GOCLEVER 4330a - jak odblokowac windowsa ?

• 26 Odpowiedzi
  • 19115 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GOCLEVER 4330a - jak odblokowac windowsa ?
« dnia: Luty 06, 2008, 21:38:00 »
Witam kolegow,
Tak przeszukuje forum i czytam posty i zaczynam zastanawiac sie czy da sie odblokowac moje urzadzenie http://itmobile.com.pl/product_info.php/products_id/4114 (zwindowsa ce 5), metoda przedstawiona tu na forum jako metoda dla mediona 150e?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: GOCLEVER 4330a - jak odblokowac windowsa ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2008, 10:10:08 »
A możeby tak we właściwym dziale?

Przenoszę...

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2008, 19:06:33 »
A możeby tak we właściwym dziale?

Przenoszę...
a ktory to ten wlasciwy, skoro to urzadzenie z win ce ?

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2008, 19:38:43 »
A umiesz czytać?

Windows CE ogólnie
Dział poświęcony ogólnym zagadnieniom PDA z "czystymi" okienkami Windows CE (nie dotyczy PNA)

Nawigatory PNA / PND - Ogólnie
Ogólnie na temat samodzielnych urządzeń nawigacyjnych na "zamkniętym" systemie operacyjnym

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2008, 19:46:15 »
Może trzeba by do opisu działu Nawigatory PNA/PND dopisać grubszą czcionką "Odblokowywanie". Wtedy chyba było by mniej pomyłek. A wracając do tematu - Jeśli tylko masz komunikację z PC przez Activesync'a, to odblokowanie będzie możliwe. Kwestia wyłączenia odpowiednich procesów w rejestrze (sekcja HKLM/Init). Tylko UWAGA zanim coś pozmieniasz w rejestrze zastanów się 10 razy, bo pomyłka może drogo kosztować (no chyba, że Goclever posiada pełny hard reset z przywracaniem rejestru). Można też przygotować skrypt, który będzie nawigację "odblokowywał" przy każdym uruchomieniu - trochę to trudniejsze, ale bardzo bezpieczne.

*

• 6211
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2008, 20:05:25 »
Angler22- już gadałem z Kańczugiem, będzie lekka zmiana nazwy nawigatorów

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2008, 20:44:01 »
A umiesz czytać?

Windows CE ogólnie
Dział poświęcony ogólnym zagadnieniom PDA z "czystymi" okienkami Windows CE (nie dotyczy PNA)

Nawigatory PNA / PND - Ogólnie
Ogólnie na temat samodzielnych urządzeń nawigacyjnych na "zamkniętym" systemie operacyjnym

Bez nerwow kolego,
Mniejsza o to sam zwalczylem temat, jakby ktos potrzebowal pomocy to sluze rada !

*

• 6211
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2008, 21:06:23 »
To może poprostu tutaj opisz  :)

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2008, 21:19:30 »
To może poprostu tutaj opisz  :)

ściągamy sobie CERemote: http://www.[PIRACTWO]/download.php?id=567
odpakowujemy na PC, łączymy się z urządzeniem przez ActiveSync i po uruchomieniu CeRemote klikamy na explorer - i pojawia sie nam pulpit windowsa ce 5 nastepnie lark_unlock011.cab, kopiujemy do pamięci urządzenia - np. do \ResidentFlash i uruchamiamy ja, to wszystko po restarcie windows startuje juz pulpitem ;)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 07, 2008, 21:37:05 »
odpakowujemy na PC, łączymy się z urządzeniem przez ActiveSync i po uruchomieniu CeRemote klikamy na explorer - i pojawia sie nam pulpit windowsa ce 5 nastepnie lark_unlock011.cab, kopiujemy do pamięci urządzenia - np. do \ResidentFlash i uruchamiamy ja, to wszystko po restarcie windows startuje juz pulpitem ;)
Troszkę na około, ale najważniejsze, że działa. Jeśli spojrzał byś na zawartość pliku CAB, to zobaczysz, że podstawowym jego celem jest zmiana wpisu HKLM\INIT\Launch50 na \windows\explorer. Troszkę ryzykowałeś, bo gdyby pod Launch 50 siedział wpis typu Gwes.exe, to już byś miał sprzęt unieruchomiony. Poza tym wpisem jest jakiś dziwny Loader (z bardzo dziwną ścieżką \SDMMC\Windows\??????) i przekierowanie ścieżek shell folders na kartę SDMMC (tu też mogło się "nie udać" gdyby karta nazywała się na przykład Storage card. To tak dla komentarza :)

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2008, 21:48:19 »
Troszkę na około, ale najważniejsze, że działa. Jeśli spojrzał byś na zawartość pliku CAB, to zobaczysz, że podstawowym jego celem jest zmiana wpisu HKLM\INIT\Launch50 na \windows\explorer. Troszkę ryzykowałeś, bo gdyby pod Launch 50 siedział wpis typu Gwes.exe, to już byś miał sprzęt unieruchomiony. Poza tym wpisem jest jakiś dziwny Loader (z bardzo dziwną ścieżką \SDMMC\Windows\??????) i przekierowanie ścieżek shell folders na kartę SDMMC (tu też mogło się "nie udać" gdyby karta nazywała się na przykład Storage card. To tak dla komentarza :)
dzieki za cenne spostrzezenia, wazne ze dziala ;)
A jest jakis programik do edycji rejestru zanim sie odblokuje wince ?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 21:50:51 wysłana przez ochman »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2008, 22:38:37 »
Z poziomu PC można edytować programem Registry workshop, natomiast z PNA można spróbować wrzucić program (edytor rejestru) na kartę do katalogu 2577 i nazwać go autorun.exe (niestety nie zawsze działa!). Nie wiem jak rozwiązany masz orginalny shell (nakładkę) ale często można na jej podstawie zrobić sobie wygodny "auto odblokowywacz".

Podam przykład - Na fabrycznej nakładce masz powiedzmy 4 przyciski (nawigacja, odtwarzacz mp3, filmy, obrazki). Jeśli wszystkie pliki tych programów siedzą w katalogu windows, to nic z tego nie będzie, ale najczęściej są umieszczone na flash disku, albo na karcie SD. Przykładowo rezygnujesz z odtwarzacza filmów, bo i tak TCPMP jest lepszy - odszukujesz na flash disku (karcie SD) odpowiedni plik EXE odpowiadający za odtwarzacz filmów, zmieniasz mu nazwę a pod orginalną nazwą w katalogu umieszczasz na przykład skrypt mortscripta, który będzie odblokowywał nawi i pokazywał pulpit ze skrótami do różnych programów. Takie rozwiązanie zadziała ZAWSZE, nawet jak zdarzy się hard reset.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 22:53:17 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 08, 2008, 21:06:34 »
dzieńdobry wieczór państwu
autorem unlockera oraz sposobu odblokowania jestem ja, osobiście, temat natomiast tego dotyczący jest w całości opisany tu: http://www.[PIRACTWO]/viewtopic.php?t=1048
a plik lark_unlock011.cab przeznaczony był pierwotnie dla larka 35.1 (goclever 3510)
nie mam nic przeciwko propagowaniu tego pliku, miło by jednak było ze strony autora postu, gdyby zamieścił info, skąd co pobrał (tam zresztą jest trochę więcej na temat)

a wracając do szczegółów technicznych:
wpisy do rejestru zrealizowane zostały przez plik .cab, bo lark 35.1 stawiał zacięty opór i zmiany w rejestrze dokonywane z poziomu edytorów, zarówno pod winCE oraz z PC via ActiveSync giną po resecie. empirycznie doszedłem do tego, że sposób z instalowaniem paczek .cab jest jedynym niezawodnym. czy tak samo byłoby z gc4330A? nie wiem, grunt, że wyszło dobrze
wpisy do Shellfolders są trochę z rozpędu - przerobiłem w rewolucyjnym szale całą gałąź w rejestrze i tak zostało :)

OT: a teraz już wiem, skąd biorą się uwalone nawigacje przy próbie odblokowania - niektórzy ściągają programiki przeznaczone do innego sprzętu i testują na sobie. w tym przypadku akurat zadziałało, choć wcale nie musiało

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 08, 2008, 21:22:21 »
dzieńdobry wieczór państwu
autorem unlockera oraz sposobu odblokowania jestem ja, osobiście, temat natomiast tego dotyczący jest w całości opisany tu: http://www.[PIRACTWO]/viewtopic.php?t=1048

wpisy do Shellfolders są trochę z rozpędu - przerobiłem w rewolucyjnym szale całą gałąź w rejestrze i tak zostało :)
OT: a teraz już wiem, skąd biorą się uwalone nawigacje przy próbie odblokowania - niektórzy ściągają programiki przeznaczone do innego sprzętu i testują na sobie. w tym przypadku akurat zadziałało, choć wcale nie musiało
Właśnie z tego powodu zamieściłem komentarz dotyczący niebezpieczeństw modyfikacji wpisów w gałęzi Init :) Zawsze się zastanawiałem, czy podmiana wpisu windows w shell folders na katalog z karty lub flasha może zmienić kolejność poszukiwania bibliotek systemowych (czasem bardzo, bardzo przydatne), jednak wydaje mi się, że te wpisy to tylko informacja dla innych aplikacji, gdzie mają kopiować pliki. Inaczej zmiana folderu windows na jakiś pusty mogła by spowodować kompletne zamieszanie w systemie.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 08, 2008, 21:32:11 »
wydaje mi się, że te wpisy to tylko informacja dla innych aplikacji, gdzie mają kopiować pliki. Inaczej zmiana folderu windows na jakiś pusty mogła by spowodować kompletne zamieszanie w systemie.
i chyba Ci się wydaje. Przetestowałem to niechcący na sobie - za pierwszym razem WinCE Cab Manager stworzył mi plik, gdzie wpis w gałęzi Init kończył się jakimś znaczkiem - krzaczkiem, przez co od razu odczułem, że dodatkowe biblioteki .dll dołożone przeze mnie się nie ładują (bo soft na nich się opierający odmawiał współpracy). natomiast wszystko, co potrzebowało tylko i wyłącznie bibliotek zaszytych w oryginalnym \Windows działało bez zarzutu.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 08, 2008, 21:46:04 »
i chyba Ci się wydaje. Przetestowałem to niechcący na sobie - za pierwszym razem WinCE Cab Manager stworzył mi plik, gdzie wpis w gałęzi Init kończył się jakimś znaczkiem - krzaczkiem, przez co od razu odczułem, że dodatkowe biblioteki .dll dołożone przeze mnie się nie ładują (bo soft na nich się opierający odmawiał współpracy). natomiast wszystko, co potrzebowało tylko i wyłącznie bibliotek zaszytych w oryginalnym \Windows działało bez zarzutu.
Dobrze wiedzieć :) Ale co do kolejności ładowania - nie wiesz z którego katalogu dll'ki ładują się najpierw? Chyba niestety ze standardowego "windowsa".

*

• 6211
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 08, 2008, 22:08:02 »
Co do ładowania dlli to kiedyś miałem taki aplet panelu sterowania który pozwalał wybrać które i w jakiej kolejności mają być skanowane katalogi. Chyba się to zwało SystemPatch.cpl - ale głowy nie dam (już pół roku minęło)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 08, 2008, 22:13:49 »
Co do ładowania dlli to kiedyś miałem taki aplet panelu sterowania który pozwalał wybrać które i w jakiej kolejności mają być skanowane katalogi. Chyba się to zwało SystemPatch.cpl - ale głowy nie dam (już pół roku minęło)
To by była super sprawa - zwłaszcza w moim przypadku (mój PNA ma wyjątkowo biedną bibliotekę coredll i prawie nic na niej iść nie chce). Oczywiście można zmieniać odwołania i dogrywać coredll ze zmienioną nazwą, ale to sporo roboty i rozwiązanie jest mało wygodne.
Pewnie chodzi o systempath.cpl (bo patch to raczej jakaś łatka by była) - spróbuję coś w tej materi poszukać - dzięki za informację!

Dodane : Znalazłem i faktycznie działa :) Tyle, że chyba jednak nie da się ustawić kolejności przeszukiwania (mogę dodać folder z DLL'kami, ale jeśli w folderze windows znajduje się już biblioteka o takiej samej nazwie, to tamta ładowana jest jako pierwsza). Mimo wszystko fajna rzecz - dużo bardziej profesjonalne podejście, niż ręczne dopisywanie klucza Loader, czy zmienianie "shell folder's".
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 22:43:17 wysłana przez angler22 »

*

• 6211
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 08, 2008, 22:31:36 »
Tak, tak, mój angielski pisany jest nieco kulawy :P

*

• 6211
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 09, 2008, 10:41:38 »
Angler22 - jak pamiętam to zawsze pierwszy był katalog aplikacji, potem /windows. Spróbuj podłożyć na chama coredll.dll w katalogu aplikacji

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 09, 2008, 11:36:46 »
Angler22 - jak pamiętam to zawsze pierwszy był katalog aplikacji, potem /windows. Spróbuj podłożyć na chama coredll.dll w katalogu aplikacji
Próbowałem - niestety efekt zawsze taki sam, to znaczy ładowany jest coredll.dll z katalogu windows i aplikacja wyrzuca komunikat, o braku kompatybilności. Umieszczałem pełniejszy coredll w katalogu aplikacji, w głównym \ , a nawet próbowałem nadpisać tą w Windowsie (niby się zapisuje, ale efektu nie ma) i za każdym razem jest to samo. Natomiast jak zmienię (np w execheck) odwołanie aplikacji do coredl2 i wgram tą samą "bogatą" bibliotekę coredll (coredl2) gdziekolwiek w powyżej wymienione katalogi, wszystko działa wzorowo. Ten mój sprzęt jest tak okrojony, że na panelu sterowania nie ma nawet regulacji podświetlenia (brak backlight.cpl).

*

• 6211
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 09, 2008, 11:47:54 »
Hmm... Coredll.dll jest jednym z niewielu plików w /windows które nadpisane w ramie i tak startują z romu.

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 21, 2008, 13:03:05 »
Trochę późno, bo późno tu trafiłem, ale może się przyda:
prosty sposób z forum navia:
soft reset rysikiem w dziurkę :ok:
trzymamy przycisk "włącz" aż nam się wyświetli piękny ekran windows CE z charakterystycznym dźwiękiem i voila - gotowe :D
bez grzebania w rejestrach, bez utraty gwarancji  :E
powrót do ekranu z nawigacją - soft reset rysikiem w dziurkę.
I można tak na okrągło całą dobę  :grin:
Pzdr
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2008, 01:08:40 wysłana przez electrician »

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 25, 2008, 14:34:35 »
No to mam pytanie dodatkowe: ma ktoś backup.stg GoClevera 4330A sprzed odblokowania? Chciałbym przywrócić stan fabryczny po odlbokowaniu a w między czasie backup.stg poszedł do krainy wiecznych łowów (przy okazji wartoby go gdzieś wystawić).
Poza tym podobno był (http://www.[PIRACTWO]/viewtopic.php?t=1909) taki plik z aktualizacją GoClevera 4330A: http://www.goclever.net/temp/serwis/update4330.zip
Ale go już nie ma. A może ktoś go pobrał i ma?
EDIT: dobra, ręczne odwrócenie unlocka Adas01 jest wykonalne i działa (pewnie nei przywróciłem stanu fabrycznego, ale to nie ma znaczenia). Teraz trzebaby zrobić/znaleźć jakiś elegancki skin do WolfNCU.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 03:17:23 wysłana przez jakubd »
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 28, 2008, 23:58:12 »
Trochę późno, bo późno tu trafiłem, ale może się przyda:
prosty sposób z forum navia:
soft reset rysikiem w dziurkę :ok:
trzymamy przycisk "włącz" aż nam się wyświetli piękny ekran windows CE z charakterystycznym dźwiękiem i voila - gotowe :D
bez grzebania w rejestrach, bez utraty gwarancji  :E
powrót do ekranu z nawigacją - soft reset rysikiem w dziurkę.
I można tak na okrągło całą dobę  :grin:
Pzdr
Czy to dziala...?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 31, 2008, 11:50:38 »
gregorb: działało we wczesnych wersjach GoClevera 4330. W nowszych nie działa czasem nawet ActiveSync. Ale w zasadzie odblokowywać nie ma sensu: najważniejsze, że łatwo się podmienia nawigację na własną - widzę, że pdaclub nie jest tu najlepszym źródłem informacji (głównie ze względu na ze wszechmiar słuszny regulamin) więc poszukaj info na [PIRACTWO].
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

• 6211
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:26:34 »
 (głównie ze względu na ze wszechmiar słuszny regulamin)

Co masz na mysli?