BECKER 7926 WIN CE5 PROBLEM Z OPCJAMI DZWIEKU //AUTOMAPA

• 5 Odpowiedzi
  • 6712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BECKER 7926 WIN CE5 PROBLEM Z OPCJAMI DZWIEKU //AUTOMAPA
« dnia: Październik 24, 2008, 00:04:52 »
Witam

Problem dotyczy navi becker 7926. Poruszany na wielu roznych forach pozostawiony bez odpowiedzi.
Jak uczynic by urzadzenie po wylaczeniu (przelacznik OFF) nie gubilo dwoch setow z volume & sounds properties. Ustawienia te sa niezbedne  do prawidlowego dzialania automapy(bez nich brak jakichkolwiek dzwiekow)

------------------------------------------------------
[ Volume & Sounds Properties ]

Enable sounds for:

[v] Applications (...)

Enable clicsk and taps for:

[  ] Sceen taps ...

-------------------------------------------------------

Czy mozna napisac jakis skrypt/program , ktory by za kazdym razem to ustawil te opcje, potem uruchomil automape. Zauwazylem ze kliakajac w menu beckera na "wylacz dzwieki" zostaja przestawione ptaszki w [ Volume & Sounds Properties ] wiec mozna sie na 100% dostac do tych ustawien pytanie jak?

Doszedlem juz do tego jakie klucze w rejestrze trzeba zmienic niestery nie wiem jak napisac skrypt ktory by je ustawil. mozna go np. wrzucic na SD w folder 2577 i jakos podlinkowac z autorun.exe tylko jak to zrobic? Moze jest tutaj jakis geniusz ktory potrafi napisac autorun.exe, ktory zmieni te klucze :)

[HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Mute]
"Screen"=dword:00000000
"Mute"=dword:00000006
"Key"=dword:00000001
"Volume"=dword:99999999

Prosze o pomoc z gory dziekuje :)

// nie wiem czy dobry dzial wybralem dla tego pytania, jesli nie wdzieczny bede za przeniesienie (byle nie do kosza ;))

« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 15:35:17 wysłana przez Wigand »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: BECKER 7926 WIN CE5 PROBLEM Z OPCJAMI DZWIEKU //AUTOMAPA
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2008, 13:54:21 »
Mortcript się nada - składnia dla polecenia będzie taka :
RegWriteDword ("HKCU", "ControlPanel\Mute", "Screen", 0)
RegWriteDword ("HKCU", "ControlPanel\Mute", "Mute", 6)
RegWriteDword ("HKCU", "ControlPanel\Mute", "Key", 1)
RegWriteDword ("HKCU", "ControlPanel\Mute", "Volume", 99999999)

Dla bezpieczeństwa można je przedzielić poleceniami Sleep 100.
Zapisujesz coś takiego w pliku tekstowym z rozszerzeniem mscr i dogrywasz mortscripta. Powinno działać !

*

Offline WMB

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2008, 07:18:00 »
Witaj
Na tym forum nie znalazłem nic o tej stronie a sam na nią trafiłem przypadkiem. jest to strona gdzie podano mnóstwo softu do odblokowania navi. Język (królowej Bony) może mniej popularny ale chyba można sobie jakoś przetłumaczyć. Do rzeczy, adres: http://www.adivor.it/forum/f57/sbloc...t-7926-a-6381/
Ja odblokowałem BE jak wyżej. W środku jest też moduł (właśnie skrypt), który to robi. Działa po restarcie.  Język k K. Bony przerobiłem na Pl a ponieważ jestem zielony w te klocki nie umię podpiąć tych plików tutaj
Jeśli znaliście tą stronę to sory a jeśli jest interesująca to udostepnijcię tę wiadomość dla Szanownych forumowiczów.
z poważaniem
Wiesław Bodo

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2008, 11:45:09 »
Z jezykiem skryptowym sprawa raczej nie wypali, poniewaz strace go po wylaczeniu urzadzenia tak samo jak strace ustawienia w volume... (zrobione "od reki")

Problem polega na utracie dokladnie 2 zmodyfikowanym wpisow w rejestrze podczas wylaczenia urzadzenia:

[HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Mute]
"Screen"=dword:00000000                                     << wyciszania dzwiek stukniecia w ekran, niezbedne poniewaz automapa ma swoje stuki ;)
"Mute"=dword:00000006                                        << enable for other application, niezbedne by automapa wydala jakikolwiek dzwiek

Mysle ze jednymym rozwiazaniem byloby skompilowanie .exe-ka ktory by dokonal tych zmian w rejestrze, potem:

1. uruchomianie z menu beckera jako np. mp3player przed uruchomieniem automapy (po podmianie plikow player.exe w my flash)
2. uruchomianie go przy starcie pna jako autorun.exe z folderu 2577 (wydaje mi sie ze kazdy windows sam wykonuje ten plik, a moze jestem w bledzie?)

ps. do WMB: nie chcialbym odblokowywac becker :)

pozdrawiam :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2008, 11:52:34 »
Z jezykiem skryptowym sprawa raczej nie wypali, poniewaz strace go po wylaczeniu urzadzenia tak samo jak strace ustawienia w volume... (zrobione "od reki")
Mysle ze jednymym rozwiazaniem byloby skompilowanie .exe-ka ktory by dokonal tych zmian w rejestrze, potem:
1. uruchomianie z menu beckera jako np. mp3player przed uruchomieniem automapy (po podmianie plikow player.exe w my flash)
2. uruchomianie go przy starcie pna jako autorun.exe z folderu 2577 (wydaje mi sie ze kazdy windows sam wykonuje ten plik, a moze jestem w bledzie?)
Ale ja właśnie o czymś takim piszę! Skrypt zapisujesz w formie pliku tekstowego MSCR i dołączasz do standardowej paczki mortscripta. Paczka ta składa się z głównego exeka programu (Mortscript.exe), oraz z "wywoływacza" skryptu mcsr również z rozszerzeniem exe (jego zadaniem jest wykonanie poleceń z pliku mscr po uruchomieniu). A zatem wystarczy do takiego skryptu wpisać wszelie potrzebne zmiany w rejestrze, a na koniec dodać polecenie run i ścieżkę do programu który ma ruszyć. Następnie skrypt uruchamiasz przez exeka "wywołującego" (7,5 kb) i tyle - działa bez pudła! Jak masz problem ze znalezieniem zestawu mortscripta to podrzucę.

*

Offline WMB

• 3
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2008, 15:09:38 »
do Wigand
cyt "W środku jest też moduł (właśnie skrypt), który to robi"

OK!
myślę, ze nic nie tracisz
"Aby uruchomić  oryginalne oprogramowanie nawigacyjne  urządzenia Becker Traffic Assist 7926 należy wykonać RESTART  urządzenia Becker Traffic Assist 7926 wyłącznikiem ON/OFF z boku urządzenia z wyjętą kartą pamięci SD (STORAGE CARD). Po starcie urządzenia i włożeniu do slotu karty pamięci SD (STORAGE CARD) zostanie uruchomione oryginalne oprogramowanie nawigacyjne z dodatkami  urządzenia Becker Traffic Assist 7926."