GOCLEVER Navio 500

• 4 Odpowiedzi
  • 7547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GOCLEVER Navio 500
« dnia: Czerwiec 30, 2011, 19:09:26 »
Parę dni temu kupiłem tą tanią nawigację. W końcu udało mi się wgrać AutoMapę. Jest w miarę ok.
Ale generalnie standardowy system nawigacji jest do bani. Jadąc samochodem praktycznie nic nie widać na ekranie... W ustawieniach ekranu można ustawić tylko jasność, która zresztą jest ustawiona maksymalnie. Żadnej zmiany kontrastu np.

Pytanie. Skoro nawigacja jest na Windows CE 5.0, to czy jest sposób na wgranie po prostu systemu, żeby lepiej nim zarządzać, omijając badziewny Goclevero'owy "system"?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: GOCLEVER Navio 500
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2011, 20:58:38 »
Co znaczy "po prostu systemu"? Chodzi Ci o pozbycie się nakładki GS i wrzucenie własnego menu? Oczywiście - można. Nie wpłynie to jednak na ekran, który po prostu jest dość słaby, a dodatkowa folia jeszcze pogarsza sprawę.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2011, 21:56:08 »
6 lat temu kupiłem palmtopa Asusa 636. Jakość wyświetlacza była naprawdę ok. Możliwość regulacji wyświetlacza była większa niż w Gocleever.
Niestety palmtop odmawia już współpracy. 
Standardowo był na nim zainstalowany Windows. Właśnie tak chciałbym zrobić z Navio 500:

http://itbiznes.pl/zdjecia/artykuly/goomish/itbiznes/newsy/asus_a636n_1.jpg

Folia oczywiście zdjęta. Rozumiem, że kontrastu nie da się w takim razie zmienić? Jeżeli tak, to moim zdaniem Navio 500 naprawdę jest mało użyteczny, szczególnie w słoneczne dni... Po prostu nic nie widać :-(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2011, 22:19:45 »
Musisz wiedzieć, że ekrany 5 calowe z założenia mają słabsze podświetlenie niż np. 3.5 calówki (jak w Asusie). Jednak to prawda, że Navio 500 wypada słabo - gorzej niż przeciętna 5 calówka. Mając na myśli folię, nie pisałem o tej ochronnej naklejanej przed sprzedażą, tylko to "coś" co znajduje się z przodu obudowy i przykrywa ekran. To jest właśnie folia, o której pisałem - występuje w niektórych Larkach, GC 506X, Peyingach itp. i wybitnie pogarsza widoczność ekranu, szczególnie przy mocnym świetle słonecznym (działa jak lusterko przy okazji). Dodatkowo pogarsza reakcję na dotyk.
Były nawet projekty, jak się tej folii pozbyć (wycinanie).
W nawigacji jest win CE, który jednak nieco się różni od WM jaki miałeś w Asusie (bardziej przypomina windowsa XP). Nie osiągniesz jednak nic więcej jeśli chodzi o regulację urządzenia, ponad to co umożliwia nakładka.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2011, 22:32:17 »
Ok, rozumiem. Szkoda.
Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam