Westin G501 - nie kupujcie

• 6 Odpowiedzi
  • 3560 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
Westin G501 - nie kupujcie
« dnia: Styczeń 08, 2010, 18:47:54 »
Witam

Chciałbym przestrzec przed zakupem nawigacji Westin G501, po kilku miesiącach używania przestał działać ekran dotykowy, reagował w sposób zupełnie przypadkowy. Po oddaniu sprzętu do naprawy w serwisie dystrybutora Unicom dostałem inne urządzenie z wymienionym wyświetlaczem. Niestety kilka dni temu zostawiłem urządzenie w samochodzie na noc (było około minus 12 stopni C) gdy rano uruchomiłem nawigację okazało się, że wyświetlacz samoistnie pękł i pojawiły się dwie czarne plamy. Serwis Unicom-u napisał, że usterka nie będzie naprawiona gwarancyjnie ponieważ „Niestety uszkodzenie spowodowane zarówno niską, jak i wysoką temperatura nie podlega gwarancji” oraz „dla nas jest to jednoznacznie usterka mechaniczna, która nie podlega gwarancji. Nie interesują nas przyczyny, a skutki. Podana przez Pana usterka nie podlega naprawie gwarancyjnej.”
Mój znajomy który kupił identyczne urządzenie ma problemy z bardzo długim czasem szukania sygnału GPS oraz jego sprzęt też już był w serwisie na problemy z działaniem ekranu dotykowego, po trzech tygodniach dostał inną nawigację gdyż serwis nie był w stanie usunąć usterek.

Pozdrawiam
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Westin G501 - nie kupujcie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2010, 01:26:18 »
Lol... Zostaw dowolne urzadzenie na noc na -12 i pozniej wlacz, zobaczymy ile urzadzen bedie dzialalo normalnie... Kazdy serwis anuluje gwarancje jezeli uzywasz wzbyt niskiej lbo w zbyt wysokiej temperaturze... Jak zostawisc w samochodzie na sloncu i Ci sie urzadzenie stopi, to tez bedziesz mial pretensje do producenta, ze nie chce naprawic ?  :-?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2010, 07:42:22 »
Lol... Zostaw dowolne urzadzenie na noc na -12 i pozniej wlacz, zobaczymy ile urzadzen bedie dzialalo normalnie... Kazdy serwis anuluje gwarancje jezeli uzywasz wzbyt niskiej lbo w zbyt wysokiej temperaturze... Jak zostawisc w samochodzie na sloncu i Ci sie urzadzenie stopi, to tez bedziesz mial pretensje do producenta, ze nie chce naprawic ?  :-?

A co mają zrobić użytkownicy wbudowanych nawigacji w kokpit? ,
w samochodzie mam CB oraz zamontowany w zagłówku panel 7" do odtwarzacza DVD, tej zimy były już większe mrozy a te urządzenia działają prawidłowo. Wszystkie te urządzenia zostały zaprojektowane do pracy w samochodzie i w żadnej z instrukcji nie zostało napisane, że mam je demontować i zabierać na noc do domu.
Pzd

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:32:18 »
Zazwyczaj w instrukcji są podane dwa zakresy temperatur - temperatura użytkowania i przechowywania. Trzeba by zobaczyć, ile było podane dla G501, ale być może przekroczyłeś dopuszczalną dolną wartość. Urządzenia, które z natury są "nieprzenośne" (tak jak wbudowana navi, czy LCD do zagłówka), mają zazwyczaj większą tolerancję - czasem nawet wykonuje się urządzenie w różnych wersjach, zależnie od strefy klimatycznej :) Wiadomo, że najbardziej wrażliwy jest ekran dotykowy, bo to cieniutkie szkło. Może inaczej reagować na mróz niż ekran, do którego jest przyczepiony, powstają naprężenia i pęknięcie gotowe.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2010, 11:47:15 »
Mio Moov 360 zostawiałem w aucie przez całą zimę przy mrozach w nocy dochodzących do -25 C i działało bez zarzutów:):):)

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2010, 16:21:39 »
Szukam sobie wlasnie nowego firmware* do tego Westina G501 i natrafilem na ten watek.
Co do psucia sie ekranu, to rzeczywiscie, ten problem wystepuje, ale.... to nie jest mechaniczna usterka! Po prostu ekran rozkalibrowal sie! Wystarczy go ponownie skalibrowac.
Niestety, zdarza sie to co jakis czas bez wyraznych objawow, czy warunkow uzytkowania. Po prostu nagle "pyk" i ekran przestaje dzialac. Czy to zima, czy to lato.
Mimo, ze mozna to "naprawic", to nie polecam tego urzadzenia. No chyba, ze tak jak ja kupicie go za 9,99zl. Powaznie! Akurat trafilem na wyprzedaz (no dobra, dostalem cynk  :P)

*mozecie nie wierzyc, ale wlasnie mam tego Westina przed soba i... wyswietlacz znowu swiruje :-|

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2010, 08:40:47 »
Gdy jeszcze używałem Westina pracownik serwisu powiedział mi jak można na pewien czas ograniczyć rozkalibrowanie się ekranu. Po pierwsze kartą kredytową lub czymś podobnym musisz oczyść powierzchnię ekranu pod uszczelką. Narożnik karty należy wcisnąć pod czarną uszczelkę i delikatnie "objechać" dookoła ekranu. Kolejnym działaniem jest poprawienie kontaktów urządzenia, chwytasz urządzenia za przekątne rogi i lekko naprężasz aż będzie słychać cichutkie pyknięcie wewnątrz, to samo robisz z drugą przekątną. Oczywiście wykonuj te działania delikatnie i z wyczuciem abyś nie uszkodził urządzenia. Rozkalibrowanie powinno zniknąć na kilka tygodni, później powraca ale to jest już "urokiem" tego sprzętu. Mój Westin o dziwo wchłonął czarne plamy tak, że pozostały tylko cienkie kreski popękanego ekranu i można go używać jako nawigacji, ale nie mam chęci ciągle walczyć z ekranem oraz kupiłem już inny sprzęt.
Pzd