Biblioteki DLL

• 8 Odpowiedzi
  • 6861 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Biblioteki DLL
« dnia: Maj 12, 2009, 12:26:38 »
Witam mam Lark 43 i czasami chcę zainstalować jakieś dziwne oprogramowanie, które nie chce  mi ruszyć na tym sprzęcie, jak się zorientowałem to większość problemów związana jest z brakiem bibliotek DLL. Skąd można pobrać biblioteki z widowsa ME do prób uruchomienia oprogramowania na moim larku.
Pozdrawiam
Waldek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Biblioteki DLL
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 12, 2009, 12:51:31 »
Nie ma jakiegoś w pełni uniwersalnego zestawu bibliotek. Każdy "profesjonalny grzebacz" zazwyczaj podchodzi do sprawy tak : Na PC instaluje sobie coś do edycji (przeglądania) cabów (np Totalcommandera z wtyczką, bądź WinCE cab managera od OCP). Za jego pomocą można "rozpakować" wszelkie instalki programów. Do tego jeszcze Dependancy walker, który pozwala sprawdzić już na PC, jakie biblioteki są wymagane. Już na PC można wszystko dokładnie przetestować i jeśli Dependancy walker nie zgłasza żadnych błędów z danym zestawem DLL'i, to jest bardzo duża szansa, że program pójdzie na PNA. Same biblioteki można znaleźć np tu : http://izemize.fw.hu/hpc.php . Z doświadczenia najczęściej brakującą biblioteką jest AYGshell :)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 12, 2009, 13:10:26 »
Ok. Dzięki będę rozpracowywał narzędzia  :)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2009, 09:34:10 »
Czy istnieje może jakiś sposób sprawdzenia jakie biblioteki brakują ale już na samym urządzeniu nawigacji? Coś co działa jak Dependancy walker ale na PNA?
Napisane: Czerwiec 10, 2009, 09:32:08
Jakie są ewentualnie inne sposoby znalezienia brakujących bibliotek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2009, 10:06:21 »
Jest oczywiście Executabilitycheck na PNA, ale niestety powstała tylko wersja na CE 4.2 . Uruchamia się on wprawdzie na CE 5.0, ale z dwoma niedogodnościami:
- pierwsza to konieczność "podpięcia" exechecka pod menu kontekstowe np w Gsfinder, bo sam program uruchomiony z exeka natychmiast się zamyka (po prostu trzeba mu podać jako "parametr" przy wywołaniu nazwę pliku, który ma sprawdzić, a nie jak pod CE 4.2 po prostu uruchomić i wybrać plik z listy.
- druga niedogodność to fakt, że program stworzony dla CE 4.2 odrzuca WSZYSTKIE bibiloteki DLL pod CE 5.0, tak jakby ich wogóle nie było, czyli po uruchomieniu nie pokaże Ci jakich bibliotek faktycznie brakuje, tylko wyświetli listę wszystkich wymaganych (w tym te, które już masz).
Tak naprawdę tylko zmiana odwołań (nazw DLL) w exechecku działa zupełnie dobrze na CE 5.0.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2009, 00:16:43 »
Mam jeszcze pytanie. Kumpel przyniósł do mnie mio moov 200 odblokowany i chce na min uruchomić GPSTunera, ale ten wymaga .NET CF i nie chce ruszyć. Z początku próbowałem dawać do katalogu z plikiem exe gpstunera różne biblioteki z .NET CF ale to nie dawało efektu. W końcu ściągnąłem z sieci całego windowsa ce na urządzenia z procesorami arm  i z rozpaczy wrzuciłem wszystkie biblioteki dll jakie tam były - niestety aplikacje pod .NET nadal nie ruszają (w międzyczasie zrobiłem sam małą aplikacja żeby zobaczyć czy przypadkiem coś jest nie tak z gpstunerem).
Co powinienem teraz zrobić żeby ruszyć sprawę do przodu - nie znalazłem dotychczas w sieci jakiejś konkretnej odpowiedzi jak uruchomić cokolwiek w .NET na miomoov, proszę małą podpowiedź.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2009, 09:56:28 »
Ktoś już pisał, że jest jakiś nietypowy problem z Net CF na Moov 200 właśnie i jak do tej pory chyba problemu nie rozwiązał. Ewentualnie spróbował bym podmienić wszystkie odwołania w pliku exe GPStunera, tak aby bez żadnych wątpliwości ładował "dograne" biblioteki NET a nie te z windowsa.

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2009, 16:55:07 »
@WaldekZ

Ze strony Microsoftu można ściągnąć paczkę Frameworka i p o zainstalowaniu go na PC masz w katalogu programu CABy pod różne platformy. Spróbuj zainstalowac takiego CAB na tym moov.

Pozdro!

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2009, 23:06:01 »
Od próby instalacji odpowiednich cab'ów zacząłem, ale to nic nie daje.