GoClever 5066 FMBT HD

• 7 Odpowiedzi
  • 5849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
GoClever 5066 FMBT HD
« dnia: Październik 09, 2010, 19:48:41 »
Witajcie,

W sprzedaży dostępny jest już model z wyświetlaczem o rozdzielczości 800 na 480 pikseli.
Osobiście posiadam poprzednią wersję 5066FMBT z wyświetlaczem o rozdzielczości 482 na 272 piksele.

Pytanie do posiadaczy wersji HD/osób które ją widziały:
1. jak się sprawuje nowy wyświetlacz (jakość podświetlenia, kontrast, jasność itp)
2. na zdjęciach widziałem nowe menu, jakieś istotne różnice/nowości są?
3. reszta parametrów z tego co czytałem bez zmian, szkoda tylko, że nie dołożyli pamięci (64MB trochę chyba jednak za mało).
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: GoClever 5066 FMBT HD
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2010, 21:53:14 »
1. Jeśli chodzi o ekran - niestety nie jest lepszy od poprzedniego. Nadal dość słabe podświetlenie, a tym samym widoczność w słońcu bardzo zła. Zwiększyła się tylko rozdzielczość.
2. Menu w Gocleverach jest łatwo "podmienialne", dlatego do 5066 (nie HD) możesz sobie swobodnie zapakować kompilacje pod inne urządzenia MTK (większość o niebo ładniejsza od standardowego menu 5066). Do HD jak na razie nie ma specjalnego wyboru. Na dodatek nie ma jeszcze oficjalnego romu, więc w razie problemów tylko serwisz...
3. Parametry bez zmian (procek), a pikseli do przeliczenia prawie 3 razy więcej. Efekt to słabsza animacja w Automapie (wyznaczanie trasy wypada identycznie). Akurat pamięć tu specjalnie nie przeszkadza.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 09, 2010, 21:57:42 »
Czyli odświeżyli nieco model, aby lepiej się sprzedawał.
**** nie urywa i więc chyba nie ma sensu przesiadać się tylko dla większej rozdzielczości.
A szkoda, bo chciałem :)

Myślę jednak, że gdyby "wsadzili" szybszy procek i 128MB, oraz dobrze podświetlony wyświetlacz, model byłby świetny.
No ale kosztowałby także znacznie więcej...
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 09, 2010, 22:51:17 »
To już wtedy nie był by Goclever :) Z tą pamięcią to naprawdę nie ma takiego problemu. Sam używam klona GC 5066, tylko z lepszym ekranem (Blow 50YBT) i Automapa płynnie sobie chodzi, nawet jak jej nie zwiększać przydziału pamięci. A co do procka - póki co nadal nie ma mocniejszej wersji MTK, dla ekranów 800x480. Dlatego jeśli ktoś nie przywiązuje dużego znaczenia do wyglądu obrazu (a w czasie jazdy raczej skupiamy się na innych detalach, niż rozdzielczość), to polecał bym jednak brać coś na MTK (obsługa Live Drive w AM), ale z mniejszą rozdziałką.
Ty ewentualnie możesz się rozglądnąć za lepszym LCD. Standardowo do GC 5066 pakowano jakąś Chińską, niefirmową masakrę, ale swobodnie można ją wymienić na popularnego Innoluxa 40 pinowego i efekt jest niezły.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2010, 23:05:43 »
Kurde, nie pomyślałem.
Pogrzebałem trochę, ale ciężko mi znaleźć 5" innoluxa.
Mógłbyś podzielić się jakimiś linkami?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2010, 09:31:22 »
Pasujący do 5066 typ ekranu to Innolux AT050TN33 i AT050TN33 V.1 (oba pasują). To bardzo popularny model wyświetlacza i dość często można go dostać na Allegro w przyzwoitej cenie (jest montowany w niektórych Larkach, Mantach, Gocleverach). Wprawdzie swojego Gc 5066 oddałem w ręce szwagra i nie miałem okazji przełożyć ekranu, ale wiem na 100%, że te pasują i w opiniach majsterkowiczów przekładających ekran, zmiana sporo daje. Warto też wyłączyć w GC 5066 ClearType, bo ono tylko rozmazuje ekran.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2010, 17:05:42 »
witam
mam pytanie, prośbę

korzystam z 5066fmbt hd z automapą 5.5

o ile wielkość nazw ulic na mapie można zmienić to wszystkie informacje (czasy, prędkości, kierunki, odległości) są tak małą czcionką, że nie sposób je w czasie jazdy z pewnej odległości odczytać. Proszę o info czy coś z tym można zrobić?

poza tym pilot podaje tylko 4 wartości a ne tak jak to jest kazdej innej wersji 5

jak to poprawić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2010, 18:28:03 »
Masz strasznie starą AM, która jeszcze nie była dobrze dopasowana do takiej rozdzielczości. Poprawki odnośnie wielkości czcionki, pojawiły się przy wersji 6.6 bodajże. To jeśli chodzi o nieczytelne napisy, natomiast panel pilota można zmienić prawdopodobnie tylko grzebiąc w plikach konfiguracyjnych AM. Najlepiej zapytać forumowych Speców od skórek i przeróbek AM (w dziale Automapa), czy i gdzie można modyfikować zachowanie pilota.