Instalacja automapy na Cruser Sigma B43

• 12 Odpowiedzi
  • 4719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
Instalacja automapy na Cruser Sigma B43
« dnia: Kwiecień 24, 2010, 20:10:10 »
Witam.
Od wczoraj próbuję zainstalować (a właściwie zarejestrować) Automapę Europa 6.2 na urządzeniu Cruser Sigma B43 (nie na karcie). Instalacja trwa 3 godziny (ActiveSync) i przechodzi normalnie. Przynajmniej takie mam wrażenie, bo na ekranie Crusera nie ma absolutnie żadnych komunikatów. Potem należy zarejestrować mapy, co wymaga uruchomienia jakiegoś programu na navi (na moim starym PDA wyskakiwało okienko, czy pozwolić na uruchomienie), celem odczytania pewnie numeru seryjnego urządzenia (Automapa przypisana do urządzenia). Niestety przez "konsolę" na navi NIC nie wyskakuje i nie potrafię nawet powiedzieć, czy cokolwiek wyskakuje do potwierdzenia "pod Konsolą". Proces rejestracji trwa wieki i kończy się naturalnie niepowodzeniem a uruchomienie Automapy kończy komunikat, że mapy są uszkodzone lub niezarejestrowane.
Licencja została wczoraj odblokowana (i to wyjątkowo szybko - dzięki za to), więc to nie jest ten problem.
"Odblokowałem" też Windows i w sumie mam teraz jakiś explorator na ekranie co nic nie zmienia a czekać 3h na opcję rejestracji mi się nie chce...
Jak zarejestrować zainstalowaną Automapę?

Pozdrawiam

PS. Po raz kolejny przekonuję się, że nielegalny software JEST lepszy: żadnych rejestracji, aktywacji, reaktywacji, kodów i innych numerów seryjnych. Ot instalacja lub skopiowanie i po sprawie...
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Instalacja automapy na Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2010, 20:43:12 »
Soft softem, ale kto instaluje AM Europa przez Activesync?? Toż to tortura gorsza niż wizyta u dentysty. Po to wymyślono instalację w czytniku i rejestrację bez użycia AS. To działa o niebo lepiej! No chyba, że wpadłeś na pomysł, by instalować AM na wbudowanej pamięci flash (co jest fatalnym pomysłem).

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2010, 20:49:18 »
Dlaczego fatalnym pomysłem? Nawi tam zawsze będzie a na kartę mogę wgrać wszystko inne (muza, bajki dla dzieciaka czy inne...)
Zresztą nie to wydaje mi się problemem. Na Asusie miałem automapę na karcie i też musiałem na urządzeniu uruchamiać jakieś programy odczytujące numer seryjny czy coś tam potrzebne do akywacji map... A tu się to nie pojawia z jakiegoś powodu i to jest podstawowy problem.
[Bill Gates,1981]

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2010, 22:21:44 »
Jak zapewne wiesz, Automapa zaleca formatowanie nośnika przy każdej nowej instalacji. Nawet jeśli była by taka możliwość dla residentflash (a nie zawsze jest - czasem na flashu siedzi rejestr, bądź elementy nakładki), to trwa ona bardzo długo i często pojawiają się jakieś błędy. Dlatego absolutnie nie zalecał bym instalacji AM na flashu.
A jeśli chodzi o instalację przez Activesync - oczywiście można, ale męczarnie są straszliwe. Wystarczy powiedzieć, że instalacja Europy w czytniku trwa do 15 minut...
Jeśli nie masz czytnika, to może przestaw nawigację na tryb "mass storage" i będziesz miał instalkę jak w czytniku. Już tak dawno nie bawiłem się po AS, że zapomniałem w jaki sposób jest rejestrowana AM (przy instalce w czytniku, wystarczy raz odpalić program i wrócić z kartą do czytnika PC, po czym sam się zarejestruje).

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2010, 13:59:49 »
Znalazłem przejściówkę microSD->SD. Włożyłem kartę do czytnika. Zainstalowałem Automapę na karcie. Po 10 minutach kazano mi przełożyć kartę do urządzenia, uruchomić AM, potwierdzić komunikat o niezarejestrowanych mapach, wyjść z AM, przełożyć kartę do czytnika i potwierdzić przyciskiem OK. Tak zrobiłem. Potwierdziłem OK. Wyskoczyło to samo okno lecz zamiast OK był klawisz Ponów... Klinkąłem Ponów, i jeszcze raz i jeszcze... Po 10 wyskoczeniu okienka z klawiszem Ponów nacisnąłem Przerwij. Tym razem Instalator zareagował prawidłowo wyświetlając komunikat "Instalacja nie powiodła się". Spróbuję ostatni raz, po czym w przypadku niepowodzenia ściągam pirata, bo to kpina...
[Bill Gates,1981]

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2010, 15:29:30 »
Hmm - to działa tak, że odpalona po raz pierwszy na PNA Automapa (jeszcze nie zarejestrowana) zapisuje sobie ID karty, oraz ID urządzenia do pliku am.info (katalog settings) jako OEMinfo i OEMinfo2. Później instalator (po włożeniu karty do czytnika) odczytuje te dane i przypisuje licencję. Może sprawdź, czy powstał taki plik i czy są w nim zapisane OEMinfo i OEMinfo2. Jeśli są, a mimo to instalator nie chce rejestrować, to albo coś z licencją (nadal zablokowana) albo może miałeś wadliwą instalkę AM europa (też się zdarza).

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2010, 18:02:50 »
Zmarnowałem już na instalację legalnego oryginału cały wczorajszy wieczór i kilka godzin dziś. Pirat zassał się w 20 minut a zainstalował w 5... Działa. Rachunek mam, nie czuję się jak złodziej. Wręcz przeciwnie. Czuję się jak gorszy gatunek użytkownika, któremu zamiast upraszczać życie, tylko się je utrudnia.
Pozdrawiam cierpliwych.
[Bill Gates,1981]

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2010, 19:28:05 »
No cóż - trzeba się przyzwyczaić, że rejestracja legalnego programu nie zawsze jest banalnie prosta, choć prawdę mówiąc używając Automapy już od dobrych 3 lat nigdy z rejestracją problemów nie miałem. Rozwiązanie z piratem w Twoim przypadku można zaakceptować, ale przecież w końcu AM poprawi zabezpieczenia i wypadało by jednak mieć możliwość rejestracji. Sprawdzałeś to o czym pisałem (OEMinfo i OEMinfo2 w pliku am.info)? Zapisało je?
Może to jednak problem z instalką (całkiem sporo ludzi je zgłasza).

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2010, 19:10:25 »
Witam.
Nie sprawdzałem żadnych plików OEMinfo. Nie mam na to czasu i ochoty. Już wystarczająco wiele godzin zmarnowałem na instalację.
Czy to problem z instalką? Hm... Od wersji 4 AM (czyli od kiedy kupiłem pierwszy raz) nigdy przenigdy problemu z instalką nie miałem. Zobaczymy jak się pojawi nowa wersja AM, to spróbuję znów czystej (prawnie i programowo) instalacji.

Dzięki za porady.
Pozdrawiam
[Bill Gates,1981]

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2010, 10:00:27 »
Popieram kolegę wyzej

AUtomapa przesadza z tymi swoimi zasra..mi licencjami które utrudniają legalnym życie.
Byłem w niezłym szoku jak zobaczyłem w necie AM6.5 Europa 1 czerwca razem z crakiem

Moim zdaniem jedyny sposób na lewiznę to kontrolowanie nawigacji przez policję /wymóg posiadania rachunku na program nawigacyjny/ nie starszy niż rok lub licencja

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2010, 13:25:57 »
Tia, plus obowiązkowy segregator na pozostałe papiery na legalność CB (oczywiście z homologacją) , na płytki z których zgrane są MP3 , świadectwo ślubu jak z kobietą jedziesz i do tego faktura na zakup samochodu i wymienianych części.... :evil:
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2010, 07:06:40 »
nie przeinaczaj kontekstu mojejw ypowiedzi

Jakoś wożenie OC nie stanowi dla nikogo problemu
Jeden czy dwa dodatkowe papiery to żaden kłopot. Nie musi to być płachta A4 a coś w rozmiarach np karty kredytowej

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2010, 09:48:46 »
Proszę o zakńczenie dyskusji na temat licencji, bo nie wiąże się to z tytułem wątku.
Apropo Sigmy zaś - miałem okazję przetestować bliźniaczy model Cruser Alpha B50 (ten sam procesor i system). Instalowałem na nim Automapę 2 razy. Najpierw Beta 2, teraz oficjalną 6.5 i nie miałem absolutnie żadnych problemów. Po prostu wybrałem instalację na kartę (w czytniku), kartę wrzuciłem do urządzenia, uruchomiłem, poczekałem na wyświetlenie się błędu niezarejestrowanej mapy, z powrotem do czytnika i wszystko zadziałało idealnie.