfikować rejestr z racji tego ze nie mam zdanej klawiaturki wirtualnej

W sekcji init mam:

Launch20   "device.exe"
Launch30   "gwes.exe"
Depend30  (2 lenght binary value)
Launch50   "TNLauncher.exe"

Pliki z pamięci sprzętu odpalają sie normalnie :D

Jakieś pomysły jak napisać coś w rejestrze ??
Jak zmusić sprzęt do synchronizacji z Active sync'em (czy win ce 5.0 można synchronizować przez active sync'a)
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 21:13:23 wysłana przez Pixel »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 22, 2008, 21:42:00 »
Teoretycznie powinna pomóc zmiana TNlaunchera na explorera (tu uwaga -explorer koniecznie ze ścieżką!!). Osobiście jednak nie lubię takich podmian robić, jeśli urządzenie nie ma hard resetu (z przywracaniem rejestru). Może masz gdzieś w pamięci która zostaje, jakiś plik exe, pod który mógłbyś się podpiąć (odtwarzacz muzy, obrazków)?

*

Offline Pixel

• **
  • 160
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 22, 2008, 21:55:28 »
Podmieniłem na ostro TNLauncher.exe na softbutton.exe (taki programik dający podstawowa konsole) Sprzęt już staruje bez nakładki magellana (jest splashscreen ale to mapa bitowa która można normalnie podmienić)

Podstawowe pytania
Jaką klawiaturą cokolwiek edytować?
Jak zmusić do współpracy z activ sync'em ?

Czy mogę wywalić obecne mapy które są bezużyteczne u nas w PL

Może po prostu skopiować dll z obrazu win ce 5.0 czy to zbyt niebezpieczne ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 22, 2008, 22:02:17 »
Ryzykant :)
Klawiaturka ekranowa, to na przykład MioTool, ale i explorer ma klawiaturkę (jak go sobie odpalisz).
Activesync - to nie taka prosta sprawa, jeszcze nie widziałem gotowego opisu, jak "z hackować" rejestr, by pojawiła się synchornizacja. Dodatkowo może brakować bibliotek...
Kopiowanie DLL'i to nie zawsze dobry pomysł (zwłaszcza zastępowanie orginalnych dll'i w windowsie).