AUDIOMEDIA GDF 879 +AutoMapa i zmiana koloru literek

• 18 Odpowiedzi
  • 6756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ja74

• 10
AUDIOMEDIA GDF 879 +AutoMapa i zmiana koloru literek
« dnia: Luty 03, 2010, 00:42:24 »
witam posiadam to oto radyjko AUDIOMEDIA GDF 879 +AutoMapa

chciałem sie połączyć kabelkiem usb usb ale sie nie widza jak i czym mogę to zrobić, chodzi mi o zmianę literek na wyświetlaczu w tym ze radyjku czy to możliwe podejrzewam ze tak ale jak sie połączyć z nim proszę o konkretne wypowiedzi
dodam ze autoMapa jest na karcie sd
link do strony z malym opisem radia 2 din
http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?products_id=5547
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 06:42:31 wysłana przez ja74 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: AUDIOMEDIA GDF 879 +AutoMapa i zmiana koloru literek
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2010, 09:22:37 »
Jeśli radio ma złącze USB, to przeważnie pracujące jako "HOST", czyli obsługujące pendrive i inne urządzenia podrzędne, ale nie nadające się do łączenia z komputerem. Co to za "literki", które chcesz zmieniać? Czcionka w Automapie (to można by zrobić za pomocą skinów chyba), czy też napisy OSD z fabrycznej nakładki producenta radia?

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2010, 11:22:15 »
nie nie chodzi o zmiane literek w AM a w radiu
dokladnie o
OSD z fabrycznej nakładki producenta radia?
literki sa biale a chcialem zrobic je na czerwono
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 20:47:58 wysłana przez ja74 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2010, 20:54:07 »
Dokladnie o
OSD z fabrycznej nakładki producenta radia.
Literki sa biale a chcialem zrobic je na czerwono
Łatwe to to raczej nie będzie, jeśli wogóle możliwe. Tak czy siak, jeśli nie istnieją pliki z firmware do tego sprzętu (możesz spróbować poszukać), to trzeba by najpierw sprzęt odblokować (przez podstawienie za Automapę) i spróbować odnaleźć nakładkę, która może być na ukrytej partycji. Następnie zrzucić ją na kartę, a później na spokojnie przeanalizować zawartość na PC. Być może są tam jakieś pliki inf, ini, bądź skórki, definujące wygląd czcionki.

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2010, 21:04:30 »
no ok ale jak to wycjagnac z tego radja  ""przez podstawienie za Automapę"" co mam i jak zrobic a nie wystrczy jak wyciagne nakladke odnajsc kolor literek i biale zmienic napisem na czerwone ??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2010, 22:19:39 »
Raaany - to myślisz, że "nakładka" (czyli fabryczne menu), to obrazek JPG, który sobie w photoshopie podmalujesz? Wolne żarty - nakładka to program, albo nawet cały zbiór programów i bibliotek, w których czasem coś można zmienić przez pliki konfiguracyjne(inf, ini), często jednak nie można z nimi zrobić ZUPEŁNIE NIC. Pisząc "podstawić" za Automapę miałem na myśli dobranie się do pliku wceam.exe na karcie pamięci i podstawienie zamiast niego jakiejś przeglądarki plików (np filemance - dostępny w wątku Download\Windows CE ). Za jego pomocą można skopiować pliki, a później zająć się ich "rozgryzieniem" na PC. Jednak jeśli jesteś w temacie kompletnie zielony (a chyba tak jest z tego co piszesz), to możesz narobić sporo szkód, łącznie z unieruchomieniem sprzętu na amen. Oczywiście można stosunkowo bezpiecznie wstawić do tego radia swoje własne menu (i w nim już możesz mieć dowolne ikony i czcionki), ale moim zdaniem mija się to z celem, bo bardzo ogranicza funkcjonalność (część funkcji zniknie zupełnie, po wyłączeniu fabrycznego menu). Przy tak kosmicznym koszcie tego gadżetu, raczej bym się nie brał za "grzebanie", jeśli nie był bym 100% pewny swoich umiejętności. Zwłaszcza jeśli chodzi o taki drobiazg, jak kolor napisów...

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2010, 22:35:55 »
nie zlosc sie jestem laikiem a jesli nagram ten programik na karte sd i wloze do radia to juz cos sie stanie ?? czy tylko pozwoli mi skopiowac system czy utrace jakies funkcje po tym ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2010, 22:41:25 »
Ja się nie złoszczę, wręcz przeciwnie - próbuję Ci oszczędzić tego, co się stanie jak "unieruchomisz" sprzęt :) Samo uruchomienie przeglądarki plików zamiast Automapy, na pewno nie uszkodzi urządzenia - ale już na przykład skasowanie (nawet przypadkowe) jakiegoś pliku z wbudowanej pamięci jak najbardziej. Bezpiecznie można działać tylko na karcie pamięci - oczywiście najpierw należy sobie zrobić jej pełną kopię! Później podstawiasz plik filemance.exe (z nazwą odpowiednio zmienioną), albo za mobilenavigator.exe (jeśli taki plik na karcie istnieje), albo bezpośrednio za exeka automapy (wceam.exe).

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2010, 22:48:46 »
ciesze sie bo szukam pomocy
naralem sam program filemance.exe na karte sd ide wlozyc teraz :) zobaczymy co sie stanie
bede chcial skopiowac calom zawartosc co sie w sirodku miesci w radyjku
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 22:50:35 wysłana przez ja74 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2010, 22:50:42 »
A nazwę zmieniłeś jak napisałem? Bez tego nie stanie się zupełnie nic.

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2010, 22:52:25 »
a mam w AM wgrac ten pliczek i zamienic go na AM.exe

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2010, 23:08:01 »
Masz zrobić kopię orginalnej karty. Raz dla bezpieczeństwa - dwa, zobaczysz przy okazji, na jakie pliki exe reaguje nawigacja. Liczy się nazwa takiego pliku, oraz katalog w jakim on siedzi. Często jest to mobilenavigator.exe w katalogu mobilenavigator na karcie. Jeśli tak jest, to każdy program pod taką nazwą, wrzucony do takiego katalogu uruchomi się zamiast "nawigacji". Jak już będziesz znał nazwę i lokalizację, to wstawiasz filemance i sprawdzasz.

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2010, 23:10:29 »
dzieki dobry człowieku bardzo wdzieczny Ci jestem ale juz jutro to zrobie zajzyj wieczorkiem jak bedziesz mógł napisze co i jak milej nocy zycze

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 03, 2010, 19:44:25 »
witam po przerwie wlasnie dzis to zrobilem co napisales sa jakies pliki i katalogi nawet z windolsem gdzie szukac literek od radia i koloru ich

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 03, 2010, 19:54:16 »
Trochę za mało napisałeś. Odpaliłeś jakąś przeglądarkę plików na PNA, czy tylko wsadziłeś kartę do PC i przeglądasz zawartość?

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 03, 2010, 20:05:34 »
witam wlozylem karte sd z podmienonym plikiem i wyskoczylo katalogi

Połączone: Lipiec 03, 2010, 20:14:56
wlozylem karte do radia w samochodzie nie do pc plik podmienilem w auto mapie tak jak kazales i po przelaczeniu na AM w samochodzie wyskoczylo wlasnie to juz nie Am
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 20:14:56 wysłana przez ja74 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 03, 2010, 21:19:02 »
Dobra, to już wiem co zrobiłeś. Teraz niestety etap "eksperymentów". Trzeba na wyczucie przeszukać zawartość flasha w poszukiwaniu nakładki. Może być przydatna kopia rejestru (możesz się do niego dostać programikiem regedit, albo TRE). Nic w rejestrze nie zmieniaj!! Tylko przeglądnij klucz HKLM\Init (będzie tam plik uruchamiający nakładkę).

*

Offline ja74

• 10
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 03, 2010, 21:31:23 »
wiec wkladam karte sd do radia wlancza mi sie to i szukam katalogu flesh no ale co z tymi klucz HKLM\Init mam zrobic

Połączone: Lipiec 03, 2010, 21:39:09
chyba zaczynam sie bac by nie zepsuc tego daleko od kielc mieszkasz a mam pytanie czemu jesli skopiuje orginalna karte sd to ta skopiowania nie dzial w radiu pozatym jak zaistalowac nowa AM bo mam mozliwosc bo radio mialo aktulalizacje am przez rok wiec sciagnolem mape polski ale tez nie moge zajstalowac
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 21:39:09 wysłana przez ja74 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 03, 2010, 23:34:46 »
Po pierwsze INTERPUNKCJA! Strasznie ciężko czyta się wypowiedzi, w których nie ma kropek i przecinków.
Po drugie - jak skopiujesz kartę z Automapą, to kopia nie może się uruchomić, bo licencja programu przypisana jest do karty orginalnej. I tylko na tej orginalnej karcie możesz zainstalować i zarejestrować najnowszą AM pobraną z serwera.
Już wcześniej pisałem, że tego typu zabawa w edycję wyglądu fabrycznego menu będzie conajmniej trudne, a często nawet niemożliwe (jeśli menu jest w całości w ROM'ie). Jeśli nie masz doświadczenia, to nie daję Ci niestety większych szans.
W sekcji rejestru HKLM\Init wpisane są programy (procesy) uruchamiane na urządzeniu po jego włączeniu. Czasem można tam znaleźć ścieżkę do menu.